ΜΠΑΣΚΕΤ

Το λέει η καρδιά τους...

Το λέει η καρδιά τους...

Το Sport24.gr καταπιάνεται με την κατηγορία 35+ στις "μικρές" κατηγορίες, τους παίκτες που δεν λένε να τα παρατήσουν και αυτούς που έχουν αποφασίσει να μην σταματήσουν, παρά το γεγονός πως διανύουν τα πρώτα "-άντα" τους.

Υπάρχουν σχέσεις που δεν λένε να χαλάσουν. Δεν αναφερόμαστε σε διαπροσωπικές, αλλά σε αυτές που αφορούν την αγάπη του παίκτη με το εκάστοτε άθλημα. Εν προκειμένω με το μπάσκετ. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ολοένα και περισσότερο το φαινόμενο οι παλιές καραβάνες να συνεχίζουν το ταξίδι τους για αρκετά χρόνια, κατεβαίνοντας κατηγορία. Από τη στιγμή μάλιστα που προέκυψε η οικονομική κρίση και μειώθηκαν οι προϋπολογισμοί στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που πήραν την απόφαση να αγωνιστούν κάπου πιο χαμηλά, με σκοπό να είναι εξασφαλισμένοι οικονομικά, ελέω (και) της γενικότερης αβεβαιότητας που παρατηρούνταν σε αρκετές ομάδες.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε τάση, σύμφωνα με την οποία οι παίκτες είτε επέστρεφαν στον πρώτο τους μπασκετικό προορισμό, είτε αναζητούσαν μια ομάδα που θα τους προσφέρει πνευματική ηρεμία (όντας μακριά από την πίεση του πρωταθλητισμού), αλλά ταυτόχρονα την ευκαιρία να κοιτάξουν περισσότερο την προσωπική τους ζωή. Στην τελευταία κατηγορία, για παράδειγμα, ανήκει ο Κώστας Χαρίσης που αποχώρησε από τον Άρη το καλοκαίρι, για να συνεχίσει την καριέρα του στον Ιπποκράτη Κω. Η οικογένεια αποτέλεσε τον κυριότερο λόγο της απόφασης του πολύπειρου σέντερ, ο οποίος πάντως είχε ένα ακόμη κίνητρο για να πει το "ναι" στους νεοφώτιστους της Γ' Εθνικής. Τον Αντώνη Ασημακόπουλο.

Ο πρώην αρχηγός του Άρη πήρε την απόφαση να κατέβει κατηγορίες το καλοκαίρι του 2014, έχοντας διπλό ρόλο. Αφενός να βοηθήσει την ομάδα της Κω να επιστρέψει στις εθνικές κατηγορίες, αφετέρου να συνδράμει στην εξάπλωση του μπάσκετ στο νησί, μέσα από την ενασχόλησή του με τις ακαδημίες. Η μέχρι τώρα παρουσία του κρίνεται αρκετά επιτυχημένη, με το "ψηστήρι" στον άλλοτε συμπαίκτη του στους "κίτρινους" να είναι απλά μέρος της... δουλειάς.

Τα παραδείγματα δεν περιορίζονται όμως στα της Κω, αφού ο Λάζαρος Αγαδάκος -αφού έμεινε πρώτα ένα χρόνο εκτός δράσης (2013-'14)- φόρεσε τη φανέλα του Κορωπίου, με το οποίο πανηγύρισε την άνοδο στη Β' Εθνική, πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχει φέτος. Συμπαίκτης του είναι ο πρώην "ερυθρόλευκος" Βαγγέλης Σκλάβος, με τον οποίο δημιουργεί ένα εξαιρετικό δίδυμο ψηλών.

Η τρίτη τη τάξει εθνική κατηγορία δεν έχει μόνο αυτούς, ως παλιούς και έμπειρους παίκτες από την Α1. Εκεί αγωνίζονται φέτος τόσο ο Περικλής Δορκοφίκης όσο και ο Γιώργος Διαμαντόπουλος. Αμφότεροι με τα χρώματα του Παπάγου. Ο πρώτος έχει στραφεί πλέον πολύ ενεργά στην πολιτική, όντας δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Γλυφάδας, ενώ ο δεύτερος θέλει να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα που έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Στη λίστα προσθέστε ακόμη τους Γιώργο Τσιάκο και Νίκο Μίχαλο, που φορούν φέτος τη φανέλα του Πανιωνίου.

Μία κατηγορία πιο κάτω (στη Γ' Εθνική) βρίσκεται ένας πρώην Πρωταθλητής Ευρώπης. Λίγοι ενδεχομένως το γνωρίζουν, αλλά ο Νέστορας Κόμματος δεν έχει αποσυρθεί από τη δράση. Αντίθετα συνεχίζει να αγωνίζεται, φορώντας τη φανέλα του Ερμή Αγιάς. Όχι σε επαγγελματικό επίπεδο πλέον, αλλά σε μια ομάδα που βρίσκεται στη γενέτειρά του (Θεσσαλία).

Αυτοί που δεν τα παρατάνε

Οι παραπάνω περιπτώσεις δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου του ρομαντισμού. Ούτως ή άλλως, στις χαμηλότερες κατηγορίες μιλάμε πλέον για συνθήκες που στις περισσότερες ομάδες συνάδουν με τις εποχές του ερασιτεχνικού μπάσκετ, και λιγότερο της σύγχρονης εποχής. Αν κοιτάξει κανείς τα ρόστερ των ομάδων της Α2 και της Β' Εθνικής θα εντοπίσει περισσότερες από τριάντα περιπτώσεις παικτών που βρίσκονται στα 35+ της ζωής τους.

Σχεδόν όλοι με αξιοσημείωτη καριέρα στα δύο πρωταθλήματα. Άλλοι, με εμπειρία από το υψηλότερο επίπεδο (βλ. Μιχάλης Κακιούζης, Γιάννης Γιαννούλης, Γιάννης Γκαγκαλούδης, Παναγιώτης Τσαλδάρης, Παναγιώτης Καυκής, Σάκης Καρύδας, Αλέκος Πέτρουλας κλπ.). Κοινός παρονομαστής τα... χιλιόμετρα που έχουν κάνει στα ελληνικά παρκέ, κι η επιθυμία τους να συνεχίσουν για αρκετά χρόνια ακόμη να παίζουν μπάσκετ. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα είτε ετοιμάζονται να μπουν στα δεύτερα "-άντα" (βλ. Τόλης Κουτρούλιας, Δημήτρης Δέσπος, Μιχάλης Κακιούζης), είτε τα διανύουν ήδη (βλ. Μιχάλης Υφαντής).

Ο "στρατιώτης" του Παπάγου άλλωστε, είχε γίνει μάλιστα... θέμα στο Sport24.gr παλαιότερα, μιλώντας για τη σχέση πάθους που υπάρχει με τους "Στρατηγούς" .

Δείτε αναλυτικά τους 35+ σε Α2 και Β' Εθνική

Το λέει η καρδιά τους...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ