OPINIONS

Ο Καρέρα είδε την καλή και την ανάποδη πλευρά της ΑΕΚ

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για το ευτυχές γεγονός να δει ο νέος προπονητής της ΑΕΚ με τα μάτια τις καλές αλλά και τις άσχημες πλευρές της ομάδας που ανέλαβε.

Πολλοί απέδωσαν το 5-0 της ΑΕΚ επί του Πανιωνίου, στο εξτρά κίνητρο που οι ποδοσφαιριστές της ομάδας απέκτησαν, προκειμένου να απλώσουν στο γήπεδο ένα σημαντικό κομμάτι από την προσωπική «πραμάτειά» τους στο νέο προπονητή. Σε ένα βαθμό ισχύει. Αν και περισσότερο μου έμοιαζε με επιθυμία να πουν το ευχαριστώ που χρωστούσαν στον Κωστένογλου, αναγνωρίζοντας ότι προσπάθησε πολύ, με αγάπη και τιμιότητα (και σε ένα βαθμό κατάφερε) να τους συμμαζέψει.

Αμιγώς αγωνιστικά αν το εξετάσουμε, η Ένωση είχε απέναντί της μία από τις χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος, η οποία εκτός των άλλων, δεν παρουσίασε την παραμικρή διάθεση να «μακιγιάρει» τις τεράστιες αμυντικές αδυναμίες της, τουναντίον έπαιζε τόσο ανοιχτά όσο καμία άλλη ενδεκάδα το έχει επιχειρήσει (και καταφέρει) φέτος στο ΟΑΚΑ, πέραν αυτής του ΠΑΟΚ. Τέτοιον αέρα είχαν χθες οι παίκτες του Πανιωνίου, αυτόν του συνόλου που παρουσιάστηκε στο γήπεδο για να επιβληθεί.

Όταν δεν διαθέτεις όμως τις πραγματικές δυνατότητες ώστε να υποστηρίξεις ένα τέτοιο πλάνο, παρουσιάζοντας δηλαδή συνέπεια και συγκέντρωση για 90 λεπτά, ειδικότερα δε όταν στερείσαι ισορροπίας μεταξύ των γραμμών, θα το πληρώσεις με τρόπο άσχημο. Αν μη τι άλλο, μεσοεπιθετικές αρετές η ΑΕΚ διαθέτει εν αφθονία, ασχέτως με το αν τις τελευταίες αγωνιστικές, φρόντισε από μόνη της να καταδικάσει και αυτές σε υπολειτουργία, κυρίως λόγω των σχέσεων μεταξύ των παικτών και του εγωισμού που σε αρκετές περιπτώσεις, τους οδηγούσε να παίζουν για την πάρτη τους.

Με 23 τέρματα (δεύτερη καλύτερη επίθεση) στο πρωτάθλημα και τον πρώτο σκόρερ (Νέλσον Ολιβέιρα) της λίγκας στις τάξεις της, η ΑΕΚ ήθελε απλώς να δει φως ώστε να μπει στην αντίπαλη εστία και να κάνει ζημιές. Ο Πανιώνιος, με ένα αφελές παιχνίδι που για να του αποφέρει βαθμούς, θα έπρεπε αφενός να προηγηθεί και αφετέρου να σκοράρει 2-3 φορές ακόμα, δεν είχε απλώς αφήσει τη λάμπα να καίει. Είχε ανάψει τους προβολείς και τους είχε στρέψει όλους πάνω στον Μάλερμπ, δίνοντας στην Ένωση αυτό που ακριβώς ήθελε.

ΤΙ ΕΙΔΕ Ο ΚΑΡΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΕ ΜΠΟΛΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Πολλαπλά ευχαριστημένος θα έπρεπε να αποχώρησε από το ΟΑΚΑ ο νέος προπονητής της ΑΕΚ. Και σε αυτό, ο Πανιώνιος βοήθησε πολύ. Ο Καρέρα είδε πόσα πράγματα μπορούν οι ποδοσφαιριστές της ομάδας να πετύχουν με σωστό και συνδυαστικό ποδόσφαιρο όταν έχουν χώρους, τους οποίους κατά διαστήματα ο αντίπαλος άφηνε σκανδαλωδώς ελεύθερους, με παντελή έλλειψη συνοχής και παιδαριώδη αμυντικά λάθη. Διαπίστωσε επίσης και την ευκολία της Ένωσης να δημιουργεί τόσο από τον άξονα, όσο και από τις πτέρυγες, όταν υπάρχει επιθυμία για νορμάλ συνολική λειτουργία, στις περιπτώσεις που η μπάλα έχει μεταφερθεί ψηλότερα από το ημικύκλιο της μεσαίας γραμμής.

Αυτή ήταν η καλή πλευρά. Το ευτυχές είναι ότι του φανερώθηκε και η ανάποδη, ώστε να τη γνωρίζει και αυτή! Η πίεση που ασκήθηκε από τον Πανιώνιο ψηλά, στο όριο της περιοχής του Μπάρκα, προκάλεσε δυσκολίες στο ανέβασμα της μπάλας και πουλήματα αυτής. Το ίδιο ίσχυσε και με την προσπάθεια υποστήριξης από τη μεσαία γραμμή, όπου ξεκάθαρα απουσιάζει ένας μέσος επιπέδου Γιόχανσον ή Κονέ. Είδε κακές συνεργασίες μεταξύ των στόπερ, λάθος αποστάσεις μεταξύ αμυντικής και μεσαίας γραμμής, επιρρέπεια στο ατομικό αλλά και στο συνολικό λάθος. Κοινώς, όλες οι ανασταλτικές παθογένειες της φετινής ΑΕΚ, εμφανίστηκαν πλούσιες και ενώπιόν του!

Ασφαλώς, είδε ότι η ομάδα διαθέτει έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα, όπως επίσης και έναν σπουδαίο φορ, ότι είναι δηλαδή καλυμμένη στις δύο άκρες του κεντρικού άξονα. Όχι όμως και ενδιάμεσα, όχι στη ραχοκοκκαλιά της, καθώς η ανάγκη για την προσθήκη ενός στόπερ κι ενός κεντρικού χαφ με ηγετικό προφίλ και υψηλότερου επιπέδου από τους υπάρχοντες, φωνάζει από μακριά!

Ο Ιταλός ξεκινά επί της ουσίας αύριο, τη δουλειά στα Σπάτα. Πήρε homework από το παιχνίδι με τον Πανιώνιο και επιπλέον υλικά από άλλα ματς για να μελετήσει. Γνωρίζει ότι πρέπει γρήγορα να αλλάξει πράγματα ενόψει της πολύ δύσκολης πρεμιέρας του στην Ξάνθη. Ο χρόνος δεν είναι μαζί του, όμως αυτό ισχύει για όλους τους προπονητές που αναλαμβάνουν δουλειές κακοφτιαγμένες, μεσούσης της σεζόν. Ίσως να είναι και για καλό του...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ