OPINIONS

ΑΕΚ είσαι, πρέπει να νικάς

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την επιστροφή στην κανονικότητα, τον καταπληκτικό Μάρκο Λιβάγια και τη δίψα του κόσμου να ξαναδεί την ομάδα.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα όλων, σε αυτές τις λιγοστές εβδομάδες που ο Κωστένογλου και οι συν αυτώ εργαζόμενοι ανέλαβαν να αφυπνίσουν μια ομάδα διαλυμένη ψυχολογικά και αδούλευτη σωματικά, είναι η τρέλα του κόσμου να βρεθεί στο πλευρό της ξανά. Αυτή που οδήγησε την ΠΑΕ να προχωρήσει σε έκτακτη ανακοίνωση έκδοσης εισιτηρίων για το ματς με τον ΠΑΟΚ, λίγα λεπτά με το διπλό στο Αγρίνιο!

Σκεφτείτε απλά, ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν πέσει σε βαριά κατάθλιψη μετά το ματς με την Ξάνθη, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Όχι απλώς δεν ήθελαν να σκεφτούν ότι θα πατούσαν ξανά το πόδι τους στο ΟΑΚΑ με προπονητή τον Καρντόσο, αλλά ήταν και εντελώς καχύποπτοι απέναντι σε όλους και σε όλα. Δικαιολογημένα θα πω εγώ. Γι' αυτό και όσα καταφέρνουν έκτοτε, όλοι όσοι ενεπλάκησαν προκειμένου να ξαναγίνει ομάδα αυτό το "χωριό" με τις κιτρινόμαυρες φανέλες, αξίζει πολλαπλάσιας αναγνώρισης.

Παρέλαβαν μια εκτρωματική κατάσταση και τη μετέτρεψαν, τόσο γρήγορα, τόσο άμεσα και τόσο μα τόσο αποτελεσματικά, σε κάτι που "έψησε" ξανά τον κόσμο. Στην Τρίπολη, στο Αγρίνιο και την Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Με 50.000 φίλους της στο πλευρό της, η ΑΕΚ που μέχρι πρότινος φοβόταν επειδή τα πρώτα ντέρμπι είναι νωρίς, το πιο πιθανό είναι να νικήσει και τον ΠΑΟΚ. Διότι πλέον όχι απλώς δεν τρομοκρατείται, αλλά πιστεύει ξανά ότι το μπορεί!

ΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΕΚ

Το πρώτο πράγμα που ο Νίκος Κωστένογλου σκέφτηκε αναλαμβάνοντας την ΑΕΚ, ήταν το να μιλήσει στις καρδιές των ποδοσφαιριστών, όχι στα αφτιά τους. Το "Μπενάκης - Βγενάκης" των ημερών Καρντόσο στην ομάδα, αποδείχτηκε εκατόμβη για τον Πορτογάλο προπονητή. Το κούραζε τόσο πολύ σε θεωρητικό επίπεδο, στα όρια της ανεξάντλητης εμμονής για το ποδοσφαιρικό πλάνο του, ώστε πολύ γρήγορα ήρθε η στιγμή που οι παίκτες ήταν παρόντες-απόντες από τη θεωρία της προπόνησης.

Άλλωστε φτάσαμε στο σημείο που η πράξη είχε πλέον εξαφανιστεί, το πολύ "μπλα-μπλα" επικρατούσε της δουλειάς στο χορτάρι. Τα αποδυτήρια λειτουργούσαν όπως μία τάξη του γυμνασίου, όταν οι περισσότεροι μαθητές προσποιούνται ότι ακούν τον βαρετό καθηγητή, ενώ στην πραγματικότητα, οι μόνοι που δίνουν βάση είναι ο/η απουσιολόγος και ένας-δύο ακόμη κολλητοί του/της. Ο Κωστένογλου είχε λάβει από νωρίς τα μηνύματα, ήξερε τι επρόκειτο να συναντήσει.

Αναλαμβάνοντας την ομάδα, σε μια μετάβαση που αρχικώς αντιμετωπίστηκε ως προσωρινή, έθεσε ως προτεραιότητα την ψυχική επαφή με τους ποδοσφαιριστές. Οχι με υποσχέσεις και ευχολόγια, αλλά με ουσιαστική προσέγγιση, βασισμένη στο διάλογο για όλα όσα θα έπρεπε ή θα μπορούσαν να γίνουν σε τακτικό επίπεδο.

Άκουσε τους παίκτες, διάβασε τις ενστάσεις που είχαν πάνω στην προηγηθείσα κατάσταση, έδωσε βάση στις σκέψεις και στους προβληματισμούς τους. Δεν εμφανίστηκε ενώπιον τους ως ο σοφός που γνωρίζει τα πάντα, αλλά ως εκείνος που ήθελε πρώτα να τους ακούσει και μετά να αποφασίσει. Βέβαια, ήταν από πριν διαβασμένος και έτοιμος για αυτά που επρόκειτο να εισπράξει ως θέσεις και αντιρρήσεις.

Ετσι, με το καλημέρα είχε και διαθέσιμες τις απαντήσεις. Πήγε έτοιμος στο ραντεβού, έχοντας κάνει τη σωστή προεργασία. Αλλά πάνω από όλα, με τη διάθεση να συνεργαστεί και να αποδείξει ότι κατανοεί το πρόβλημα. Κερδίζοντας αυτό το στοίχημα, εξασφάλισε και την απαιτούμενη εμπιστοσύνη. Πολύ γρήγορα οι παίκτες διαπίστωσαν ότι μαζί του, θα υπάρχει κατανόηση. Κι έτσι το στάδιο της προσωρινότητας, οδηγήθηκε ομαλά σε μια μόνιμη κατάσταση.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΑΓΙΑ

Παρακολουθώντας το ματς με τον Παναιτωλικό, πίστεψα κάποια στιγμή ότι αυτό θα είναι το παιχνίδι που δεν γίνει το χατίρι του Λιβάγια. Τεράστιες για την κλάση του οι δύο χαμένες ευκαιρίες πριν σκοράρει, ενώ είχε ακόμα τρεις καλές περιπτώσεις για γκολ. Κι έρχεται το τέρμα στο 69'. Είναι η στιγμή που μετά από τόσα κείμενα και τόσες αράδες γραμμένες όλο το προηγούμενο διάστημα, χάνονται και οι λέξεις. Τι άλλο να πεις για τον Κροάτη; Δεν είναι για Ελλάδα ο άνθρωπος και τα 10 εκατ. ευρώ που η ΠΑΕ είχε θέσει ως απαράβατο όρο πώλησης, θα γίνουν 15 εφόσον συνεχίσει έτσι. Ηγέτης, σκόρερ, νικητής. Θα την τραβήξει την ΑΕΚ έως το τέλος. Κι όπου βγει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ