ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ U19

Παγκόσμιο Κύπελλο Κ19: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Παγκόσμιο Κύπελλο Κ19: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκοσμίου μπάσκετ έχουν δώσει ραντεβού για το Ηράκλειο, εκεί όπου από τις 29 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου θα λάβει χώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ19. Η FIBA σας βάζει στο κλίμα με ένα πλούσιο αφιέρωμα λίγες ώρες πριν από το πρώτο τζάμπολ.

Γι' ακόμα ένα καλοκαίρι, ένα σπουδαίο μπασκετικό τουρνουά θα λάβει χώρα στη χώρα μας. Από τις 29 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου, τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκοσμίου μπάσκετ θα μαζευτούν στο Ηράκλειο για το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ19. Μεταξύ των ομάδων που θα παλέψουν για τη διάκριση είναι και η Εθνική μας, με τη FIBA να παρουσιάζει ένα πλούσιο αφιέρωμα για το τουρνουά, λίγες ώρες πριν από το πρώτο τζάμπολ.

Αναλυτικά:

Μπορεί ο Καναδάς να ζήσει ξανά τον ίδιο ενθουσιασμό;

Το μπάσκετ στον Καναδά είναι σε μεγάλη άνοδο την τελευταία δεκαετία και η απογείωση ήρθε πριν δύο καλοκαίρια στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ19 του 2017, όταν ο Αρ Τζέι Μπάρετ με εξαιρετικές εμφανίσεις ως MVP οδήγησε την ομάδα του σε νίκη επί των ΗΠΑ στα ημιτελικά και μετά επί της Ιταλίας στον τελικό χαρίζοντάς της τον πρώτο της τίτλο στη FIBA. Έπειτα ήρθε το πρωτάθλημα των Ράπτορς στο ΝΒΑ το 2019, το πρώτο για την ομάδα του Καναδά. Δεκάδες εκατομμύρια Καναδοί έγιναν φίλοι των Ράπτορς και έξι Καναδοί επελέγησαν για πρώτη φορά στο ντραφτ πριν από λίγες μέρες, με τον Μπάρετ να επιλέγεται στην τρίτη θέση από τους Νιου Γιορκ Νικς. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν στο Ηράκλειο, καθώς ο Καναδάς δεν είναι πλέον ο κυνηγός, αλλά η ομάδα του Νταν Βανχούρεν θα κυνηγηθούν από τις άλλες ομάδες που θέλουν να εκθρονίσουν τους πρωταθλητές.

Οι ΗΠΑ βλέπει την παγκόσμια πρωταθλήτρια K17 να ψάχνει εξιλέωση στο K19

Οι ΗΠΑ κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο K19 το 2013 και το 2015 φτάνοντας τους έξι τίτλους, πέρα από τις τρεις δεύτερες θέσεις και μια τρίτη. Ο Μπρους Γουέμπερ κλήθηκε ως ομοσπονδιακός τεχνικός για πρώτη φορά με τις ΗΠΑ και έχει στη διάθεσή του αρκετούς παίκτες που θα παίξουν για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως η ομάδα των παικτών από το Παγκόσμιο Κύπελλο K17 του 2018, που έχει για ηγέτη τον MVP Τζέιλεν Γκριν, θα είναι πολύτιμη, καθώς γνωρίζει τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την πίεση των προσδοκιών και να αποδώσει στο υψηλότερο επίπεδο.

Μια πεντάδα διεκδικεί τον δεύτερο τίτλο

Ο Καναδάς είναι μια από τις πέντε χώρες που ελπίζουν σε έναν δεύτερο τίτλο σε Παγκόσμιο Κύπελλο U19, προκειμένου να σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Η Αυστραλία ήταν στην κορυφή του κόσμου το 2003 στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν τα κατάφεραν να ανέβουν έκτοτε ξανά στο βάθρο χάνοντας στον μικρό τελικό το 2009 και το 2013. Η οικοδέσποινα Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του κόσμου για τον τίτλο το 1995 στην Αθήνα και έκτοτε ήταν δεύτερη το 2009, τρίτη το 2003 και τέταρτη το 2015. Η Λιθουανία είχε ηγέτη τον Γιόνας Βαλαντσιούνας στο πρώτο της πρωτάθλημα το 2011 και ήταν δεύτερη το 2003 και τρίτη το 2013. Η Σερβία αξιοποιώντας την έδρα της το 2007 πήρε το τρόπαιο στο Νόβι Σαντ, ενώ από τότε έχασε στους τελικούς το 2011 και το 2013.

Είναι το 2019 η χρονιά για το καλύτερο πλασάρισμα αφρικανικής χώρας;

Η καλύτερη παρουσία ομάδας από την Αφρική σε Παγκόσμιο Κύπελλο U19 ήταν η ενδέκατη θέση που πήρε δύο φορές η Αίγυπτος (2009, 2015) και τρεις η Νιγηρία (1995, 1999, 2003). Μπορεί φέτος να είναι η χρονιά που ομάδα από την Αφρική θα το ξεπεράσει αυτό, καθώς τόσο η πρωταθλήτρια της ηπείρου U18 ομάδα του Μάλι, όσο και η δεύτερη Σενεγάλη έχουν ένα ρόστερ γεμάτο ταλέντο. Και οι δύο ομάδες έχουν κληρωθεί σε δύσκολους ομίλους, με το Μάλι να βρίσκεται στον δεύτερο μαζί με Αυστραλία, Καναδά και Λετονία και τη Σενεγάλη στον πρώτο με Λιθουανία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ. Αυτά τα δύο γκρουπ θα διασταυρωθούν στους "16", κάτι που σημαίνει πως Μάλι και Σενεγάλη μπορεί να τεθούν αντιμέτωπες για μια θέση στην οκτάδα. Αν αυτό συμβεί, ο νικητής θα έχει ήδη σημειώσει ρεκόρ πλασαρίσματος για χώρα της Αφρικής στη διοργάνωση.

Η μάχη του Gonzaga και δύο πρωταθλητών του NCAA

Πολλοί από τους παίκτες που θα βρεθούν στο Ηράκλειο προέρχονται από σεζόν σε κολέγια των ΗΠΑ ή θα συνεχίσουν εκεί την επόμενη περίοδο. Δύο όμως περιπτώσεις ξεχωρίζουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο K19. Ο Αυστραλός γκαρντ Κόντι Στράτμαν βοήθησε το κολέγιο της Virginia στην κατάκτηση του τίτλου στο NCAA, ενώ ο Αργεντινός ψηλός Φρανσίσκο Καφάρο ανήκε στην ίδια ομάδα αλλά δεν είχε αγωνιστεί αναρρώνοντας από τραυματισμό. Το άλλο κολέγιο που θα παρακολουθεί στενά το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το Gonzaga. Δύο παίκτες που πέρσι επελέγησαν στην καλύτερη πεντάδα του Ευρωπαϊκού K18, ο Φίλιπ Πέτρουσεφ της πρωταθλήτριας Σερβίας και ο Ζοέλ Αγιαγί της τρίτης Γαλλίας. Οι φίλοι του Gonzaga θα πάρουν επίσης γεύση για τη νέα σεζόν από τον Ουμάρ Μπαλό του Μάλι και τον Μαρτίνας Αρλάουσκας της Λιθουανίας. Η Γαλλία και η Σερβία αναμετρώνται στις 2 Ιουλίου στο τελευταίο ματς του τετάρτου ομίλου σε μια επανάληψη του περσινού ημιτελικού K18.

Όχι οι Φιλιππίνες που ξέραμε: Επιστρέφουν μετά από 40 χρόνια

Οι φίλοι του μπάσκετ δεν έχουν δει τις Φιλιππίνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο K19 εδώ και πολύ καιρό, συγκεκριμένα από τη μία και μοναδική της παρουσία το μακρινό 1979. Όμως αυτή η ομάδα δεν μοιάζει με τις περισσότερες από την χώρα που τρελαίνεται για το μπάσκετ, καθώς διαθέτουν ψηλούς με φοβερές προοπτικές. Οι δίδυμοι πύργοι των Κάι Σότο και Έι Τζέι Εντού δίνουν ελπίδες στους Φιλιππινέζους για επιτυχία στην Ελλάδα.

TAGS ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ U19
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ