ΜΠΑΣΚΕΤ

Τζέρι Σμιθ: "Ο Πιτίνο είναι σκληρός και δίκαιος"

Louisville head coach Rick Pitino directs his team as guard Jerry Smith, left, looks on during basketball practice at the NCAA East Regional, Wednesday, March 26, 2008, in Charlotte. Louisville plays Tennessee on Thursday. (AP Photo/Chuck Burton)
AP Photo/Chuck Burton AP PHOTO/CHUCK BURTON

Ο επί μία 4ετία παίκτης του Ρικ Πιτίνο στο Λούιβιλ και νυν παίκτης του Ήφαιστου Λήμνου, Τζέρι Σμιθ, σκιαγραφεί το προφίλ του νέου προπονητή του Παναθηναϊκού στο Sport24.gr.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες τον Ρικ Πιτίνο. Στο στυλ του έχει αναλυθεί από το Sport24.gr , όπως και το τι περιμένει να δει ο 66χρονος τεχνικός στο σημερινό (28/12) του ντεμπούτο κόντρα στην ΤΣΣΚΑ (21:00, LIVE Blog από το Sport24.gr). Αυτή τη φορά όμως είπαμε να πάμε ένα βήμα πιο μακριά, να μιλήσουμε με ένα άνθρωπο που τον ξέρει από την καλή και την... ανάποδη. Τον Τζέρι Σμιθ.

Ο γκαρντ του Ηφαίστου Λήμνου ξέρει τον Ρικ Πιτίνο πολύ καλά. Για μία 4ετία εξάλλου (2006-2010) αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του στο Κολέγιο του Λούιβιλ, βλέποντας όλα τα... πρόσωπα του 66χρονου τεχνικού. Από τα χαμόγελα στις νίκες, μέχρι τις... φωνές στις ήττες. Με αφορμή λοιπόν την έλευση του 66χρονου τεχνικού στην χώρα μας, ο Σμιθ δεν είχε πρόβλημα να μοιραστεί τις εμπειρίες του, καθώς και όσα αποκόμισε από την συνύπαρξή του με τον Πιτίνο την 4ετία που πέρασε στο Λούιβιλ.

“ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΚΛΗΡΑ, ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ”

Ο Αμερικανός γκαρντ ξεκίνησε από μικρή εξομολόγηση: “ Εγώ έχω μία καλή καριέρα μετά το Κολέγιο με καλύτερους αριθμούς από ότι εκεί. Και ο λόγος ήταν ο Ρικ Πιτίνο Ήταν τέλειος στον ρόλο του και πολύ καλός με τους παίκτες. Μου έδωσε κάποιες αρχές και χάρη σε αυτόν απέκτησα πειθαρχία, κάτι που με βοήθησε στην επαγγελματική μου καριέρα”.

Τζέρι Σμιθ: "Ο Πιτίνο είναι σκληρός και δίκαιος"
EUROKINISSI

υπερθεματίζει ο Σμιθ, για να συμπληρώσει: “ Το γεγονός όμως ότι είναι σκληρός έκανε και εμάς σκληρούς. Τα έδινε όλα σε κάθε προπόνηση και μας έδινε κίνητρο για αυτό και κατάφερε να πάρει το μέγιστο από όλους μας.

Χάρη σε αυτό το στυλ δεν ήμασταν ποτέ ικανοποιημένοι και κυνηγούσαμε πάντα τη νίκη. Για αυτό και κερδίσαμε πολλούς αγώνες την 4ετία που έμεινα στο Κολέγιο, πετυχαίνοντας μεγάλες νίκες. Σε αυτό οφειλόταν αυτό, γιατί τον Μάρτιο που ξεκινούσε το τουρνουά μας είχε έτοιμους”.

Ήταν όμως σκληρές οι προπονήσεις; Δοκίμασε ας πούμε στο Λούιβιλ την περίφημη άσκηση όπου έβαζε τους παίκτες να κάθονται σε θέση άμυνας έχοντας ένα... τούβλο σε κάθε χέρι για ένα λεπτό όπως έχει γραφτεί ; “ Ήταν σίγουρα αρκετά σκληρές οι προπονήσεις. Ο κόουτς έδινε προσοχή και στην τελευταία λεπτομέρεια. Δεν μπορώ να αναφέρω συγκεκριμένα σκηνικά όπως αυτό που με ρωτάς, η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι να έχουμε τούβλα στην προπόνηση! Σίγουρα όμως δουλεύαμε πολύ σκληρά”.

“ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ, ΕΣΤΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ”

Η άλλη, εύλογη, ερώτηση είναι αν εστίαζε τόσο πολύ στην άμυνα όσο λέγεται. Η απάντηση του Σμιθ ήταν σχεδόν άμεση, δειγμα ότι μάλλον αυτή η άποψη είναι σωστή: “ Είναι αμυντικός προπονητής, αυτή η άποψη είναι σωστή. Δουλεύαμε πάρα πολύ στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Πάρα πολύ όμως. Ήταν απαραίτητο να εστιάσουμε και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Ζητούσε από εμάς να δώσουμε πάντα το 100%, γιατί αυτό έκανε και αυτός”.

Και στην επίθεση; Έδινε ελευθερίες ή ήταν απόλυτος; “ Δεν είχε πρόβλημα να δώσει συγκεκριμένες ελευθερίες. Εγώ ας πούμε επειδή ήμουν σουτέρ μπόρεσα να παίξω καλό μπάσκετ μαζί του. Στο NCAA γενικά οι προπονητές δίνουν μία κάποια ελευθερία, αρκεί αυτή να βγαίνει μέσα από το σύστημα της ομάδα. Έτσι έκανε και ο κόουτς Πιτίνο”.

“ΙΔΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ, ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ”

Κλείνοντας, ζητήσαμε από τον Σμιθ να μας πει αν θυμάται κάποια ιστορία με τον Πιτίνο που του έμεινε ή ίσως κάποια ομιλία του. Η απάντησή του είχε σίγουρα το δικό της ενδιαφέρον: “ Ξέρεις κάτι; Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι κάποια συγκεκριμένη ιστορία ή ομιλία και υπάρχει λόγος για αυτό: Ο κόουτς είχε πάντα την ίδια φιλοσοφία και δούλευε το ίδιο σκληρά ανεξάρτητα με τον αντίπαλο που είχαμε απέναντί μας.

Louisville head coach Rick Pitino directs his team as guard Jerry Smith, left, looks on during basketball practice at the NCAA East Regional, Wednesday, March 26, 2008, in Charlotte. Louisville plays Tennessee on Thursday. (AP Photo/Chuck Burton)
AP Photo/Chuck Burton AP PHOTO/CHUCK BURTON
AP Photo/Chuck Burton

Είτε παίζαμε με την καλύτερη ομάδα του NCAA, είτε με την χειρότερη, θα φρόντιζε να είμαστε έτοιμοι. Περνούσαμε πάντα τον ίδιο χρόνο στο γήπεδο, παρακολουθούσαμε VIDEO του αντιπάλου για το ίδιο χρονικό διάστημα, προετοιμαζόμασταν πάντα με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε όσο πιο διαβασμένοι γινόταν. Αυτός ήταν και ο λόγος που ειχαμε τόσο καλές πορείες”.

Η τελευταία ερώτηση, αν και αναμενόμενη, ήταν και αναγκαία: Θα μπορέσει ο κόουτς Πιτίνο να εφαρμόσει την φιλοσοφία του σε μία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός; “ Κοίτα, δεν μπορώ να το πω αυτό με σιγουριά. Για εμένα το ευρωπαϊκό μπάσκετ διαφέρει πάρα πολύ από το κολεγιακό, αλλά και από το ΝΒΑ. Είναι τρία διαφορετικά στυλ. Μπορεί η φιλοσοφία του να εφαρμοστεί με επιτυχία, μπορείκαι όχι. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σίγουρα πάντως εγώ θα είμαι με το μέρος του και θα τον υποστηρίζω σε αυτή του την προσπάθεια”.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Chuck Burton

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ