OPINIONS

ΑΕΚ: Μία πολύ σημαντική κατάκτηση

Liverpool midfielder Sadio Mane, left, passes as Red Star's Nenad Krsticic defends during the Champions League group C soccer match between Red Star and Liverpool at Rajko Mitic stadium in Belgrade, Tuesday, Nov. 6, 2018. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Liverpool midfielder Sadio Mane, left, passes as Red Star's Nenad Krsticic defends during the Champions League group C soccer match between Red Star and Liverpool at Rajko Mitic stadium in Belgrade, Tuesday, Nov. 6, 2018. (AP Photo/Darko Vojinovic) AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τη σημαντικότητα της απόκτησης του Σέρβου μέσου και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η ΑΕΚ έχει δρόμο ακόμα μπροστά της για την αναδόμηση που επιχειρεί.

Μετά από μακρά διαδρομή αναποτελεσματικότητας σε κομβικά μεταγραφικά ζητήματα, τα οποία είτε δεν κόστισαν (όπως η αστοχία με τους Μοράν, Μασούντ και εξτρέμ που δεν ήλθε τον περασμένο Γενάρη), είτε προκάλεσαν αλυσιδωτά αγωνιστικά προβλήματα (μη απόκτηση τουλάχιστον δύο παικτών ποιότητας το περασμένο καλοκαίρι), η ΑΕΚ εισέρχεται στο 2019 με μια επιτυχία σημαντική.

Η απόκτηση του Σέρβου μέσου Κρίστισιτς, μια περίπτωση διόλου εύκολη, τουναντίον επικίνδυνη καθώς δεύτερη συνεχόμενη άρνηση του ποδοσφαιριστή (μετά από εκείνη του Αυγούστου) να αφήσει τον Ερυθρό Αστέρα για να ενταχθεί στην ΑΕΚ, θα προκαλούσε πολλαπλές απορίες έως και ανάθεμα, είναι μια προσπάθεια που αναγνωρίζεται ως πολλαπλά επιτυχής. Διότι μέσω αυτής:

α) Επιτυγχάνεται η βελτίωση της ατμόσφαιρας σε μεταγραφικό επίπεδο καθώς ο κόσμος διαπιστώνει ότι αποκτάται ένας ποδοσφαιριστής δεδομένα ικανός, έμπειρος, έτοιμος να αγωνιστεί και πλήρης χαρακτηριστικών που απουσιάζουν από την ομάδα.

β) Δίδεται ευκαιρία στο αρμόδιο επιτελείο να «δουλέψει» με λιγότερη πίεση για τις επόμενες προσθήκες, καθώς καλύφθηκε η πρώτη μεγάλη ανάγκη για έναν χαφ ποιότητας και διαφορετικών στοιχείων από τους υπάρχοντες. Αναλογιστείτε πόσο θα κόστιζε μια νέα αποτυχία, δίχως μάλιστα ορατές εναλλακτικές λύσεις.

γ) Η ομάδα αποκτά ξανά ένα κομμάτι της καλής έξωθεν μαρτυρίας της, η οποία είχε δεχθεί ισχυρά πλήγματα λόγω του τρόπου προσέγγισης παικτών σε ξένα πρωταθλήματα, δίχως να δηλαδή να υπάρχει η απαραίτητη γνώση για τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα των περιπτώσεων.

δ) Ο Μαρίνος Ουζουνίδης θα έχει άμεσα στην ομάδα ένα κομμάτι του παζλ που εξαρχής ήθελε και περίμενε, στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι δικαίως η ομάδα συνεχίζει να τον εμπιστεύεται και ότι σωστά πράττει ο Μελισσανίδης διατηρώντας τον στο τιμόνι της, αναγνωρίζοντας ότι στέρησε από τον προπονητή κομβικούς παίκτες, είτε λόγω ελλειμματικής στρατηγικής στις μεταγραφές είτε του «κοψίματος των τριών».

ΑΣΦΑΛΩΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΕΥΣΤΟΧΙΕΣ

Διανύοντας περίοδο αναδόμησης, με σαρωτικές αλλαγές στο ρόστερ εν συγκρίσει με τα άτομα που βρίσκονταν καθημερινά στα Σπάτα πέρυσι τέτοιον καιρό και ξεκάθαρη απόφαση να «οικοδομηθεί» μέσω και της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου η ΑΕΚ της επόμενης σεζόν, είναι σαφές ότι αυτή η αλλαγή πλάνου βρίσκεται ακόμα στην αρχή.

Κατά διάρκεια του καλοκαιριού, το λάθος ήταν διπλό. Πέραν της μη απόκτησης μέσου, το οποίο αποδείχθηκε και το πιο οδυνηρό, δεν ήλθε και ο εξτρέμ που θα έκανε τη διαφορά, όπως προέβλεπε η αρχική στόχευση. Απαντες θα θυμούνται ότι ο Γιαννιώτας χαρακτηρίστηκε ως «εξτρά προσθήκη». Στην πορεία, τρία συμβόλαια στα οποία η ΑΕΚ ήθελε να «πατήσει» και για τις επόμενες σεζόν, αυτά των Μπακασέτα, Σιμόες και Λαμπρόπουλου, μπήκαν στην κατάψυξη. Η απόψυξή τους, λογικά θα γίνει σε άλλες ομάδες.

Μοιραία, η ομάδα βρέθηκε στο -5 (σε ανάγκες) και με την απόκτηση του Κρστίτσιτς ανέβηκε στο -4. Είναι όμως μονό αυτοί; Προφανώς και όχι... Στην ΑΕΚ γνωρίζουν καλά ότι οι πιθανότητες να συνεχίσουν μαζί και την επόμενη σεζόν οι Μπογέ και Πόνσε είναι ελάχιστες. Για τον πρώτο φαντάζει ως αστρονομική η δαπάνη 6 εκατομμυρίων ευρώ, βάσει της έως σήμερα εικόνας του. Για τον δεύτερο, όλα εξαρτώνται από εκείνον και την επιθυμία του να παίξει σε καλύτερο πρωτάθλημα. Θυμίζω ότι δεν έχει συμβόλαιο με την ΑΕΚ για μετά το καλοκαίρι.

Η περίπτωση του Αλεφ, σηκώνει επίσης συζήτηση. Η επιθυμία της ομάδας για την παραμονή του είναι δεδομένη διότι είναι σημαντικά και τα περιθώρια εξέλιξής του. Ωστόσο το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ για την αγορά του, είναι μια απόφαση μεγάλου ρίσκου από έναν σύλλογο με πολύ συγκεκριμένη οικονομική πολιτική. Με τα χρήματα αυτά, η ΑΕΚ αγόρασε τον Λιβάγια, ύστερα από μια εξαιρετική σεζόν. Αν η Μπράγκα παραμείνει σκληρή και ανένδοτη στην τήρηση της συμφωνηθείσας απαίτησης, ο Άλεφ θα επιστρέψει στην Πορτογαλία.

Οι υποθέσεις είναι πολλές και δύσκολες. Αλλά έτσι συμβαίνει σε κάθε φάση αναδημιουργίας. Οφείλεις να είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα, για τον επόμενο Πόνσε, για έναν νέο Άλεφ. Παράλληλα να καλύπτεις τα κενά όσων αποχωρούν και να σκέφτεσαι τι άλλο ενδέχεται να εμφανιστεί μπροστά σου. Να μην ξεχνάμε και τον Κονέ. Θα εξαρτηθούν πολλά από την κατάστασή του. Σίγουρα πάντως, είναι υποψήφιος προς επιστροφή.

Χαρούμενες γιορτές σε όλους, με υγεία!

Photo Credits: AP Photo/Darko Vojinovic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ