ΜΠΑΣΚΕΤ

Τάπες που άλλαξαν την ιστορία

Τάπες που άλλαξαν την ιστορία

Η άμυνα κερδίζει τα πρωταθλήματα, έτσι δεν λένε; Ιδού η απόδειξη. Το Sport24.gr σας θυμίζει τις πιο σημαντικές τάπες στην ιστορία του μπάσκετ! (VIDEOS)

Η σειρά των τελικών που μόλις τελείωσε θα περάσει στην ιστορία για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι το περίφημο "The Block": το εκπληκτικό κόψιμο του LeBron James στον Andre Iguodala, που σε ένα μεγάλο βαθμό έκρινε το Game 7 και επομένως τον τίτλο.

Η τάπα που έκανε ο "Βασιλιάς" είναι μια από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει στο παγκόσμιο μπάσκετ και το Sport24.gr σας θυμίζει άλλα κοψίματα με εξίσου μεγάλη βαρύτητα και σημασία, από το ΝΒΑ και το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Πριν ξεκινήσουμε, όμως, ο LeBron έχει κάτι να σας πει:

Τάπα... όνειρο

Τελευταία δευτερόλεπτα του 6ου τελικού του 1994 μεταξύ των Rockets και των Knicks. Η σειρά στο 3-2 υπέρ της Νέας Υόρκης και η μπάλα στα χέρια του John Starks, που έκανε -τότε- την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Για κακή του τύχη μετά το screen από τον Pat Ewing βρίσκει απέναντι του τον Hackeem Olajuwon. Ο "Dream" τον προλαβαίνει βάζει το χέρι του στη μπάλα και το αποτέλεσμα; Τάπα, νίκη του Houston και πρωτάθλημα στο Game 7.

Από που ήρθε ο Prince;

Είναι το δεύτερο παιχνίδι των τελικών της Ανατολής το 2004. Οι Pistons προηγούνται δύο πόντοι, αλλά τα κάνουν... ρόιδο στην τελευταία τους επίθεση. Και ξαφνικά με λίγα δευτερόλεπτα στο ρολόι ο Reggie Miller βρίσκεται στον αιφνιδιασμός μόνος του απέναντι στο καλάθι. Μόνος του; Λάθος. Ο Tayshaun Prince εμφανίζεται από το πουθενά για να κάνει αυτό που μέχρι τώρα είχε ονομαστεί το σπουδαιότερο κόψιμο στην ιστορία των Playoffs. Οι Pistons όχι μόνο κέρδισαν εκείνο το ματς, αλλά κέρδισαν τη σειρά και μαζί και το πρωτάθλημα!

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Reggie Miller την πατάει έτσι. Την είχε πάθει και από τον Michael Jordan, λίγα χρόνια πριν, το 1992. Ήταν βέβαια ματς κανονικής περιόδου. Αλλά και πάλι.

Μερικά χρόνια μετά βέβαια ο Miller πήρε την εκδίκηση του.

Τον Reggie δεν θα τον ξαναταπώσεις. Τον Reggie

Ας κλείσει η παρένθεση.

Old men can't jump

Αλλά δεν χρειάζεται κιόλας. Game 7 όχι αστεία. Έστω και στον πρώτο γύρο των Playoffs του 2014. Ο Paul Pierce βρίσκεται στην 32η νιότη του και καταφέρνει να κόψει με το αριστερό του χέρι τον Lowry στην προσπάθεια του να κλέψει τη νίκη των Nets. Ποιος είπε ότι χρειάζεται να πηδήξεις ψηλά για να κάνεις μια καθοριστική τάπα;

Το εντέλει κανονικό κόψιμο του Duncan

Το παιχνίδι μπορεί να μην συνοδευόταν από αντίστοιχα μεγάλη βαρύτητα , καθότι ήταν ματς κανονικής περιόδου, ωστόσο η τάπα του γερο-Tim Duncan στον James Harden ήταν μια από τις πιο πολυσυζητημένες. Η εποχή; Όχι και τόσο μακρινή. Πέρσι, δηλαδή, τον Απρίλιο. Οι Spurs επικρατούν των Rockets με τον Duncan να σταματάει την προσπάθεια του Harden να ισοφαρίσει το ματς. Έγινε πολύς ντόρος για το αν το κόψιμο ήταν φάουλ. Το ΝΒΑ με απόφαση του αποφάνθηκε ότι δεν ήταν παρά την γκρίνια του γενειοφόρου σούπερ-σταρ.

Το block-party των Bulls

Δεν ήταν μια. Ούτε δύο. Ούτε καν τρεις. Ήταν τέσσερις. Για κακή του τύχη, o Charles Smith βρέθηκε με τη μπάλα κάτω από το καλάθι. Στην προσπάθεια του βέβαια να σκοράρει για να χαρίσει στους Knicks την νίκη στο Game 5 της σειράς των τελικών της Ανατολής το 1993, δέχεται τέσσερα συνεχόμενα κοψίματα: ένα από τον Grant, ένα από τον Jordan και δύο από τον Pippen, έτσι για να μην μείνει παραπονεμένος. Οι Knicks έχασαν την ευκαιρία να προηγηθούν με 3-2 και εντέλει οι Bulls πέρασαν με 4-2, κατακτώντας εν συνεχεία τον τίτλο.

Ο Horace Grant πήρε την μπουκιά του Kevin Johnson από το στόμα

Το όργιο κοψιμάτων δεν ήταν βέβαια η μοναδική φορά που οι Bulls χρειάστηκαν την άμυνα τους στα τελευταία λεπτά για να πάρουν μια σημαντική νίκη. Χρειάστηκαν την τάπα του Horace Grant στον Kevin Johnson για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα (στο Game 6) απέναντι στους Phoenix Suns. Η αμυντική αυτή προσπάθεια ολοκλήρωσε την προσπάθεια των "Ταύρων" που σκοράραν στην προηγούμενη φάση με τον John Paxson.

Γιατί ξεχνάμε την τάπα του Bosh;

Ο 6ος τελικός του 2013 έχει μείνει στην ιστορία λόγω της σουτάρας του Ray Allen. Ίσως όμως η ιστορία να ήταν διαφορετική αν δεν είχε βρεθεί στην κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο σημείο ο Chris Bosh. Απλώνει το χέρι του και κόβει την προσπάθεια του Danny Green να ισοφαρίσει και να στείλει το ματς σε δεύτερη παράταση. Βέβαια να σημειωθεί ότι ούτε οι Heat έκαναν φάουλ, αλλά ο μόνος που τα ακούει ακόμη είναι ο Gregg Popovich, πρόταση που από μόνη της αρκεί για να αυτοκαταστραφεί ο υπολογιστής όταν πληκτρολογείται ( "τα ακούει ο Gregg Popovich"). Οι Heat κατάφεραν με αυτή την τάπα να ισοφαρίσουν σε 3-3 και εν συνεχεία να πάρουν και τον τίτλο.

Η βραδιά του Hakim Warrick

Ναι, του ίδιου Warrick που πέρασε και δεν ακούμπησε από τον Ολυμπιακό. Ο Warrick, λοιπόν, το 2003 είχε παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε το Syracuse να κατακτήσει το πρωτάθλημα του NCAA. Συγκεκριμένα φρόντισε με μια εξαιρετική άμυνα να κόψει πεντακάθαρα το σουτ του Michael Lee του Kansas.

Το σλάλομ του Vrankovic

Η τάπα σήμα-κατατεθέν του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η μπάλα χάνεται ο Montero βρίσκεται προ κενής εστίας, αλλά ο Stojan Vrankovic καλύπτει με μερικές δρασκελιές όλο το γήπεδο για να τον κόψει, χαρίζοντας στον Παναθηναϊκό και στην Ελλάδα το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τον περασμένο Απρίλιο κλείσαμε 20 χρόνια από αυτό το κατόρθωμα και οι πρωταγωνιστές διηγήθηκαν όλη την ιστορία.

Να σημειωθεί ότι ο Παναθηναϊκός είχε πάει εκείνη τη χρονιά στο φάιναλ-φορ του Παρισίου πάλι με τάπα. Και πάλι του Vrankovic. Αυτή τη φορά στο Τρεβίζο. Με τον Δαλματό γίγαντα να κόβει τον Rebraca.

Διπλή τάπα όπως λέμε back-to-back

Τελικός στο Λονδίνο. Ο Ολυμπιακός έχει γυρίσει μια διαφορά 17 πόντων. Βρίσκεται τέσσερις πόντους μπροστά, αλλά χάνει τη μπάλα. Ο Mirotic τρέχει στον αιφνιδιασμό, αλλά λογαριάζει χωρίς τον Kyle Hine και τον Κώστα Παπανικολάου. Οι δύο παίκτες του Ολυμπιακού του κρύβουν τον ουρανό, ο Law κάνει τα... δικά του στον αιφνιδιασμό και time-out από τον Λάσο στα μέσα της τρίτης περιόδου. Η αρχή του τέλος για την Ρεάλ. Λίγη ώρα αργότερα οι "ερυθρόλευκοι" πανηγύριζαν το δεύτερο συνεχόμενο τίτλο τους.

Η τάπα του Διαμαντίδη στον Άκερ

Ο τρίτος (ιστορικός) τελικός της σεζόν 2006-2007. Ο Ολυμπιακός του Πίνι Γκέρσον ετοιμάζεται να αρπάξει τη νίκη. Στα 20'' και ενώ η ομάδα του βρίσκεται ένα πόντο πίσω στο σκορ ο Alex Acker έχει τη δυνατότητα να δώσει το προβάδισμα σε ένα κομβικό σημείο. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, όμως, έχει άλλη άποψη. Κάνει μια εντυπωσιακή τάπα στον Αμερικανό γκαρντ και σφραγίζει τη νίκη του Παναθηναϊκού, που του χάρισε εν συνεχεία το πρωτάθλημα. Για αυτή τη φάση μίλησε προσφάτως στο Sport24.gr και ο ίδιος ο Acker λέγοντας ότι "έπρεπε να πάω για κάρφωμα".

Ο Φασούλας στέλνει τον Ολυμπιακό στο Τελ Αβίβ

Ο Ολυμπιακός παλεύει να προκριθεί στο πρώτο φάιναλ-φορ της ιστορίας του. Αντίπαλος του η Κίντερ το Σάσα Ντανίλοβιτς. Η μπάλα βρίσκεται στα χέρια των Ιταλών που χάνουν με δύο (64-62). Ο Ντανίλοβιτς αποφασίζει να πασάρει στον Μορέτι που ετοιμάζεται για τρίποντο. Ο Φασούλας όμως κόβει την προσπάθεια του και τον αιφνιδιασμό οι Πειραιώτες με 1/2 βολές σφραγίζουν το εισιτήριο για το Τελ Αβίβ.

Ο Διαμαντίδης (ξαν)αλλάζει το momentum

Ένα σχεδόν χρόνο νωρίτερα ο Δημήτρης Διαμαντίδης "μιλάει" ξανά με ένα καθοριστικό κόψιμο. Μπορεί να μην ήταν στο τέλος του αγώνα, αλλά μόλις στα μέσα της δεύτερης περιόδου, ωστόσο, ήταν το μπλοκ από το οποίο άλλαξε όλη η ιστορία. Ο Σχορτσιανίτης αστοχεί σε κάρφωμα (!) και οι Αμερικάνοι φεύγουν σαν σίφουνας στον αιφνιδιασμό. Ο Chris Paul ετοιμάζεται να σκοράρει, αλλά ο Δημήτρης Διαμαντίδης τον κόβει. Σ' εκείνο το σημείο βρισκόμασταν πίσω στο σκορ με 10 πόντους. Έκτοτε δεν κοιτάξαμε ξανά πίσω. Η διαφορά άρχισε να μειώνεται, για να φτάσουμε τελικά στην τεράστια νίκη επί των ΗΠΑ, που είναι και η τελευταία τους ως τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ