OPINIONS

Το πολύ το κυρ... rotation

Το πολύ το κυρ... rotation

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τις αποφάσεις του προπονητή, το λάθος με το συνεχές και βαθύ rotation σε ματς που παίζονται στόχοι και τις παιδικές τοποθετήσεις για τις αποφάσεις του, ότι τάχα μου κάνει κονέ με όλους για να έχει στηρίγματα στα αποδυτήρια.

Θέλει (λένε), να τα έχει καλά με όλους παίκτες ο Χιμένεθ (λένε), ώστε να τους έχει όλους χαρούμενους (λένε), για να έχει το κεφάλι του ήσυχο (λένε). Πιστεύω ότι ο γιος μου, 3 ετών και 3 μηνών, είναι ικανός να δώσει καλύτερη εξήγηση γι αυτό που η ΑΕΚ βιώνει τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και για τις αποφάσεις του προπονητή της. Οι οποίες ομολογουμένως είναι σε ένα βαθμό τραβηγμένες. Δηλαδή σηκώνουν συζήτηση. Όμως όχι σε τέτοιο επίπεδο για να προκύπτει αυτός ο παραλογισμός.

Θυμίζω τα εξής: Ο Χιμένεθ, αυτός που είναι με τα στραβά του και τα ωραία του, ανέλαβε την ομάδα στα πατώματα. Ο δικός του ορθολογισμός στην αθλητική και τακτική προσέγγιση ήταν αυτός που την έβαλε ξανά στο χάρτη των playoffs και στη διαδικασία διεκδίκησης του Κυπέλλου. Με ποδοσφαιριστές ψυχολογικά και σωματικά τελματωμένους από την κακοδιαχείριση του καλοκαιριού πρωτίστως λόγω της ανεπάρκειας του επιτελείου Κετσπάγια και πιεσμένους μετά στα κόκκινα επί Μοράις μήπως και ανακάμψουν.

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Για να το καταλάβετε. Ο Ισπανός ανέλαβε μια ομάδα σε κατάσταση σήψης. Την επανέφερε μεριμνώντας πρωτίστως για τη βελτίωση της ψυχολογίας και της διάθεσης ώστε πατώντας σε αυτά τα βασικά ζητήματα που σε κάποιους φαντάζουν ως επιμέρους, να βγάλει καλούς εαυτούς. Άρχισαν να έρχονται τα αποτελέσματα. Ήταν πολλά και διαδοχικά τα επιτυχημένα. Σκεφτείτε ότι μία-δύο φυσιολογικές γκέλες να είχαν συμβεί, η ΑΕΚ θα βρισκόταν εκτός της διαδικασίας των πλέι οφς. Και μετά τον χαμένο τελικό Κυπέλλου, με ένα κάλπικο γκολ, θα ήταν και εκτός Ευρώπης.

Ο Χιμένεθ δεν είναι ένας προπονητής κορυφαίου επιπέδου. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο; Ως πακέτο όμως, είναι ανώτερος από όλους όσοι πήραν την ευκαιρία να εργαστούν στην ομάδα στην εποχή Μελισσανίδη. Σημειώνω ξανά, ως συνολικό πακέτο. Και από τον Δέλλα (καλά για Κετσπάγια και Μοράις δεν το συζητάμε) και από τον αγαπητό σε μένα Πογέτ. Θα μου πείτε τώρα... Το μη χείρον βέλτιστο; Όχι βέβαια. Αλλά πιστεύετε ότι κάποιος σοβαρός και ικανός προπονητής, θα ερχόταν στην ΑΕΚ δίχως απαίτηση για μπάτζετ σημαντικά αυξημένο και προσωπικές επιλογές στην απόκτηση παικτών; Εδώ έναν Μοντανιέ έφεραν στην Αθήνα και τράπηκε σε φυγή.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ Ή ΟΧΙ;

Δεν είπε ψέματα ο προπονητής. Εκτός αν εθελοτυφλούμε και πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει στα playoffs είναι παράλογο. Με ομάδα πιεσμένη σε όλα τα επίπεδα, με τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της εκγύμνασης, με μυαλό τουμπανιασμένο από ιδέες αντικρουόμενες, με το σώμα να μη βρίσκεται σε θέση να ακολουθεί τη σκέψη, τότε ο Χιμένεθ είπε την αλήθεια. Η νίκη είναι το ζητούμενο, όχι η εμφάνιση. Και τι θα πει την έσωσε ο Λάζαρος; Το παιχνίδι διαρκεί 90+ σωστά; Η ΑΕΚ, συμφωνώ με τους περισσότερος, με τρόπο άναρχο και κουραστικό, τουλάχιστον προσπαθούσε να βρει το γκολ. Το βρήκε και πάμε παρακάτω...

Πάμε στον Μπακασέτα. Να μην πάρει την ευκαιρία; Να την πάρει στο φυσικό χώρο του; Δεν γίνεται αυτή την περίοδο, ο προπονητής αποφάσισε ότι τη φρεσκάδα του θα έπρεπε να την αξιοποιήσει διαφορετικά. Με τον συγκεκριμένο παίκτη, το λάθος είναι συνεχόμενο. Όντως αδικείται διότι δεν παίρνει τις ευκαιρίες σε χώρους που γνωρίζει. Η ΑΕΚ πρέπει να σκεφτεί τι θέλει να κάνει μαζί του, να του μιλήσει, να βρει τρόπο να τον αξιοποιήσει. Αυτά όμως είναι εφικτό να μπουν σε σειρά μετά το καλοκαίρι. Όχι τώρα.

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Και ο Λάζαρος... Γιατί δεν παίζει από την αρχή; Θυμίζω ότι όταν πιέστηκε, έβγαλε δύο μυϊκούς τραυματισμούς. Δεν είναι κακό επίσης (το ανάποδο μάλλον) να γνωρίζει ο προπονητής ότι υπάρχει ένας παίκτης στον πάγκο που στην παρούσα φάση έχει εξοικειωθεί με το ρόλο αυτό και ερχόμενος ως αλλαγή κάνει τη διαφορά. Πάντα σε συνεννόηση. Είδε κανείς τον Χριστοδουλόπουλο να δυσανασχετεί; Σκέφτηκε αλήθεια μήπως συμφωνεί με τη συγκεκριμένη διαχείριση, που στο φινάλε δεν τον έχει περιορίσει και σε μόνιμη κατάσταση πολυτελούς ρεζέρβας. Έχει παίξει 33 ματς ήδη, τα 19 ως βασικός.

Αυτό που συμβαίνει με τον Χιμένεθ είναι αφενός παράλογο, αφετέρου κατάλοιπο της τραγικής αντιμετώπισης που του επιφύλασσαν κάποιοι πριν από 6 χρόνια. Στην πρώτη στραβή είναι ο υπαίτιος, στα σωστά που συμβαίνουν έχει απλά κάνει το αυτονόητο. Δεν θυμάμαι ξένο προπονητή στην Ελλάδα να γίνεται το πρόσωπο τέτοιας εμπάθειας-αντιπάθειας τα τελευταία χρόνια. Οι κάνες είναι μονίμως οπλισμένες και στοχεύουν. Ακόμα και σε μια κουβέντα του να πιαστούν, αρκεί να πυροβολήσουν.

Το επισημαίνω για τρίτη φορά... Δεν είναι ανώτατου επιπέδου. Αλλά σίγουρα είναι ικανός σε αρκετά κομμάτια που απαιτεί το συνολικό πακέτο. Και επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, ας πούμε για ακόμα μία φορά ότι θα κριθεί μετά την καλοκαιρινή προετοιμασία και πάντα σε συνάρτηση με τη βοήθεια που θα έχει από τη διοίκηση. Όταν δηλαδή θα δουλέψει με το υλικό που θα έχει και θα είναι υπόλογος για τα πάντα. Σήμερα δεν μπορεί να είναι υπόλογος ούτε για το 20% των όσων συμβαίνουν και ισχύουν στην ΑΕΚ.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ