OPINIONS

Οι αναγνώσεις της Τούμπας

Οι αναγνώσεις της Τούμπας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για όλα όσα εξάγονται ως συμπεράσματα από τον αγώνα κόντρα στον ΠΑΟΚ. Η πρώτη φορά που υπήρξε κανονικό αγωνιστικό σχέδιο, η σοβαρή ενίσχυση που απαιτείται και το κατά το δοκούν "ανθρώπινα λάθη".

Η ήττα στην Τούμπα, από τον ΠΑΟΚ για την 9η αγωνιστική της Super League έχει τρεις αναγνώσεις για την ΑΕΚ του Ζοζέ Μοράις:

1) Ανάγκασε τον ΠΑΟΚ να δημιουργήσει πολύ λιγότερες καθαρές ευκαιρίες εν συγκρίσει με όσες εκείνος σπατάλησε σε προηγούμενα ματς. Και μάλιστα σε εκτός έδρας παιχνίδι για την Ένωση, το οποίο επιζητούσε ειδική διαχείριση.

2) Είχε αγωνιστικό πλάνο το οποίο στα μάτια πολλών δεν ήταν θελκτικό, αλλά τουλάχιστον υπήρχε! Έβλεπες κάτι να συμβαίνει με ορθολογισμό και συγκεκριμένες αρμοδιότητες στην τακτική. Το χαμένο τετ-α-τετ του Αλμέιδα και το δοκάρι του Χριστοδουλόπουλου θα οδηγούσαν σε άλλες συζητήσεις εφόσον έφερναν γκολ.

3) Δεν είχε αυτό που απολαμβάνει ο ένας που πρέπει πάντα να νικά, ακόμα και στην τραγική ημέρα του: Διαιτητή να καθορίσει υπέρ της το αποτέλεσμα. Καλύτερα βέβαια. Υπάρχουν αυτοί που έχουν μάθει και συνηθίσει σε αυτήν την κατάσταση. Σε τέτοιο βαθμό που πλέον έχουν τσακωθεί και με την ευθιξία.

Είναι γραμμένα και χιλιοειπωμένα τα λάθη του καλοκαιριού. Να τα θυμίσουμε, η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης: Η ΑΕΚ δεν κάλυψε κενά σε συγκεκριμένες θέσεις και επέλεξε να πορευτεί ξανά με λογική χαμηλού κόστους στις μεταγραφές της. Απέφυγε τις μεγάλες δαπάνες, έπαιξε μπάλα μόνο με ελεύθερους.

Αυτή η τακτική της ωστόσο, αυτή που δεν αρέσει σε πολύ κόσμο και σε μεγάλο βαθμό ορθώς προκαλεί αντιδράσεις εκνευρισμού και θυμού, κακώς γίνεται όπλο στα λόγια και γραφόμενα ανθρώπων που θέλουν να ακυρώσουν την κοινή ποδοσφαιρική λογική. Αυτή που πρεσβεύει ότι στα παιχνίδια στα οποία δεν είσαι καλός, γίνεται και να μην κερδίσεις. Δεν είναι αυτό το απίθανο, το λογικό είναι.

Ο Μοράις και η προσέγγισή του

Ο χρόνος θα δείξει αν ο συγκεκριμένος είναι προπονητής που μπορεί να σηκώσει τέτοιο βάρος. Εγώ θα επαναλάβω ότι παρέλαβε καμένη γη από τον προκάτοχό του. Ένα σύνολο παντελώς αδούλευτο στην τακτική, το οποίο στην Τούμπα κατάφερε τουλάχιστον, να παρουσιάσει μια νορμάλ εικόνα. Μια ομάδα που στη χειρότερη εδικαιούτο την ισοπαλία κι εν τέλει ηττήθηκε από ένα διαιτητικό λάθος. Να το πούμε κι αυτό ανθρώπινο, είναι της μοδός άλλωστε. Βέβαια αυτά τα ανθρώπινα λάθη, συνήθως έχουν την ίδια χρωματική ιδιότητα.

Το δούλεψε το ματς ο Μοράις, το δούλεψε πολύ. Όποιος παραμερίσει τον εκνευρισμό του και δει ξεκάθαρα τι έβλεπε πριν και τι είδε στην Τούμπα, θα παραδεχθεί ότι επιτέλους υπήρξε συγκεκριμένος αγωνιστικός προσανατολισμός. Ίσως μακριά από τα θέλω που ο καθένας οφείλει να έχει απέναντι στην ΑΕΚ, αλλά σίγουρα με ένα σχέδιο υπαρκτό.

Εκλαμβάνω ως μεγάλο λάθος την απαξίωση της συγκεκριμένης προσπάθειας στην Τούμπα. Για πρώτη φορά φέτος, υπήρχε κάτι συγκεκριμένο που η ομάδα ήθελε να κάνει μέσα στο γήπεδο. Και συγχαίρω τον Μοράις για τη συμπεριφορά και την ηρεμία του μετά τα ματς. Είναι πολύ δύσκολο για έναν προπονητή να μην έχει πάρει νίκη στα πρώτα δύο παιχνίδια του στον πάγκο μιας ομάδας.

Είναι πολύ ωραίο να κρατάς επίπεδο και να επιβραβεύεις αυτούς που αγωνίστηκαν γιατί προσπάθησαν να κάνουν όσα τους είχες πει. Δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω να πράξει, από το να δουλέψει σκληρά, να προσπαθήσει πολύ για την αλλαγή της εικόνας. Και φυσικά, τον ερχόμενο Ιανουάριο, να έλθουν τουλάχιστον 3-4 παίκτες εγνωσμένης αξίας. Πρέπει να γίνουν επιτέλους και υπερβάσεις, είναι καιρός να μπει και το χέρι βαθιά στην τσέπη. Μεγαλύτερες (κατά πολύ) απαιτήσεις έχει ο κόσμος από τον Μελισσανίδη. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Με Μάτος στο 94' ο ΠΑΟΚ, 1-0 την ΑΕΚ
Ανέστης: "Χάσαμε από μια αδράνεια στην τελευταία φάση"
Μοράις: "Ας κρίνει ο κόσμος αν ήταν κόρνερ"
Η κριτική των παικτών της ΑΕΚ
Με Μάτος στο 94' ο ΠΑΟΚ, 1-0 την ΑΕΚ

Photo credits: Action images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ