OPINIONS

Αυτά συμβαίνουν μόνο στον Παναθηναϊκό

SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός δεν γίνεται να συνεχίσει στα playoffs με τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο, καθώς είναι φανερό πως ο Έλληνας κόουτς δεν θέλει να δώσει τα παιχνίδια με τον τρόπο που επιθυμεί ο σύλλογος. Γράφει ο Τσάρλυ.

Το σενάριο έχει γραφτεί από την ημέρα που η διοίκηση αποφάσισε μετά από δύο χρόνια συνεργασίας, στο τέλος της σεζόν, να συνεχίσει με άλλον προπονητή. Ο Γιώργος Δώνης ενεργοποίησε το έτοιμο άλλοθι, αμέσως μετά την τριάρα στο Φάληρο. "Η υγεία, που έβγαινε προς τα έξω, δεν υπάρχει πλέον", δήλωσε με το που τελείωσε το παιχνίδι και στη συνέχεια, άρχισαν οι μπηχτές προς την διοίκηση.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ, ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Στον Παναθηναϊκό επικοινωνιακά έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες, όταν η ομάδα στέκεται με σχετική αξιοπρέπεια, τα εύσημα να ανήκουν αποκλειστικά στην καλή δουλειά του Δώνη, όταν χάνει με κάτω τα χέρια και παρουσιάζει μία εικόνα διάλυσης, να φταίει η διοίκηση. Παλικάρι και μάγκας γραφόταν ο Δώνης, πριν από δύο εβδομάδες, όταν ο Παναθηναϊκός, ερχόταν ισόπαλος 1-1 με την ΑΕΚ.

Ο ίδιος μετά από το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε δηλώσει: "αν κάποιος ερχόταν και έβλεπε τις προπονήσεις, δεν θα καταλάβαινε πως αυτή η ομάδα, τελειώνει σε λίγες εβδομάδες. Δεν κερδίζεται με το μαστίγιο, αλλά με εμπιστοσύνη και αυτό βγαίνει μέσα στο γήπεδο". Είναι φανερό, πως αν πήγαινε τις προηγούμενες ημέρες, κάποιος στις προπονήσεις, θα έβλεπε διαφορετικά πράγματα. Η εμπιστοσύνη που είχε κερδηθεί αυτά τα δύο χρόνια, έφθασε για να κρατήσει μόλις για δύο εβδομάδες τα αποδυτήρια και ασφαλώς στον Παναθηναϊκό, ποτέ δεν έχουν ευθύνη όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτά.

Ασφαλώς και υπάρχουν θέματα που δυσκολεύουν το έργο του προπονητή, καθώς βιώνουμε μία πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Είναι αδύνατον, όμως, να γίνει η οποιαδήποτε σωστή διαχείριση των δύσκολων συνθηκών, όταν είναι ήδη έτοιμο το αφήγημα της αποτυχίας και αυτό δεν αφορά ούτε το τεχνικό τιμ, ούτε τους ποδοσφαιριστές.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Η εικόνα που έδειξε ο Παναθηναϊκός και το γεγονός πως απομένουν ακόμα επτά παιχνίδια δημιουργεί τρόμο. Η διοίκηση έχει πάρει την απόφαση, να συνεχίσει η ομάδα να πορεύεται με τους ποδοσφαιριστές που θα παραμείνουν στον σύλλογο. Ο προπονητής όμως, ανοιχτά δηλώνει πως πρόκειται για μία λανθασμένη προσέγγιση και νίπτει τας χείρας του. Ζητήθηκε στον Δώνη κάτι συγκεκριμένο. Μέχρι το τέλος της σεζόν να κρατήσει την ομάδα σε ηρεμία, με μία αξιοπρεπή εικόνα, χρησιμοποιώντας περισσότερους ποδοσφαιριστές που θα παραμείνουν και την επόμενη χρονιά. Δεν το λες και παράλογο.

Παράλογο γίνεται, όταν η διοίκηση παίρνει αποφάσεις που δεν θέλει να τις στηρίξει ο προπονητής και παραμένει κανονικά στην θέση του. Ο σύλλογος είναι μεγάλος, όμως, ο τρόπος που λειτουργεί είναι χαμηλού επιπέδου. Προσέξτε, ο προπονητής παραμένει σε μία ομάδα, που είναι απόλυτα αντίθετος με τις πρακτικές της και στο πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα, κάνει ανοιχτά αντιπολίτευση, γνωρίζοντας πως με αυτήν την στάση, δεν θα βρεθεί κανένας να τον κατηγορήσει. Μόνο που με αυτόν τον τρόπο, λειτουργούν μόνο οι προπονητές που δουλεύουν στον Παναθηναϊκό του Αλαφούζου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, θα πρέπει κάποια στιγμή να τον απασχολήσει και να βρει και τον τρόπο να το σταματήσει.

ΓΛΙΤΩΣΕ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΑΣΥΡΜΟ

Πέρα από όλα αυτά, υπάρχει και μία πραγματικότητα που στο γήπεδο έβγαζε μάτια. Το αρχικό στήσιμο της ομάδας δεν έβγαινε με τίποτα και δημιουργούσε συνθήκες, για εμφατικό διασυρμό. Τα ρεπορτάζ την παραμονή του αγώνα έλεγαν πως ετοιμαζόταν σχήμα με τριάδα στην άμυνα, κατεβάζοντας τον Κουρμπέλη χαμηλά. Δεν συνέβη και η εικόνα του αγώνα, με τον Παναθηναϊκό να βρίσκει ηρεμία όταν κατέβηκε ο αρχηγός στο δεύτερο μέρος χαμηλά και έφυγε ο Ανουάρ από τα δεξιά, δείχνει πως η αρχική προσέγγιση ήταν λανθασμένη.

Ο Μαρτίνς, ξέρει καλά το ελληνικό πρωτάθλημα και την ομάδα του, τη δουλεύει με το αυτόματο. Κατέβηκε ο Παναθηναϊκός, με Ανουάρ, Χατζηθεοδωρίδη στα δύο άκρα, ανέβαζε συνέχεια τα μπακ, πήγαινε σε γρήγορες συνεργασίες και δημιούργησε στο ξεκίνημα, συνθήκες που δημιουργούσαν τρόμο. Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο τέρμα που πέτυχε, γύρισε από δύο φορές την μπάλα, σε όλη του την ομάδα, χωρίς να βρει την οποιαδήποτε αντίδραση. Εκείνη την στιγμή, δεν πιστεύω πως υπήρξε φίλος του Παναθηναϊκού, που να μην φοβήθηκε, πως θα ζήσει μία ιστορική συντριβή.

Το μοναδικό θετικό για τον Παναθηναϊκό, που υπήρξε από το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πως τελείωσε με άσχημη εικόνα, με βαρύ σκορ, αλλά και με ένα αποτέλεσμα που δεν θα μείνει στην ιστορία. Ο μοναδικός λόγος που δεν γράφτηκαν μαθηματικά και ιστορία μαζί, ήταν πως οι ποδοσφαιριστές και ο Μαρτίνς, δεν ένιωσαν πως έχουν ανάγκη, να κάνουν το χατίρι των φανατικών οπαδών που έβλεπαν το παιχνίδι από την τηλεόραση. Δεν πίεσαν τον εαυτό τους, χαμήλωσαν ταχύτητα μετά το δεύτερο γκολ και όλα τα έκαναν σε πολύ χαμηλή ένταση.

Η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς, έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα να κυνηγήσει στο άμεσο μέλλον, από το να σπαταλήσει δυνάμεις για να διασύρει τον αιώνιο αντίπαλο του. Πρυτάνευσε λοιπόν η λογική, να κρατηθούν δυνάμεις, για τη σημαντική ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ. Αν ήθελαν ή αν μπορούσαν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, να συνεχίσουν με την διάθεση που ξεκίνησαν το παιχνίδι, το σκορ, θα έμενε στην ιστορία.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΩΝΗ

Έχω γράψει πολλές φορές πως ο Αλαφούζος χρωστάει πολλά στον Δώνη, κράτησε στεγανά, σε εποχές που ο κόσμος ήταν στα κάγκελα. Βρισκόμαστε σε μία εποχή παράξενη και δύσκολη για όλους. Κανένας δεν περίμενε πως θα δίνονταν παιχνίδια μετά το τέλος των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει στόχους και η διοίκηση είναι σε μία διαδικασία που φτιάχνει την ομάδα της επόμενης χρονιάς. Θεωρεί λοιπόν προτιμότερο να πάρουν σε αυτούς τους αγώνες ευκαιρίες παιδιά που θα παραμείνουν στην ομάδα. Παράλογο δεν το λες. Ο προπονητής όμως που δεν θα παραμείνει του χρόνου, θέλει να συνεχίσει με το γκρουπ ποδοσφαιριστών που έχει ήδη φτιάξει και δεν έχει τον παραμικρό καημό, για σκέψεις που αφορούν την επόμενη σεζόν.

Πέρα, λοιπόν, από τις συνηθισμένες και βαρετές πλέον φωνές επανάστασης στον Παναθηναϊκό, ένα πράγμα έγινε ξεκάθαρο από τις δηλώσεις του Δώνη. Πως δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η δύσκολη διαδικασία αγώνων με έναν προπονητή που δεν θέλει να δώσει αυτά τα παιχνίδια, με τον τρόπο που επιθυμεί ο σύλλογος. Αυτή η πρωτόγνωρη διαδικασία, για τις ομάδες που δεν έχουν κίνητρο, μοιάζει με εφιάλτη. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, χρειάζεται σε αυτό το μικρό διάστημα, κάποιον που θα δεχτεί να λειτουργήσει, σαν συνδετικός κρίκος με την επόμενη χρονιά και όταν θα μιλάει στον κόσμο, θα εξηγεί τις δυσκολίες αλλά και τους εσωτερικούς στόχους που υπάρχουν, μέχρι να ολοκληρωθεί η σεζόν.

Πραγματικά δεν κατάλαβα τι προσπάθησε να πετύχει η ομάδα στο χθεσινό παιχνίδι στο Φάληρο, όταν προτιμήθηκε να ξεκινήσει ο φευγάτος Ζαχίντ και στη συνέχεια να πάει επιτελικός χαφ ο Δώνης, από το να πάρει ένα ντέρμπι στον ρόλο που πρέπει να εξελιχθεί ο Μπουζούκης. Τι μπορεί να κερδίσει περισσότερο ο Παναθηναϊκός από τον Κολοβό και πήρε περισσότερο χρόνο από τον Καμπετσή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ινσουά: "Το έχω πει πολλές φορές, στην Ελλάδα μόνο Παναθηναϊκός"
Παναθηναϊκός: Εκνευρισμός Αλαφούζου για Δώνη
Κι έχει μπροστά του κι άλλα επτά ματς...
Δώνης: "Ψυχολογικά καταρρακωμένη η ομάδα, δεν υπάρχει υγεία"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ