ΜΠΑΣΚΕΤ

Όταν η Εθνική "σφράγισε" την πρόκριση στην οκτάδα

Όταν η Εθνική "σφράγισε" την πρόκριση στην οκτάδα

Στον δρόμο για το χρυσό για το Ευρωμπάσκετ του 1987, η Εθνική νίκησε την Γαλλία με 82-69, εξασφάλισε την πρόκριση στα προημιτελικά και χιλιάδες φίλαθλοι βγήκαν στους δρόμους. Πέρασαν 30 χρόνια από τότε.

Σαν σήμερα (7/6/1987), η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ, σε ένα ματς που ήταν "τελικός" για την πρόκριση, νίκησε στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου της την Γαλλία με 82-69 και εξασφάλισε το "εισιτήριο" για τα προημιτελικά, με 3-2 νίκες, τερματίζοντας στην 4η θέση του γκρουπ της. Πέρασαν 30 χρόνια από τότε.

Η Εθνική μας είχε δύσκολο έργο, καθώς η Γαλλία ήταν μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική ομάδα, διαθέτοντας ποιότητα, με το σκορ να είναι 38-38 στο ημίχρονο. Στο δεύτερο μέρος, η Ελλάδα ανέβασε την απόδοση της, βρήκε ρυθμό και έφτασε στο τέλος στη νίκη-πρόκριση με 82-69. Πρώτος σκόρερ της ήταν ο εκπληκτικός Νίκος Γκάλης με 34 πόντους (11/15δ, 2/4τρ, 6/8β), ο οποίος είχε για άξιους συμπαραστάτες τους Φάνη Χριστοδούλου (12π), Παναγιώτη Γιαννάκη (10π) και Αργύρη Καμπούρη (10π).

Ήταν μία σημαντική επιτυχία, μία σπουδαία νίκη, αλλά και μία παλικαρίσια πρόκριση, με αποτέλεσμα χιλιάδες φίλαθλοι να βγουν στους δρόμους της Αθήνας και να πανηγυρίσουν την νίκη της ομάδας του Κώστα Πολίτη, η οποία στα προημιτελικά κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ιταλία, την οποία και ακολούθως απέκλεισε. Εκείνη η νίκη επί της Γαλλίας, γέμισε με αυτοπεποίθηση τους παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, φτάνοντας στο τέλος στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου με σερί θετικά αποτελέσματα.

Όταν η Εθνική "σφράγισε" την πρόκριση στην οκτάδα

"Πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε, αλλά τα πρώτα 10 λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου ήταν καταδικαστικά για εμάς. Σε αυτό έβαλαν το χέρι τους οι 15.000 φίλαθλοι που βρέθηκαν στις εξέδρες, αφού και... νεκρούς μπορούν να αναστήσουν!". Ο Ρισάρ Ντακουρί, ο πρώτος σκόρερ των Γάλλων με 15 πόντους, εκθείασε το ταλέντο και την ποιότητα του εντυπωσιακού Νίκου Γκάλη: "Θέλεις τρεις παίκτες για να τον σταματήσεις. Και πάλι δεν είσαι σίγουρος. Είναι άλλο πράγμα αυτός ο παίκτης!! Μπορεί με τον Βεστρίς να περιορίσαμε τον Φασούλα, αλλά τον Γκάλη δεν μπορείς να τον περιορίσεις με τίποτα!"

Ο δημοσιογράφος του Sport24.grκαι διευθυντής στο «Φως των Σπορ», Γιάννης Φιλέρης, έζησε από κοντά τον θρίαμβο του 1987 και τον εξιστορεί, μέσα από τις αναμνήσεις και τις αφηγήσεις των μεγάλων πρωταγωνιστών, στο βιβλίο "Τίποτα δεν μας σταμάτησε", που κυκλοφορεί από την «Physical Goods» της 24Media σε αποκλειστική συνεργασία με τα Public. Πέρασαν 30 χρόνια από τότε.

ΕΛΛΑΔΑ (Πολίτης): Γκάλης 34(2), Γιαννάκης 10(2), Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 7(1), Ανδρίτσος 4, Φασούλας 5, Χριστοδούλου 12, Ιωάννου.

ΓΑΛΛΙΑ (Γκαλ): Ιφναγκέλ 9(1), Ντεμορί 12(2), Ντακουρί 15(1), Ντιμπουισόν 11(3), Οστρόφσκι 10, Μπρεσάντ 2, Ντεγκανίς 2, Μπενιό 4, Βεστρίς 4, Τσαμ.

Σε VIDEO η αναμέτρηση:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ