ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Βαριά και αναμενόμενη "καμπάνα" στην GVC για φορολογικές οφειλές

Βαριά και αναμενόμενη "καμπάνα" στην GVC για φορολογικές οφειλές

Oι ελληνικές αρχές καταλόγισαν σε θυγατρική της GVC το ποσό των 186,7 εκατ. ευρώ για φορολογικές οφειλές που αφορούν στα έτη 2010 και 2011. H GVC διαχειρίζεται τις πλατφόρμες διαδικτυακού στοιχηματισμού Sportingbet, Vistabet και BWIN.

“Βόμβα – μεγατόνων» έσκασε στην αγορά του ελληνικού διαδικτυακού στοιχήματος, ως επακόλουθο φορολογικών παραβάσεων ύψους 186,77 εκατ. Ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του “Έθνους”, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, οι φορολογικές αρχές φέρεται να προχώρησαν σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας που διαχειρίζεται την πλατφόρμα διαδικτυακού στοιχήματος Sportingbet στην Ελλάδα για φορολογικές παραβάσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την Sporting Odds, η οποία είναι κατά 100% θυγατρική της GVC Holdings. Η Sporting Odds, είναι αδειοδοτημένη από τη Βρετανική επιτροπή παιγνίων (Gambling Commission) και έχει υπαχθεί εθελοντικά στο φορολογικό καθεστώς της μεταβατικής περιόδου της παραγράφου 12 του άρθρου 50 του ν. 4002/2011 και λειτουργεί έκτοτε νόμιμα στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ αργά χθες το βράδυ, έγινε γνωστό πως οι ελληνικές αρχές καταλόγισαν στην GVC το ποσό των 186,7 εκατ. ευρώ για φορολογικές οφειλές που αφορούν στα έτη 2010 και 2011.

Όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ η GVC, μαζί με πολλούς άλλους διαδικτυακούς φορείς εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών, μία από τις θυγατρικές του ομίλου της που λειτουργούν υπό προσωρινή άδεια χρήσης τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα έχει λάβει «αξιολόγηση φορολογικού ελέγχου» για τα έτη 2010 και 2011, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, η επιχείρηση ανήκε στην Sportingbet plc, πριν από την εξαγορά της από τη GVC το 2013.

Το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε κατά τον φορολογικό έλεγχο ανέρχεται σε 186,77 εκ. ευρώ, και σύμφωνα με την ανακοίνωση της GVC είναι «σημαντικά υψηλότερο τα συνολικά έσοδα της θυγατρικής της στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου».

Η GVC δήλωσε ότι έχει λάβει νομικές συμβουλές σχετικά με το θέμα και προτίθεται να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη, εναντίον του καταλογισμού.

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι προκειμένου να μπορέσει η θυγατρική της να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της, προτίθεται να έρθει σε συμφωνία με την αρμόδια φορολογική αρχή για να ρυθμίσει τις οφειλές της. Πρόθεσή της είναι να καταβάλλει περίπου 7,8 εκατ. ευρώ το μήνα για τους επόμενους 24 μήνες.

Διευκρινίζει πάντως τι η συμμετοχή σε μια τέτοια ρύθμιση δεν σημαίνει ότι αποδέχεται το ποσό που της καταλογίστηκε, το οποίο και θα επιδιώξει να ανακτήσει.

Επισημαίνει πάντως πως δεδομένου ότι η θυγατρική του ομίλου θα ξεκινήσει διαδικασία έφεσης, θεωρεί συνετό να εγγράψει πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ για το 2017.

Από πληροφορίες του Έθνους προκύπτει ότι η απόφαση του φορολογικού καταλογισμού φέρεται να κοινοποιήθηκε και στον πληρεξούσιο της εταιρείας στην Ελλάδα στα τέλη της περσινής χρονιάς, ενώ σχετική ενημέρωση φέρεται να έχουν λάβει και οι ελληνικές τράπεζες.

Ο καταλογισμός του ποσού αλλά και η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών έγινε στο πλαίσιο ελέγχου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, ύστερα από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Ο έλεγχος ανατέθηκε στον Προϊστάμενο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ. ΕΠ.), ο οποίος ανέλαβε τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου όλων των ανεξέλεγκτων χρήσεων.

Το Έθνος επικοινώνησε με το γραφείο τύπου της GVC, μητρικής εταιρείας της SportingOdds, καθώς και την ΕΕΕΠ (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων) και την Βρετανική Αρχή Αδειοδότησης Παιγνίων (Gambling Commission) προκειμένου να λάβει απαντήσεις σχετικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν πως έχουν δεσμευθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας που διαχειρίζεται την πλατφόρμα διαδικτυακού στοιχήματος sportingbet στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στην GVC, τα ερωτήματα που στείλαμε ήταν τα εξής:

- Έχετε ενημερωθεί σχετικά με φερόμενη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών της Sporting Odds στην Ελλάδα από τις φορολογικές αρχές;

- Πώς επηρεάζεται η λειτουργία της Sportingbet στην Ελλάδα με την δέσμευση των λογαριασμών της Sporting Odds;

- Έχουν υπάρξει προβλέψεις από την GVC σχετικά με το ενδεχόμενο κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα λόγω οφειλών. Εάν ναι έως ποιο ποσό;

Η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής: «Ουδέν σχόλιο»

Όσον αφορά στην Βρετανική Αρχή Αδειοδότησης Παιγνίων, τα ερωτήματα που στείλαμε ήταν τα εξής:

- Έχετε ενημερωθεί σχετικά με φερόμενη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα της Sporting Odds, η οποία υπάγεται στην δικαιοδοσία σας, από τις φορολογικές αρχές; Εάν ναι, υπάρχουν κάποια μέτρα που σκοπεύετε να λάβετε; Τι είδους μέτρα λαμβάνει η βρετανική αδειοδοτική αρχή σε τέτοιου είδους περιπτώσεις;

- Υπάρχει θέμα προστασίας του καταναλωτικού κοινού σε σχέση με την λειτουργία της εν λόγω εταιρείας με την θεωρούμενη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών; Εάν ναι, τι μπορεί να κάνει η βρετανική αδειοδοτική αρχή για την προστασία του καταναλωτικού κοινού;

Η απάντηση που λάβαμε ήταν πως η αρχή δεν σχολιάζει μεμονωμένες εταιρειών, ωστόσο επιβεβαίωσε πως η Sporting Odds έχει λάβει άδεια από αυτήν, παραπέμποντάς μας στην ανάλογη ηλεκτρονική διεύθυνση.

Τέλος, όσον αφορά στην ΕΕΕΠ, τα ερωτήματα που στείλαμε ήταν τα εξής:

- Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας, στην ΕΕΕΠ κοινοποιήθηκε απόφαση για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα οι οποίοι αφορούν την λειτουργία διαδικτυακής στοιχηματικής εταιρείας και συγκεκριμένα της SportingBet. Εάν ισχύει η συγκεκριμένη πληροφορία, η ΕΕΕΠ τι έχει πράξει και τι σκοπεύει να πράξει για αυτό;

- Υπάρχει θέμα προστασίας του καταναλωτικού κοινού σε σχέση με την λειτουργία της εν λόγω εταιρείας με την θεωρούμενη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών; Σκοπεύει η ΕΕΕΠ να εκδώσει κάποια σχετική ανακοίνωση έτσι ώστε να προφυλάξει το στοιχηματικό κοινό; Έχετε κινήσει κάποιες διαδικασίες;

Επίσημα δεν λάβαμε καμία απάντηση, πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως η απόφαση για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της Sporting Odds δεν έχει κοινοποιηθεί στην ΕΕΕΠ.

Η συνεργασία με Centric

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και τον Νοέμβριο του 2017 η GVC και η Centric συνεργάζονταν για την προώθηση των διαδικτυακών σελίδων στοιχηματισμού sportingbet.gr, vistabet.gr και bwin.gr στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η Centric, συμφερόντων Ροδόλφου Οντόνι, είχε τα δικαιώματα εμπορικής προώθησης των διαδικτυακών σελίδων στοιχηματισμού sportingbet.gr, vistabet.gr και bwin.gr στην Ελλάδα.

Ύστερα από συμφωνία, η Centric μεταβίβασε τα δικαιώματα σε θυγατρική της GVC. Με βάση τη συμφωνία, η Centric με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, η οποία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση έγινε τον Νοέμβριο του 2017 έλαβε 14,4 εκατ. ευρώ εφ’ άπαξ ενώ θα λάβει σταδιακά επιπλέον 20 εκατ. μέχρι το 2020 υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πηγή: Έθνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ