ΜΠΑΣΚΕΤ

Όταν η Γιουγκοσλαβία ταπείνωσε τις ΗΠΑ στην Ιντιανάπολις!

Όταν η Γιουγκοσλαβία ταπείνωσε τις ΗΠΑ στην Ιντιανάπολις!

Σαν σήμερα (5/9), πριν από 14 χρόνια, ο Μποντιρόγκα, ο Ντίβατς, ο Γκούροβιτς και ο Στογιάκοβιτς κέρδισαν τους Αμερικανούς στον προημιτελικό του Μουντομπάσκετ μέσα στο "σπίτι" τους πριν από το λάθος του Πιτσίλκα στον τελικό (VIDEOS).

Στις προηγούμενες 13 συμμετοχές της σε Μουντομπάσκετ, η Γιουγκοσλαβία έδωσε 87 αγώνες, μέτρησε 66 νίκες - 21 ήττες, σκόραρε 7.289 πόντους και δέχτηκε 6.428 απέναντι σε 31 διαφορετικές εθνικές ομάδες. Η υπέρτατη πρόκληση δεν είχε έλθει ακόμα...

Το 2002, λοιπόν, ο Σβέτισλαβ Πέσιτς κάλεσε τους Μποντιρόγκα, Στογιάκοβιτς, Ντρόμπνιακ, Γιάριτς, Τομάσεβιτς, Γκούροβιτς και Ρακότσεβιτς, μαζί με τους rookies Ραντμάνοβιτς, Τσαμπαρκάπα και Βούγιανιτς. Στην εθνική ομάδα εντάχθηκαν επίσης ο Ντέγιαν Κοτούροβιτς, ο οποίος αγωνίστηκε με τη Γιουγκοσλαβία το 1995, και ο τεράστιος Βλάντε Ντίβατς, ο οποίος απείχε από τις διεθνείς υποχρεώσεις μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, το 1996.

Κοινός στόχος; Η διάκριση μέσα στο "σπίτι" των Αμερικανών, στην Ιντιανάπολις! Κι όμως, η ήττα (69-71) από την Ισπανία μόλις στη δεύτερη αγωνιστική προσγείωσε απότομα τους Γιουγκοσλάβους, υποχρεώνοντας τον κόουτς Πέσιτς να βγάλει στη... σέντρα τους παίκτες του, κατηγορώντας τους για χαλάρωση κι έλλειψη ενδιαφέροντος! Το "πείραμα" του Πέσιτς δοκιμάστηκε ξανά στον αγώνα με το Πουέρτο Ρίκο, για τη δεύτερη φάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Πορτορικανοί ανέτρεψαν το εις βάρος τους 75-64 κι εν τέλει έφτασαν στη νίκη με 83-85, έπειτα από 2/2 βολές του Χοσέ "Πικουλίν" Ορτίθ στο τέλος.

Όταν η Γιουγκοσλαβία ταπείνωσε τις ΗΠΑ στην Ιντιανάπολις!

Τα άλλα ζευγάρια ήταν Ισπανία – Γερμανία, Αργεντινή – Βραζιλία και Πουέρτο Ρίκο – Νέα Ζηλανδία. Στο ρόστερ των ΗΠΑ υπήρχαν οι Μάικλ Φίνλεϊ, Μπαρόν Ντέιβις, Ρέτζι Μίλερ, Αντόνιο Ντέιβις, Πολ Πιρς, Αντρέ Μίλερ, Σον Μάριον, Τζέι Ουίλιαμς, Μπεν Γουάλας, Έλτον Μπραντ και Ρεφ Λαφρέντζ. Στο μισο-άδειο Conseco FieldHouse οι Γιουγκοσλάβοι που βρίσκονταν στις κερκίδες κέρδισαν κατά κράτος τους Αμερικανούς. Στο παρκέ, οι Γιούγκοι έψαχναν τη ρεβάνς για την ήττα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, έξι χρόνια νωρίτερα. Στα 77" για τη λήξη, ο Γκούροβιτς σκόραρε πίσω από τα 6.25 κι έχοντας πάνω του τον "οικοδεσπότη" Ρέτζι Μίλερ, κάνοντας το 77-73! Ο Μίλερ απάντησε με το ίδιο… νόμισμα (77-76) ωστόσο ο Γιάριτς με 4/4 βολές στα τελευταία δευτερόλεπτα διαμόρφωσε το 81-78. Οι Αμερικανοί είχαν στη διάθεσή τους 11.8 δεύτερα για να εκδηλώσουν επίθεση ωστόσο ο Αντρέ Μίλερ αστόχησε σε προσπάθεια για τρίποντο. Η Γιουγκοσλαβία ήταν στα ημιτελικά!

Το σόου του Μποντιρόγκα και ο Πιτσίλκας

Στα ημιτελικά, η Νέα Ζηλανδία ζόρισε τους Γιουγκοσλάβους αφού προηγήθηκε 57-56 στα 4'20'' για τη λήξη όμως τα back2back τρίποντα του Βούγιανιτς οδήγησαν την ομάδα του στη νίκη (89-78) και την πρόκριση στον τελικό, κόντρα στην Αργεντινή. Εκεί οι Γιούγκοι πήγαν στα αποδυτήρια με το υπέρ τους 41-39 ωστόσο οι ''γκαούτσος'' ανέτρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση, εκμεταλλεύτηκαν την… εκνευριστική αστοχία των παικτών του Πέσιτς και προηγήθηκαν με +8 (66-74) στα 2'30'' για τη λήξη!

Όταν η Γιουγκοσλαβία ταπείνωσε τις ΗΠΑ στην Ιντιανάπολις!

Twitter @Giannis_Stavr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ