OPINIONS

Ο Καρέρα γύρισε το διακόπτη της νοοτροπίας

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Karera, AEK (eurokinissi) EUROKINISSI

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου αφήνει στην άκρη το «ξινό» και ισόπαλο ματς στο Αγρίνιο και καταπιάνεται με τα πεπραγμένα του Ιταλού κόουτς, στους 2 μήνες παρουσίας του στην ΑΕΚ.

Ένα από τα κύρια γνωρίσματα και χαρακτηριστικά της ΑΕΚ κατά την «ευλογημένη» για το σύλλογο περίοδο 2017-18, όταν δηλαδή κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια ανομβρίας και διέγραψε εξαιρετική αήττητη πορεία στο Europa League, ήταν η στοχευμένη δουλειά και σε ατομικό επίπεδο.

Υπό την καθοδήγηση του Μανόλο Χιμένεθ, ήταν πολλοί οι παίκτες της ομάδας που βελτιώθηκαν στο κομμάτι αυτό και έφτασαν στο σημείο να γίνουν διεθνείς.

Ακολούθως, ήρθε η παρατεταμένη κατρακύλα, η απαξίωση του ρόστερ, η ενίσχυση της πεποίθησης ότι αυτοί οι παίκτες δεν μπορούν πια... Σύμφωνοι, για κάποιους ενδεχομένως να ισχύει ότι έφτασαν (ίσως και «τρύπησαν») το ταβάνι τους, όμως το να αποδίδουν οι περισσότεροι εξ αυτών, χειρότερα από αυτό που πραγματικά μπορούν, δεν θα μπορούσε να θεωρείται φυσιολογικό (ούτε να γίνεται έτσι απλά αποδεκτό).

Ο Μάσιμο Καρέρα, πέραν του ότι συμμάζεψε την ΑΕΚ αγωνιστικά, θύμισε στους ποδοσφαιριστές των συγκεκριμένων αποδυτηρίων ότι είναι ικανοί να παρουσιάσουν καλύτερα πράγματα από αυτά που έδειχναν μέχρι εκείνος να πιάσει στα χέρια του το κιτρινόμαυρο τιμόνι. «Είστε πολύ καλύτεροι για να παίζετε τόσο άσχημα» είχε πει σε μια αυστηρή αποστροφή των λόγων του, περισσότερο ασφαλώς για να τους αφυπνίσει και να τους κάνει να πιστέψουν στους εαυτούς τους ξανά.

Ο Ιταλός είναι εκεί για να τους τονώνει την αυτοπεποίθηση, παράλληλα όμως και για να τους υπενθυμίζει ότι δεν αρκούν μερικά καλά διαστήματα μέσα στα ματς, ώστε εκείνος να νιώθει ικανοποιημένος, ακόμα κι όταν έρχονται σημαντικές νίκες. Μετά την εύκολη πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου επί του Αστέρα Τρίπολης και το «καθαρό» και άνετο 2-0, όπως και μετά το διπλό στο Περιστέρι απέναντι στον Ατρόμητο, ο προπονητής της ΑΕΚ έπραξε ακριβώς το ίδιο.

Βρήκε τα ψεγάδια και στόχευσε σε αυτά, παρουσιάζοντας και την άσχημη πλευρά του νομίσματος. Μηνύματα προς όλους για τη διάρκεια στην απόδοση που πρέπει να αποκτήσουν. Ξεκάθαρη υπόδειξη πορείας με σκοπό και στόχο την παγίωση μιας σταθερής πορείας, βασισμένης στην προ δύο ετών νοοτροπία.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ «ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙ» ΚΑΤΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ

Επειδή στην Ελλάδα βρισκόμαστε και τα πράγματα σε μια ομάδα όσον αφορά στις επιλογές της για τη θέση στον πάγκο, αλλάζουν πολύ εύκολα, θα επιλέξω να καταπιαστώ με τη συνθήκη αυτή και όχι τόσο με τα πεπραγμένα της ΑΕΚ στο συγκεκριμένο ματς με τον Παναιτωλικό. Άλλωστε η κουβέντα από μόνη της εκεί πηγαίνει, στο πρόσωπο δηλαδή που κατάφερε να αλλάξει δραστικά την ομάδα, επαναφέροντας βασικές τακτικές αρχές στο παιχνίδι της, ακόμα κι αν ένα ματς δεν της πήγε όπως ακριβώς θα το ήθελε.

Ότι κι αν συμβεί στη συνέχεια, ακόμα και αν η ΑΕΚ δεν καταφέρει να κατακτήσει το Κύπελλο που είναι πλέον ο βασικός στόχος της ή αν δεν μπορέσει να πετύχει σημαντικές νίκες στα play off, το ίδιο λάθος που έκανε το περασμένο καλοκαίρι, απομακρύνοντας τον Χιμένεθ για να φέρει στη θέση του τον Καρντόσο, απαγορεύεται να επαναληφθεί.

Μετά από καιρό, με τον Ιλια Ιβιτς να πηγαίνει σε μια πολύ προσεχτική επιλογή, η ομάδα έχει ξανά έναν προπονητή που γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει από την άκρη του πάγκου, αρχικά για να τη συμμαζέψει και στην πορεία για να την εξελίξει.

Έχει επίσης πολύ καλή χημεία, συνεργασία και συνεννόηση με τον τεχνικό διευθυντή, ακόμα μία πολύ σημαντική παράμετρος για να προχωρήσει μια ομάδα δίχως εσωτερικούς κλυδωνισμούς και με ξεκάθαρο πλάνο για όσα θέλει να πράξει την ερχόμενη σεζόν η οποία θα είναι ο προάγγελος της επιστροφής στην προσφυγική γειτονιά της και στο νέο γήπεδό της.

Ο Καρέρα αξίζει να πάρει την καθαρή ευκαιρία το επόμενο καλοκαίρι για να δημιουργήσει τη δική του ΑΕΚ, άλλωστε επί της παρούσης δεν κάνει κάτι άλλο παρά το να διορθώνει ατέλειες και να βάζει με προσοχή, σκέψη και λογική τις δικές του πινελιές. Την Ένωση όπως τη θέλει εκείνος, θα τη δούμε την ερχόμενη σεζόν.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΒΑΡΝΑ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΕΝΟΣ ΚΟΟΥΤΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ

Ο Μάσιμο Καρέρα υπήρξε ένας σημαντικός αμυντικός της ιταλικής Σέριε, με μακρόχρονη καριέρα ως στόπερ κι έχοντας παίξει σε 165 ματς με τη φανέλα της Γιουβέντους, 180 με αυτή της Μπάρι και επιπλέον 242 με εκείνη της Αταλάντα.

Στο σύνολο, έφτασε τις 651 συμμετοχές σε Α’ και Β’ Ιταλίας, σε μια σχολή από τις καλύτερες του κόσμου στη συγκεκριμένη θέση. Συμπερασματικά, αν υπάρχει κάποιος που ξέρει να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις στους κεντρικούς αμυντικούς της ΑΕΚ, τότε είναι ο Ιταλός κόουτς!

Η δουλειά του αποδίδει ήδη καρπούς αν προσέξει κάποιος τη διαρκή βελτίωση του Στράτου Σβάρνα επί των ημερών του Ιταλού στον πάγκο της ομάδας.

Τον έχει χρησιμοποιήσει 6 φορές στην αρχική ενδεκάδα, επιπλέον 2 ματς έχει αγωνιστεί ως αλλαγή, στις 12 έως σήμερα αναμετρήσεις που ο Ιταλός βρισκόταν στον πάγκο της ομάδας. Τον περιβάλει με εμπιστοσύνη, τον κατευθύνει σωστά και εκείνος το ανταποδίδει με σταθερότητα και διαρκή προσωπική άνοδο στην απόδοσή του. Στο Αγρίνιο ήρθε και ένα πολύ χρήσιμο γκολ.

* Είναι λίγο να απορείς με την παρουσία του Σταύρου Βασιλαντωνόπουλου. Να απορείς για τους λόγους που αυτός ο παίκτης, με τα προσόντα που έχει (καλό κορμί, ύψος για πλάγιος μπακ με ταχύτητα και εκρηκτικότητα) δεν πήρε μέχρι χθες, μια ευκαιρία να παίξει ως βασικός στην ΑΕΚ, στην οποία ανήκει από το 2015! Το κατάφερε στα 28 του.

* Ο νεαρός Χριστόπουλος έγινε ο 28ος διαφορετικός παίκτης που ο Μάσιμο Καρέρα χρησιμοποίησε φέτος, σε μόλις 12 ματς με 12 διαφορετικές ενδεκάδες! Μαθήματα για το πως να αξιοποιείς και παράλληλα να αξιολογείς το ρόστερ, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ομάδα σου με εκτενές rotation! Ουδείς το είχε τολμήσει σε τέτοιο βάθος και με τέτοια δικαιοσύνη, ούτε καν ο Χιμένεθ.

PHOTO CREDITS: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ