OPINIONS

ΑΕΚ: Γιατί πρέπει να κρατήσει τον Σιμόες

ΑΕΚ: Γιατί πρέπει να κρατήσει τον Σιμόες
Σιμόες

Ο Τσάρλι αναλύει τις ανοικτές "εσωτερικές υποθέσεις" της ΑΕΚ και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Σιμόες πρέπει να βρεθεί "φόρμουλα" για να ανανεώσει το συμβόλαιό του και να μείνει στην ομάδα.

Άδεια η εβδομάδα από δράση, οπότε όπως είναι φυσιολογικό στην επικαιρότητα κυριαρχούν θέματα τα οποία δεν είναι αγωνιστικά.

Διάβασα προσεχτικά το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Αρναούτογλου σχετικά με τις 4 υποθέσεις που καίνε στην ΑΕΚ. Το καλοκαίρι τελειώνουν τα συμβόλαια των Σιμόες, Μπακασέτα, Λαμπρόπουλου, Γκάλο. Ακόμα δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή με τη διοίκηση και μετά τον Ιανουάριο και οι τέσσερις ποδοσφαιριστές έχουν το δικαίωμα να συμφωνήσουν με άλλους συλλόγους. Από την ημέρα που η ΑΕΚ έπεσε στην Γ' Κατηγορία, η εξέλιξη της ήρθε μέσα από την προσπάθεια να δημιουργηθεί αγωνιστικός κορμός.

Μέσα από αυτήν τη λογική κατάφερνε κάθε χρόνο και ένα μεγάλο άλμα και έφτασε στην περσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος και στην παρουσία της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Όλα αυτά, μέσα σε μία περίοδο που η διοίκηση, πραγματοποιεί το όνειρο όλων των Αεκτζήδων, που είναι η επιστροφή της ομάδας στην Νέα Φιλαδέλφεια, κίνηση που σε μεγάλο βαθμό θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του συλλόγου.

Η ΑΕΚ ΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Έλληνας έχει μάθει να εκτιμά την ασφάλεια, το πόσο σημαντικό είναι να επιβιώνεις. Είναι ανθρώπινο, όταν έχεις την οικονομική ασφάλεια και δεν έχεις δει τα χειρότερα, να μην έχεις φόβο, να μην εκτιμάς τόσο πολύ τη σιγουριά που σου προσφέρεται και να επιζητάς μόνιμα κάτι παραπάνω. Όταν έχουν έρθει τα χειρότερα, όταν έχεις κινδυνέψει με αφανισμό, καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να είσαι ζωντανός και να δίνεις την μάχη σου με ασφάλεια, στο επίπεδο που ανήκεις.

Πέρα από την όποια κριτική, από τις απαιτήσεις που μπορούν να υπάρχουν, το σημαντικό είναι πως η διοίκηση Μελισσανίδη προσφέρει στην ομάδα την οικονομική αυτάρκεια που χρειάζεται, κάτι που στο παρελθόν, μέσα από τα όποια λάθη της, πρόσφερε και στον Παναθηναϊκό η οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Το πιο σημαντικό, λοιπόν, απ' όλα είναι πως ο σύλλογος βρίσκεται σε ασφαλή πορεία, οι οπαδοί και οι αθλητές γνωρίζουν πως υπάρχει απόλυτη οικονομική συνέπεια και με τη δημιουργία γηπέδου αναμένεται και εκτόξευση στα έσοδα. Όλα αυτά αποτελούν έργο της διοίκησης. Όλες οι υπόλοιπες συζητήσεις, γίνονται με την άνεση που μας προσφέρει η οικονομική σταθερότητα του συλλόγου.

Ξεκαθαρίζω πως το πόσο στοίχισε που έφυγε ο Βράνιες, αν έπρεπε να αποκτηθεί και κάποιος καλύτερος στόπερ από τον Οικονόμου, αν αξίζει τα λεφτά που ζητά ο Σιμόες ή ο Μπακασέτας, αποτελούν θέματα δευτερευούσης σημασίας.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Η ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι δεν κατάφερε να κρατήσει τους Βράνιες, Γιόχανσον, Αραούχο, Χριστοδουλόπουλο. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, όμως στο γήπεδο αποδείχτηκε πως η ομάδα αποδυναμώθηκε. Το ρόστερ που υπάρχει σήμερα δεν είναι σε θέση, να κρατήσει την ΑΕΚ στα επίπεδα που έφτασε με τη δουλειά που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013. Έγραφα από το καλοκαίρι, πως το ρόστερ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις φετινές απαιτήσεις. Το επισήμανα ακόμα και σε άρθρο μου την ημέρα που η ΑΕΚ πέρασε την Βίντι και εξασφάλισε την συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα όμως το έχει "φωτογραφίσει" και το γήπεδο.

Ασφαλώς και δεν χάθηκε τίποτα. Είναι μέσα στα πλαίσια του υγιούς αθλητισμού μία άσχημη χρονιά, η οποία θα έρθει μέσα από λανθασμένες αποφάσεις και εκτιμήσεις. Το πρόβλημα θα υπάρξει και θα μεγεθυνθεί σε επικίνδυνο βαθμό, αν αυτά τα λάθη γίνουν συνήθεια.

Στην ΑΕΚ γνωρίζουν το δρόμο της επιτυχίας και ξέρουν πως δεν ήρθε μέσα από τρελές σπατάλες, αλλά με σεβασμό στην δουλειά που γίνεται μέσα στην ομάδα και προσπάθεια για δημιουργία ενός σοβαρού, σταθερού κορμού.

Κρατάμε τον κορμό μας, τον ενισχύουμε με στοχευμένες κινήσεις ουσίας και όχι εντυπωσιασμού και το επόμενη βήμα πάντοτε είναι μεγαλύτερο απ' ότι περιμένουμε. Φέτος είναι η πρώτη σεζόν που πήγαμε ένα βήμα πίσω και αυτό έγινε, γιατί χάσαμε ποδοσφαιριστές και παρατηρήθηκε δυσλειτουργία στις μεταγραφικές κινήσεις. Αν πρυτανεύσει αυτή η λογική, η φετινή χρονιά θα είναι μία παρένθεση και στο τέλος της, μπορεί να βγει η ΑΕΚ κερδισμένη.

ΘΑ ΜΠΛΕΞΕΙ ΑΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΣΙΜΟΕΣ

Πιστεύω πως οι αποφάσεις που θα παρθούν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, είναι κρίσιμες για την ΑΕΚ. Οι διαφορές που διάβασα στο κείμενο του Βαγγέλη Αρναούτογλου για τις ανανεώσεις των Σιμόες, Μπακασέτα είναι μικρές. Η ΑΕΚ δεν έχει περιθώριο να χάσει κι άλλους ποδοσφαιριστές κορμού, αν συμβεί αυτό χαλάει η συνταγή που η ίδια δημιούργησε.

Παρατηρώ πολλές φορές, πως υποτιμάται ο αθλητής που παίζει για εμάς. Τον κοστολογούμε χαμηλά, δίχως να υπολογίζουμε το πόσα πρέπει να ξοδέψουμε για να αποκτήσουμε ποδοσφαιριστή ανάλογης αξίας.

Ο Σιμόες, είναι από τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αδικούνται στην αξιολόγηση που τους γίνεται, επειδή δεν προσφέρουν σε γκολ και σε τελική δημιουργία. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι οι πιο κομβικοί για τη σωστή λειτουργία την ομάδας.

Στην περίπτωση του Σιμόες, δεν είναι και τυχαίο πως όλοι οι προπονητές που πέρασαν από την ΑΕΚ, ξεκινούσαν απ' αυτόν την ενδεκάδα. Το έχω γράψει πολλές φορές. Η ΑΕΚ είναι άμεσα εξαρτώμενη από τον Πορτογάλο χαφ, της προσφέρει τρεξίματα με μπάλα και χωρίς, πίεση ψηλά, τη δυνατότητα να κερδίζει μέτρα η τελευταία γραμμή άμυνας, να δοκιμάζει ο προπονητής συστήματα με δύο μόνο κεντρικά χαφ.

Σε ποδοσφαιριστές που έχουν το στιλ του Σιμόες, του Ζέκα πολλές φορές υπάρχει η απλοποιημένη λογική πως είναι καλοί αμυντικά, όχι επιθετικά, οπότε δεν αξίζουν και μεγάλο συμβόλαιο. Αυτά είναι για γέλια.

Το σημαντικό για να αξιολογήσεις και να διαχωρίσεις έναν κεντρικό χαφ με ικανότητα στο μαρκάρισμα, είναι τα μέτρα που μπορεί να μαρκάρει. Αν έχει την δυνατότητα να πιέσει ψηλά, αν μπορεί να καλύψει χώρους στα άκρα, αν μπορεί να συνεχίσει την επίθεση μεταφέροντας την μπάλα μετά από κλέψιμο.

Κεντρικούς χαφ που να είναι καλύτεροι στο αμυντικό από ότι στο επιθετικό κομμάτι μπορείς να βρεις πολλούς, το δύσκολο είναι να βρεις αυτόν που θα συνδυάζει τα στοιχεία που προανέφερα, θα μπορεί να πιέσει σε ψηλά μέτρα και θα σου δέσει όλη την αμυντική λειτουργία. Όταν θα συμβεί αυτό, ξέρεις πως πάνω του μπορείς να χτίσεις τον κορμό σου. Η ΑΕΚ ήταν πολύ τυχερή, γιατί τον Σιμόες τον βρήκε, ενώ ακόμα αγωνιζόταν στην Β' Εθνική. Φρόντισε να τον κλείσει στην διάρκεια της σεζόν και να τον έχει από την ημέρα που επέστρεψε στην Σούπερ Λιγκα.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ

Από τότε πέρασαν πολλά κεντρικά χαφ, κάποιοι πληρώθηκαν και περισσότερο, κανένας όμως δεν είχε την προσφορά του Πορτογάλου. Για να είμαστε δίκαιοι, να τονίσουμε εδώ πως η διοίκηση της ΑΕΚ, φρόντισε να ανταμείψει τον Αντρέ. Με το πρώτο συμβόλαιο που υπέγραψε το καλοκαίρι του 2015, οι ετήσιες απολαβές του ήταν 80 με κάτι όρους έφτανε στις 100 χιλιάδες ευρώ. Μετά από ενάμιση χρόνο παρουσίας του, η διοίκηση του έκανε αναπροσαρμογή συμβολαίου και έφτασε το συμβόλαιο του στις 250 χιλιάδες €.

Έφθασε, όμως, η ολοκλήρωση του συμβολαίου του και ο Πορτογάλος έβλεπε ποδοσφαιριστές που δεν προσφέρουν το παραμικρό όπως ο Αϊντάρεβιτς και ο Μοράν να παίρνουν παρόμοιο ή -στην περίπτωση του Ισπανού- καλύτερο συμβόλαιο από το δικό του.

Είναι ανθρώπινο, όταν βλέπει να έρχεται ο Μοράν και να παίρνει πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ, να νιώθει αδικημένος.

ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ

Στην περίπτωση του Σιμόες, υπάρχουν δύο σημαντικές λεπτομέρειες που η ομάδα θα πρέπει να τις εκτιμήσει. Ο ποδοσφαιριστής τα λεφτά που ζητάει μπορεί να τα βρει, για την ακρίβεια το ρεπορτάζ λέει πως τα έχει βρει αλλού. Η ΑΕΚ με τα λεφτά που χρειάζεται να δώσει για να κρατήσει τον Σιμόες, το πιο πιθανό είναι να μην καταφέρει να τον αντικαταστήσει.

Βλέπετε τους ποδοσφαιριστές που παίζουν με την ένταση και τα τρεξίματα του Σιμόες, τους δημιουργείς, δεν τους βρίσκεις ελευθέρους. Η ΑΕΚ είχε την τύχη να βρει τον Σιμόες σε νεαρή ηλικία και τον είδε να μεγαλώνει, να εξελίσσεται μαζί της. Αν βγει στην αγορά και ψάξει για ελεύθερο αμυντικό χαφ με τα 450 χιλιάρικα που θέλει να δώσει στον Σιμόες, θα πάρει μια λίστα με "αργά" 6άρια.

Πιο πολλές πιθανότητες έχει, να ψάξει μέσα από scouting, για έναν φθηνό ποδοσφαιριστή σε νεαρή ηλικία και να τον εξελίξει. Αυτή η περίπτωση, όμως, έχει ρίσκο και αυτό μπορεί πιο εύκολα να συμβεί, όταν θα υπάρχει ο βασικός, όχι όταν θα αναζητείται. Κλείνοντας, το άρθρο του Βάγγελη Αρναούτογλου, μας βοηθά να δούμε ξεκάθαρα την κατάσταση.

ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΤΗΣ

Από τα νούμερα, προκύπτει πως η περίπτωση του Λαμπρόπουλου είναι εύκολη και μόνο αν δεν τον θέλει η ΑΕΚ, δεν θα κλείσει θετικά. Ο Γκάλο δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα, καθώς το καλοκαίρι ο Βραζιλιάνος θα είναι 33 ετών. Ήδη έχει γίνει βασικός ο Μπακάκης και στην ΑΕΚ ανήκει ο Βασιλαντονόπουλος που έχει σπουδαία αθλητικά προσόντα, σπάνιο διασκελισμό, παίζει σε τρεις θέσεις. Ήδη έχει αργήσει η ευκαιρία του.

Οι δύο περιπτώσεις που πραγματικά "καίνε", είναι του Μπακασέτα και του Σιμόες. Φοβάμαι πως η ΑΕΚ δεν έχει περιθώρια να χάσει και το επόμενο καλοκαίρι ποδοσφαιριστή κορμού.

Επίσης, είναι δεδομένο και στην ΑΕΚ έτσι εξελίχθηκε η ομάδα, πως όταν κρατάς τον βασικό κορμό, χρειάζεσαι λίγα λεφτά και περιορισμένες μεταγραφικές ενισχύσεις.

Έχεις την βάση σου και ξέρεις ακριβώς τι ψάχνεις στην αγορά. Όταν, όμως, χάνεις τις σταθερές σου τα πράγματα γίνονται χαοτικά και στη διάρκεια αναγκάζεσαι να πληρώσεις περισσότερα, προσπαθώντας να διορθώσεις προβλήματα που δεν χρειαζόταν να ανοίξεις.

Κάτι τελευταίο. Όλα τα κρίνει το χορτάρι. Η εικόνα του Μάνταλου στο γήπεδο, δεν δικαιολογεί να γράφεται πως για να μην χαλάσουν οι εσωτερικές ισορροπίες, θα πρέπει να αποτελεί ταβάνι το συμβόλαιο του...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ