OPINIONS

Ανανέωση τώρα σε Χατζηγιοβάνη - Μπουζούκη

Ανανέωση τώρα σε Χατζηγιοβάνη - Μπουζούκη

Ο Τσάρλυ αναλύει τους λόγους που δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και γιατί συμφέρει Παναθηναϊκό, Χατζηγιοβάνη και Μπουζούκη να συνεχίσουν μαζί.

Ο Γιώργος Δώνης αποφάσισε να δει το παιχνίδι με την Ιεράπετρα ως μία καλή ευκαιρία για να χρησιμοποιήσει ακόμη περισσότερα νέα παιδιά. Παραλίγο να το πληρώσει, υπάρχει όμως ένα πλάνο, ένα σχέδιο εξέλιξης του συλλόγου μέσα από ανάδειξη ταλέντων, οπότε είναι λογικό να ψάχνει για ευκαιρίες ώστε να χρησιμοποιεί όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό ποδοσφαιριστών που προέρχονται από την ακαδημία.

ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΥΝΟΧΗ

Τα παλιότερα χρόνια αυτά τα παιχνίδια ήταν μία ευκαιρία για να βγουν στον αέρα διάφορα... μουχλιασμένα παλτά που κατά καιρούς μαζεύονταν στον σύλλογο. Μπορεί το πείραμα να μην απέδωσε, όμως είναι προτιμότερο από το να βλέπεις τον κάθε ακριβοπληρωμένο Ρινάλντι, να παρακολουθείς να προσπαθούν να βρουν πατήματα παιδιά που προσπαθούν να εξελιχθούν. Η αλήθεια είναι πως ρίχνοντας μαζί τόσους ποδοσφαιριστές που δεν βρίσκονται στην πρώτη ομάδα, δεν τους βοηθάς. Είναι δεδομένο πως ακόμα και παιδιά που υστέρησαν, θα πήγαιναν πολύ καλύτερα αν έπαιζαν μέσα δύο, τρεις από τις βασικές επιλογές.

Το παραδέχτηκε στο τέλος και ο Γιώργος Δώνης, δηλώνοντας πως όταν υπάρχουν τόσες πολλές αλλαγές, συνήθως είναι δύσκολο να βρεθεί συνοχή. Αν αξίζει να κρατήσουμε κάτι, είναι την ηρεμία που έδειξαν στο τελευταίο δεκάλεπτο του παιχνιδιού και τον τρόπο που έψαξαν να βρουν τον γκολ της ισοφάρισης, ώστε να μην πάει η ομάδα με τεράστια πίεση την τελευταία αγωνιστική στα Χανιά, εκεί όπου θ' αντιμετωπίσει τον Κισσαμικό.

ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Πριν αρχίσει το ματς είχα την αίσθηση πως είναι τεστ για τον Κώστα Αποστολάκη. Ο 19χρονος είχε πραγματοποιήσει ένα αξιόλογο δεύτερο ημίχρονο στο Αγρίνιο και από τη στιγμή που για το παιχνίδι στην Κρήτη με τον ΟΦΗ ο Δώνης δεν μπορεί να υπολογίζει στους Κουλιμπαλί, Γιόχανσον φάνταζε ως μία λύση. Δεν μπορεί κανείς να βάζει πίεση και να απαιτεί ετοιμότητα από τόσο άπειρα παιδιά.

Ο Αποστολάκης είναι ακόμα 19 ετών, έχει χρόνο, απλά σημειώνω πως δεν έδειξε έτοιμος. Δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε για να κερδίσει το δικαίωμα ώστε να πάρει άμεσα χρόνο σε παιχνίδι πρωταθλήματος. Ασφαλώς και ο τεχνικός του Παναθηναϊκού έχει πλήρη εικόνα για την δουλειά και την εξέλιξη αυτών των παιδιών, εμείς περιμένουμε το πότε θα τους δούμε για να κρίνουμε το που βρίσκονται.

ΟΙ ΔΥΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

Σε κάθε περίπτωση, ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα που αναζητεί την εξέλιξη. Δεν υπάρχει ακαδημία στον κόσμο που να είναι σε θέση να φέρνει συνέχεια παιδιά έτοιμα να διακριθούν στην πρώτη ομάδα. Όταν είσαι οργανωμένος έχεις βάλει σωστές βάσεις περιμένεις πότε θα βγει η καλή σοδειά. Ο σύλλογος είναι πολύ τυχερός που αυτή έχει βγει, σε μία εποχή που την είχε μεγάλη ανάγκη. Αναγκαστικά βγήκαν μπροστά πολλά παιδιά, κάποια έχουν ήδη ξεχωρίσει, έχουν πάρει φανέλα βασικού και δείχνουν πως το ταβάνι τους είναι υψηλό, κάποια άλλα έχουν μπει σε μία διαδικασία rotation.

Στην πραγματικότητα, τα δύο παιδιά που έχουν ξεχωρίσει και βοηθούν για να βρίσκεται ένα επίπεδο πιο πάνω ο Παναθηναϊκός είναι οι Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης. Αμφότεροι υπέγραψαν στις αρχές του καλοκαιριού συμβόλαια με χαμηλές αποδοχές που τους κρατούν στο κλαμπ μέχρι το 2020.

ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Περιμένω εδώ και καιρό να διαβάσω κάτι για την ανανέωση των συμβολαίων τους. Αν υπάρχει μέριμνα από τη διοίκηση της ομάδας να ασχοληθεί σοβαρά με το πρότζεκτ του Δώνη, θα πρέπει μέσα στις γιορτές να ανανεωθούν τα συμβόλαια αυτών των δύο παικτών και με πολύ βελτιωμένες αποδοχές. Αν δεν συμβεί αυτό, πραγματική δυνατότητα να μεγαλώσει ο σύλλογος μέσα από την εξέλιξη αυτής της δουλειάς δεν θα υπάρχει.

Δεν μπορεί να περιμένεις πως συνεχώς θα βγαίνουν παιδιά έτοιμα να μπουν στην πρώτη ομάδα και να κάνουν άμεσα διαφορά όπως αυτοί οι δύο και επίσης δεν μπορεί η διοίκηση να περιμένει πως θα πάρει στα χέρια της κάποια σοβαρή πρόταση. Στην πραγματικότητα κρατώντας ο Παναθηναϊκός αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές, με συμβόλαια που λήγουν μέχρι το 2020, εξασφαλίζει πως θα αναγκαστεί να τους "σκοτώσει" μέχρι το καλοκαίρι. Θα εγκλωβιστεί στο να δεχτεί χαμηλές προσφορές, στην πίεση ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, οι παίκτες θα μπορούν να συζητούν με άλλες ομάδες και ο Παναθηναϊκός θα πάρει μόνο τα τροφεία. Δεν το πήγα μακριά, αυτή είναι η πραγματικότητα και η διοίκηση πρέπει άμεσα να κλειδώσει τα δύο πιο μεγάλα περιουσιακά της στοιχεία.

Υπάρχει μία προσπάθεια σε εξέλιξη με τη δουλειά που γίνεται, έχουν ξεχωρίσει αρκετοί, αυτοί τα δύο παιδιά όμως είναι πιο μπροστά και κάνουν ήδη "μπαμ". Η άποψη μου είναι πως και για τις δύο πλευρές, είναι προτιμότερο να συνεχίσουν μαζί. Ο Παναθηναϊκός, ανανεώνοντας Χατζηγιοβάνη - Μπουζούκη κρατάει ζεστό τον κόσμο του και έχει τη δυνατότητα μέσα από την εξέλιξη τους, να φθάσει στο πραγματικό του επίπεδο. Ακόμα, όμως, και αν ο πραγματικός στόχος της διοίκησης αποτελεί να βγάλει χρήματα από αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές, αυτό μπορεί να συμβεί, μόνο αν έχει ο σύλλογος ένα συμβόλαιο μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας μαζί τους.

ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Και για τους Μπουζούκη, Χατζηγιοβάνη όμως είναι προτιμότερο να συνεχίσουν αυτόν τον τρόπο δουλειάς. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την ηλικία να μπορείς να είσαι ηγέτης σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο και να βλέπουμε να συμβαίνει βοηθώντας την ομάδα να έχει επιτυχίες. Όπως έχει γίνει η αγορά, το εύκολο είναι μόλις κάνεις δύο παιχνίδια και ακουστείς, να βρεις ένα καλό συμβόλαιο.

Είναι πολλά όμως τα παιδιά που πήραν νωρίς μεταγραφή, χάθηκαν γιατί δεν εξελίχθηκαν και επέστρεψαν παίρνοντας λιγότερα χρήματα και παίζοντας σε κατώτερο επίπεδο από ότι ονειρευόντουσαν όταν ξεκινούσαν την καριέρα τους. Είναι και το πιο πιθανό σενάριο, να συμβεί αυτό, όταν φεύγεις μικρός και με κενά. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, στην πλειοψηφία τους οι μάνατζερ βλέπουν τον ποδοσφαιριστή σαν προϊόν και θέλουν από αυτόν να κάνει πολλές μεταγραφικές κινήσεις. Το σημαντικό είναι να καταλάβουν οι παίκτες σε μικρή ηλικία πως αν είναι κάτι δεδομένο παίζοντας ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο, είναι ότι θα βγάλουν καλά λεφτά. Το σημαντικό μέχρι τα 23-24 τους χρόνια που πλάθονται είναι να κάνουν κινήσεις που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν, να γίνουν καλύτεροι και όταν θα φύγουν να είναι έτοιμοι. Το ποδόσφαιρο είναι σκληρό, αν δεν είσαι έτοιμος να προσφέρεις σε πετάνε και η αγορά όσο γρήγορα σε ανεβάζει τόσο γρήγορα σε ξεχνάει.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Τα γράφω όλα αυτά γιατί συζητάμε για ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη που όμως ακόμα η διοίκηση δεν έχει τοποθετηθεί με κινήσεις για το πώς θα το διαχειριστεί κι αν πράγματι έχει στόχο να το στηρίξει. Καταλαβαίνω την ανάγκη που νιώθει ο Γιώργος Δώνης να τονίζει στις συνεντεύξεις του πως ο Γιάννης Αλαφούζος τηρεί τις δεσμεύσεις που του έδωσε, όταν συμφώνησαν να συνεργαστούν. Υπάρχει όμως μία καινούρια πραγματικότητα. Οι μετοχές φαίνεται να του μένουν στα χέρια, η καλή παρουσία και η προοπτική που υπάρχει έχει φέρει ηρεμία. Πέρα από κάποια χαμηλής έντασης συνθήματα, δεν συμβαίνει το παραμικρό και ο κόσμος όλο και περισσότερο ζεσταίνεται με την ομάδα. Υπάρχει και ένας προπονητής που τον βοηθά σημαντικά, που είναι καλυμμένος με το ρόστερ και κάνει θαύματα με την ομάδα, χωρίς να έχει την παραμικρή μεταγραφική απαίτηση.

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι έχει σκοπό να κάνει ο ίδιος ο Αλαφούζος και αν το όραμα του Δώνη θέλει να το εκμεταλλευτεί και να επενδύσει στην ελπίδα που αυτό έχει δημιουργήσει η εικόνα της ομάδας. Άμεσα θα πάρουμε και την απάντησή μας. Αν πράγματι η διοίκηση έχει σκοπό να επενδύσει σε αυτήν την προσπάθεια, είναι υποχρεωμένη να ανανεώσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τους Χατζηγιοβάννη, Μπουζούκη. Αν δεν μάθουμε μέσα στις γιορτές ότι ανανεώνονται τα συμβόλαια αυτών των δύο παιδιών, φοβάμαι πως θα υπάρξει κίνδυνος σύντομα όλα να καταρρεύσουν και να επιστρέψει ο σύλλογος στην μιζέρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ