OPINIONS

Αυτό είναι το ντέρμπι

Αυτό είναι το ντέρμπι

Νίκησε εύκολα τον Ολυμπιακό, έρχονται στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, όμως το αποψινό ματς στη Νέα Σμύρνη είναι για την ΑΕΚ το μεγάλο ζητούμενο. Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τον τρόπο αποφυγής του εκτροχιασμού από τα play off.

Από την τελευταία φορά που η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα από τη Νέα Σμύρνη, έχουν συμπληρωθεί έξι χρόνια και «τρέχει» το έβδομο. Προπονητής τότε (2/10/2011) ήταν ο Μανόλο Χιμένεθ, αυτός που μερικές ημέρες μετά χαρακτηρίστηκε ως «παπατζής», σε μία από τις πλέον θλιβερές και άδικες προσεγγίσεις που έγιναν ποτέ κατά (οποιοδήποτε) τεχνικού της Ένωσης από τον αθλητικό Τύπο της χώρας.

Σημειωτέον ότι μετά από εκείνο το ματς, το οποίο η ΑΕΚ πήρε στα «χασομέρια» των καθυστερήσεων χάρη σε τέρμα του Κώστα Μανωλά στο 92ο λεπτό, ήταν πρώτη στη βαθμολογία, έχοντας περάσει νικηφόρα και από την έδρα της Ξάνθης και μετρώντας 4 νίκες σε 5 αγώνες. Παρεμπιπτόντως, η Ένωση δεν έχει περάσει έκτοτε με διπλό από τις δύο προαναφερθείσες έδρες.

Ασφαλώς το σημερινό ματς είναι πολύ πιο απαιτητικό. Με την ομάδα της πλατείας να απολαμβάνει δικαιότατα στιγμές απόλυτης αναγνώρισης από το ποδοσφαιρικό πανελλήνιο και να δίνει στο παιχνίδι την ατμόσφαιρα της φιέστας, η πρόκληση για την ΑΕΚ που καίγεται πολύ περισσότερο για τους βαθμούς, παίρνει διαστάσεις ντέρμπι. Ουδέποτε ο Πανιώνιος υπήρξε αντίπαλο δέος ή συγκρίσιμο μέγεθος, σήμερα όμως είναι αυτός που κοιτάζει αφ’ υψηλού και έχει το αβαντάζ. Το ξαναγράφω: Απόλυτα δίκαια βάσει της ως σήμερα αγωνιστικής εικόνας του.

Ποιος ΠΑΟΚ και ποιος Παναθηναϊκός; Πως να τρέχει η σκέψη σε αυτά που έρχονται όταν με οποιοδήποτε άλλοτε αποτέλεσμα πλην της νίκης, η Ένωση θα παραμείνει εκτός πεντάδας; Το σημερινό ματς κρύβει το μεγάλο ζητούμενο: Δίχως τη νίκη, η ομάδα θα παραμείνει στην έκτη θέση, δύο βαθμούς πίσω από την Ξάνθη και με το Δικέφαλο του Βορρά να έρχεται στο ΟΑΚΑ κάνοντας κρυφές σκέψεις για κάποια ουτοπική ανατροπή. Τίποτα δεν θα είναι εύκολο από εδώ και στο εξής.

Τις τελευταίες ώρες ο Χιμένεθ βλέπει μπροστά του τη μεγάλη πρόκληση. Αρχής γενομένης από σήμερα, έρχεται μια σειρά αγώνων που πρέπει να φέρουν βαθμούς στην ΑΕΚ, εφόσον θέλει να επικυρώσει τη συνέχειά της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έρχονται ημέρες που αυτό το αήττητο σερί των 10 αγώνων θα πάψει να έχει νόημα, θα ξεχαστεί εύκολα αν η ομάδα απομακρυνθεί από το στόχο. Βλέπετε ο Μανόλο μάζεψε τα ασυμμάζευτα των προκατόχων της θέσης, όμως τώρα είναι που κατέφθασαν για εκείνον οι μεγάλες απαιτήσεις.

Το καλό της ιστορίας είναι ότι η ομάδα έχει πολλούς ποδοσφαιριστές σε καλή φόρμα. Το άσχημο της υπόθεσης εντοπίζεται στις αλχημείες της άμυνας, στις οποίες αναγκαστικά πρέπει να επιδοθεί ο προπονητής. Το θετικό της ιστορίας είναι το εξαιρετικό κλίμα και η πίστη των παικτών στις δυνατότητές τους. Το αρνητικό της υπόθεσης εντοπίζεται στο «must win» που υπάρχει απόψε προκειμένου η ΑΕΚ να διατηρηθεί στην πρώτη πεντάδα από την οποία αυτή τη στιγμή απουσιάζει. Από σήμερα ξεκινά το πραγματικό τεστ για όλους. Αν και είμαι αντίθετος με αυτές τις προσεγγίσεις, η ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα έχει διδάξει ότι μέσα από αυτά τα ματς θα κριθεί και ο Χιμένεθ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ