OPINIONS

Να μην είναι η ΑΕΚ του Πογέτ

Να μην είναι η ΑΕΚ του Πογέτ

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τη νέα προπονητική πραγματικότητα της Ένωσης, τις αναμενόμενες δυσκολίες προσαρμογής των παικτών αλλά και τα ανησυχητικά φαινόμενα του αργού ποδοσφαίρου και της οπισθοχώρησης απέναντι στον τελευταίο της βαθμολογίας.

Τη δική του ομάδα είχε υποσχεθεί ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε μετά το πέρας της διακοπής ο Γκουστάβο Πογέτ. Εύχομαι να μην έχει μεγάλη σχέση με αυτή που παρακολουθήσαμε στο γήπεδο της Κομοτηνής απέναντι στον Πανθρακικό.

Πίσω από τη μπάλα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και ταμπούρι στα τελευταία 25 λεπτά (συμπεριλαμβανόμενων των καθυστερήσεων), η ΑΕΚ της «επανεκκίνησης» δεν έπαιξε ούτε απέναντι στον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» και μάλιστα σε δύο ματς. Το παράδειγμα του αγώνα με τον τελευταίο της βαθμολογίας, ευχής έργο θα είναι να αποδειχθεί συγκυριακό.

Πολύ γρήγορα αποδείχθηκε ότι ο Πογέτ βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία αποκρυπτογράφησης αρετών και μειονεκτημάτων. Εδειχνε βέβαιος ότι το 4-3-3 είναι το σύστημα που ταιριάζει στην ομάδα, ωστόσο πολύ γρήγορα το ακύρωσε και έδωσε εντολή εφαρμογής του 4-2-3-1. Στο τέλος που η ΑΕΚ άρχισε να παραδίδει πνεύμα και να φλερτάρει με την ισοπαλία, επέλεξε κάτι που οι παίκτες του δεν έχουν παίξει ποτέ! Εδωσε εντολή για πέρασμα σε σχηματισμό 3-5-2. Παραδόξως το τρικ αυτό λειτούργησε ικανοποιητικά, τόσο όσο χρειαζόταν η ομάδα για να μην τινάξει στον αέρα όσα έχτιζε μέχρι να φτάσει στο υπέρ της 2-0.

Η φιλοσοφία του Ουρουγουανού αποδεικνύεται εμφανώς πιο αμυντικοκεντρική εν συγκρίσει με τη λογική του προκατόχου του. Και η μετάβαση σε αυτό το νέο στυλ παιχνιδιού και τα ζητούμενα που το συνοδεύουν, μόνο εύκολη δεν θα είναι για τους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Είχαν μάθει να έχουν την κατοχή της μπάλας, να αγωνίζονται με σκέψη κυριαρχική, να αλλάζουν πολλές πάσες. Από τις πρώτες προσεγγίσεις του Πογέτ, φαίνεται ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν διαφορετικά, να περιμένουν περισσότερο πίσω από τη μπάλα, να επιτρέπουν την πρωτοβουλία στον αντίπαλο. Όλο αυτό πάντως, στην πρώτη πράξη εφαρμογής δεν φάνηκε ωραίο στο μάτι…

Μπουονανότε: "Τώρα νιώθω αυτοπεποίθηση"

Τα καλά της υπόθεσης

Αντιθέτως ελκυστικό αποδείχθηκε το εγχείρημα προώθησης του Γιόχανσον σε ρόλο εσωτερικού μέσου. Ανταποκρίθηκε επαρκέστατα, πέτυχε το πρώτο τέρμα του στο πρωτάθλήμα με κάθετη κίνηση, ήταν ανίκητος ανασταλτικά και εξαίρετος στην προώθηση της μπάλας και στις μεταβιβάσεις του. Είναι μικρό το δείγμα, αλλά εν προκειμένω ο προπονητής έδειξε ότι έχει μάτι.

Τη νίκη θα κρατήσει η ΑΕΚ και τίποτα περισσότερο. Ηταν ένα αναγκαίο αποτέλεσμα, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η συσσωρευμένη γκρίνια θα ξεσπούσε σε αποτέλεσμα διαφορετικό. Η ομάδα αποκτά ηρεμία και χρόνο να δουλέψει ακόμα πιο στοχευμένα πάνω στις απαιτήσεις του νέου προπονητή και το βατό πρόγραμμα τη βολεύει να ξεκινήσει ένα νικηφόρο σερί. Το « μόνο νίκες ως το τέλος του χρόνου», είναι ένα μότο υλοποιήσιμο. Αρκεί όλοι να το πιστέψουν δίχως να το απορρίπτουν και ασφαλώς έχοντας περισσότερη συγκέντρωση και προσήλωση στα νέα δεδομένα.

Όσο για τον Άρθο, δεν έδειξε κακός ποδοσφαιριστής. Απέναντι στη χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος βέβαια, απαγορεύεται να εξάγεις συμπεράσματα επάρκειας, ωστόσο μετά από τόσο περίμενε στη ναφθαλίνη και με την ψυχολογία στο ναδίρ, ο Ισπανός δικαιούται να λέει ότι τα πήγε καλά. Κι εμείς να περιμένουμε ότι στη συνέχεια θα ανέβει τόσο όσο χρειάζεται για να δικαιολογήσει την απόκτησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ