OPINIONS

ΑΕΚ: Ο κίνδυνος μη αγοράς του Αραούχο

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΑΕΚ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΑΕΚ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου καταπιάνεται με την υπόθεση του Αργεντινού επιθετικού και επισημαίνει όλα όσα κινδυνεύει να χάσει η ΑΕΚ στην περίπτωση κατά την οποία δεν προχωρήσει στην αγορά του από τη Λας Πάλμας.

Αφήνω στην άκρη το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης Αραούχο, άλλωστε η απαραίτητη ευελιξία και ικανότητα που απαιτούνται για την παραμονή του στην ομάδα, εφόσον αποφασιστεί προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης με τη Λας Πάλμας, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια συζήτησης. Ή το έχεις ή δεν το έχεις. Αυτό που θα επιχειρήσω να εξηγήσω, είναι το γιατί η ΑΕΚ θα εισέλθει σε μια διαδικασία κινδύνου εφόσον ακυρωθεί το υπάρχον deal, το οποίο (με τα ισχύοντα δεδομένα) προϋποθέτει την αγορά του 28χρονου φορ αντί 2,7 εκατ.ευρώ.

*Πρώτα πρώτα θα ξεκαθαρίσω ότι καταγράφεται στη σκέψη μου ως επιεικώς αστείο το επιχείρημα ότι η μη καταβολή του συγκεκριμένου ποσού, εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα σχετίζεται με την αγωνιστική παρουσία του στα οκτώ ματς που πρόλαβε να παίξει, άμα τη επιστροφή του στην ομάδα. Είναι σαν να λέμε ότι ο ίδιος ο οργανισμός δεν ήξερε ποιον ποδοσφαιριστή αποκτούσε και σε ποια κατάσταση αυτός βρισκόταν όταν τον επέλεξε.

*Να θυμίσω ότι από το καλοκαίρι του 2018, όταν υπέγραψε νέο πενταετές συμβόλαιο με τη Λας Πάλμας με αποδοχές 1,3 εκατ. ευρώ το χρόνο, έως και τον περασμένο Γενάρη όταν έκοψε την κορδέλα της τρίτης αφετηρίας του στην ΑΕΚ, ο Αραούχο καταποντίστηκε στα αγωνιστικά τάρταρα μιας σχέσης δίχως ουσία, ζούσε τη συνεχή μιζέρια του ανεκπλήρωτου.

*Ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής μιας προσπάθειας ετών να εξελιχθεί (επιτέλους) στο ισπανικό νησί αυτό σε που προσδοκούσαν να είναι, δηλαδή ο ηγέτης και σημαιοφόρος αυτής της ομάδας. Το project απέτυχε παταγωδώς και μαζί του ισοπεδώθηκε η ψυχολογία του ποδοσφαιριστή. Ένα χρυσοπληρωμένο για τα δεδομένα της Β' κατηγορίας στην Ισπανία «βατόμουρο», που δεδομένα πλέον, ποτέ δεν θα φτάσει στα όσκαρ.

*Τα γνώριζαν λοιπόν αυτά στην ΑΕΚ, ήξεραν ότι θα χρειαστεί σημαντικό χρόνο για να αποκτήσει σωματική και πνευματική ισορροπία, γνώριζαν ότι θα πρόκειται για ένα πρώτο εξάμηνο, στο οποίο ο Αραούχο θα είχε τα πάνω και τα κάτω του. Με σημαντικές αποκλίσεις... Είτε στα πολύ πάνω του, είτε στα πολύ κάτω του. Θα έδινε νίκες σε ντέρμπι (όπως με τον ΠΑΟ) και θα έχανε ευκαιρίες για παιδιά (συνέβη κόντρα στον Άρη). Γι αυτό κι όταν έπεσε στο τραπέζι η οψιόν των 2,7 εκατ. ευρώ, η συμφωνία εκλήφθηκε ως κατόρθωμα! Ορθώς, διότι προηγήθηκαν δύο απόπειρες για τέτοια είδους deals, που ποτέ δεν βρήκαν ανταπόκριση. Ούτε καν για συζήτηση...

*Όταν η ΑΕΚ έπρεπε να δώσει 2 εκατ. ευρώ για να αγοράσει τον Λιβάγια, το έπραξε. Ήταν ωστόσο διαφορετικά όλα εκεί έξω. Τώρα κάνει δεύτερες σκέψεις. Θα πρέπει όμως να λογαριάσει και το τι ρίσκο θα πάρει, αν τελικά δεν καταφέρει να βρει άκρη με τη Λας Πάλμας. Διότι ο Αραούχο έχει αποδείξει ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει. Στα 28 του, ήρεμος και χαρούμενος στο κλαμπ που πάντα ήθελε να είναι από τότε που το γνώρισε, είναι δεδομένο ότι θα παίξει καλά. Είναι σίγουρο ότι θα κάνει τη διαφορά. Όλοι στην ομάδα το (ανα)γνωρίζουν αυτό, απλούστατα διότι έχει συμβεί δύο φορές στο παρελθόν.

*Ο Αργεντινός δεν ήρθε καλά στην Ελλάδα ούτε το Γενάρη του 2017, ούτε το καλοκαίρι του 2017. Και στις δύο περιπτώσεις, του πήρε χρόνο για να πιάσει ρυθμό. Όταν τον βρήκε, ήταν ο ποδοσφαιριστής που έκανε τη διαφορά. Τέτοιος θα είναι και πάλι εφόσον συνεχίσει στην ομάδα και ακολουθήσει καλοκαιρινή προετοιμασία, κάτι που με την ΑΕΚ δεν είχε την τύχη να κάνει ποτέ. Αν η επιχείρηση παραμονής δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε δημιουργείται η εξής ανάγκη: να επιτευχθεί απαραιτήτως η επέκταση της συνεργασίας με τον Ολιβέιρα.

*Στο κακό σενάριο λοιπόν, αυτό της επιστροφής του Τσίνο στη Λας Πάλμας, θα πρέπει να αποκτήσει περισσότερη ουσία η σχέση με τον Πορτογάλο. Να εξαλειφθεί η δηλαδή η πιθανότητα πώλησής του, καθώς σε αυτή την περίπτωση η ΑΕΚ θα μείνει χωρίς βασικό φορ και μαζί να πεισθεί ο Ολιβέιρα για νέο συμβόλαιο καθώς με το υπάρχον, θα αποκτήσει το δικαίωμα να υπογράψει αλλού έξι μήνες μετά, δίχως η Ένωση να πάρει ευρώ τσακιστό.

*Η εικόνα που προσωπικά έχω αποκτήσει βάσει του ρεπορτάζ, είναι ότι ο Πορτογάλος δεν βιάζεται να μπει σε τέτοια κουβέντα. Ενδεχομένως να μην τη θέλει κιόλας καθώς πάντα στο μυαλό του είναι η επιστροφή στην Αγγλία και στην ΑΕΚ το γνωρίζουν καλά αυτό. Με τον Αραούχο στο χέρι λοιπόν, έχεις αυτά που λέμε... «κάλλιο πέντε». Μετά μπορείς να χειριστείς και τον Ολιβέιρα διαφορετικά. Δίχως τον Αραούχο είσαι στο «δέκα και καρτέρι». Απεμπολείς την ευκαιρία με τον Τσίνο, την οποία τόσα χρόνια κυνηγούσες με πείσμα και πέφτεις στις διαθέσεις του Πορτογάλου, για τον οποίο δεν γνωρίζεις πως θέλει να παίξει το παιχνίδι.

*Πέρα λοιπόν από μια απόφαση οικονομικών δεδομένων, είναι και μια επιλογή πίστης και αφοσίωσης. Με τον Αραούχο, η ΑΕΚ γνωρίζει ότι έχει έναν πολύ ποιοτικό φορ στην ομάδα που εκείνος θέλει να βρίσκεται, για όσο θα παίζει μπάλα. Με τον Ολιβέιρα μένει στην αμφιβολία και ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί για το τι θα της φέρει το μέλλον. Όλα απαιτούν σκέψη και χειρισμούς. Στο τέλος όμως, θα μιλήσει η απόφαση, αυτή που δεν μπορείς να πάρεις πίσω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΑΕΚ: Η επιστροφή του Ίβιτς στη Νέα Φιλαδέλφια 17 χρόνια μετά
ΑΕΚ: Τα πλοκάμια του Ίβιτς για τους νέους Σιμάνσκι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ