OPINIONS

Από wonderkid στα 19 ο Ντούγκλας, στα 22 στην Ελλάδα

Από wonderkid στα 19 ο Ντούγκλας, στα 22 στην Ελλάδα

Ο Τσάρλυ γράφει τον 22χρονο Βραζιλιάνο μέσο, Ντούγκλας Αουγκούστο, που ετοιμάζεται να υπογράψει στον ΠΑΟΚ. Το ξεπέταγμα σε μικρή ηλικία, η αρθρίτιδα και η σίγουρη πάσα ενός οκταριού που μπορεί να αξιοποιηθεί ως εξάρι από τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο Γιώργος Σαββίδης στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagramέκανε γνωστό πως υπάρχει συμφωνία με την Κορίνθιανς για την απόκτηση του Βραζιλιάνου μέσου, Ντούγκλας Αουγκούστο.

Ο ποδοσφαιριστής αναμένεται στην Θεσσαλονίκη την Πέμπτη (27/6) και ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να κάνει μία σημαντική κίνηση στον άξονα. Ακολουθεί τον δρόμο την λογική του Λέο Ζαμπά, κάνοντας συμβόλαιο σε έναν Βραζιλιάνο σε μικρή ηλικία, που είναι έτοιμος άμεσα να βοηθήσει την ομάδα και αν η μεταγραφή βγει κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει που θα φθάσει η τιμή του.

ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΣΤΗΝ ΒΙΤΡΙΝΑ

Είναι μεγάλο πράγμα να βρίσκεις καλό Βραζιλιάνο στην ηλικία των 22 ετών. Ασφαλώς και εδώ υπάρχει μία διαφορά: Ο Ντούγκλας Αουγκούστο δεν είναι κάποιο από τα κρυμμένα διαμαντάκια του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, αλλά ένας ποδοσφαιριστής που από πολύ μικρή ηλικία βγήκε στην βιτρίνα.

Δεν είναι ο συνηθισμένος ούτε ο λογικός δρόμος ένας ποδοσφαιριστής να γίνεται βασικός στα 19 του χρόνια στην Φλουμινένσε, να έχει τρεις γεμάτες σεζόν σε μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας, να γίνεται μεταγραφή πριν κλείσει τα 21 του στην Κορίνθιανς και στα 22 του να έρχεται στην Ελλάδα.

Σίγουρα ο ΠΑΟΚ, έχει κάνει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια, είναι σε θέση να ρίξει χρήμα στην αγορά, όμως αυτή η διαδρομή αποδεικνύει πως κάτι δεν πήγε και τόσο καλά.

Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 19 ΕΤΩΝ

Η Κορίνθιανς είναι από μόνη της σκαλοπάτι για κάτι σπουδαίο, για μία μεταγραφή στα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης, για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα. Η αλήθεια είναι πως ο Ντούγκλας Αουγκούστο δεν είχε την εξέλιξη που πολλοί περίμεναν όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Φλουμινένσε σε πολύ μικρή ηλικία.

Ανέβηκε από τις ακαδημίες του συλλόγου και έγινε βασικός στα 19 του χρόνια. Έτρεξε στα 19 του χρόνια μία σπουδαία χρονιά, αγωνίστηκε σε 30 παιχνίδια - τα 26 βασικός στο πρωτάθλημα - σκόραρε 2 φορές και συνολικά έδειξε τον δυναμισμό του. Ο Ντούγκλας φάνταζε σανwonderkid, καθώς ήταν ένας πολύ δυναμικός και σκληρός μέσος για την ηλικία του. Κάπου όμως άρχισε να υπάρχει ύφεση.

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Το 2016 εντυπωσίασε, το 2017 παρουσίασε ένα ιατρικό πρόβλημα, το οποίο τον κράτησε αρκετό καιρό εκτός δράσης. Αγωνίστηκε σε έναν αγώνα την τρίτη αγωνιστική στις 27 Μαΐου στην ήττα με 3-2 από την Βάσκο και επανεμφανίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Βραζιλίας, παρουσίασε μία αυτοάνοση ασθένεια που λέγεται αντιδραστική αρθρίτιδα. Έμεινε εκτός δράση για 3,5 μήνες, επέστρεψε και έκλεισε την χρονιά σαν βασικός. Χωρίς να θέλω να υπεισέλθω σε ιατρικά θέματα, καθαρά ποδοσφαιρικά η αλήθεια είναι πως από εκεί και πέρα δεν υπήρχε η εξέλιξη που αναμενόταν με βάση την πρώτη χρονιά που έχει κάνει.

Ασφαλώς και οι γιατροί του ΠΑΟΚ είναι ενήμεροι για το πρόβλημα, τον περιμένουν για τις ιατρικές εξετάσεις και γνωρίζουν αν είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει δραματικά την καριέρα του. Το ζήτημα της αρθρίτιδας πιθανότατα να εξηγεί, πως γίνεται ένας ποδοσφαιριστής που στα 19 του ήταν wonderkid και έχει αγωνιστεί μέχρι τα 22 του στο τοπ επίπεδο στο Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, να έρχεται στα 22 του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να μην πηγαίνει σε ανώτερο πρωτάθλημα.

ΚΟΡΙΝΘΙΑΝΣ

Το θετικό για τον ΠΑΟΚ αλλά πάνω από όλα για τον ίδιο ποδοσφαιριστή είναι πως αν εξαιρέσουμε το διάστημα από τα τέλη Μαΐου του 2017 μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, δεν έχει χάσει άλλο μεγάλο διάστημα από την ασθένεια που αντιμετωπίζει. Για κάποιους το γεγονός πως δεν ξεπετάχτηκε οφείλεται στην συνολικά άθλια σεζόν που έκανε η Κορίνθιανς την περσινή χρονιά.

Ο Ντούγκλας πήρε μεταγραφή στα μέσα Ιουλίου, έκανε ντεμπούτο στις 25 Ιουλίου στην νίκη επί της Κρουζέιρο με 2-0 και από τα 20 παιχνίδια που έμεναν μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, έπαιξε βασικός στα 13 και μία φορά πέρασε σαν αλλαγή.

Η Κορίνθιανς συνολικά έτρεξε μία από τις χειρότερες αγωνιστικά σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της. Έπαιξε άθλιο ποδόσφαιρο, τερμάτισε στην 14η θέση βάζοντας σε 38 παιχνίδια μόλις 34 τέρματα. Δεν υπήρξε ποδοσφαιριστής στην περσινή Κορίνθιανς που να έδειξε καλό πρόσωπο.

Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός στην Μπαϊα. Ένας ποδοσφαιριστής που στα 19 του χρόνια έκανε μία εντυπωσιακή και γεμάτη χρονιά στην Φλουμινένσε, τρία χρόνια αργότερα δίνεται δανεικός σε μία από τις μικρομεσαίες ομάδες του Βραζιλιάνικού ποδοσφαίρου, οπότε άνοιξε και η πόρτα για τον ΠΑΟΚ.

Η Μπαΐα πάντως έχει κάνει ένα θετικό ξεκίνημα στην σεζόν, βρίσκεται στην 8ηθέση με 14 πόντους σε 9 παιχνίδια, με τον Ντόουγκλας να παίρνει φανέλα βασικού την τρίτη αγωνιστική και από εκεί και πέρα να έχει ξεκινήσει και στους επτά επόμενους αγώνες.

ΣΤΟ 8 ΜΕ ΠΡΟΣΟΝΤΑ 6ΑΡΙΟΥ

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που τα προσόντα του και τα στατιστικά του παραπέμπουν για την θέση 6. Αναγράφεται παντού σαν DMC, όμως και στις τρεις ομάδες έπαιζε περισσότερο στο 8. Πιθανότατα έχει την ικανότητα να προσφέρει στον Λουτσέσκου αυτό που συχνά τονίζει πως θέλει να έχει στον άξονα του ΠΑΟΚ.

Δύο κεντρικούς μέσους να είναι ανάμεσα στο 6 και στο 8. Σε τακτική με δίδυμο στον άξονα αγωνιζόταν στα αριστερά ένα κλικ πιο ψηλά από το καθαρό 6άρι, σε διάταξη που μοιάζει πάντως σαν η ομάδα να αγωνίζεται με δύο αμυντικούς μέσους, στο 4-3-3 δηλαδή σαν εσωτερικός χαφ στα αριστερά.

Η ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Τα νούμερα που τον κάνουν να ξεχωρίζει, είναι αυτά που δείχνουν και το στιλ του ποδοσφαιριστή. Κερδισμένα τάκλιν, κλεψίματα. Με μία ματιά διαχρονικά στην πορεία του, θα δει κάποιος πως υπάρχει μεγάλη κάμψη σε σχέση με την πρώτη του χρονιά.

Το 2016 όταν πρωτοσυστήθηκε επιχειρούσε ανά αγώνα 4,2 τάκλιν, τα 3,5 επιτυχημένα, τον περνούσαν 0,7 φορές. Το 2017 μόλις επέστρεψε από την ασθένεια τα νούμερα έμειναν ψηλά, 3,4 επιχειρούσε το παιχνίδι, επιτυχημένα 2,9.

Το 2018 στην Κορίνθιανς επιχειρούσε 2,7 τάκλιν, τα επιτυχημένα ήταν μόλις το 1,8. Φέτος 2,7, τα επιτυχημένα 1,7 και δέχεται μία ντρίπλα το παιχνίδι. Σταδιακή πτώση υπάρχει και στα κλεψίματα, ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό νούμερο των δύο κλεψιμάτων σε κάθε 90 λεπτά, το οποίο χρόνο με το χρόνο έπεφτε και φέτος βρίσκεται στο 0,6.

ΠΑΣΑΡΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Συνολικά πρόκειται για έναν ελαφρύ χαφ, που πασάρει σίγουρα και με ασφάλεια. Σε έναν χώρο που δεν επιτρέπονται τα λάθη και η σίγουρη πάσα είναι σημαντικό κομμάτι στο κτίσιμο των επιθέσεων, ο ΠΑΟΚ φέρνει έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να δώσει ασφάλεια.

Δεν έχει ο Αουγκούστο κανένα πρόβλημα να σπάει το πρέσινκ με τις πάσες του από τον άξονα. Από το ξεκίνημα της καριέρας του, πάσαρε με ψηλά ποσοστά και πρόκειται για ένα κομμάτι του παιχνιδιού του, το οποίο εξακολουθεί να βελτιώνει.

Ξεκίνησε να πασάρει οριακά πάνω από το 85%, τα δύο τελευταία χρόνια έχει φθάσει το νούμερο στο 90%. Πέρυσι είχε 91% σε 6 παιχνίδια στην Φλουμινένσε και 88% σε 14 στην Κορίνθιανς, φέτος σε 7 παιχνίδια πασάρει με 89,4%.

Ασφαλώς και για την θέση 8 δεν αρκεί μόνο το υψηλό νούμερο ευστοχίας, χρειάζεται και να μπορείς από τις μεταβιβάσεις να ανοίγεις άμυνες. Μόνο την φετινή σεζόν στην Μπαΐα έχει καταγράψει ικανοποιητικό νούμερο για 8άρι με 1,4 το παιχνίδι στις key passes. Η φτωχή δημιουργία φαίνεται και από τα ανύπαρκτα νούμερα στις ασίστ, έχει δώσει στο πρωτάθλημα στην Βραζιλίας μόλις 2 σε 75 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί.

6ΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος αν τελικά οι γιατροί του ΠΑΟΚ δώσουν το οκ και αποκτηθεί, θα κλείσει την μία θέση στον άξονα. Η λογική λέει πως θα γίνει ακόμα μία μεταγραφή βασικού σε αυτόν τον χώρο.

Τα νούμερα του δείχνουν πως ο Ντόουγκλας μπορεί να προσφέρει άμεσα ενέργεια, ταχύτητα στο αμυντικό κομμάτι, γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση και από την επίθεση στην άμυνα, σίγουρη πάσα και απεγκλωβισμό από την πίεση του αντιπάλου. Δεν διαθέτει γκολ και δημιουργία 8αριού για μία ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό.

Περιμένω στο 4-2-3-1 του Λουτσέσκου - τουλάχιστον για έναν μεγάλο αριθμό παιχνιδιών στην Ελλάδα που θα χρειαστεί να κερδίζει με ανωτερότητα - να αξιοποιηθεί περισσότερο σαν 6άρι παρά στην θέση 8 όπου έπαιζε στην Βραζιλία. Οπότε έχω την αίσθηση πως δίπλα του θα πρέπει να αγωνίζεται κεντρικός χαφ, ο οποίος θα έχει την ικανότητα να προσφέρει περισσότερα τελικά νούμερα από τον Ντόουγκλας.

ΠΟΛΛΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ

Είναι ελκυστικό να φέρνεις Βραζιλιάνο στα 22 του χρόνια και στην προκειμένη περίπτωση ο ΠΑΟΚ παίρνει έναν ποδοσφαιριστή, που έχει ήδη γράψει χιλιόμετρα, και όχι κάποιο ακατέργαστο ταλέντο με την ελπίδα να του βγει.

Σημασία έχει να αποδειχτεί, πως το γεγονός πως δεν ήταν ανοδική η καριέρα του - μετά την πρώτη εντυπωσιακή χρονιά - δεν οφείλεται στην ασθένεια που τον ταλαιπωρείς αλλά σε αγωνιστικούς λόγους. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο το πιθανότερο είναι το χαμηλό επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και η εμπιστοσύνη του ΠΑΟΚ, να τον βοηθήσουν στο δικό μας ποδόσφαιρο να κάνει την διαφορά και να ανακαλύψει και καινούρια στοιχεία στο παιχνίδι του. Είναι πολύ μικρός ακόμα και έχει πάρει πολλά παιχνίδια για την ηλικία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ