OPINIONS

ΑΕΚ: Η δυσκολία του σχεδιασμού

ΑΕΚ: Η δυσκολία του σχεδιασμού
EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο κορονοϊός στον σχεδιασμό της ΑΕΚ, το θολό τοπίο σε πωλήσεις και προσθήκες και πόσο ανεδαφική είναι μία τέτοια κουβέντα την περίοδο της πανδημίας.

Για έναν τεχνικό διευθυντή με προγραμματισμό και κατασταλαγμένες απόψεις σχετικά με τις ανάγκες και τα θέλω της ομάδας, η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε λόγω κορονοϊού, ανατρέπει σχέδια και προβλέψεις.

Χρόνια τώρα, από τότε που επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία μέσα από το δύσκολο τούνελ της Γ' και της Β' Εθνικής, η ΑΕΚ προσπαθεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων ομάδων για την πώληση ποδοσφαιριστών στης σε υψηλή τιμή. Έχει δώσει κάμποσα "άκυρα" σε προτάσεις των τριών, τεσσάρων ή και πέντε εκατομμυρίων ευρώ και με όσα συμβαίνουν γύρω μας, ουδείς γνωρίζει αν θα προκύψουν έστω τέτοιες το ερχόμενο καλοκαίρι.

Είναι δεδομένο ότι, όπως όλες οι αγορές, εξίσου θα επηρεαστεί και αυτή του ποδοσφαίρου παγκοσμίως. Στην Ένωση έχουν γνώση ότι ποδοσφαιριστές της ομάδας βρίσκονται στο στόχαστρο συλλόγων του εξωτερικού, άλλωστε αυτό αποδείχτηκε και μέσα από τις προσεγγίσεις του περασμένου Ιανουαρίου, όταν της χτύπησαν την πόρτα για τους Μάνταλο (Αλ Ουάχντα), Λιβάγια (ΣΠΑΛ) και Ολιβέιρα (Γουλβς). Όμως πόσο πιθανό είναι αυτό να συμβεί ξανά; Ουδείς μπορεί να το γνωρίζει.

Ο πήχης πάντως παραμένει ψηλά. Για κανέναν εκ των Μάνταλου, Ολιβέιρα, Λιβάγια ή Γαλανόπουλου, η ΑΕΚ θα κάνει αποδεκτά ποσά μικρότερα από αυτά που προβλέπονται βάσει συμβολαίων σε σχετικές ρήτρες, ενώ αν δεν υπάρχουν τέτοιες, η αφετηρία θα είναι τα 5 εκατ. ευρώ. Βέβαια, από τη στιγμή κατά την οποία οι τρεις πλην του Μάνταλου, εισέρχονται στον τελευταίο χρόνο συνεργασίας τους με την ομάδα, δεν είναι μόνο στο χέρι των "κιτρινόμαυρων" να αποφασίσουν πόσα θα ζητήσουν.

Διότι αν κάποιοι εξ αυτών είναι αρνητικοί στην επέκταση της συνεργασίας τους με την ΑΕΚ, τότε έξι μήνες μετά (Ιανουάριος 2021) θα έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να υπογράψουν οπουδήποτε αλλού, δίχως να μπει έστω ένα ευρώ στο ταμείο της ομάδας που τώρα ανήκουν.

Ο Μπάρκας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς δεσμεύεται με συμβόλαιο έως το 2022 και δεν πρόκειται να παραχωρηθεί με ποσό μικρότερο των 8 εκατ. ευρώ, αυτό τουλάχιστον αναμένεται να είναι το μίνιμουμ της απαίτησης, εφόσον προκύψει επίσημη πρόταση, η οποία θα αφήνει χώρο για συζήτηση και διαπραγμάτευση.

Για ενδιαφέρον από τις δύο συγκεκριμένες χώρες (Ιταλία και Γερμανία) έχουν εικόνα στην ΑΕΚ, τουλάχιστον βάσει με τα δεδομένα που ίσχυαν τον περασμένο Ιανουάριο. Η τελευταία επίσημη πρόταση για τον διεθνή γκολκίπερ πάντως, κατατέθηκε από τη γαλλική Μονπελιέ το περασμένο καλοκαίρι και μάλιστα ήταν διπλή (αρχικώς 4 και μετά 4,5 εκατ. ευρώ), όμως δεν έγινε αποδεκτή. Αυτή την περίοδο πάντως δεν προκύπτει κινητικότητα από ομάδες του Σαμπιονά.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: ΕΥΚΟΛΑ ΕΚΣΤΟΜΙΖΕΤΑΙ, ΔΥΣΚΟΛΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ

Ήδη, στα πιο δυνατά πρωταθλήματα του κόσμου και στα πιο ισχυρά κλαμπ της ποδοσφαιρικής γης, λαμβάνονται αποφάσεις ή γίνονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για περικοπές. Ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι μεγάλος, εξαιρέσεις δεν θα γίνουν για κανέναν. Την επόμενη ημέρα που οι άνθρωποι του πλανήτη θα νιώθουν πλέον ασφαλείς από τη λαίλαπα του κορονοϊού, θα έχει δημιουργηθεί μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα για όλους.

Οι συνέπειες θα καθοριστούν από την εξέλιξη αυτής της μαύρης και θανατηφόρας κατάστασης που βιώνουμε. Ασφαλώς θα επηρεάσουν ακραία και τις ομάδες. Ήδη αυτές (υπο)λειτουργούν εταιρικά, αντιμετωπίζουν σημαντική απώλεια εσόδων ενώ παράλληλα οι υποχρεώσεις τρέχουν, μεγαλώνοντας διαρκώς την τρύπα που δημιουργείται. Ποιος αλήθεια μπορεί να σκέφτεται το οτιδήποτε για καλοκαιρινό σχεδιασμό; Ποιος είναι σε θέση να γνωρίζει πως θα είναι ο αθλητικός κόσμος σε 2-3 μήνες από σήμερα, ή τέλος πάντων, όποτε επανέλθουμε στην ποδοσφαιρική κανονικότητα;

Οι άνθρωποι ζουν πλέον ημέρα με την ημέρα κι έχουν ως κύριο μέλημά τους να αποφύγουν τον ιό. Για να βάλεις τα πράγματα σε μια σειρά, αν επί παραδείγματι είσαι ο τεχνικός διευθυντής ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου, θα πρέπει πρώτα να λειτουργήσεις σε έναν οργανισμό που θα έχει ανεβάσει τα ρολά, θα έχει σταθμίσει την κατάσταση που εκτός των τειχών του παγιώθηκε πάνω σε νέα δεδομένα, θα έχει μετρήσει το δικό του απόθεμα και θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τους κανόνες που ισχύουν πλέον στην αγορά.

Οποιαδήποτε κουβέντα λοιπόν κι αν γίνεται σήμερα για (συνολικό) σχεδιασμό ή προγραμματισμό ενόψει καλοκαιριού, είναι άτοπη, ανεδαφική και αχρείαστη, είναι επί της ουσίας εκτός της πραγματικότητας που θα ισχύει στο ποδόσφαιρο σε μερικούς μήνες από σήμερα. Ασφαλώς, είναι καλό να ψάχνεσαι, να παρακολουθείς, να "σκαλίζεις" περιπτώσεις για να είσαι όσο πιο έτοιμος θα μπορούσες να υπάρξεις ενόψει της στιγμής που θα είσαι και πάλι ελεύθερος να λάβεις δημιουργικές αποφάσεις. Και πάλι όμως, κάθε σημερινή σκέψη ίσως είναι μια απατηλή θεώρηση της κατάστασης που θα βρούμε μπροστά μας. Διότι όλα θα είναι διαφορετικά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ