OPINIONS

Πρόσωπα, θέσεις και σύστημα απασχολούν τον Δέλλα

Πρόσωπα, θέσεις και σύστημα απασχολούν τον Δέλλα

Ένας προπονητής πρέπει να αισθάνεται ευγνωμοσύνη όταν διαθέτει πληθώρα επιλογών. Ωστόσο οι αποφάσεις δεν είναι πάντοτε εύκολες και ο Δέλλας καλείται να πάρει τις σωστές στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της νέας ΑΕΚ. Το Sport24.gr εξηγεί:

Λένε ότι είναι ευτύχημα για έναν προπονητή το να έχει στη διάθεσή του ποδοσφαιριστές με ξεχωριστές δεξιότητες κι ας έχουν πανομοιότυπο αγωνιστικό στυλ ή την επιθυμία να παίζουν στην ίδια θέση. Και αυτό όντως ισχύει όταν οι ίδιοι παίκτες είναι συνειδητοποιημένοι επαγγελματίες, αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν θέση εξασφαλισμένη στην ενδεκάδα και παρουσιάζονται καθημερινά στη δουλειά (δηλαδή στις προπονήσεις) με την ίδια όρεξη, επιθυμία και κυρίως συνέπεια σε κάθε προσπάθειά τους.

Κάθε επαγγελματίας οφείλει να προσπαθεί στο 100% ώστε να πείσει τον προπονητή να τον εμπιστευθεί στο αμέσως επόμενο επίσημο ματς. Αυτός (πρέπει να) είναι ο ρόλος του ποδοσφαιριστή και τέτοια νοοτροπία επιχειρεί να μεταλαμπαδεύσει σε όλους όσοι εργάζονται καθημερινά μαζί του στα Σπάτα ο τεχνικός της Ένωσης Τραϊανός Δέλλας. Ωστόσο όταν οι καλοί είναι πολλοί, προκύπτουν και τα διλήμματα. Όταν μάλιστα υπάρχει μπροστά η πρόκληση ενός μεγάλου ματς, όπως εν προκειμένω αυτό της Τετάρτης απέναντι στον ΠΑΟΚ, δημιουργούνται επιπρόσθετη ευθύνη και απαίτηση για σωστές αποφάσεις.

Έχει δύσκολα μπροστά του ο Δέλλας και καλείται να σκεφτεί ποια πρόσωπα θα συνθέσουν το ιδανικό σύνολο εξυπηρετώντας το σχέδιο που έχει στο μυαλό του προκειμένου η ΑΕΚ να δραπετεύσει από την Τούμπα με αποτέλεσμα που θα την ικανοποιεί. Το μικρότερο ζητούμενο θα είναι να αποφύγει την ήττα και μετά βλέπουμε... Αν υπάρχουν θέσεις ανοιχτές; Σαφώς και προκύπτουν ερωτήματα όπως:

Το κλασικό ή το... άλλο σύστημα; Σπανίως ο Δέλλας αποκολλάται από το αγαπημένο του «4-2-3-1» το οποίο δουλεύει εδώ και δυόμισι χρόνια, με κάποιους για λιγότερο καιρό, με αρκετούς για σημαντικό διάστημα ώστε να προκύπτει εκ μέρους τους αφομοίωση των απαιτήσεών του. Το σκέφτεται όμως και για το «4-3-3», διάταξη παραπλήσια αλλά ελαφρώς πιο επιθετική.

Αλλαγή ή όχι στα στόπερ; Στα πρώτα τρία επίσημα ματς, το δίδυμο Κολοβέτσιου - Τζανετόπουλου απεδείχθη ακλόνητο στη σκέψη του προπονητή. Ωστόσο ο πιο γρήγορος και δυναμικός (εν συγκρίσει με τον Άνταμ) Βασίλης Λαμπρόπουλος είναι πάντοτε μία επιλογή που απασχολεί το μυαλό του προπονητή. Για τον Άρθο πάντως δεν τίθεται θέμα συμμετοχής στο αρχικό σχήμα.

Σοϊλέδης ή Ντίντακ στο αριστερό άκρο; Ο έλληνας αριστερός μπακ διατήρησε τη θέση του βασικού στα πρώτα τρία ματς πρωταθλήματος. Λιγότερα καλά τα πήγε στην Ξάνθη, ήταν όμως ικανοποιητικός (σύμφωνα πάντα με τα θέλω και τις τακτικές προσεγγίσεις του προπονητή) στα ματς με τον Πλατανιά και τον ΠΑΣ. Ο Βίλα ανεβάζει στροφές και δείχνει στον προπονητή ότι αγωνιστικά είναι πλέον έτοιμος. Ο Δέλλας όμως θα ήθελε να του δώσει την πρώτη ευκαιρία σε έναν αγώνα χαμηλότερων απαιτήσεων.

«Δεκάρι» ή στα πλάγια ο Νάνος; Η λογική λέει ότι ο Μπουονανότε δεν «κουνιέται» από το ρόλο του επιτελικού μέσου από τη στιγμή που ο Μάνταλος δύσκολα θα παίξει βασικός. Ωστόσο ο ΠΑΟΚ θα είναι περισσότερο υποψιασμένος μετά τα πεπραγμένα του Νάνου απέναντι στον ΠΑΣ και ίσως ο Δέλλας επιχειρήσει να αιφνιδιάσει δίνοντας στον Αργεντινό έναν διαφορετικό ρόλο στο γήπεδο, αυτόν του εσωτερικού χαφ που θα ξεκινά από τη γραμμή και θα συγκλίνει στον κεντρικό άξονα.

«Δεκάρι» ή στα πλάγια ο Βάργκας; Από την προαναφερθείσα επιλογή θα εξαρτηθεί και ο ρόλος του Βενεζουελάνου στο συγκεκριμένο ματς. Αν ο Μπουονανότε ξεκινήσει ως επιτελικός μέσος, τότε ο Βάργκας θα μετατεθεί είτε στο αριστερό, είτε στο δεξιό φτερό της επίθεσης, με πιθανότερο σενάριο το δεύτερο. Κάτι που θα σημάνει την έξοδο του Πλατέλλα από την αρχική ενδεκάδα και την παραμονή του Μπαρμπόζα σε αυτή.

Το extreme σενάριο: Ο Αραβίδης, μετά και την κακή εικόνα του Κρισάντους στο ματς με τον ΠΑΣ, επί της ουσίας παίζει μόνος του για τη θέση του φορ. Αν όμως ο Δέλλας τον επιλέξει για το αριστερό φτερό της επίθεσης ώστε να εκμεταλλευτεί τα τρεξίματα και τις βοήθειες που δίνει, ποιος θα ξεκινήσει μπροστά; Εδώ λοιπόν παίζει το σενάριο να εναλλάσσονται σε ρόλο κυνηγού ο Άραβας με τον Βάργκας, να παραμείνει εντός σχήματος ο Πλατέλλας και ο Μπαρμπόζα να βγει εκτός αυτού.

Το πιο απρόσμενο από όλα: Θα είναι το να βρεθεί ο επανακάμψας Πέτρος Μάνταλος στο αρχικό σχήμα. Μία απόφαση που θα εμπεριέχει ρίσκο αλλά μαζί και την εκ των προτέρων γνώση ότι χρησιμοποιείται ένας παίκτης για 55-60 λεπτά με το σκεπτικό να παίξει η ΑΕΚ εξ αρχής κυριαρχικά επιχειρώντας να πάρει το πάνω χέρι στον αγώνα. Μικρές οι πιθανότητες πάντως... Άλλωστε και ως αλλαγή είναι ικανός να αλλάξει πολλά σε έναν αγώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ