OPINIONS

Δίψα για ρεβάνς

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

O Τσάρλυ γράφει για την δίψα της ΑΕΚ να πάρει ρεβάνς από τον ΠΑΟΚ, στον οποίο η αλλαγή πλάνου έχει χαλάσει το μυαλό της ομάδας. Τα διλήμματα των Νίκου Κωστένογλου και Αμπέλ Φερέιρα.

Να με συγχωρέσουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού και του Άρη. Ασφαλώς και τα παραδοσιακά ντέρμπι είναι αυτά ανάμεσα σε Ολυμπιακό - Παναθηναικό και ΠΑΟΚ- Άρη, όμως τα πραγματικά μεγάλα παιχνίδια ενός πρωταθλήματος είναι αυτά που δίνονται ανάμεσα στις ομάδες που τα διεκδικούν.

Το παιχνίδι της Κυριακής είναι το πρώτο από μία σειρά αγώνων που θα ζήσουμε ανάμεσα στους τρείς διεκδικητές.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΥΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ

Ο χρόνος στο ποδόσφαιρο έχει έναν διαφορετικό τρόπο που μετριέται. Σήμερα φαίνεται αρκετά μακρινή η περίοδος που η ΑΕΚ ήταν σε άθλια κατάσταση και έμοιαζε σαν να μπαίνει σε μία χρονιά δίχως κίνητρο. Δεν ήταν εύκολο να φανταστεί κανείς πριν από τρεις-τέσσερις εβδομάδες, πως η ΑΕΚ πηγαίνει για το ντέρμπι της 29Σεπτεμβρίου με τον ΠΑΟΚ σε καλύτερη ψυχολογική και αγωνιστική κατάσταση.

Ασφαλώς και ο άνθρωπος που κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα είναι ο Νίκος Κωστένογλου. Αποδείχθηκε πως ήταν πανέτοιμος για να αρπάξει την ευκαιρία, κατάφερε να διαχειριστεί με ιδανικό τρόπο μία πολύ δύσκολη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Την Κυριακή αυτός και οι ποδοσφαιριστές του, καλούνται να αποδείξουν πως μπορούν να βάλουν την ΑΕΚ σε τροχιά πρωταθλητισμού. Μία νίκη επί του αήττητου εδώ και 39 παιχνίδια πρωταθλήματος ΠΑΟΚ θα δημιουργήσει τεράστια ώθηση στην ομάδα και μεγάλο πρόβλημα στον αντίπαλο.

ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΡΕΒΑΝΣ

Οι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν εκτιμήσει την δουλειά που έγινε από το επιτελείο του Κωστένογλου και τους ποδοσφαιριστές και αναμένεται να πάει μαζικά στο Ολυμπιακό Στάδιο, διψώντας για μία μεγάλη ρεβάνς. Βλέπετε τα τελευταία χρόνια, οι μάχες μεταξύ των "δικεφάλων" είναι αυτές που έκριναν τους τίτλους. Η ΑΕΚ επιβίωσε μόνο στον τελικό του πρωταθλήματος της σεζόν 2017-18, σε ένα παιχνίδι που ακόμα κανένας δεν ξέρει πόσο ήρθε, ο ΠΑΟΚ όμως την κέρδισε σε 3 τελικούς στην σειρά, δύο συνεχόμενους μάλιστα μέσα στο ΟΑΚΑ.

Με βάση την ψυχολογία που πάνε οι δύο ομάδες σε αυτό το μεγάλο παιχνίδι, ο κόσμος της ΑΕΚ εκτός από την στήριξη που θέλει να προσφέρει νοιώθει πως παρουσιάζεται μία ευκαιρία και για μία μεγάλη ρεβάνς.

ΚΑΖΑΝΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ

Η αλήθεια είναι πως το κλίμα είναι περίεργο για τον ΠΑΟΚ. Έχει αποδειχτεί στα τελευταία παιχνίδια των δύο ομάδων πως είναι πολύ δύσκολο για την άμυνα της ΑΕΚ να αντιμετωπίσει την αθλητικότητα και την ενέργεια που βγάζουν στο παιχνίδι τους, οι Ακπόμ, Ζαμπά. Την Κυριακή όμως οι νταμπλούχοι δεν πάνε στο ΟΑΚΑ σαν μία θωρακισμένη ομάδα. Μοιάζουν επικίνδυνα εύθραυστοι δίχως να δικαιολογεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ο βαθμολογικός πίνακας.

Σίγουρα υπάρχουν σοβαρά αγωνιστικά θέματα, τα οποία τα είχα αναφέρει πως είναι πιθανόν να βγουν στην επιφάνεια με το που ενημερώθηκα πως ο Μπράνκο έκλεισε προπονητή που παίζει καθαρό 4-4-2.

Αποδεικνύεται στην πράξη πως είναι πολύ δύσκολο για τις παλιές καραβάνες, που έχουν μάθει να πετυχαίνουν παίζοντας ένα συγκεκριμένο στιλ ποδοσφαίρου, να αποδεχθούν πως θα τους βοηθήσει αν εφαρμόσουν κάτι διαφορετικό. Πόσο μάλλον όταν αυτό που τους ζητά ο προπονητής τους είναι πιο απαιτητικό και δεν υπάρχουν κάποιες σημαντικές βάσεις για να το υποστηρίξουν.

ΚΟΝΤΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑ ΧΑΜΗΛΑ

Για έναν λόγο που δεν μπορώ να αντιληφθώ, μιας και βρίσκομαι μακριά από την Θεσσαλονίκη, η Τούμπα έμοιαζε την Κυριακή "καζάνι που βράζει". Ειδικά όταν προηγήθηκε ο Άρης έμοιαζε λες και συνέβη στον ΠΑΟΚ ένα ιστορικό φιάσκο που οι οπαδοί του δεν γίνεται να το ανεχτούν. Από όσα μου μεταφέρονται καταλαβαίνω πως δεν υπάρχει στην ομάδα η περσινή συσπείρωση και η κατανόηση του πού βρισκόμαστε. Πάντοτε είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, για να κερδίζει χρόνο μία ομάδα, ο κόσμος της να είναι συνειδητοποιημένος, να γνωρίζει ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας σύλλογος και να θέλει να στηρίξει την ομάδα.

Πιθανότατα το κλίμα που υπήρχε την Κυριακή στην Τούμπα, να αφορούσε αποκλειστικά την μεταξύ τους κόντρα με τον Άρη. Ακόμα και αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ, καθώς ο ΠΑΟΚ είναι μία ομάδα που έχει πάρει 4 τίτλους τα τελευταία τρία χρόνια, προέρχεται από ντάμπλ και αήττητο πρωτάθλημα, επιτυχίες που θα έπρεπε να έχουν ανεβάσει το συνολικό στάτους που λειτουργεί η ομάδα και να ξεφύγει από μία αντιπαράθεση που τον κρατά πιο χαμηλά.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΕΣΠΟ, ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το κλίμα που υπήρχε την περασμένη Κυριακή στην Τούμπα, ομολογώ πως με παραξένεψε. Σε συνδυασμό με την φανερή δυσκολία που βγάζουν οι κολόνες της ομάδας να ανταποκριθούν στο ποδοσφαιρικό πλάνο του Φερέιρα μοιάζει να δημιουργεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Ο ΠΑΟΚ την περασμένη Κυριακή έμοιαζε με ένα καζάνι έτοιμο να εκραγεί.

Προσωρινά το τέρμα του Μίσιτς μετρίασε τις αντιδράσεις. Είχαμε όμως τις δηλώσεις του Κρέσπο αμέσως μετά την λήξη του συγκεκριμένου αγώνα που αναδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Ο Ισπανός στόπερ έγινε ο πρώτος που μίλησε ανοιχτά, "παίζουμε επιθετικό ποδόσφαιροκαι με μία μεγάλη μπαλιάτου αντιπάλου, ανοίγει η ομάδα στα δύο. Δεν γίνεται να παίζουμε με 5 αμυντικούς και με 5 επιθετικούς".

Εκεί εντοπίζεται και το μεγάλο πρόβλημα που έχει ο ΠΑΟΚ, που ξαφνικά οδηγεί την ΑΕΚ να πηγαίνει σε ντέρμπι με τον αντίπαλο που την βασανίζει τα τελευταία χρόνια και να υπάρχει η προσδοκία για μία μικρή γλυκιά εκδίκηση. Βλέπεται αν χάσει ο ΠΑΟΚ αυτό το παιχνίδι, προβλέπεταισοβαρή εσωστρέφεια.

ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

Το πλεονέκτημα λοιπόν της ΑΕΚ είναι πως ο Νίκος Κωστένογλου έχει βρει ένα αγωνιστικό σχέδιο το οποίο βοηθά και κρατά ευχαριστημένα τα όπλα του, αντίθετα οι παίκτες κολόνες του Φερέιρα δεν δείχνουν χαρούμενοι με αυτό που παίζουν.

Τα βαριά χαρτιά της ΑΕΚ, είναι οι Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Σιμόες, Μάνταλος, Λιβάγια. Οι Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, παίρνουν με την παρουσία του Μπακάκη χαμηλά την ασφάλεια του έξτρα παίκτη που χρειάζονται, αλλά και επιπλέον ενέργεια και ένταση.

Ο Σιμόες σε έναν σχηματισμό που έχει τριάδα στον άξονα έχει δίπλα του, τους Μάνταλο, Κρίστισιτς να καλύπτουν την αδυναμία του, στην δημιουργία. Ο Μάνταλος μπορεί και παίζει περισσότερο στον άξονα του γηπέδου και ο Λιβάγια απολαμβάνει τις ελευθερίες σε ένα διάστημα που πετάει.

ΜΟΝΟ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ Ο ΛΙΒΑΓΙΑ

Η φετινή ΑΕΚ έχει μόνο έναν δρόμο για να πετύχει, να είναι σε σούπερ κατάσταση ο Κροάτης παικταράς, αλλιώς βάση του ρόστερ που έχει δημιουργηθεί δεν μπορούν να βγουν τα τέρματα που χρειάζεται για να κάνει πρωταθλητισμό. Το θετικό είναι πως ο παικταράς της ΑΕΚ πετάει. Παίζοντας σε τακτική με καθαρό δίδυμο, μπορεί και βρίσκεται συχνά σε σημείο βολής, αλλά και να τραβιέται στην αγαπημένη του αριστερή πλευρά, να βρίσκει χώρους για να έρχεται σε επαφή με την μπάλα και να είναι μία μόνιμη απειλή για την αντίπαλη άμυνα.

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, υπάρχουν πολλά κενά στο ρόστερ της ΑΕΚ και λύσεις που κάνουν συγκεκριμένο το ταβάνι της, όμως αυτήν την εποχή μοιάζει ο Κωστένογλου με τους ποδοσφαιριστές του να έχουν βρει τον τρόπο μέσα από το ποδοσφαιρικό σχέδιο και την μεταξύ τους επαφή που έχει δημιουργηθεί, για να το ακουμπήσουν.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ αντίθετα, έχει σαφώς περισσότερες λύσεις, πιο γεμάτο ρόστερ και μπορεί να πάρει επιθετικά πράγματα από περισσότερους ποδοσφαιριστές, αυτήν την στιγμή όμως δεν μοιάζει να υπάρχει σχέδιο που να εμπνέει και η ατομική κατάσταση σημαντικών ποδοσφαιριστών δεν είναι καλά.

Ας επιστρέψουμε στην ατάκα του Κρέσπο, που ακόμα και αν δεν έχουμε δει τον ΠΑΟΚ, διαβάζοντας την γίνεται κατανοητό το πρόβλημα. "Παίζουμε επιθετικό ποδόσφαιρο και με μία μεγάλη μπαλιά του αντιπάλου, ανοίγει η ομάδα στα δύο". Ο ΠΑΟΚ ανοίγει στα δύο, γιατί το ποδόσφαιρο του Φερέιρα, ζητά από την επιθετική τετράδα να μένει ψηλά και δεν υπάρχει το κατάλληλο δίδυμο χαφ για να υπηρετήσει αυτό το παιχνίδι. Δεν μπορείς να παίξεις αυτό το ποδόσφαιρο με χαφ στον άξονα δίδυμα των Εσίτι, Ελ Καντουρί, Μίσιτς, Ντούγκλας.

Υπάρχει λοιπόν ένα ζήτημα, το ποδόσφαιρο του Πορτογάλου τεχνικού είναι διαφορετικό από αυτό που έπαιζε ο Λουτσέσκου και οι σημαντικοί παίκτες δεν είναι καλά. Οι Βαρέλα, Κρέσπο, Μάτος, Μπίσεβαρ, Πέλκας, Ζαμπά δεν κάνουν την χρονιά που περίμενε ο ΠΑΟΚ από αυτούς.

Για όλους όμως υπάρχει μία δικαιολογία που έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο του Πορτογάλου. Δεν λέω πως μόνο το σχέδιο ευθύνεται, όμως ο ποδοσφαιριστής που δεν είναι καλά και καταλαβαίνει πως του ζητείται φέτος να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει, είναι λογικό να γκρινιάζει.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ, ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ

Ο Μάτος είναι αυτός που πληρώνει την τακτική ισορροπία που θέλει να βρει ο Φερέιρα. Για να μπορεί να κρατά σαν δεύτερο επιθετικό τον τρίτο χαφ, κρατά τον Βραζιλιάνο μπακ. Ο Μάτος από την προετοιμασία, είχε φροντίσει να καταλάβουν οι πάντες το πρόβλημα. Ο Κρέσπο μίλησε, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δύο στόπερ. Ο Μπίσεσβαρ, δεν έχει πάρει ούτε λεπτό θέση επιτελικού χαφ. Ο Πέλκας μένει μόνιμα πιο ψηλά, κρίνεται για τις ευκαιρίες που χάνει και όχι για την συμμετοχή του, στο παιχνίδι της ομάδας.

Ο Ζαμπά, δεν παίρνει ανεβάσματα από τον Μάτος και πρέπει μόνιμα να παίζει ένας με ένας. Προσέξτε, δεν λέω πως για όλα, φταίει ο προπονητής, θεωρώ πως είναι και λογικό μετά από την περσινή υπερπροσπάθεια για να κατακτηθεί με εμφατικό τρόπο το νταμπλ, να υπάρχει ένα συνολικό ντεφορμάρισμα.

Να χρειάζεται κάποιος χρόνος για να πάρει τα πάνω της η ομάδα. Το γεγονός πως αυτό το άδειασμα έρχεται με έναν προπονητή που διδάσκει ένα πιο κουραστικό, μεγαλύτερων απαιτήσεων ποδόσφαιρο από αυτό με το οποίο είχαν μάθει να πετυχαίνουν, είναι φανερό πως τους έχει χαλάσει το μυαλό.

Τον Πασχαλάκη φυσικά και δεν τον συμπεριέλαβα σε αυτήν την συζήτηση, είναι ακραίο το ντεφορμάρισμα του και δεν γίνεται να φταίει η τακτική του προπονητή, που ότι πάει μέσα γράφει.

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Οι προπονητές, έχουν κάποια συγκεκριμένα διλήμματα για να καταλήξουν στο σχέδιο τους για το ντέρμπι. Για τον Κωστένογλου, η κατάσταση μοιάζει πιο ελεγχόμενη. Έγινε ένα ξεσκαρτάρισμα, βγήκαν μπροστά παιδιά που άνηκαν από πέρυσι στο ρόστερ της ομάδας και ξέρει καλά ο προπονητής τους τι μπορούν να προσφέρουν και πήγαν πίσω οι προβληματικές μεταγραφές του Καρντόσο.

Το 3-5-2 δεν αλλάζει και μένει αν θα προτιμήσει την ενέργεια του Γαλανόπουλου για τον άξονα ή την πρώτη πάσα του Κρίστισιτς και αν θα πάει με τον Αλμπάνη παρτενέρ του Λιβάγια ή με τον Γιακουμάκη. Εδώ θέλω να κάνω μία στάση.

ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ- ΑΛΜΠΑΝΗΣ

Έχουν δίκιο οι συνάδελφοι που αναφέρουν πως στον Λιβάγια ταιριάζει πολύ περισσότερο να έχει σαν παρτενέρ τον Γιακουμάκη που είναι καθαρός φορ, από ό,τι ο Αλμπάνης. Είναι κάτι που μας το έδειξε και το γήπεδο. Υπάρχει όμως διαφορές συνθήκες που οι προπονητές λόγω ειδίκευσης τις έχουν στο μυαλό τους, ειδικά ο Κωστένογλου.

Μια από αυτές είναι πως πρόκειται γιατελείως διαφορετική συνθήκη να ξεκινάς με δύο καθαρούς επιθετικούς από το να τους φέρνεις σε ροή αγώνα. Πολλές φορές, όταν παίζεις με δύο φορ, ειδικά όταν δεν έχουν χημεία μεταξύ τους και ένας από τους δύο δεν είναι υψηλής κλάσης δημιουργείς ανισορροπία στην ομάδα και χάνεις σε συνοχή και δημιουργία. Είναι τελείως διαφορετικό το να ξεκινάς με έναν και σε ροή αγώνανα ρίχνεις έναν δεύτερο καθαρό φορ στην αντίπαλη άμυνα.

Όταν αυτό γίνεται στην εξέλιξη ενός παιχνιδιού, ειδικά σε συνθήκες που έχεις πάρει την ενέργεια του αγώνα, δημιουργείς ένα σοκ στην αντίπαλη άμυνα. Αυτό το σοκ που λειτούργησε με την είσοδο του Γιακουμάκη στο δεύτερο ημίχρονο στο Αγρίνιο, το πιο πιθανό είναι να μην είχε την ίδια επιδεκτικότητα, αν ξεκινούσε ο Γιακουμάκης στην βασική ενδεκάδα.

Εστιάζουν πολλοί στο γεγονός πως ο Λιβάγια ελευθερώθηκε όταν μπήκε ο Γιακουμάκης. Γίνεται σύγκριση για το ποιος πρέπει να ξεκινήσει έχοντας στο μυαλό τους μόνο του πως λειτούργησαν αποκλειστικά σαν δίδυμο, δίχως να εξετάζεται πως όλο αυτό ήταν αποτέλεσμα ενός συνολικού πλάνου του προπονητή, το οποίο και βγήκε. Και επειδή στο Αγρίνιο, το σχέδιο με Αλμπάνη βασικό και τον Γιακουμάκη να έρθει από τον πάγκο λειτούργησε, δεν αποκλείω να πάει ξανά με τον ίδιο τρόπο ο Κωστένογλου.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΚΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Για τον Φερέιρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Η απουσία του Πέλκα, είναι η πιο κομβική και οδηγεί τον Φερέιρα σε ένα μεγάλο δίλημμα. Να πάει με το ποδοσφαίρου του ή να βάλει νερό στο κρασί του και σε αυτήν την ειδική συνθήκη που έχει δημιουργηθεί να ακολουθήσει τις ανάγκες των παικτών του. Μην με ρωτάτε ποιο είναι το σωστό, από την στιγμή, που σε μία ομάδα δεν λειτουργούν όλα αυτοματοποιημένα και υπάρχουν συζητήσεις επί συζητήσεων, κάτι έχει γίνει ήδη λάθος.

Ο περσινός ΠΑΟΚ όταν δεν είχε διαθέσιμο η σε φόρμα τον Πέλκα, τα πήγαινε υπέροχα με τον Μπίσεσβαρ σε ρόλο επιτελικού χαφ, μάλιστα με αυτόν τον τρόπο καθάρισε όλα τα κομβικά παιχνίδια στο τέλος της περσινής χρονιάς. Ο Φερέιρα δεν έχει βάλει τον Ολλανδό, ούτε για ένα λεπτό σε αυτόν τον ρόλο, στο παιχνίδι με τον Άρη, μόλις βγήκε ο Πέλκας πήγε σε δίδυμο Ζαμπά-Ακπόμ, κάτι που δεν λειτούργησε. Είναι ξεκάθαρο πως το ποδόσφαιρο του Φερέιρα θέλει δίδυμο του Άκπομ, με έναν εκ των Σφιντέρσκι, Ζαμπά. Κάτι όμως που δημιουργεί κίνδυνο για να ανοίξουν ακόμα περισσότερο οι γραμμές του ΠΑΟΚ. Η συγκειμένη απόφαση του Φερέιρα θα δείξει πολλά.

Όσο αναφορά για το δίλλημα Πασχαλάκη, Ζίφκοβιτς, η εικόνα του Πασχαλάκη είναι απογοητευτική και φωνάζει πως για ένα χρονικό διάστημα πρέπει να προστατευτεί. Να του δοθεί χρόνος μακριά από την πίεση, να ηρεμίσει, να δει τι φταίει ώστε να ξαναβρεί τον εαυτό του.

Πάμε σε ένα ντέρμπι με την ΑΕΚ να είναι πιο ξεκάθαρη σε αυτό που θέλει να παίξει και να έχει πλεονέκτημα πως οι ποδοσφαιριστές της, κουμπώνουν στο πλάνο του προπονητή. Ο ΠΑΟΚ ασφαλώς και έχει μεγαλύτερη ποιότητα σαν ομάδα, ρόστερ που του προσφέρει περισσότερες επιθετικές λύσεις, αντιμετωπίζει όμως σοβαρά θέματα στην μετάβαση από το ποδόσφαιρο του Λουτσέσκου, σε αυτό του Φερέιρα.

Αν το ντέρμπι έχει νικητή, η επόμενη ημέρα θα είναι τελείως διαφορετική και για τους δύο. Οι ισοπαλίες πάντα, δίνουν δικαίωμα για να διαχειριστείς όσα θετικά καιαρνητικάανέδειξε το γήπεδο.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ