OPINIONS

Ο Καρντόσο τα φέρνει όλα τούμπα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΙΓΚΕΛ ΚΑΡΝΤΟΣΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΙΓΚΕΛ ΚΑΡΝΤΟΣΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου σημειώνει τις εμφανείς αλλαγές προσανατολισμού και μεταγραφικής στόχευσης υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου, ο οποίος ανατρέπει πολλά δεδομένα!

Για να μη χαθούμε στη μετάφραση και αναλωθούμε σε μακροσκελείς αναλύσεις, θα σας παρουσιάσω μέσα από σημειώσεις, τα συμπεράσματά μου από την έως σήμερα ενασχόληση του Μιγκέλ Καρντόσο με τον καταρτισμό του κιτρινόμαυρου ρόστερ ενόψει της νέας σεζόν.

*Ο πορτογάλος τεχνικός έχει ήδη κόψει ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν στη μεταγραφική λίστα που είχε καταρτιστεί από τον τεχνικό διευθυντή Νίκο Λυμπερόπουλο. Περισσότερους από έναν, δεν είναι μόνο ο Σουηδός στόπερ, Χομλέν και ο Βενεζουελάνος εξτρέμ, Ματσίς. Είναι πολλοί περισσότεροι, σχεδόν όλοι.

*Η δική του τακτική προσέγγιση, δεν προβλέπει καθαρόαιμο 6αρι, δηλαδή ποδοσφαιριστή που θα είναι αυστηρά «κόφτης», όπως επί παραδείγματι ο Σιμόες. Άρα όχι μόνο εγκαταλείφθηκε το σχέδιο απόκτησης (δεύτερου) αμυντικού μέσου με ανάστημα και σωματική υπεροχή (τύπου Ντιενγκ), εδώ πλέον πρέπει να συζητάμε για το αν ο Πορτογάλος θα είναι του χρόνου βασικός.

*Στο κέντρο της άμυνας, η ΑΕΚ αναζητούσε παίκτη με τα στοιχεία του Όγκνιεν Βράνιες, στην περίπτωση που δεν θα μπορούσε να έχει τον ίδιο το Βόσνιο. Ο Καρντόσο, αφενός (και ευτυχώς για την Ένωση) διέκρινε ότι ο Σουηδός, πέραν του ότι δεν είχε καμία σχέση με τον Βράνιες ως προφίλ (είναι γενικά να απορείς με αυτή την επιλογή), δεν είναι και καλός παίκτης γι αυτό το επίπεδο. Επιπλέον όμως, απέχει πολύ από τα στοιχεία που ο προπονητής θέλει.

*Ο πρώτος κεντρικός αμυντικός που θα προστεθεί στο ρόστερ της ομάδας (το αν θα υπάρξει δεύτερος, θα φανεί από την υπόθεση Τσόσιτς), θα πρέπει να είναι καλός με τη μπάλα στα πόδια, να συμμετέχει στο παιχνίδι από την άμυνα. Καλύτερος από τον Τσιγκρίνσκι, ασφαλώς και από τον Οικονόμου. Οπότε και εδώ, πάμε για άλλο στυλ αμυντικού από αυτό που αρχικά η ΑΕΚ στόχευε.

*Η απόκτηση του Παουλίνιο, έγινε με υπόδειξη του προπονητή. Σίγουρα ήταν πίσω από τον Ροντρίγκο σε ιεραρχία (μου είπαν δε, ότι η ΑΕΚ πιάστηκε ξανά αδιάβαστη, μη γνωρίζοντας για τις 800.000 ευρώ που έπρεπε να δοθούν και νομίζοντας ότι ο παίκτης είναι ελεύθερος οικονομικών βαρών!). Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί προσωπική επιλογή του προπονητή.

*Αυτό σε μένα λέει ότι προτεραιότητα για το βασικό σχήμα, βάσει των στοιχείων του παίκτη και του τι απαιτεί ο προπονητής σε τακτική επίπεδο, δεν είναι ο Μπακάκης, αλλά ο Παουλίνιο. Αντιστοίχως για το αριστερό άκρο της άμυνας, ο Λόπες, εφόσον νιώθει απολύτως καλά και δεν έχει φόβο μετά τον τραυματισμό του, είναι μπροστά από τον Χουλτ, λόγω στοιχείων.

*Πάμε στη μεσαία γραμμή και λίγο πιο μπροστά... Αν θα ήταν στο χέρι του, ο Καρντόσο θα ήθελε στην ΑΕΚ και τον Κροβίνοβιτς και τον Ζεράλδες. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την άποψη που έχει σχηματίσει όσον αφορά τους υπάρχοντες μέσους της ομάδας. Προφανώς δεν τον ικανοποιούν στο βαθμό που θα ήθελε ο ίδιος για να αισθανθεί ότι το σχέδιο που θα καταστρώσει, θα υπηρετηθεί με επάρκεια.

*Ασφαλώς για να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί που δεν τον "γεμίζουν", θα πρέπει να αποκτηθούν αυτοί που έχει ζητήσει, οι δύο προαναφερθέντες εν προκειμένω. Ή κάποιοι άλλοι σαν αυτούς. Περιπτώσεις δύσκολες και ακόμα όχι κοντά στο να πει κάποιος ότι έστω μία εκ των δύο θα ευδοκιμήσει. Και μόνο το γεγονός ωστόσο ότι ο Καρντόσο θα ήθελε νέο 8αρι και νέο 10αρι, δημιουργεί απορίες και στους ίδιους τους παίκτες της ομάδας.

*Επίσης, αυτά που γνωρίζατε για τους εξτρέμ, να τα ξεχάσετε! Οι ακραίοι του Καρντόσο δεν είναι απαραίτητο να ξεχωρίζουν για την ταχύτητα και την έκρηξή τους, ούτε ασφαλώς να είναι παίκτες γραμμής. Προέχει να έχουν εξαιρετική τακτική, να συγκλίνουν, να κινούνται συνεχώς στους χώρους, να έχουν διαρκή συμμετοχή στο passing game. Νέα δεδομένα, άλλες λογικές και προχωράμε για να διαπιστώσουμε πόσα από αυτά, η ΑΕΚ μπορεί όντως να ακολουθήσει και να εξυπηρετήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ