OPINIONS

ΑΕΚ: Η προσευχή για τον Τσιγκρίνσκι και η κιτρινόμαυρη γυάλα

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την ανάγκη παρουσίας του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στον τελικό και εξηγεί το γιατί είναι πιο εύκολο να επηρεαστεί η ομάδα από τη στάση του ίδιου του κλαμπ όταν ο οργανισμός ζει σε μια γυάλα.

Δεν είναι κακό, ούτε ντροπή να παραδέχεσαι την ανωτερότητα του αντιπάλου. Όχι μόνο μέσα από ένα παιχνίδι, που στο κάτω - κάτω της γραφής δεν ήταν και από αυτά που καθορίζουν έναν στόχο, αλλά από τη γενικότερη φιλοσοφία και ατμόσφαιρα των δύο κλαμπ. Ο Ολυμπιακός έχει φτάσει στο σημείο να πιστεύει ότι έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο. Ακόμα κι έτσι να μην είναι, ο οργανισμός του το έχει κάνει σημαία και ζει καθημερινά με το όνειρο αυτό.

Το επικοινωνεί ο Κριστιάν Καρεμπέ, το λέει ανοιχτά ο Πέδρο Μαρτίνς. Όπως και να το κάνουμε, σαν περιβάλλον αμιγώς ποδοσφαιρικό, είναι πολύ πιο διευρυμένο και ανοιχτόμυαλο από τη γυάλα στην οποία ζει η ΑΕΚ. Το επισημαίνω ξανά, αναφέρομαι στο αμιγώς οργανωτικό και ποδοσφαιρικό κομμάτι. Τα περί αξιών και διαφορετικότητας, πλέον τα προσπερνώ διότι κάπου η φάση αυτή καταντά και μια καραμέλα μόνιμης δικαιολόγησης πραγμάτων. Να τα λέμε για να ξεχνάμε άλλα...

Όλα αυτά βέβαια, δεν συνεπάγονται ότι η ΑΕΚ είναι χαμένη από τώρα στον τελικό του Κυπέλλου. Ποδοσφαιριστές με ποιότητα διαθέτει, ο προπονητής της είναι ικανός και ''στρίβει'' τακτικά ακόμα και όταν κάνει λάθη στο πρώτο διάβασμα του αγώνα κι επίσης, να το πούμε κι αυτό, στο παιχνίδι που ηττήθηκε με 3-0, η ομάδα φάσεις δημιούργησε και μεγάλες ευκαιρίες σπατάλησε. Δικαίως ήρθε η νίκη του Ολυμπιακού, ουδείς το αμφισβητεί, όμως τις στιγμές της η Ένωση τις είχε.

Το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας, είναι η αμυντική ανταπόκρισή της. Όπως και να το κάνουμε, αλλιώς θα συμπεριφερόταν με κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Βράνιες - Τσιγκρίνσκι και αλλιώς αυτό συμβαίνει με τους Οικονόμου και Σβάρνα. Για να είμαστε και δίκαιοι, ο Σβάρνας την παλεύει την κατάσταση, ασχέτως με το ότι στο τρίτο γκολ του Ολυμπιακού, ρισκάρει και πάλι μία πάσα που απαγορεύεται να την προσπαθείς όταν δεν είσαι αμυντικός που να ξέρεις πως να την κάνεις. Το έχουμε δει κάμποσες φορές το συγκεκριμένο έργο, με παρόμοια ή ίδια κατάληξη.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΚΑΙ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Από την άλλη, ο Σβάρνας υπήρξε αξιόπιστος δίπλα στον Βράνιες, το ίδιο και στο πλευρό του Τσιγκρίνσκι. Έδειξε ότι με έναν καλύτερο και πιο ''σίγουρο'' στις αποφάσεις του κεντρικό αμυντικό για παρτενέρ και καθοδηγητή του, μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς. Από τον Οικονόμου, αυτό πια είναι κάτι που ουδείς μπορεί να περιμένει. Γι αυτό και η προσπάθεια που θα καταβάλλει ο Τσιγκρίνσκι μήπως και προλάβει τον τελικό, είναι υψίστης σημασίας. Με τον Ουκρανό παρόντα, η ΑΕΚ θα έχει σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον Ολυμπιακό στο ένα ματς. Δίχως εκείνον, αναρωτιέσαι το πως δεν θα δεχτεί γκολ.

Στο κατά πόσο οι ποδοσφαιριστές έχουν επηρεαστεί από όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες και αν κάποιοι ξενέρωσαν από την απόφαση της διοίκησης να μην εξασφαλιστεί η 2η θέση, τα συμπεράσματα δεν είναι ποτέ ασφαλή. Ασχέτως τι λέγεται δημόσια ή τι ψυθιρίζεται στα αποδυτήρια (και δεν βγαίνει προς τα έξω), ο καθένας το ζει και το επεξεργάζεται με τον εαυτό του. Είναι δύσκολο για παράδειγμα να πιστέψω ότι ο Καρέρα που έκανε τέτοια προσπάθεια για να φέρει την ομάδα σε κατάσταση να διεκδικεί συμμετοχή σε ομίλους του Champions League, δεν χαλάστηκε από την απόφαση. Αφήστε τι είπε, το επισημαίνω ξανά, το ότι δήλωσε πως δεν είναι δική του δουλειά, δεν συνεπάγεται ότι του άρεσε κιόλας η εξέλιξη αυτή.

Για να πάρει η ΑΕΚ τον τελικό, θα πρέπει να ζήσει μια εβδομάδα αληθινής συγκέντρωσης στο στόχο και πίστης στην κατάκτησή του. Έχει παρουσιαστεί ξανά ως απόλυτο αουτσάιντερ, βάσει ποιότητας, λύσεων και κατάστασης σε σχέση με τον αντίπαλο, όμως τα έχει καταφέρει. Ένα ματς είναι, όλα γίνονται. Σίγουρα δεν θα έρθει το πολυπόθητο τρόπαιο αν δεν φύγει το μυαλό όμως από την ιστορία με τον ΠΑΟΚ και πως ο στόχος χάθηκε τόσο αγωνιστικά, όσο και έξω από το γήπεδο. Στα δικά μου μάτια, εμφανίστηκαν ποδοσφαιριστές με πάθος και άλλοι που δεν μπήκαν ποτέ στο ματς. Το γιατί δεν περισσεύει ούτε ένας απέναντι σε έναν καλύτερο αντίπαλο, πιστεύω ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-0: Επέλαση πρωταθλητών
Καρέρα: "Καλύτερα τώρα το χαστούκι"
Φορτούνης: Γίνεται "Μέσι" κόντρα στην ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ