OPINIONS

Άλλη ΑΕΚ στην Τούμπα

CHAMPIONS LEAGUE / ÁÃÉÁÎ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÁÃÉÁÎ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ματς τίτλου δεν υπάρχει το μήνα Σεπτέμβριο. Είναι ωστόσο ένα κρας τεστ για την ΑΕΚ όσον αφορά στη διαχείριση του κακού αποτελέσματος στο Άμστερνταμ και στην ικανότητα να διατηρεί ανέπαφη τη νοοτροπία της. Γράφει ο Βαγγέλης Αρναούτογλου.

Από το αεροδρόμιο, στο προπονητικό κέντρο των Σπάτων. Πέμπτη απόγευμα για προπόνηση, μόλις τρεις ημέρες πριν από το πρώτο ελληνικό ντέρμπι της χρονιάς, με την πικρή γεύση για όσα συνέβησαν στο Άμστερνταμ, ακόμα νωπή. Είναι εύκολο να λες ότι «δεν πρέπει να επηρεαστώ», το δύσκολο είναι να πιάνεις τη γόμα και να σβήνεις μονομιάς την ανορθογραφία σου.

Τα αποδυτήρια της ΑΕΚ έχουν δοκιμαστεί σε δύσκολες καταστάσεις την τελευταία τριετία, δηλαδή τα χρόνια της επιστροφής στη μεγάλη κατηγορία. Ανταποκρίθηκαν με επάρκεια, βασίστηκαν στην ενότητα και στην αλληλοστήριξη, άντλησαν δύναμη μέσα από την πίεση, την καχυποψία, την κατακραυγή. Τώρα η συνθήκη είναι κάπως διαφορετική.

Το μάθημα στην Ολλανδία ήταν σκληρό, στην πορεία είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλα τέτοια. Τα περυσινά ευρωπαϊκά ματς, αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αυτοπεποίθησης κι ολοένα αυξανόμενης προσδοκίας στις εγχώριες διοργανώσεις. Φέτος ίσως προκαλούν αφορμές για προβληματισμό, στεναχώρια, κατήφεια.

Η ΑΕΚ καλείται να ισορροπήσει πάνω στη νέα πραγματικότητα. Ίσως να είναι καλύτερα που αυτό συμβαίνει κάπως «βίαια», με παιχνίδι στην Τούμπα και όχι με κάποιον πιο βατό αντίπαλο στο ΟΑΚΑ. Το καμπανάκι ηχεί πολύ δυνατά! Εδώ πλέον δεν χωρούν συναισθηματισμοί και κακοκεφιές. Όπως πέρυσι έπρεπε να διαχειριστεί τις μεγάλες χαρές του ευρωπαϊκού σερί της για να μη χάσει το μυαλό της, έτσι φέτος θα απαιτηθεί να συμβιβάζεται με ήττες που ενίοτε θα είναι ηχηρές και θα αφήνουν πικρή γεύση.

Δεν προδικάζω κάτι, ό μως βλέπω την εξαιρετική Μπενφίκα να έρχεται στην Αθήνα με χασούρα στην καμπούρα της και να ακολουθούν τα δύο ματς με τη Μπάγερν. Λογικά να το δει κάποιος, η χθεσινή (19/9) εικόνα της ΑΕΚ και οι δεδομένες απουσίες που θα υπάρχουν (ειδικά αυτή του Λιβάγια, την κόβει στα δύο) απέναντι σε αντίπαλους πιο ισχυρούς από τον Αγιαξ, οδηγούν σε σκέψεις δυσοίωνες. Μακάρι να μην είναι έτσι. Αλλά αν είναι, τότε θα πρέπει να είσαι έτοιμος να το αντέξεις και να το υπερκεράσεις. Να βγεις αλώβητος και ανεπηρέαστος για τα εγχώρια δρώμενα.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ

Την Κυριακή η ΑΕΚ θα είναι ενισχυμένη. Με τον Μπακασέτα, τον Λιβάγια, τον Λόπες, ίσως και τον Τσιγκρίνσκι στην ενδεκάδα της. ε φρέσκα πόδια και καθαρότερη σκέψη από εκείνους που δεν έπαιξαν στο Αμστερνταμ και γνωρίζουν ότι πρέπει να λειτουργήσουν ως οι σημαιοφόροι της ώθησης.

Είναι κομβικής σημασίας αποτέλεσμα, ας μην κρίνει το παραμικρό, μήνα Σεπτέμβριο. Είναι όμως απαραίτητο για την ομάδα, στο χειρότερο για εκείνη σενάριο, να αποφύγει την ήττα. Σαφώς και να παρουσιάσει στον αγωνιστικό χώρο το κραταιό πρόσωπο των περυσινών ντέρμπι, εξαιρουμένου ασφαλώς του τελικού Κυπέλλου, όπου ομολογουμένως ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε.

Ακούγονται πολλά από την αντίπερα όχθη... Μήνες τώρα εξυφαίνεται μια προσπάθεια αποδόμησης της κατάκτησης του πρωταθλήματος από τον προπονητή του αντιπάλου, συνεπικουρούμενου από ένα παρακμιακό σύστημα ενημέρωσης που επιλέγει να εξωραΐζει σκηνές και εικόνες ντροπής, ενώ ταυτοχρόνως ευαγγελίζεται την κανονικότητα στο ποδόσφαιρο. Ουδείς αμφισβητεί ότι ο αντίπαλος διαθέτει ισχυρό σύνολο και πληθώρα λύσεων. Οπότε αν όντως στην ΑΕΚ πιστεύουν, όπως διατείνονται, ότι έχουν καλύτερη ομάδα, ιδού η Τούμπα!

Είναι ένα καλό τεστ και για τον ίδιο τον Ουζουνίδη, μια απαίτηση που ο Μανόλο Χιμένεθ δεν είχε πέρυσι να αντιμετωπίσει. Το πως δηλαδή θα καταφέρει σε αυτό το σύντομο διάστημα να διώξει τα μαύρα σύννεφα των τσακισμένων προσδοκιών στην πρεμιέρα του Champions League και να στείλει στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας 11 παίκτες με σιγουριά στους εαυτούς τους, φουλαρισμένους από εγωισμό για όσα τους προσάπτονται και το μαχαίρι στα δόντια για να παίξουν το ποδόσφαιρο που μπορούν ώστε να επικρατήσουν.

Το είχαμε συζητήσει ξανά. Στο ανώτατο επίπεδο, θα έρθουν και οι ήττες. Οπότε μιλάμε για νέες συνθήκες, δυνατές προκλήσεις, αυξημένες απαιτήσεις. Εδώ θα δείξεις ΑΕΚ, από τι είσαι φτιαγμένη...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ