ΜΠΑΣΚΕΤ

Σπανούλης: Τι σημαίνει τραυματισμός στο περονιαίο νεύρο

Σπανούλης: Τι σημαίνει τραυματισμός στο περονιαίο νεύρο

Το πρωί της Δευτέρας (01/04) ο Βασίλης Σπανούλης υποβλήθηκε σε επέμβαση αποκατάστασης στο περονιαίο νεύρο και το Sport24.gr επικοινώνησε με τον αθλητίατρο και ορθοπεδικό, Δημήτρη Κακλαμάνη, για να μας εξηγήσει τον τραυματισμό που ταλαιπωρεί τον "Kill Bill".

Ένας σοβαρός τραυματισμός και η άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης θα κρατήσουν τον αρχηγό του Ολυμπιακού Βασίλη Σπανούλη εκτός της υπόλοιπης σεζόν, καθώς η αποκατάσταση θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Τι είναι όμως αυτός ο τραυματισμός που θα τον θέσει εκτός του αγωνιστικού χώρου; Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Κακλαμάνη, Αθλητίατρο και Ορθοπαιδικό για την πτώση άκρου ποδός που σχετίζεται με τον τραυματισμό στο περονιαίο νεύρο.

Τι είναι το περονιαίο νεύρο και πώς μπορεί να τραυματιστεί;

Το κοινό περονιαίο νεύρο είναι ένα περιφερικό νεύρο που αποτελεί τον έξω κλάδο του νεύρου του ισχίου. Εκτείνεται από κάτω από το δικέφαλο μηριαίο και συνεχίζει, γύρω από τον αυχένα της περόνης. Υποδιαιρείται στο επιπολής περονιαίο νεύρο και στο εν τω βάθει περονιαίο νεύρο.

Το περονιαίο νεύρο μπορεί να τραυματιστεί αν υποστεί κάκωση μαλακών μορίων στο γόνατο ή κάταγμα κεφαλής περόνης και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απόρροια εφαρμογής ναρθηκών ή γύψου λόγω της κατάκλισης και της πίεσης που υφίσταται.

Αυτό που λέμε ότι έχει ο ασθενής είναι πτώση άκρου ποδός. Συνήθως χάνει την αισθητικότητα στο μπροστά και έξω μέρος της κνήμης του ποδιού. Αν υποστεί τραυματισμό το επιπολής περονιαίο νεύρο, ο ασθενής διατηρεί τη ραχιαία κάμψη, αλλά χωρίς πρηνισμό: το πόδι δηλαδή δεν μπορεί να "λυγίσει" προς τα μέσα όπως κάνει σε κάθε βήμα μας με το που έχει επαφή με το έδαφος. Επίσης, δεν νιώθει καθόλου την κνήμη και το πόδι στο πέλμα και πάνω από αυτό. Αν υποστεί τραυματισμό στο εν τω βάθει περονιαίο νεύρο ο ασθενής νιώθει πόνο στην κνήμη και δυσκολία στην αισθητικότητα των δύο πρώτων δακτύλων των ποδιών. Και στις δύο περιπτώσεις εντοπίζουμε αδυναμία της κίνησης του πέλματος προς τα πάνω.

Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα και πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο ασθενής νιώθει αδυναμία να κινήσει το πέλμα του προς τα πάνω. Επίσης, νιώθει έντονο πόνο και αδυναμία. Ο πόνος εκτείνεται μέχρι και την κάτω πλευρά του πέλματος και δυσκολεύει τον ασθενή στο περπάτημα. Σε αρχικό στάδιο, ο ασθενής νιώθει στην κνήμη του ένα μούδιασμα και ένα κάψιμο.

Για να ανιχνευθεί απαιτείται κλινική εξέταση, λεπτομερής νευρολογικός έλεγχος, ηλεκτρομυογράφημα κάτω άκρων και απεικονιστικός έλεγχος (ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία).

Πώς αντιμετωπίζονται οι κακώσεις στο περονιαίο νεύρο;

Εξαρτάται από το είδος της κάκωσης, το στάδιο και τις ανάγκες του ασθενή. Αρχικώς, η προσπάθεια αντιμετώπισης εστιάζει σε συντηρητική θεραπεία με χρήση ειδικού νάρθηκα και προγράμματος εκγύμνασης και ενδυνάμωσης με φυσικοθεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, για το διάστημα της αποκατάστασης χρησιμοποιείται ειδικός νάρθηκας, ώστε να μην αναπτύξει ιπποποδία (παραμόρφωση του άκρου ποδός σε πελματιαία κάμψη με μόνιμο χαρακτήρα). Σε γενικές γραμμές η αποκατάσταση διαρκεί περίπου 3-6 μήνες.

Σε πιο σοβαρούς τραυματισμούς συνιστάται η παραπομπή σε νευρολόγο για διερεύνηση περαιτέρω πλήξης περισσότερων νεύρων και η χειρουργική αποκατάσταση του πάσχοντος νεύρου. Η χειρουργική επέμβαση εστιάζει στην αποσυμπίεση, τη συρραφή του νεύρου, την εφαρμογή μοσχευμάτων ή τη μεταφορά νεύρου. Η επιλογή της μεθόδου κρίνεται αναλόγως του περιστατικού και βάσει ενδείξεων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αποκατάσταση απαιτεί αποχή από κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα, για να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη στα νεύρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ