OPINIONS

Ένσταση ή ''κατάρριψη'' αφηγήματος οι δρόμοι της ΑΕΚ

CHAMPIONS LEAGUE / ΑΕΚ - ΜΠΕΝΦΙΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΑΕΚ - ΜΠΕΝΦΙΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τους δύο δρόμους που υπάρχουν για την ΑΕΚ. Αυτόν της ευκαιρίας να πάρει τη δεύτερη θέση εκμεταλλευόμενη το λάθος ενός αντιπάλου που παίζει παράνομα εδώ και τρεις αγωνιστικές και εκείνον του να καταρρίψει ένα παλιό αφήγημα του ΠΑΟΚ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ζυγίζεις τα πάντα. Εκείνα που το 2008 διεκδικούσες ως η "ηθική πρωταθλήτρια" ή αλλιώς "πρωταθλήτρια των γηπέδων" για έναν τίτλο που χάθηκε στα χαρτιά, αυτά που το 2017 βίωσες σε έναν τελικό Κυπέλλου από τη σκανδαλώδη αβλεψία ενός βοηθού διαιτητή, τα όσα άκουσες να σου καταλογίζει ο αντίπαλος (ο ΠΑΟΚ εν προκειμένω) το 2018, επειδή ορθώς δεν καταλογίστηκε ένα γκολ - οφσάιντ, το οποίο προκάλεσε τη μπούκα ενός παράγοντα με όπλο στο γήπεδο.

Τα βάζεις κάτω και αποφασίζεις, ποια στάση θέλεις να τηρήσεις. Η ευκαιρία είναι μοναδική!

Με μια ένσταση, η ΑΕΚ κατακτά τη δεύτερη θέση, το ματς της Κυριακής με τον Ολυμπιακό λαμβάνει εντελώς διαδικαστικό χαρακτήρα και στρέφει όλη την προσοχή της στον τελικό του Κυπέλλου απέναντι στον ίδιο. Η θέση της δεν είναι εύκολη: αν ακολουθήσει τη νόμιμη οδό, ίσως προκαλέσει τις αντιδράσεις μερίδας οπαδών της που ευαγγελίζονται τη διαφορετικότητα και θέλουν την ομάδα να κερδίζει μόνο μέσα στα γήπεδα.

Ασφαλώς θα χλευαστεί και από τους αντιπάλους... Από την άλλη, ποιος από εκείνους θα τη σεβόταν και θα έπραττε το αντίθετο; Η απάντηση είναι εύκολη, ίσως και δεδομένη εντός των κιτρινόμαυρων τειχών. Το λένε ότι αν ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός βρίσκονταν στη θέση της ΑΕΚ και η ΑΕΚ σε εκείνη του ΠΑΟΚ, θα της έδιναν μία να πάει όσο πιο κάτω γίνεται. Θα εκμεταλλεύονταν την ευκαιρία και θα την ''έπνιγαν'' στην εσωστρέφεια. Και στην τελική, γιατί να απαιτείται η ένσταση μιας ομάδας κατά της άλλης, όταν αυτή που ''παρανομεί'', παρουσιάζεται με 12 παίκτες που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι;

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Ή ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗΣ ΕΝΟΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΣ

Το θυμικό και τα συναισθήματα, θα παίξουν μεγάλο ρόλο σε αυτή την ιστορία. Το περιβάλλον του ΠΑΟΚ κυνηγά λυσσαλέα την ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, με ανακοινώσεις επιθετικές, σχόλια υποτιμητικά που προφανώς είχαν προέλευση πριν από τη στόχευση, με άσχημες αντιδράσεις παικτών κατά συναδέλφων τους (ποιος ξεχνά το ''κλέφτες, κλέφτες'' στον τελικό Κυπέλλου το 2018), με μια πολεμική ρητορική που έχει αφήσει στίγματα και έχει σπιλώσει αδιακρίτως ανθρώπους και συνειδήσεις.

Από την άλλη, υπάρχει και η ασφάλεια της ''υπεράνω αντιμετώπισης''. Του να δώσει η ΑΕΚ τόπο στην οργή, άλλωστε δεν παίζεται κάποιος τίτλος, αλλά μια δεύτερη θέση. Να επικαλεστεί τις αξίες της και να διαλύσει το αφήγημα της τάχα μου ''χάρτινης'' κατάκτησης του πρωταθλήματος το 2018, αν και προσωπικά πιστεύω ότι θα ποντάρει σε ''κουτσά'' άλογα. Άνθρωποι που έχουν μάθει να σκέφτονται και να λειτουργούν έτσι, δεν αλλάζουν. Περισσότερο πιθανό είναι να της πουν ότι αισθάνθηκε ένοχα για τότε και έπραξε διαφορετικά τώρα.

Αν υπάρχει σωστός τρόπος επιβολής ποινών βάσει των κανονισμών στο ποδόσφαιρο, δεν θα έπρεπε να απαιτείται η ένσταση της μίας ομάδας για την κατ' εξακολούθηση παρανομία της άλλης, σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια, όχι σε ένα. Αμέλεια μεν, παράνομη δράση δε! Διότι κανονικά, ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί αυτεπαγγέλτως και για τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, αντιθέτως παρήλθε το 48ωρο δίχως κανείς να πάρει χαμπάρι για να κάνει την ένσταση. Ή να μην ήθελε να πάρει χαμπάρι για να πράξει έτσι. Και αλήθεια, εκείνοι οι διαιτητές, από δελτία δεν γνώριζαν;

Ειλικρινά δεν ξέρω τι παίζει τώρα με τις ''συμμαχίες'' και ''λυκοφιλίες'', τι ισχύει στο παρασκήνιο του ποδοσφαίρου και ποιες ζυμώσεις γίνονται τούτη την περίοδο, διότι πολλά ακούγονται για την εξομάλυνση των σχέσεων με τον ΠΑΟΚ. Αυτό που ξέρω είναι ότι πως σημασία για την ΑΕΚ έχει, το να νιώσει καλά με την απόφαση που θα πάρει ο Μελισσανίδης. Και να μην αισθανθεί σαν κορόιδο μετά, επειδή χαρίστηκε σε εκείνους που ξέρει ότι δεν θα έκαναν το ίδιο απέναντί της. Όπως νιώθει ο καθένας...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ