OPINIONS

Δεν λειτουργεί ως ελληνική ομάδα ο Ολυμπιακός

Δεν λειτουργεί ως ελληνική ομάδα ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός δεν λειτουργεί ως ελληνική ομάδα και έχει χαοτική απόσταση από τους υπόλοιπους. Χρειάζεται σύγχρονο δημιουργό και στόπερ για την επόμενη μέρα. Ο Τσάρλυ αναλύει τα δεδομένα στους ερυθρόλευκους.

Ο Πέδρο Μαρτίνς αρκετές φορές έχει επαναλάβει την ευχή, να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα αυτός ο μήνας. Δεν είναι εύκολο για έναν προπονητή που πιέζεται για να φέρνει αποτελέσματα, που δεν έχει το περιθώριο λάθους και έχει την υποχρέωση να πάρει το πρωτάθλημα, να σκέπτεται πως θα χάσει ποδοσφαιριστές που πάνω τους έχει δημιουργήσει το κορμό και το πλάνο της ομάδας.

Το ποδόσφαιρο όμως, έχει πάει στην εποχή των πολλών deals, οι ομάδες γνωρίζουν πως για να έχουν καλούς παίκτες και να είναι μέσα στο παιχνίδι, δεν παντρεύονται τους ποδοσφαιριστές.

ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Είναι υποχρεωμένες, να είναι ανοιχτές σε προτάσεις. Αυτό το παιχνίδι καμία διοίκηση δεν το έχει παίξει καλύτερα στην Ελλάδα από αυτήν του Ευάγγελου Μαρινάκη. Πραγματικά, ο Ολυμπιακός σε αυτό το κομμάτι έχει ξεφύγει, τα νούμερα που διαπραγματεύεται μοιάζει σαν να μην ανήκουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αποτελεί δικιά του κατάκτηση, τεράστια επιτυχία να μπορεί να παίρνει 20 εκατομμύρια ευρώ, για ένα ταλέντο που έβγαλε από την δική του ακαδημία όπως ο Ρέτσος, χωρίς να έχει κάνει στον Ολυμπιακό ούτε μία ολόκληρη χρονιά. Να φέρνει προτάσεις που αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια για εξτρέμ που στο ελληνικό πρωτάθλημα πέρυσι έβαλε μόλις πέντε τέρματα και έδωσε οκτώ ασίστ και φέτος μετρά σε 15 παιχνίδια τρία γκολ, τέσσερις ασίστ.

ΧΑΟΤΙΚΗ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ

Είναι τεράστια επιτυχία να έχεις τέτοια πρόταση για έναν περιφερειακό επιθετικό, που δεν έχει το εύκολο γκολ και δεν τον βοηθά, ούτε το ελληνικό πρωτάθλημα να φτιάξει καλά νούμερα. Δεν ακυρώνω τον ποδοσφαιριστή, ούτε μειώνω την αξία και την χρησιμότητα του, όμως η αλήθεια είναι, πως αποτελεί τεράστιο όπλο για τον Ολυμπιακό, το γεγονός πως έχει τον τρόπο να υπερκοστολογείται το ρόστερ του. Στην προκειμένη περίπτωση, ένας ποδοσφαιριστής που βάσει transfermarked έχει αξία στα έξι εκ ευρώ, έχει φέρει πρόταση κοντά στα 30.

Σε αυτά τα νούμερα, ούτε ο πιο αντιδραστικός οπαδός του Ολυμπιακού δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση. Με αυτές τις συμφωνίες, αποδεικνύει στην πράξη, πως η απόσταση του, από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, είναι χαοτική. Όταν ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να ξεμπλοκάρει λόγω FFP και δείχνει ανήμπορος να αξιοποιήσει ποδοσφαιριστές που έχουν το πακέτο να του φέρουν σημαντικές προσφορές, όπως ο Ακπόμ και ο Ζαμπά, ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει προτάσεις στα 30 εκ για έναν ποδοσφαιριστή, με τις χτυπητές αδυναμίες του Πορτογάλου.

ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΣΙΜΙΚΑ

Πιστεύω πως και στον Μαρτίνς λύνονται τα χέρια και θα νιώθει ανακούφιση από την συγκεκριμένη εξέλιξη. Όχι επειδή δεν του έκανε ο Ποντένσε, βασική επιλογή ήταν, αλλά επειδή θα μπορέσει να κρατήσει τον Τσιμίκα. Μοιάζει σαν δεδομένο, πως η πώληση του Ποντένσε, δίνει ένα μαξιλάρι στην διοίκηση του Ολυμπιακού, το δικαίωμα να κάνει πίσω για τον Τσιμίκα και να κερδίσει χρόνο μέχρι το καλοκαίρι.

Στο ποδοσφαιρικό σχέδιο του Μαρτίνς, η πιθανή απώλεια του Τσιμίκα, θα ήταν μεγαλύτερο πρόβλημα, απ' ότι του Ποντένσε. Βλέπετε, ο Πορτογάλος τεχνικός στηρίζει πολλά στο σχέδιό του, στα ανεβάσματα του Τσιμίκα. Στην δυνατότητα να παίρνει μόνος του την πλευρά, να παραμένει ψηλά και να λειτουργεί επιθετικά σαν εξτρέμ, επιτρέποντας στον παίκτη της δικής του πλευράς, να γίνεται έξτρα δημιουργός και της απέναντι, να λειτουργεί σαν δεύτερος επιθετικός.

ΚΟΜΒΙΚΗ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΣΙΜΙΚΑ

Την ασφάλεια που του δίνει σε αυτόν τον πολυσύνθετο ρόλο ο Τσιμίκας, ασφαλώς και δεν θα ήθελε να την χάσει ο Μαρτίνς μέσα στη σεζόν. Ο ρόλος σύνθετος αφορά την συνολική ισορροπία της ομάδας και δεν ξέρεις αν ο Κούτρης ή κάποιος που θα ερχόταν σαν μεταγραφή, θα μπορέσει να τον καλύψει, προσφέροντας συνέπεια, αμυντική ασφάλεια και δημιουργική ποιότητα.

Πάντοτε μέσα στην σεζόν, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος, στο να προσπαθήσεις να ενσωματώσεις σε μία ομάδα, ποδοσφαιριστή σε αμυντικές θέσεις, πόσο μάλλον, που στην συγκεκριμένη λογική, ο Τσιμίκας έχει έναν πολυσύνθετο και κομβικό ρόλο, για την συνολική λειτουργία της ομάδας. Από την ημέρα που ακούστηκε η προσφορά της Νάπολι για τον μπακ του Ολυμπιακού, σκέφτηκα πόσο δύσκολες ημέρες περνά ο Μαρτίνς. Ασφαλώς όταν τα νούμερα είναι σε τέτοια ύψη, δεν δικαιούται κανείς να κουνήσει το δάχτυλ, σε μία διοίκηση που καλείται να παίξει το παιχνίδι της αγοράς. Με την πώληση του Ποντένσε να φαίνεται δύσκολο να χαλάσει, ενισχύονται σημαντικά, οι πιθανότητες παραμονής του Τσιμίκα που ασφαλώς και είναι πιο κομβικός.

ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΜΙΚΡΌ ΧΩΡΟ

Ο Ποντένσε δεν έχει προσφέρει σε τελικά νούμερα, έχει σοβαρό θέμα στα τελειώματα και για την ευχέρεια που έχει στην πρώτη ντρίπλα, στο κράτημα μπάλας και στην υποδοχή και αποφυγή του αντιπάλου σε μικρό χώρο, είναι υπερβολικά λίγα τα τέρματα και οι ασίστ που έχει δώσει. Ασφαλώς όμως, στην δημιουργία του παιχνιδιού είναι σημαντικός και βοηθά την ομάδα να ανοίγει τις αντίπαλες άμυνες. Τις περισσότερες φορές, που ανοίγει από προσωπική ενέργεια ή από κοντινή συνεργασία άμυνα ο Ολυμπιακός, γίνεται λόγο της ικανότητας του Ποντένσε να παίξει σε μικρό χώρο. Δεδομένα εκτός από μία ποιοτική προσθήκη, θα χρειαστεί και οι μεσοεπιθετικοί που υπάρχουν στο ρόστερ, να βγουν ένα κλικ πιο μπροστά.

Θα ήταν όλα πολύ πιο εύκολα, αν ο Φορτούνης, ήταν καλά. Δεν νομίζω να γινόταν καμία συζήτηση, θα πήγαινε ο Φορτούνης στο ρόλο του, ο Βαλμπουενά, θα κάλυπτε τον χώρο για τον οποίο αρχικά αποκτήθηκε, έχει μπει ήδη στην ομάδα ο Χριστοδουλόπουλος και υπάρχουν και οι Ραντζέλοβιτς, Λοβέρα ως ταλέντα να αναδειχτούν.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Το γεγονός όμως πως ο Φορτούνης, ακόμα δεν έχει μπει και δεν είναι σωστό να πιεστεί, ο Χριστοδουλόπουλος επίσης επέστρεψε από χιαστούς, ο Βαλμπουενά βγάζει θλάσεις και είναι σε μία ηλικία που δεν μπορείς να υπολογίζεις πως θα σου παίζει τρείς φορές την εβδομάδα και το πρόγραμμα έχει σχεδόν μόνιμα τρία παιχνίδια την εβδομάδα, μέχρι το τέλος, αναγκάζει την διοίκηση να κοιτάξει την μεταγραφική αγορά.

Σε παλιότερα μου κείμενα, έχω αναφέρει πως το ρόστερ του Ολυμπιακού, χρειάζεται καλύτερο παρτενέρ του Σεμέδο, καλύτερο παρτενέρ του Γκιγιέρμε, πλέον χρειάζεται και έναν ακόμα δημιουργικό ποδοσφαιριστή στις μεσοεπιθετικές θέσεις. Ασφαλώς και τον Ιανουάριο, δεν γίνεται να καλύψεις όλα σου τα κενά και δεν είναι εύκολο, για μία καλή ομάδα να φέρει τρείς καλύτερους ποδοσφαιριστές ενδεκάδας από αυτούς που έχει. Το σημαντικό είναι, αυτοί που θα έρθουν, να είναι σε χώρους που πονάει ο Ολυμπιακός και να βοηθήσουν τον κορμό, που ήδη έχει δημιουργηθεί. Με την απώλεια του Ποντένσε, χάνεται ποιότητα και δημιουργία σε μικρό χώρο. Αυτή μπορεί στα παιχνίδια που θα παίξει στα άκρα ο Βαλμπουενά να την βρει από τον Γάλλο, όμως χρειάζεται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, να μπορεί να πάει ο Γάλλος στα άκρα.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ

Το ιδανικό για τον Ολυμπιακό είναι να βρει έναν ποδοσφαιριστή, που έχει την δυνατότητα να παίξει και σαν επιτελικός χαφ, αλλά και σαν έξτρα δημιουργός από τα δεξιά. Ώστε να προσφέρει πολλές επιλογές στον προπονητή του. Να μην πιέσει τον Φορτούνη να επιστρέψει, όμως να μπορεί να του αφήσει και χώρο. Να μην χρειάζεται να παίζει τρείς φορές την εβδομάδα ο Βαλμπουενά, αλλά να μπορεί να αξιοποιείται η ποιότητα του.

Να υπάρχει επίσης χώρος για τους Χριστοδουλόπουλο, Ραντζέλοβιτς, Λοβέρα να βοηθήσουν, χωρίς όμως να εξαρτάται από κανέναν τους, η πορεία του Ολυμπιακού. Είναι και το σχέδιο του Μαρτίνς τέτοιο, που δεν χρειάζεται να ψάξει για εξτρέμ ο Ολυμπιακός, αλλά για έναν δημιουργό. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, οι δημιουργικοί ποδοσφαιριστές, που η μπάλα κολλάει στα πόδια τους και ξέρουν να συνεργάζονται, μπορούν να παίζουν και στις τρεις θέσεις πίσω από τον φορ κι ένα τέτοιο παίκτη πρέπει να βρει ο Ολυμπιακός.

ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑ

Τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία του Ολυμπιακού είναι πολλά, η διοίκηση θέλει για πολλούς λόγους να πάρει το φετινό πρωτάθλημα, οι δυνατότητες υπάρχουν, μου προκαλεί όμως εντύπωση, που δεν ακούω το παραμικρό για το πρόβλημα που υπάρχει στο κέντρο της άμυνας. Φαίνεται σε όλα τα παιχνίδια, πως χρειάζεται ένας ποιοτικός στόπερ, να ταιριάξει να ηρεμήσει και να πάρει πρώτες μπάλες από τον Σεμέδο. Ο τρόπος που παίζει την θέση ο Μπα, στην ουσία δημιουργεί μεγαλύτερο βάρος στον Πορτογάλο. Ο Μπα δεν είναι έτοιμος, για να γίνει βασικός στον Ολυμπιακό, ο ίδιος δείχνει να το ξέρει και στην ανάπτυξη κρύβεται. Από καθαρή τύχη και λόγω μίας λανθασμένης απόφασης του διαιτητή, δεν το πλήρωσε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Είναι δεδομένο πως θα το πληρώσει σύντομα και το επαναλαμβάνω, δεν κινδυνεύει η άμυνα των ερυθρολεύκων μόνο από τον Μπα, αλλά και από τις πολλές αρμοδιότητες και την απίστευτη ελευθερία κινήσεων που δημιουργεί η παρουσία του στον Σεμέδο, κάτι που έγινε φανερό και με τον Άρη. Την έλλειψη αξιόπιστου παρτενέρ του Σεμέδου, την πλήρωσε σημαντικά ο Ολυμπιακός στα απαιτητικά παιχνίδια, στο πρώτο μισό της σεζόν, με τον Μεριά. Είναι μαθηματικά βέβαιο πως το ίδιο θα συμβεί και με τον Μπα, δεν βρίσκω το λόγο, να μην κινηθεί για στόπερ ο Ολυμπιακός.

Από την στιγμή που έχει βρεθεί ο ψηλός, δυνατός και με γρήγορες αντιδράσεις στόπερ, είναι πιο εύκολο να βρεις έναν παρτενέρ για να δέσει μαζί του. Είναι η ποδοσφαιρική αλφάβητο, να έχεις ένα αξιόπιστο αμυντικό δίδυμο να σου προκαλεί ασφάλεια, στον Ολυμπιακό δεν το έχουν βρει, λείπει ένα σημαντικό κομμάτι, για να δέσει το παζλ και μου κάνει εντύπωση που δεν ακούω στα ρεπορτάζ, να κοιτάει ο Ολυμπιακός να λύσει αυτό το πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ