OPINIONS

ΑΕΚ, αυτή η άγνωστη

ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την ΑΕΚ που "οικοδομεί" ο Μαρίνος Ουζουνίδης, για την εικόνα της οποίας έχουμε ελάχιστη γνώση λόγω των καθοριστικών προσθηκών και του τρόπου ένταξής τους στο σύνολο.

Η ικανοποίηση του προπονητή για την απόκτηση των τριών παικτών (Μπογέ, Αλέφ και Πόνσε) αμέσως μετά το τέλος του βασικού σταδίου προετοιμασίας στο Κίελτσε της Πολωνίας (δεδομένα θα προτιμούσε να τους έχει εκεί, όμως είναι ευτυχές ότι δεν χάθηκε περισσότερος χρόνος), δεν συνεπάγεται ότι είχε στη διάθεσή του και το απαιτητό διάστημα για να τους εντάξει με ιδανικό τρόπο στα αγωνιστικά σχέδιά του.

Είναι πολύ πρόωρο επί της παρούσης να προβλέψει κάποιος αν ένας, κανένας ή και οι τρεις εξ αυτών θα είναι στη βασική ενδεκάδα του πρώτου ευρωπαϊκού ματς κόντρα στη Σέλτικ ή στη Ρόζενμποργκ. Ωστόσο θα συνιστά έκπληξη αν βρίσκονται και οι τρεις στο αρχικό σχήμα, με ένα μόλις φιλικό ματς στα πόδια τους, αυτό το της ερχόμενης Τρίτης κόντρα στη Γαλατά στο ΟΑΚΑ.

Σύμφωνοι, ο Μπογέ είχε και ένα 20λεπτο στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο, αλλά επί της ουσίας, αυτό κατεγράφη σε ένα ματς που είχε ήδη «σβήσει» από τις πολλές αλλαγές, ουσιαστικά ο Αργεντινός ήταν σαν να μην έπαιξε. Ο Ουζουνίδης, τουλάχιστον στα δύο πρώτα ευρωπαϊκά ματς του Αυγούστου, θα βασιστεί στους μπαρουτοκαπνισμένους, σε αυτούς που σήκωσαν και πέρυσι το βάρος, περιμένοντας να κάνουν τη διαφορά.

Ασφαλώς υπάρχουν και απώλειες. Αυτές των αποχωρησάντων Χριστοδουλόπουλου, Γιόχανσον, Βράνιες και του τραυματία Τσιγκρίνσκι (δεν προσμετρώνται εκείνες των Αραούχο και Κονέ, καθώς αποκτήθηκαν 31 και 30 Αυγούστου αντιστοίχως). Ωστόσο παραμένουν αρκετά τα σημεία αναφοράς της περυσινής απόλυτα επιτυχημένης ΑΕΚ, παίκτες στους οποίους ο Ουζουνίδης ξέρει ότι μπορεί να υπολογίζει, δίχως να φοβάται ή να ανησυχεί για κάτι, όπως επί παραδείγματι το ότι αυτή την περίοδο δεν βρίσκονται στην καλύτερη φόρμα τους. Είναι το λογικό...

Ο κορμός παικτών αποτελούμενος από τους Μπάρκα, Μπακάκη, Λαμπρόπουλο, Σιμόες, Γαλανόπουλο, Λιβάγια, Μάνταλο, Μπακασέτα, Λόπες, αναμένεται να είναι στο αρχικό σχήμα, παρόλο που είναι αρκετά νωρίς για να γίνουν κρίσεις και προβλέψεις. Σίγουρα θα γίνουμε σοφότεροι στο παιχνίδι της Τρίτης.

Η ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Επί της ουσίας, ο Μαρίνος Ουζουνίδης δουλεύει μόλις μία εβδομάδα (συγκεκριμένα από την περασμένη Κυριακή, με ένα ρεπό την Πέμπτη) καταστρώνοντας σχέδια με τους τρεις νεοαποκτηθέντες παρόντες, τους οποίους περίμενε διακαώς, προκειμένου να δουλέψει επί χόρτου όσα έχει στο μυαλό του για την ΑΕΚ της νέας σεζόν.

Ολα αυτά που είχε σκεφτεί αλλά δεν μπορούσε να εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της παρουσίας της ομάδας στο Κίελτσε, όπου, όπως ο ίδιος ομολόγησε, προσπάθησε να μη «φορτώσει» τους παίκτες με πολλές μαζεμένες πληροφορίες, ενώ του έλειπαν ποδοσφαιριστές - κλειδιά. Πλέον είναι υποχρεωμένος να το κάνει και μάλιστα με εντατικό ρυθμό, αφού η ταυτόχρονη παρουσία των Πόνσε, Μπογέ και Αλέφ, του λύνει τα χέρια σε σημαντικό βαθμό.

Ωστόσο ο χρόνος δεν είναι πολύς μέχρι το πρώτο επίσημο ματς και ο προπονητής δεν θα πάει σε επαναστατικές διαφοροποιήσεις. Το πρώτο μέλημά του είναι να αντιληφθούν οι τρεις νέοι τι επιζητά από εκείνους μέσα στο γήπεδο. Το δεύτερο να βεβαιωθεί ότι είναι έτοιμοι να μπουν ταυτόχρονα στη μάχη και να βοηθήσουν, με το λιγότερο δυνατό ρίσκο. Και το τρίτο να βρει τα ιδανικά ταιριάσματα και «παντρέματα» στην ενδεκάδα, παίρνοντας αποφάσεις που ενδεχομένως θα δυσαρεστήσουν κάποιους και θα χαροποιήσουν άλλους.

Με τις προσθήκες των Πόνσε και Μπογέ, η μεσοεπιθετική γραμμή της ΑΕΚ έχει πλέον πολλές λύσεις. Είναι για παράδειγμα δεδομένο ότι στο 4-4-1-1 που χρησιμοποιεί ο Ουζουνίδης, οι Πόνσε, Μπογέ, Λιβάγια, Μάνταλος και Μπακασέτας δεν μπορούν να χωρέσουν ταυτόχρονα. Ένας εξ αυτών πρέπει να μείνει εκτός, ενώ υπάρχουν και οι «δεύτερες» επιλογές των Κλωναρίδη, Αλμπάνη και Γιακουμάκη.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΠΕΡ

Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα στη μεσαία γραμμή καθώς ο νεοαποκτηθείς Αλέφ προστέθηκε στο ρόστερ για να παίξει αμέσως δίπλα στον Σιμόες, προσφέροντας ύψος στην ανασταλτική λειτουργία αλλά και δημιουργικές πινελιές στο κομμάτι της οργάνωσης του παιχνιδιού.

Είναι αυτονόητο ότι ο προπονητής «καίγεται» να διαπιστώσει αν οι Πόνσε, Μπογέ και Αλέφ θα παρουσιάσουν γρήγορη εξοικείωση και προσαρμογή στο νέο περιβάλλον και σαφώς να τους δει αγωνιζόμενους ώστε να κατασταλάξει αν θα είναι φρόνιμο να βασίσει τα αρχικά πλάνα του για το πρώτο ευρωπαϊκό ματς και σε εκείνους. Δουλεύει εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Το έλλειμμα δημιουργίας που έχει διαπιστωθεί στη μεσαία γραμμή, πιθανότατα θα «μπαλωθεί» σε έναν (σημαντικό ή όχι θα μας δείξει το γήπεδο) βαθμό από τον Βραζιλιάνο Αλέφ με την εξαιρετική τεχνική κατάρτιση. Είναι ωστόσο αρκετός ο 23χρονος μέσος για να υπάρξει σταθερή βελτίωση στη λειτουργία της ομάδας όταν θα έχει την κατοχή της μπάλας ή μήπως θα πρέπει να αποκτηθεί επιπλέον ένας χαφ με χαρακτηριστικά σαν και αυτά του Παναγιώτη Κονέ, τα οποία αφενός δεν αντικαταστάθηκαν, αφετέρου ο προπονητής έχει πάψει να αναζητά στους Μοράν και Αϊντάρεβιτς;

Αυτό που ο τεχνικός της Ένωσης γνωρίζει καλά και σε ένα βαθμό έχει το κεφάλι του ήσυχο, είναι το ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν έχει βάλει STOP στις μεταγραφές. Απεναντίας ο προπονητής ξέρει ότι εφόσον το ζητήσει, θα υπάρξει ενίσχυση στη μεσαία γραμμή αλλά και σε αυτή των στόπερ. Αρκεί ασφαλώς να έχουν βρεθεί οι παίκτες για τους οποίους θα είναι βέβαιος ότι έχουν τα χαρακτηριστικά που ψάχνει. Αυτό ίσως να πάρει κάποιο χρόνο γι αυτό και δύσκολα θα υπάρξει κάποια εξέλιξη πριν από το πρώτο ευρωπαϊκό ματς. Αν όχι και το δεύτερο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ