ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ U19

Εθνική U19: Η ιστορία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Εθνική U19: Η ιστορία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο
EUROKINISSI

Με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο U19 του Ηρακλείου Κρήτης που ξεκινάει στις 29 Ιουνίου, το Sport24.gr κάνει μία ιστορική αναδρομή στην παρουσία των Εθνικών U19 σε αντίστοιχες διοργανώσεις.

Η Εθνική U19 ετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο U19 του Ηρακλείου Κρήτης, στην 6η συμμετοχής της Ελλάδας σε διοργάνωση αυτής της ηλικιακής κατηγορίας. Με αφορμή αυτό το γεγονός, το Sport24.gr κάνει μία αναδρομή στα πεπραγμένα των... προγόνων της ομάδας του Γιάννη Καστρίτη.

Από την πρώτη συμμετοχή της στο 1995, μέχρι την προτελευταία της το 2015, παρουσιάζοντας όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις προηγούμενες συμμετοχές της Ελλάδας.

ΕΛΛΑΔΑ 1995: ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας σε Μουντομπάσκετ Εφήβων έμελλε να απογειώσει τους Έλληνες! Λίγους μόλις μήνες μετά το Eurobasket Ανδρών 1995, όπου η Ελλάδα είχε κατακτήσει την 4η θέση, η χώρα μας φιλοξένησε το Παγκόσμιο τουρνουά, ξεκινώντας τις υποχρεώσεις της στην Θεσσαλονίκη στην φάση των Ομίλων, ενώ οι αγώνες της τελικής φάσης διοργανώθηκαν στο (ολοκαίνουριο τότε) ΟΑΚΑ.

Εθνική U19: Η ιστορία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο
EUROKINISSI

Η ΔΩΔΕΚΑΔΑ: Αλέξης Παπαδάτος, Γιώργος Τσιριγωτάκης, Παναγιώτης Μπαρλάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιώργος Καλαϊτζής, Νίκος Χατζής, Θανάσης Καμαριώτης, Βασίλης Σoύλης, Δημήτρης Δέσπος, Γιώργος Καράγκουτης, Ευθύμης Ρεντζιάς, Μιχάλης Κακιούζης

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1999: ΕΚΤΟΣ 6ΑΔΑΣ

Η γενιά των 80αρηδων των Γιώργου Διαμαντόπουλου, Λάζαρου Παπαδόπουλου, Αντώνη Φώτση και Ανδρέα Γλυνιαδάκη ταξίδεψε στην Πορτογαλία το 1999 κάνοντας όνειρα για μετάλλιο, αφού έναν χρόνο νωρίτερα είχε κατακτήσει την 3η θέση στο Eurobasket U18. Το συναπάντημα με τις ισχυρές ΗΠΑ στην φάση των ομίλων – με την Ελλάδα να ηττάται στο φινάλε με 87-92, σε ένα παιχνίδι που έγιναν... όργια από τους διαιτητές, που έφτασαν στο σημείο να μετατρέψουν σε δίποντο ένα τρίποντο του Παναγιώτη Μαντζάνα! – έριξε την Ελλάδα στην δεύτερη θέση.

Εθνική U19: Η ιστορία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο
EUROKINISSI

Η ΔΩΔΕΚΑΔΑ: Παναγιώτης Μαντζάνας, Μανώλης Παπαμακάριος, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Πετρόπουλος, Περικλής Δορκοφίκης, Νίκος Πέττας, Γιώργος Διαμαντόπουλος, Παναγιώτης Υφαντής, Αντώνης Φώτσης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Λάζαρος Αγαδάκος, Ανδρέας Γλυνιαδάκης.

ΕΛΛΑΔΑ 2003: Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΡΙΑ

Η Θεσσαλονίκη είχε φορέσει τα γιορτινά της το καλοκαίρι του 2003 για να υποδεχθεί την γεμάτη ταλέντο γενιά των 84αρηδων και 85αρηδων. Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης δέσποζε σε εκείνο το ρόστερ, με τους Κώστα Βασιλειάδη, Στράτο Περπέρογλου, Παναγιώτη Βασιλόπουλο να βρίσκονται στην ίδια ευθεία, ή έστω ένα βήμα πίσω. Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: Το χρυσό μετάλλιο, σε μία επανάληψη του έπους του 1995. Όλοι όσοι το πίστευαν (δικαίως) αυτό ωστόσο υπολόγιζαν χωρίς τον Λίνας Κλέιζα.

Εθνική U19: Η ιστορία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο
EUROKINISSI

Η Ελλάδα πάντως έδειξε χαρακτήρα. Στον μικρό τελικό κόντρα στην Κροατία στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών και πήρε τη νίκη με 73-64, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Στο τέλος ωστόσο είχε μείνει μία πικρή γεύση σε όλους.

Η ΔΩΔΕΚΑΔΑ: Γιώργος Σουρλής, Βασίλης Ξανθόπουλος, Θέμης Κουπίδης, Κώστας Βασιλειάδης, Γιώργος Αποστολίδης, Σεραφείμ Θέος, Ντούσαν Σάκοτα, Στράτος Περπέρογλου, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Ίαν Βουγιούκας, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ 2009: ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

Η γενιά των 90αρηδων και 91αρηδων θεωρείται μία από τις πιο πετυχημένες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ σε επίπεδο μικρών εθνικών ομάδων. Ένας από τους λόγους που ισχύει αυτό ήταν η τρελή πορεία της στο Μουντομπάσκετ U19 της Νέας Ζηλανδίας το 2009. Τότε που κόντρα στα προγνωστικά έκανε μία τρελή πορεία, φτάνοντας μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, παίζοντας με τον Λεωνίδα Κασελάκη σε θέση σέντερ!

Εθνική U19: Η ιστορία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο
EUROKINISSI

Η ΔΩΔΕΚΑΔΑ: Νώντας Παπαντωνίου, Δημήτρης Κατσίβελης, Ιωάννης Αγγελόπουλος, Βαγγέλης Μάντζαρης, Ιωάννης Καραθανάσης, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Γεωργάκης, Κώστας Σλούκας, Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, Νίκος Παππάς, Λεωνίδας Κασελάκης, Ζήσης Σαρικόπουλος

ΕΛΛΑΔΑ 2015: ΧΑΘΗΚΕ ΟΡΙΑΚΑ ΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

Για τρίτη φορά στην ιστορία η Ελλάδα φιλοξένησε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Εφήβων, αυτή τη φορά στο Ηράκλειο. Η γενιά των 96αρηδων, ενισχυμένη με την εξαιρετική γενιά των 97αρηδων, στόχευε και αυτή σε ένα μετάλλιο. Έφτασε πράγματι κοντά σε αυτό το στόχο, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε, γεγονός στο οποίο έπαιξε ρόλο και ένας τραυματισμός του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου (διάστρεμμα), που δεν τον άφησε να πιάσει τα γνωστά του στάνταρ, με τους Τάιλερ Ντόρσεί (στο ντεμπούτο του με τα γαλανόλευκα), Ντίνο Μήτογλου και Γιώργο Παπαγιάννη να τραβάνε το περισσότερο κουπί.

Εθνική U19: Η ιστορία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο
EUROKINISSI

Η ΔΩΔΕΚΑΔΑ: Βασίλης Τολιόπουλος, Μιχάλης Λούντζης, Θωμάς Κώττας, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Ντίνος Μήτογλου, Βασίλης Μουράτος, Διονύσης Σκουλίδας, Γιώργος Τσαλμπούρης, Σωτήρης Μπιλλής, Δημήτρης Σταμάτης, Γιώργος Παπαγιάννης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

TAGS ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ U19
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ