OPINIONS

Μελισσανίδης Vs Σαββίδης

Μελισσανίδης Vs Σαββίδης

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την πρώτη «κυπελλική» αναμέτρηση των δύο μεγιστάνων που ευαγγελίζονται ότι επιθυμούν να αλλάξουν το ποδόσφαιρο, τα παιχνίδια μυαλού του Χιμένεθ και τα τρία όπλα της ΑΕΚ πριν τον αγώνα τροπαίου.

Η κόντρα του Σαββάτου θα είναι η πρώτη γερή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο ακραιφνείς Πόντιους οι οποίοι ουδέποτε έκρυψαν την κοινή συνισταμένη τους, σύμφωνα με την οποία καθοδηγούνται από την επιθυμία να πρωτοστατήσουν στην κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κατ’ άλλους να κυριαρχήσουν σε αυτό ελέγχοντας για λογαριασμό τους το παρασκήνιο. Και για αρκετούς ακόμα, έχοντας ως σκοπό μέσα από την άτυπη συμμαχία τους, να μοιράσουν το καρπούζι στη μέση έτσι ώστε πότε να παίρνει ο ένας και πότε ο άλλος.

Πίσω από την κουρτίνα αυτής της ακατάσχετης συνομωσιολογίας, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης και ο εξωδιοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης πρέπει να δώσουν ως αντίπαλοι το ερχόμενο Σάββατο έναν τελικό για το Κύπελλο Ελλάδας. Και ασχέτως με το ενωτικό κλίμα που θέλησαν να μεταδώσουν στους ταξιδιώτες καλώντας όλους με κοινή δήλωση « να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ενωμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο», η εξέλιξη του αγώνα σε συνδυασμό με τις διαιτητικές αποφάσεις θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματα των δύο πλευρών μετά την ολοκλήρωση του τελικού.

Για τον ΠΑΟΚ, τα κυρίαρχα μέλη του οποίου (πατέρας και υιός Σαββίδης) είναι λαλίστατα της τελευταίες ημέρες, ο αγώνας του Σαββάτου έχει ξεχωριστή σημασία καθώς πρόκειται για ακόμα μία προσπάθεια κατάκτησης τίτλου από την πλευρά του Δικέφαλου του Βορρά, στο κλείσιμο της πρώτης πενταετίας από την ημέρα που η ΠΑΕ άλλαξε ιδιοκτήτη.

Πέντε χρόνια χωρίς τίτλο θα πέσουν βαριά στον μεγαλομέτοχο Ιβάν, ο οποίος αναλαμβάνοντας την ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε υπερβάλει κάνοντας λόγο ακόμα και για κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο μέχρι σήμερα ζορίζεται για τον πρώτο τίτλο εντός της Ψωροκώσταινας.

Για τον Μελισσανίδη, η ενδεχόμενη κατάκτηση του τροπαίου θα σημαίνει το δύο στα δύο σε τίτλους από την ημέρα επιστροφής της ΑΕΚ στη μεγάλη κατηγορία και την αφετηρία για κάτι μεγαλύτερο, με περισσότερη σκέψη και γνώση γύρω από τις απαραίτητες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν για την καλύτερη στελέχωση της ομάδας.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, μετά και την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου στο πρωτάθλημα, οι δύο μονομάχοι βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Εχοντας τους περισσότερους από τους ικανούς παίκτες τους σε φόρμα και αποκτήσει χημεία στο παιχνίδι τους. Η μάχη των πάγκων ανάμεσα στον τολμηρό Βλάνταν Ιβιτς και στον εγκρατή Μανόλο Χιμένεθ θα κρίνει πολλά, όπως επίσης και οι επιλογές των προσώπων που θα βγάλουν χαρακτήρα νικητή στο γήπεδο, κάτι που αμφότεροι οι προπονητές έχουν πλέον αποφασίσει σχεδόν στον απόλυτο βαθμό.

ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΥΑΛΟΥ

Τα παιχνίδια του μυαλού (mind games) είναι μια διαδικασία στην οποία πολλοί προπονητές επιδίδονται προσπαθώντας να διατηρήσουν τους ποδοσφαιριστές τους σε εγρήγορση και απόλυτα συγκεντρωμένους ενόψει μιας σπουδαίας αναμέτρησης. Υπάρχουν και εκείνοι που το αποφεύγουν διότι είναι της άποψης ότι η συνεχής κουβέντα γύρω από ένα σημαντικό γεγονός που πλησιάζει περισσότερο αγχώνει τους παίκτες παρά τους βοηθά να παραμείνουν ήρεμοι και να εισέλθουν στις απαιτήσεις του αγώνα με καθαρό μυαλό.

Ο Μανόλο Χιμένεθ θεωρείται θιασώτης (σε ένα βαθμό και μετρ) του είδους καθώς δεν χάνει ευκαιρία να πάει χαμένη προκειμένου να εισβάλει στο μυαλό των ποδοσφαιριστών και να τους ιντριγκάρει. Το έπραξε πριν από το δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό, όταν καρφίτσωσε στον πίνακα ανακοινώσεων των αποδυτηρίων μια ατάκα του μέσου Κώστα Φορτούνη, την ίδια τακτική ακολουθεί και τις τελευταίες ημέρες.

Σε μια από τις τελευταίες προπονήσεις της ΑΕΚ με φόντο τον τελικό του Σαββάτου, ο ισπανός τεχνικός μάζεψε τους παίκτες γύρω τους και τους κάλεσε να « έχετε συνέχεια στο μυαλό σας ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, στο οποίο θα τηλεφωνήσετε αμέσως μετά τη λήξη του τελικού και θα του πείτε ότι πήρα το κύπελλο. Και να παίξετε και γι αυτό το πρόσωπο». Θέλει να τους κάνει να υποσχεθούν. Και να πασχίσουν έχοντας δώσει, έστω και νοερά , το λόγο τους σε κάποιον δικό τους άνθρωπο.

ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΠΑ

Ομαδικότητα: Η ΑΕΚ παρουσιάζεται πιο συμπαγής ανασταλτικά επί των ημερών του Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της. Η μεσοαμυντική λειτουργία της αποτελεί το σήματα κατατεθέν της, ενώ στο δεύτερο μισό του γηπέδου διαθέτει ποδοσφαιριστές με απρόβλεπτες επιθετικές εξάρσεις (Μάνταλος, Αραούχο, Πατίτο, Χριστοδουλόπουλος), ικανούς να βρουν το γκολ ακόμα και αν το σύνολο έχει συντηρητικό προσανατολισμό.

Καταλύτης: Ο 25χρονος Σέρχιο Αραούχο εμφανίστηκε την πλέον κατάλληλη στιγμή. Με 8 γκολ και 2 ασίστ σε 14 ματς της ΑΕΚ, έγινε αμέσως το σημείο αναφοράς της μεσοεπιθετικής γραμμής της ομάδας, με πολύπλευρη προσφορά και καθοριστική σε μεγάλα παιχνίδια. Γύρω του άπαντες παρουσιάζονται καλύτεροι και δεν είναι κρυφό ότι αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα της Ενωσης να βρει γκολ απέναντι στη βραδυκίνητη αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ, χτυπώντας με τη μαχητικότητα, την ταχύτητα και την άψογη τεχνική του στο αντίπαλο κέντρο άμυνας.

Τεχνική υποστήριξη: Ο Μανόλο Χιμένεθ το έχει ξανακάνει (2011). Σαφώς πιο έμπειρος , με καλύτερη αναλυτική σκέψη, σπανίως θα λαθέψει στις επιλογές του όσον αφορά το βασικό σχέδιο δράσης και την αρχική ενδεκάδα. Διαβάζει καλά τον αντίπαλο και παρουσιάζει την ομάδα του έτοιμη να χτυπήσει αδυναμίες και να προσέξει παγίδες. Ωστόσο δεν αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματικός όταν αποφασίζει να αλλάξει πράγματα την ώρα των ματς. Κάποια του βγαίνουν και αρκετά άλλα όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ