OPINIONS

Δεν υπάρχει σωτηρία

Δεν υπάρχει σωτηρία
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό που δεν έχει... σωτήρια με τον Αντρέα Στραματσόνι στον πάγκο του, αλλά και για τον Ολυμπιακό που προκρίθηκε στους "32" του Europa League, αλλά συνεχίζει να πραγματοποιεί μέτριες εμφανίσεις.

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε μία αγωνιστική πριν ολοκληρωθεί η φάση των ομίλων, εκμεταλλευόμενος τη νίκη στην Ελβετία, σε ένα παιχνίδι που απ' τη Γιουνγκ Μπόις έλειπαν οι Οαρό και Σανόγκο. Αν δει κανείς με ήρεμη ματιά τα παιχνίδια του Ολυμπιακού στο Europa League και συγκρίνει με όσα έχουν γραφτεί μετά από τις νίκες του στο ελληνικό πρωτάθλημα, μπορεί εύκολα να καταλάβει πως υπάρχει μία αναντιστοιχία.

Η αλήθεια είναι πως οι δυνατότητες της ομάδας του Πάουλο Μπέντο υπερεκτιμήθηκαν λόγω των συνεχόμενων νικών στα τρία ελληνικά ντέρμπι.

ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Ο αποκλεισμός από το Champions League έφερε μία νέα πραγματικότητα. Οι "σφαλιάρες" του καλοκαιριού φόβισαν τους ερυθρόλευκους και έκαναν τα εγχώρια παιχνίδια να μοιάζουν με αγώνες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι προηγούμενες ομάδες του Ολυμπιακού κρίνονταν με βάση την εικόνα τους στους ομίλους. Αντίθετα, η φετινή σε έναν πιο χαμηλό πήχη. Στην κατάσταση που πήρε την ομάδα ο Πάουλο Μπέντο είναι τεράστια επιτυχία το +7, αλλά διαβάσαμε και υπερβολές. Μέχρι και τον Ρέτσο, που στην πλειοψηφία των παιχνιδιών του Ολυμπιακού αποτελεί σημείο στόχευσης για τον αντίπαλο, τον γράφουν για τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Στην πράξη είναι φανερό πως ο φετινός Ολυμπιακός είναι κατώτερος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και αυτό έχει φανεί στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Βγάζω έξω την εικόνα του καλοκαιριού. Στέκομαι μόνο στους αγώνες του ομίλου. Ο Ολυμπιακός των προηγούμενων χρόνων δεν θα έχανε από τον ΑΠΟΕΛ στην έδρα του, ούτε θα έφερνε ισοπαλία με την Γιουνγκ Μπόις.

Δεν υπάρχει σωτηρία
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το έλεγα στην εκπομπή με τον Θέμη, μετά την νίκη του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Κρίσεις, όπως για παράδειγμα για την αξία του Μαρτίνς, γίνονται σε μία χαμηλότερου επιπέδου βάση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ομάδες των Βαλβέρδε, Ζαρντίμ, Μίτσελ, Σίλβα κρίνονταν από την παρουσία τους στο Champions League. Φέτος είχαμε υπερβολικά θετικές κρίσεις επειδή κέρδισε εύκολα δύο πολύ κακoδουλεμένες ομάδες. O Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε τις απίστευτα πολλές αδυναμίες της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, τους διέλυσε αγωνιστικά και έδωσε λαβή για λανθασμένα -γεμάτα υπερβολή- σχόλια. Ενώ στο Europa League εκμεταλλεύτηκε ότι δεν βρήκε στην Ελβετία τους Οαρό και Σανόγκο.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η αλήθεια είναι πως φέτος οι ερυθρόλευκοι, όταν βρίσκουν απέναντι τους ανταγωνιστικές, γυμνασμένες ομάδες με σωστό σχέδιο έχουν πρόβλημα. Από τις μεγάλες ομάδες η μοναδική που βγάζει ρυθμό και ένταση στο παιχνίδι της είναι ο ΠΑΟΚ. Η εικόνα του στο παιχνίδι στο "Γ. Καραϊσκάκης" δεν είχε καμία σχέση με το τελικό 2-1. Η -γυμνασμένη και με πολλά τρεξίματα- ομάδα του Ίβιτς ανέδειξε αδυναμίες που υπάρχουν στην αμυντική τετράδα του Ολυμπιακού, έβγαλε πολλές καθαρές φάσεις και τελικά έχασε έναν αγώνα που τακτικά τον κέρδισε.

Συγκρίνοντας λοιπόν τον Ολυμπιακό με τα χάλια που δημιούργησαν το καλοκαίρι ο Στραματσόνι και ο Κετσπάγια τα σχόλια μπορεί να είναι θετικά. Αν τον κρίνουμε με βάση τις απαιτήσεις που υπήρχαν για την ομάδα τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει εμφανέστατη πτώση.

ΕΤΣΙ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙΣ

Προσέξτε, ένας σύλλογος μικραίνει όταν καταλαβαίνεις πως κρίνεται σε πιο χαμηλό επίπεδο. Και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στον Ολυμπιακό από την στιγμή που πήρε τον πρώτο τίτλο ο Κόκκαλης τη σεζόν 1996-97. Σωστά έκαναν στον Ολυμπιακό και συσπειρώθηκαν. Είναι πολύ σημαντικό για τον σύλλογο το γεγονός πως δείχνουν να κρατούν μεγάλο πλεονέκτημα στις εγχώριες διοργανώσεις σε μία δύσκολη συγκυρία. Όμως, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ο Ολυμπιακός είχε φτάσει σε ένα επίπεδο να μην κρίνεται από νίκες απέναντι σε ομάδες - εκτρώματα, όπως αυτές του Κετσπάγια και του Στραματσόνι.

Φυσικά είναι σημαντικό όταν πέφτεις, αυτό να είναι ελεγχόμενο. Το γεγονός πως στη φετινή τους πτώση οι ερυθρόλευκοι παραμένουν στην κορυφή και προκρίνονται στη φάση των 32 είναι πολύ σημαντικό, καθώς δείχνει πως ο δρόμος για άμεση επιστροφή στο επίπεδο που ανήκουν είναι εφικτός.

Δεν υπάρχει σωτηρία
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Εξευτελιστικό ρεκόρ

Αντίθετα, τα πράγματα είναι δραματικά στον Παναθηναϊκό. Η διοίκηση Αλαφούζου "έδεσε" με μεγάλο συμβόλαιο έναν εντελώς ακατάλληλο προπονητή, που στο παρελθόν δεν έχει πετύχει πουθενά και τώρα δεν μπορεί να απαλλαγεί. Ο ιδιοκτήτης του συλλόγου επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη και έχει καταδικάσει την ομάδα του σε ένα εξευτελιστικό ρεκόρ.

Η υπερηφάνεια των Παναθηναϊκών μετατράπηκε σε ντροπή. Ο Ευρωπαίος Παναθηναϊκός βρίσκεται ένα παιχνίδι μακριά απ' το να γίνει η χειρότερη ομάδα στην ιστορία των ομίλων του Europa League. Αν δεν κερδίσει ούτε τη Θέλτα θα συμπληρώσει 13 παιχνίδια χωρίς νίκη στη διοργάνωση. Είναι ντροπή και θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ο ιδιοκτήτης του συλλόγου από τα λάθη του.

ΡΕΚΟΡΝΤΜΑΝ ΣΤΙΣ ΘΛΑΣΕΙΣ

Τα έγραφα όταν πραγματοποιούσε τα "εγκλήματα". Δεν γίνεται να προσλάβεις σε μία τόσο σημαντική θέση και να δίνεις τα κλειδιά σε έναν άνθρωπό που στην καριέρα του δεν έχει ούτε μία επιτυχία. Που πήρε δύο δουλειές και οδήγησε τις Ίντερ, Ουντινέζε στις χειρότερες θέσεις της σύγχρονης ιστορίας τους και έκανε και στις δύο ομάδες ρεκόρ από θλάσεις. Δεν υπάρχει αυτό το στατιστικό, αλλά αν βγάλουμε το μέσο όρο των θλάσεων που έχουν οι ομάδες του Στραματσόνι ανά έτος, ο Ιταλός τεχνικός θα είναι μακράν πρώτος από όλους τους προπονητές του κόσμου.

Ας αφήσουμε πίσω την δουλειά που έκανε σε Ουντινέζε και Ιντερ κι ας δούμε τι συμβαίνει εδώ. Η εικόνα στην Ολλανδία ήταν ντροπιαστική, δεν υπάρχει λόγος να καθίσει μετά κι από αυτό σε άλλο παιχνίδι στον πάγκο αυτός ο άνθρωπος. Έπαιξε κόντρα σε παιδάκια που χρησιμοποίησε ο Πέτερ Μπος και δεν μπορούσε να ασκήσει την παραμικρή πίεση πάνω στην μπάλα. Στο δεύτερο ημίχρονο το μόνο που προσπαθούσαν να κάνουν οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού ήταν να βγάλουν το 90λεπτο χωρίς να τραυματιστούν. Λίγοι κατάφεραν να μην πάθουν θλάση ή κράμπα.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ ΕΝΤΑΣΗ

Μου το είχαν "κελαηδήσει" και το είχα γράψει στη διάρκεια της προετοιμασίας. Πλέον, δεν είναι μυστικό γιατί αναγκάστηκε να το ομολογήσει ο ίδιος ο Στραματσόνι. Το καλοκαίρι έγινε η πιο ελαφριά προετοιμασία που έχει κάνει ποτέ ομάδα. Όλες οι προπονήσεις έμοιαζαν με αποθεραπεία, το ίδιο συνεχίζεται και τώρα. Σε ένα προπονητικό κέντρο με πολλά προβλήματα, ο Ιταλός τεχνικός και το επιτελείο του βάζουν υπερβολικά χαμηλό φόρτο στις προπονήσεις. Αν βάλουμε στο μίξερ το προβληματικό προπονητικό κέντρο, την χαμηλού επιπέδου ποιότητα προπόνησης αλλά και την επιλογή ποδοσφαιριστών με προβλήματα τραυματισμών βγαίνει αυτό το αποτέλεσμα που είδαμε στο Άμστερνταμ. Ένα σύνολο για λύπηση που δεν μπορεί ούτε καν να προσπαθήσει.

Δεν υπάρχει σωτηρία
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΕΚΑΨΕ ΤΟΝ ΖΕΚΑ

Ο Στραματσόνι κατάφερε να κάνει μεγάλη ζημιά στον Παναθηναϊκό καίγοντας τον Ζέκα. Ο Ιταλός τεχνικός έφτιαξε μία ομάδα με μοναδικό "6άρι" τον Λεντέσμα που είχε να παίξει ποδόσφαιρο από τον περασμένο χειμώνα. Και οπτικά να τον δεις είναι φανερό πως ο άνθρωπός δεν μπορεί να βγάλει πολλά παιχνίδια σε ένταση. Η νιότη κι η φρεσκάδα έχουν χαθεί. Μπορεί να βοηθήσει μόνο με την ποιότητα που έχει με την μπάλα στα πόδια. Αλλά κι αυτό με διαχείριση.

Όμως, ο Στραματσόνι έχτισε ρόστερ με μοναδικό 6άρι τον Λεντέσμα, τον οποίο χρησιμοποιούσε συνέχεια. Πήγε ευκαιριακά να καλύψει το έλλειμμα δουλειάς του, παίζοντας με τρεις πίσω μόνιμα, ενώ χρησιμοποιούσε Πέμπτη-Κυριακή τον Λεντέσμα. Πέρα από το γεγονός πως ήταν σίγουρο πως θα τραυματιστεί, έκαψε και τον Ζέκα που έπρεπε να τρέχει και για να καλύπτει τον Αργεντινό.

ΔΙΧΩΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ

Έπρεπε στο τέλος των μεταγραφών να πάρει έναν στόπερ. Τελικά, ο άνθρωπός πήρε σέντερ μπακ που είχε να αγωνιστεί από τον περασμένο χειμώνα και ζυγίζει πάνω από 100 κιλά. Δεν γίνεται να ξέρεις το πρόβλημα του Σαμπά, να βλέπεις το σωματότυπό του και να λες "όχι τον Σίλντενφελντ, να κλείσουμε τον Σαμπά".

Τώρα κράζουν όλοι τον Στιλ. Πράγματι δεν έχει υπάρξει άλλος τερματοφύλακας να δέχεται σε τόσο μεγάλη συχνότητα γκολ από απευθείας φάουλ. Δεν συμβαίνει αυτό γιατί όταν κάποιος δεχτεί δύο τέρματα που έχει τόσο μεγάλη ευθύνη συνεχόμενα κάθεται στον πάγκο. Ο Στιλ είναι σε άσχημη κατάσταση, έχει χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του, οι συμπαίκτες του και οι φίλαθλοι σε αυτόν. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει να εκτίθεται επειδή δεν φρόντισε ο προπονητής του το καλοκαίρι να έχει δεύτερο τερματοφύλακα που να εμπιστεύεται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ Μ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Έχει μεγάλες ευθύνες ο Ιταλός, αλλά η κατάσταση με την νοοτροπία του ιδιοκτήτη του συλλόγου δεν διορθώνεται. Όταν έχει πρόβλημα το προπονητικό κέντρο και δεν πας την ομάδα στην Παιανία παρότι στο ζητά ο τεχνικός διευθυντής επανειλημμένα, επειδή δεν το θέλουν οι οργανωμένοι, δεν έχεις σωτηρία. Όταν χάνεις στο ντέρμπι και ζητάς από τους οργανωμένους να σου προτείνουν αυτοί ποιον να βάλεις στα αποδυτήρια, δεν έχεις σωτηρία. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά αντί να βάλεις κάποιον που να έχει ιδρώσει τη φανέλα και να μπορεί να μεταλαμπαδεύσει στους παίκτες το τι σημαίνει Παναθηναϊκός, δίνεις θέση σε εκπρόσωπό τους. Δεν υπάρχει γυρισμός.

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

"Αναστενάρης" στους 32
Στους "32" του Europa League o Ολυμπιακός, 1-1 με τη Γιουνγκ Μπόις
Θλιβερός Παναθηναϊκός
Άγνωστο το μέλλον του Στραματσόνι
Στραματσόνι: "Θα σκεφτώ για τον τερματοφύλακα"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ