OPINIONS

Η ΑΕΚ ανοίγει θέμα 2ης θέσης

Η ΑΕΚ ανοίγει θέμα 2ης θέσης
EUROKINISSI

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την μεταμορφωμένη ΑΕΚ επί Καρέρα, η οποία έφτιαξε την καθημερινότητά της και μέσα από τη βελτίωσή της, κατάφερε να θέσει στον εαυτό της νέους, έστω και δύσκολους στόχους.

Τι ήταν για την ΑΕΚ τα playoffs πριν από περίπου δύο μήνες; Ένας μελλοντικός εφιάλτης μπροστά της καθώς στο κακό χάλι που βρισκόταν, μόνο φοβικά θα μπορούσε να σκέφτεται τη συγκεκριμένη επόμενη ημέρα. Ωστόσο σήμερα, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη αυτής της πολύ διαφορετικής, ενδιαφέρουσας και πρωτόγνωρης για όλους διαδικασίας, ο κιτρινόμαυρος οργανισμός δικαιούται να ορέγεται πολλά περισσότερα από το να νιώθει ανασφαλής για το οτιδήποτε!

Σαφώς και το κυνήγι της 2ης θέσης, δεν θα είναι ένας περίπατος στην εξοχή. Η διαφορά των οκτώ βαθμών από τον ΠΑΟΚ, εφόσον διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα και μετά το πέρας της τελευταίας αγωνιστικής για την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, δεν καλύπτεται τόσο απλά από μια ομάδα που με τη σειρά της πιστεύει ότι μπορεί να ανατρέψει το -5 από τον Ολυμπιακό και να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Από την άλλη δεν υπάρχει πλέον στην ΑΕΚ οποιαδήποτε απαγόρευση για τα playoffs.

Τη σημαντικότητα του αγώνα με τον ΟΦΗ, ο Μάσιμο Καρέρα την είχε υπερτονίσει δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα. "Έχουμε πολύ μεγαλύτερο κίνητρο από τον αντίπαλο διότι κάποιος εκ των πρωτοπόρων θα χάσει βαθμούς και εμείς θέλουμε να μειώσουμε τη διαφορά", είπε. Ο Ιταλός τον πήχη τον έθεσε ψηλά από φέτος, στα μισά του δρόμου κι έχοντας λάβει καμένη γη. Δίχως περιστροφές, χωρίς δικαιολογίες, από την πρώτη ημέρα κοίταξε το τι θα κάνει εκείνος, αδιαφορώντας για όσα είχαν προηγηθεί. Απαιτεί όσα περισσότερα μπορεί να πάρει και δουλεύει γι αυτά, έχοντας σβήσει το παρελθόν.

Δεν υπήρξε στιγμή έως σήμερα που να στάθηκε στις κακοτεχνίες των προηγούμενων ή στα λάθη του καλοκαιριού. Ουδέποτε μίλησε για την έλλειψη δουλειάς σε συγκεκριμένα κομμάτια, όπως αυτό της φυσικής κατάστασης. Πήρε στα χέρια του μια ομάδα στη δύσκολη φάση που βρισκόταν και κοίταξε από την πρώτη ημέρα το πώς θα την κάνει καλύτερη, όχι πως να ψάξει τρόπους για να δικαιολογηθεί στα άσχημα ή για να κομπορρημονεί στις επιτυχίες. Πέραν των ποδοσφαιρικών αρχών, ο άνθρωπος διδάσκει νοοτροπία. Θα το διαπιστώσετε και στην αναποδιά, όταν αναλαμβάνοντας την ευθύνη θα μιλήσει για την ομάδα επί των ημερών του, όχι για όσα είχαν προηγηθεί.

ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Αν και το "όλοι θα παίξουν με όλους" είναι η δεσπόζουσα πραγματικότητα των playoffs, εντούτοις η κλήρωση έχει τη σημασία της. Είναι διαφορετικό επί παραδείγματι να ξεκινάς με τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ και την ίδια μέρα να παίζουν Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με πολύ ορατό το ενδεχόμενο να μειωθεί αμέσως η διαφορά.

Το να μπεις δυνατά και να εκμεταλλευτείς στραβοπάτημα, θα φουντώσει την κουβέντα για τη δεύτερη θέση. Και δεν αναφέρομαι καν στο ενδεχόμενο τιμωρίας του πρωταθλητή με αφαίρεση βαθμών για τη γνωστή υπόθεση με εμπλεκόμενη και την Ξάνθη. Σε μια τέτοια περίπτωση, λόγω και της ψυχολογικής επίδρασης, η ΑΕΚ από αουτσάιντερ, θα γίνει γκραν φαβορί. Ας μην το πάμε όμως τόσο μακριά, ας μείνουμε στα ισχύοντα.

Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να καταθέσω είναι ότι η ΑΕΚ θα αποδειχθεί πολύ σκληρό καρύδι σε αυτή τη διαδικασία. Είναι σημαντικό το να ξεκινάς με στόχο, ακόμα κι αν φαντάζει ως μακρινός. Αυτή την περίοδο, στην ομάδα υπάρχει πίστη ότι μπορεί να πάρει αποτέλεσμα απέναντι σε όλους και σε όλες τις έδρες. Είναι δε υπέρ των ποδοσφαιριστών και του προπονητή να γνωρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση, κυνηγούν κάτι πολύ δύσκολο. Χωρίς το άγχος και την πίεση του πρέπει. Μπουκάροντας στα playoffs με νοοτροπία "είμαστε δυνατοί ξανά, ελάτε κι αν μπορείτε, νικήστε μας".

ΥΓ. Ανάλογα τι θα της δώσει εκείνος που είναι απέναντί της, αυτό θα πάρει… Ομάδα χαμαιλέοντας είναι πλέον η ΑΕΚ και προσαρμόζεται πάνω στον εκάστοτε αντίπαλό της. Ήρθε ο ΟΦΗ να παίξει στο ΟΑΚΑ με την άμυνά του στο ύψος της μεσαίας γραμμής. Κατά τη γνώμη μου πολύ αφελώς. Το πλήρωσε με 3 γκολ στην καμπούρα του κι αν δεν ήταν ο Σωτηρίου με τις εκπληκτικές επεμβάσεις του και λίγο η δική της χαλαρότητα σε κάποιες τελικές προσπάθειας, το κοντέρ θα έγραφε 6.

ΥΓ1 Δικαίως ο Καρέρα εξακολουθεί να βλέπει τον Ολιβέιρα ως την πρώτη επιλογή του στην κορυφή της επίθεσης. Είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον Αραούχο και αυτή είναι η μοναδική θέση που ξέρει να παίζει. Οι ενοχλήσεις ωστόσο επέστρεψαν και αυτό δεν είναι ενθαρρυντικό νέο. Υπάρχει αγωνία για το που θα πάει αυτή η ιστορία με τους κοιλιακούς και τους προσαγωγούς.

ΥΓ2 Μεγάλο ματς από τον Κρστίτσιτς και πάλι! Αυτός ήταν ο πραγματικός MVP της αναμέτρησης, αλλά τα δύο γκολ του Βέρντε δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Εξαιρετικό παιχνίδι πάντως και από τον Ιταλό, με δυνάμεις και ωραίες εμπνεύσεις στους πολλούς χώρους που βρήκε για να τρέξει με τη μπάλα.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ - ΟΦΗ 3-0: Κιτρινόμαυρη καταιγίδα με ιταλική φινέτσα
ΑΕΚ: Η... φάπα του Καρέρα στον χαμογελαστό Λιβάγια μετά την κόκκινη
ΑΕΚ: Στα αποδυτήρια ο Μελισσανίδης μετά τη νίκη επί του ΟΦΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ