OPINIONS

Τάνκοβιτς, η τρίτη φορά

Sweden's Muamer Tankovic controls the ball during a group B match of the men's Olympic football tournament between Japan and Sweden at the Arena Fonte Nova in Salvador, Brazil, Wednesday, Aug. 10, 2016. (AP Photo/Arrison Marinho)
Sweden's Muamer Tankovic controls the ball during a group B match of the men's Olympic football tournament between Japan and Sweden at the Arena Fonte Nova in Salvador, Brazil, Wednesday, Aug. 10, 2016. (AP Photo/Arrison Marinho) AP PHOTO/ARRISON MARINHO

Ο Σουηδικός Τύπος επανήλθε με ενδιαφέρον της ΑΕΚ για τον Μουαμέρ Τάνκοβιτς και ο Βαγγέλης Αρναούτογλου εξηγεί το πώς η απόκτησή του θα μπορούσε να καταστεί εφικτή, μετά από δύο ναυάγια.

Είναι δεδομένο και αποδεδειγμένο ότι ο Σουηδός εξτρέμ Μουαμέρ Τάνκοβιτς, απασχόλησε την ΑΕΚ δύο φορές κατά τους προηγούμενους μήνες. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που αρέσει ιδιαίτερα στον Ίλια Ίβιτς και διαθέτει όντως χαρακτηριστικά τα οποία απουσιάζουν από την ομάδα. Ας θυμηθούμε τι προηγήθηκε και ας καταγράψουμε όσα σήμερα ισχύουν:

* Ηταν Νοέμβριος του 2019, όταν ο τεχνικός διευθυντής της Ένωσης ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την περίπτωσή του. Δεν προχώρησε τότε η δουλειά, καθώς ο Τάνκοβιτς δέχθηκε δελεαστική πρόταση από την Ιταλική Τζένονα, για συμβόλαιο τριών χρόνων με ετήσιες αποδοχές 800.000 ευρώ. Μάλιστα μετέβη στην Ιταλία για να υποβληθεί σε ιατρικά τεστ.

* Κατά τα Χριστούγεννα του περασμένου έτους, η δουλειά με τον ιταλικό σύλλογο, άρχισε να αποκτά σκιές. Ο Ίβιτς ενημερώθηκε ότι κάτι απειλούσε την προφορική συμφωνία του ποδοσφαιριστή με την ομάδα της Γένοβας και η πληροφορία αποδείχτηκε αληθινή. Στις 8 Ιανουαρίου 2020, το Sport24.gr αποκάλυψε ότι ο Τάνκοβιτς ήταν και πάλι μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ. Ο βασικότερος όλων μάλιστα!

* Δεκατρείς ημέρες μετά (21/1.2020), πάλι από το Sport24.gr ενημερωθήκατε κατ' αποκλειστικότητα ότι η απόκτησή του ήταν αδύνατον να επιτευχθεί, λόγω αλλαγής στάσης από την πλευρά των ατζέντηδων του ποδοσφαιριστή, οι οποίοι ζήτησαν ακόμα περισσότερα χρήματα από τη βελτιωμένη προσφορά της ΑΕΚ (600.000 ευρώ το χρόνο), τόσο για τον παίκτη, όσο και για τους ίδιους, ως προμήθεια για να γίνει η μεταγραφή.

* Χθες, οι Σουηδοί επανέφεραν το όνομα του Τάνκοβιτς στο προσκήνιο, πάντα σε σχέση με την Ένωση. Εν μέσω «κορονοϊού» και των επιπτώσεων αυτού, όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη έχει παραλύσει. Ίσως ο Σουηδός μέσος να στήνει γέφυρες, ίσως να θέλει να διατηρήσει ανοιχτή την πόρτα της ΑΕΚ για να δείχνει ότι κάτι έχει ακόμα στα χέρια του, ένα υπαρκτό ενδιαφέρον.

* Ωστόσο στην πραγματικότητα, κάτι προχωρημένο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ο Ίβιτς ξέρει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ύστερα από δύο ναυάγια, στα οποία ασφαλώς η ΑΕΚ δεν είχε την παραμικρή υπαιτιότητα. Επειδή όμως η πλευρά του παίκτη έχει δείξει ότι ξέρει να παίζει τέτοια "πονηρά" παιχνίδια, δηλαδή άλλα να ζητά στην αρχή και στην πορεία να τροποποιεί τις απαιτήσεις της, είναι δύσκολο να υπάρξει εμπιστοσύνη.

* Βεβαίως ο Τάνκοβιτς είναι ένας ποδοσφαιριστής με ικανότητες και χαρακτηριστικά που όντως απουσιάζουν από το ρόστερ της ομάδας στις θέσεις των ακραίων επιθετικών. Προσωπικά πιστεύω ότι αν όντως υπάρχει σοβαρότητα από τους ανθρώπους που τον εκπροσωπούν και μια ξεκάθαρη στάση στο τι ζητούν, τότε η ΑΕΚ θα ασχοληθεί εκ νέου. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι προκύπτει συνωστισμός στη μεσοεπιθετική γραμμή της ομάδας.

*Η θέση του Σουηδού είναι στο αριστερό άκρο της επίθεσης, εκεί όπου τελευταία χρησιμοποιείται ο Μάρκο Λιβάγια. Εφόσον αποκτηθεί, τότε ο Κροάτης θα πρέπει να "βολευτεί" αλλού. Που όμως; Στην κορυφή της επίθεσης αποκλείεται, ειδικά αν πληρωθεί η οψιόν αγοράς για τον Αραούχο και παραμείνει στο ρόστερ ο Ολιβέιρα. Πίσω από τον φορ, μονιμοποιήθηκε δικαίως ο Μάνταλος, δεξιά δεν το συζητάμε καν, δεν μπορεί να παίξει.

* Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι, με την κατάσταση που παγκοσμίως επικρατεί, η ΑΕΚ θα πρέπει να πουλήσει ποδοσφαιριστές ώστε να προχωρήσει σε επιπλέον προσθήκες παικτών στη γραμμή της επίθεσης. Πέραν του ότι επικρατεί πολυκοσμία, είναι και θέμα οικονομικό. Πως θα προσθέσεις επιπλέον βαριά συμβόλαια όταν η αγορά υπολειτουργεί, όταν δεν προκύπτει από πουθενά το μαξιλαράκι ασφαλείας μέσω πωλήσεων;

* Θυμίζω ότι τον περασμένο Γενάρη, η ΑΕΚ είπε δυνατά "όχι" σε πωλήσεις βασικών ποδοσφαιριστών της, αν και τα χρήματα που της προσφέρθηκαν δεν ήταν λίγα. Όμως βάσει των νέων δεδομένων και δίχως ακόμα να ξέρουμε που θα κάτσει η μπίλια, ακόμα και τέτοιες προτάσεις τριών, τεσσάρων και πέντε εκατομμυρίων ευρώ, είναι πολύ δύσκολο να προκύψουν ξανά. Αν όχι ουτοπικό έστω και να το συζητάμε.

* Το δυνατό συν στην υπόθεση του Τάνκοβιτς, είναι ότι πρόκειται για ελεύθερο ποδοσφαιριστή. Ο οποίος ενδεχομένως με όσα συμβαίνουν πλέον στον πλανήτη, να αντιλαμβάνεται ότι είναι αδύνατον να βρει όσα έψαχνε πέντε ή τρεις μήνες πριν. Το αποκλείω επίσης να του προσφέρει η ΑΕΚ ξανά, αποδοχές σαν και εκείνες που ήταν διατεθειμένη να του δώσει τον περασμένο Ιανουάριο. Ας μείνουμε λοιπόν στο ότι περισσότερο με επικοινωνιακό παιχνίδι μοιάζει στην παρούσα φάση αυτή η ιστορία, παρά με υπαρκτή κατάσταση. Θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να εξελιχθεί τέτοια.

AP Photo/Arrison Marinho

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ