OPINIONS

Εμβιλά: Σπεσιαλίστας παίκτης κύκλου

Εμβιλά: Σπεσιαλίστας παίκτης κύκλου
AP PHOTO/DAVID VINCENT

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Γιαν Εμβιλά που είναι αριστοκράτης στο παιχνίδι του, τα κάνει όλα να φαίνονται εύκολα. Το μεγάλο όπλο του και πώς θα βοηθήσει τον Πέδρο Μαρτίνς.

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να θωρακίσει τον άξονα του, με μία πολύ δυνατή προσθήκη. Ο Γιαν Εμβιλά είναι ο ποδοσφαιριστής που έρχεται για να πάρει τη θέση του Γκιλιέρμε και να γίνει το βασικό 6άρι του Ολυμπιακού.

Στο προχθεσινό μου κείμενο ανέφερα πως δεν γίνεται να είναι ο Πέπε ο αντικαταστάτης του Γκιλιέρμε. Τα προσόντα του Πορτογάλου πλησιάζουν περισσότερο σ’ αυτά του Μπουχαλάκη και δεν είναι σε θέση να προσφέρει αυτά που θα χάσει ο Ολυμπιακός από την αποχώρηση του Βραζιλιάνου. Ήταν ξεκάθαρο πως είχε παρθεί η απόφαση για δύο μεταγραφές στον χώρο του κέντρου.

Ο Μαρτίνς με τις επιλογές των Εμβιλά και Πέπε αποδεικνύει για ακόμα μία φορά το πόσο σημαντικό είναι στη φιλοσοφία του οι δύο παίκτες του άξονα να έχουν ποιοτική μεταβίβαση. Ο Εμβιλά είναι ένα κλασικό εξάρι, που έχει την ικανότητα από χαμηλά να πηγαίνει την μπάλα εκεί που ακριβώς τη θέλει ο προπονητής του, παράλληλα στον δικό του χώρο αποτελεί εγγύηση για την αμυντική θωράκιση της ομάδας.

ΑΠΟ WONDERKID ΣΤΟ ΚΑΖΑΝ

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Εμβιλά δεν ήταν μία απλή περίπτωση για το γαλλικό ποδόσφαιρο, από τις εποχές που έπαιζε στις μικρές Εθνικές ομάδες, θεωρούταν wonderkid. Τη σεζόν 2009-10 στα 19 του χρόνια έγινε το βασικό εξάρι της Ρεν του Αντονετί. Ο συνδυασμός των σωματικών του προσόντων, η αμυντική ασφάλεια που προσέφερε στην ομάδα του, μαζί με την απίθανη ποιοτική του μεταβίβαση από τον άξονα, τον έκαναν να ξεχωρίσει και οδήγησαν τον Λοράν Μπλαν να τον έχει συνεχώς στις επιλογές του. Από το καλοκαίρι του 2010 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012 ο Εμβιλά κατέγραψε και τις 21 συμμετοχές του με τα χρώματα της Εθνικής Γαλλίας.

Είναι βέβαιο πως η εξέλιξη του θα ήταν εντελώς διαφορετική αν τον Ιανουάριο του 2013 δεν επέλεγε τα λεφτά της Ρούμπιν Καζάν. Μία απόφαση που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω πώς γίνεται ένας ποδοσφαιριστής που ακόμα δεν έχει κλείσει ούτε τα 23 του χρόνια και ανήκει στον βασικό κορμό της Εθνικής Γαλλίας να επιλέξει να πάρει μεταγραφή και να υπογράψει συμβόλαιο για 4 1/2 χρόνια στη Ρούμπιν Καζάν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα η επιλογή έγινε από έναν ποδοσφαιριστή που είχε προτάσεις από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά η καριέρα του έμεινε στάσιμη. Δεν κατέγραψε άλλη συμμετοχή με την Εθνική Γαλλίας, δεν έκανε ποτέ την μεγάλη καριέρα, που η εικόνα του στο γήπεδο και τα προσόντα του φώναζαν πως έρχεται.

Στη Ρούμπιν άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα και δόθηκε δανεικός τον Ιανουάριο του 2015 στην Ίντερ όπου έπαιξε ελάχιστα (8 συμμετοχές στη Serie A, 6 στο Europa League). Tο καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πήγε στη Σάντερλαντ, όπου είχε μία γεμάτη σεζόν, σε μία ιστορική παραμονή που πέτυχε τις τελευταίες αγωνιστικές η ομάδα, πριν αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα.

ΑΝΕΒΑΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗ ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ

Επέστρεψε το καλοκαίρι του 2016 στη Ρούμπιν, εκεί έπαιξε για ενάμιση χρόνο ακόμη, μέχρι να επιστρέψει στο Σαμπιονά για λογαριασμό της Σεντ Ετιέν τον Ιανουάριο του 2018. Εκείνο τον Ιανουάριο έγιναν και τρεις προσθήκες κορμού. Αποκτήθηκε ο στόπερ Σούμπασιτς από τη Ντόρτμουντ, ο δεξιός μπακ Ντεμπισί από την Άρσεναλ και ο Εμβιλά. Προσθήκες που εκείνη τη σεζόν αυτόματα άλλαξαν επίπεδο την ομάδα και από την 16η θέση τρέχοντας ένα ράλι τερμάτισε στην έβδομη. Δημιουργήθηκε μία βάση που τη σεζόν 2018-19 έφερε τη Σεντ Ετιέν στην καλύτερη θέση στη σύγχρονη ιστορία της τερματίζοντας τέταρτη στο γαλλικό πρωτάθλημα.

ΑΣΧΗΜΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΕΛ

Η περσινή χρονιά όμως δεν ήταν η ίδια. Ο άνθρωπος που έχτισε τη Σεντ Ετιέν με βάση της τον Εμβιλά, ο έμπειρος προπονητής Γκασέ, αποχώρησε και η θέση του δόθηκε στον Πρεντάν που αποδείχθηκε ακατάλληλος για πρώτος προπονητής. Η περσινή σεζόν συνολικά της ομάδας ήταν άθλια, οι "Στεφανουά" έφθασαν στην τελευταία θέση. Κάτι που είχε ως συνέπεια η διοίκηση να ανεβάσει σημαντικά τα χρήματα που δίνει στο τεχνικό τιμ ώστε να φέρει τον Κλοντ Πιέλ.

Ο Πιέλ είναι ικανός προπονητής, αλλά πολύ δύσκολος στα αποδυτήρια. Μόνιμα αποχωρεί από ομάδες, όχι γιατί δεν τα πηγαίνει καλά, αλλά επειδή χάνει τα αποδυτήρια.

Στην περίοδο της καραντίνας υπήρξε ανοιχτός διάλογος στα social media του Εμβιλά με τον συμπαίκτη του στη Ρεν και στη Ρούμπιν, Μαβινγκά που αγωνίζεται στο ΜLS πλέον με τον πρώτο να μην διστάζει να αναφερθεί αρνητικά στον χαρακτήρα του προπονητή του.

"Είναι καλός προπονητής, αλλά πολύ μακριά από τους ποδοσφαιριστές. Μπορεί να περνάς δίπλα του και να μην σου μιλήσει. Πέρυσι ήμασταν καλύτερα σ’ αυτόν τον τομέα με τον Γκασέ. Στο Κύπελλο είμαστε στον τελικό, αλλά στο πρωτάθλημα βρισκόμαστε χαμηλά, 17η θέση. Η ομάδα μοιάζει σαν να έχει δύο προέδρους, ο ένας λέει Α’, ο άλλος Β’" .

Το ερώτημα λοιπόν που μπορεί κάποιον να απασχολεί είναι γιατί αφήνει η Σεντ Ετιέν ελεύθερο έναν παίκτη κορμού όπως ο Εμβιλά. Η απάντηση δίνεται από τις σχέσεις που έχει με τον προπονητή του. Συνολικά πάντως ο Πιέλ κάνει ανανέωση και εκτός από τον Εμβιλά έχει βάλει στη μαύρη λίστα και άλλα βαριά χαρτιά, όπως οι Καμπάιγ, Καζρί, Μπουντεμπούζ και Ρουφιέ.

ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΥΚΛΟΥ

Ο Εμβιλά είναι μία περίπτωση που δημιουργεί ασφάλεια σ’ έναν προπονητή που ξέρει τι μπορεί να πάρει από αυτόν και χρειάζεται συγκεκριμένα πράγματα. Είναι παίκτης κύκλου και παίζει αυτοκρατορικά τη θέση έξι. Μην περιμένετε να δείτε από τον Εμβιλά να σκίζεται, να βγάζει ένταση, να παλεύει για να σταματήσει τους αντιπάλους. Έχει έναν σωματότυπο που του επιτρέπει να καλύπτει τα μικρά μέτρα με άνεση, ξέρει πώς να τοποθετείται και να βρίσκεται στο σωστό χώρο για να ανακόπτει τις επιθέσεις και να θωρακίζει την άμυνα του. Είναι αριστοκράτης στο παιχνίδι του, ποτέ δεν φαίνεται ότι καταναλώνει μεγάλη προσπάθεια. Τα κάνει όλα να φαίνονται εύκολα.

ΣΠΕΣΙΑΛΙΣΤΑΣ

Το μεγάλο του όπλο ωστόσο, αυτό που πολλές φορές σε κάνει να μένεις με ανοιχτό το στόμα, είναι η εντυπωσιακή πρώτη μεταβίβαση. Περνά πάσες-ξυραφιές από τον χώρο του κέντρου. Αυτή η λεπτομέρεια είναι που κάνει τον Εμβιλά εντυπωσιακό. Εκεί που η μπάλα "καίει" για τους περισσότερους και ο φόβος του λάθους σε οδηγεί σε ασφαλείς επιλογές ο Εμβιλά μπορεί να σου δώσει μία επιλογή που ανοίγει την αντίπαλη άμυνα και δημιουργεί συνθήκες για επίθεση.

Αυτό το προσόν τον έκανε να φαντάζει σαν ένα μεγάλο αστέρι που έρχεται τα πρώτα του χρόνια στη Ρεν, το ίδιο προσόν ήταν που έκανε τη διαφορά τον πρώτο ενάμιση χρόνο στη Σεντ Ετιέν. Είναι όμως το στυλ του τέτοιο που για να προσφέρει χρειάζεται να λειτουργεί καλά η ομάδα γύρω του. Η περσινή Σεντ Ετιέν δεν ήταν καλά και δεν επέτρεπε στον Εμβιλά να κάνει τη διαφορά με τα συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να προσφέρει. Σε χαοτικές καταστάσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς είναι σπεσιαλίστας, όπως συχνά αναφέρει σαν όρο ο Θέμης για παίκτη που κάνει ένα συγκεκριμένο πράγμα καλά και δεν καταδέχεται να γίνει χαμάλης.

Ο Εμβιλά επαναλαμβάνω παίζει στον κύκλο της σέντρας, δεν θα σου πατήσει συχνά περιοχή σε ροή αγώνα, δεν θα πάει σε τελικές, δεν θα σου προσφέρει γκολ και ασίστ, δεν θα καλύψει χώρους που δεν θεωρεί πως είναι οι δικοί του. Έχει ένα ελιτίστικο στυλ στο παιχνίδι του. Σε μία ομάδα που του ζητά να κάνει αυτά που ξέρει καλά και στο δικό μας αργό ποδόσφαιρο μπορεί να κάνει παπάδες στον δικό του κύκλο.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ

Όσον αφορά τη θέση του, σε ομάδες με αμυντικό χαρακτήρα, όπως τον καιρό που αγωνιζόταν στη Σάντερλαντ, ο Εμβιλά αγωνίζεται δίπλα σε έναν σκληρό αμυντικό χαφ. Σε μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός που κάνει πρωταθλητισμό και θέλει να ανοίγει άμυνες, το γεγονός πως δεν απειλεί και δεν προωθείται ιδιαίτερα, ξεκάθαρα τον μονιμοποιεί στη θέση έξι.

Ο Εμβιλά θα είναι το εξάρι του Μαρτίνς. Ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, όμως αυτά που ξέρει, το να καλύπτει τακτικά το αμυντικό κενό, να μην επιτρέπει να δέχεται η ομάδα του επίθεση από τον δικό του χώρο και η μεταβίβαση από το χώρο του κέντρου, τα κάνει σε επίπεδο world class.

Είναι δεδομένο πως για τον Μαρτίνς είναι πολύ σημαντικό η πάσα που θα φεύγει από τον άξονα να είναι αυτή που ο ίδιος ονειρεύεται, για αυτόν τον λόγο ήθελε πάντοτε στο γήπεδο τον Μπουχαλάκη και έλεγε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις πως είναι το δικό του μυαλό στο γήπεδο. Σε αυτό το κομμάτι από τον Εμβιλά θα δει μεταβιβάσεις που ούτε ο ίδιος θα μπορεί να φανταστεί. Θα υπάρξουν στιγμές που η επιλογή που θα κάνει στον πιο δύσκολο χώρο θα αφήσει το Γ. Καραϊσκάκης με το στόμα ανοιχτό, σπάνια όμως θα καταναλώσει ιδρώτα, για να κάνει κάτι που δεν θεωρεί πως είναι δική του υποχρέωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ