ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ολυμπιακός και τέσσερις ακόμα ομάδες που έμειναν από βενζίνη

Ο Ολυμπιακός και τέσσερις ακόμα ομάδες που έμειναν από βενζίνη
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη χρονιά με όνειρα, ωστόσο στη συνέχεια έζησε έναν από τους χειρότερους εφιάλτες. Δεν ήταν, όμως, μόνο οι "ερυθρόλευκοι" που είχαν φιλοδοξίες φέτος αλλά απέτυχαν επειδή τους καθοριστικούς μήνες έμειναν από βενζίνη.

Στο ποδόσφαιρο, μία καλή εκκίνηση σε συνδυασμό με σταθερότητα στη διάρκεια όλης της σεζόν, είναι αρκετά πιθανό να οδηγήσει στην επιτυχία. Στο μπάσκετ τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Το βασικό ζητούμενο για τις ομάδες είναι να βρίσκονται σε φόρμα στους τελευταίους μήνες της σεζόν. Η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα ομάδων που ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοση τους από τον Φεβρουάριο κι έπειτα κι έφτασαν στην κατάκτηση τίτλων ενώ αρχικά ήταν στα αζήτητα. Κι οι ίδιοι οι προπονητές δουλεύουν για να είναι έτοιμοι οι παίκτες τους στο διάστημα αυτό.

Μην πάτε μακριά. Αυτό έγινε το 2012 όταν ο Ολυμπιακός βρέθηκε κοντά στον αποκλεισμό στην πρώτη φάση της EuroLeague αλλά μετά τις αλλαγές που έγιναν, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης και της Ελλάδας. Υπάρχει, όμως, και το αντίστροφο. Οι ομάδες, δηλαδή, που ξεκίνησαν τη χρονιά με φιλοδοξίες και καλές εμφανίσεις, αλλά στη συνέχεια έμειναν από βενζίνη. Για διάφορους λόγους, όπως ένας τραυματισμός ή το σταθερό ντεφορμάρισμα κάποιων παικτών στα κρίσιμα ματς. Το είδαμε και φέτος, με τον Ολυμπιακό να είναι αυτή τη φορά ο αρνητικός πρωταγωνιστής.

Εσύ βέβαια δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Το ραδιόφωνο News 24/7 δίνει 88,6 λίτρα καύσιμα κάθε ημέρα! Πάρε μέρος στο μεγάλο διαγωνισμό όλο το μήνα για να είσαι εσύ αυτός ή αυτή που θα γεμίσει το ρεζερβουάρ με τα καύσιμα της ΕΚΟ! Δήλωσε συμμετοχή, βάλε 88,6 και περίμενε να ακούσεις το όνομά σου!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι "ερυθρόλευκοι" ολοκλήρωσαν την περσινή αγωνιστική περίοδο χωρίς τίτλο. Ο αποκλεισμός από τη Ζαλγκίρις Κάουνας και η απώλεια του πρωταθλήματος έφεραν στην πόρτα της εξόδου τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Ο Ντέιβιντ Μπλατ ήρθε στη θέση του Έλληνα τεχνικού και η έλευση του συγκεκριμένου προπονητή γέμισε άπαντες με αισιοδοξία στο Λιμάνι. Όχι μόνο για τις επιτυχίες που έχει ως προπονητής, έχοντας εργαστεί μεταξύ άλλων στο πλευρό του ΛεΜπρον Τζέιμς στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, αλλά κι επειδή μίλησε αμέσως για ένα πιο θεαματικό μπάσκετ από τους Πειραιώτες. Κάτι που ζητούσε μεγάλη μερίδα του κόσμου της ομάδας.

Όταν ξεκίνησε η σεζόν, ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής από την έδρα της Χίμκι με 87-66 και από την έδρα της Μπασκόνια με 85-80. Τα χαμόγελα έγιναν πιο πλατιά στον Πειραιά και η αλήθεια είναι πως μέχρι το φινάλε του πρώτου γύρου, το βασικό ζητούμενο ήταν η ομάδα να εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της EuroLeague. Κάπου εκεί, όμως, άρχισαν τα προβλήματα. Σοβαροί τραυματισμοί (βλ. Βασίλης Σπανούλης, Γιάνις Στρέλνιεκς), αγωνιστικοί λόγοι, λάθη στο ροτέισον, ατυχίες αλλά και τα όσα έγιναν (και συνεχίζουν να γίνονται) εκτός παρκέ, οδήγησαν τον Ολυμπιακό σε ένα συνεχόμενο ντεφορμάρισμα. Δεν ήταν μόνο οι ήττες. Οι “ερυθρόλευκοι” έπαιζαν κακό μπάσκετ. Και αυτό ίσως ήταν το χειρότερο όλων, διότι η χρονιά ξεκίνησε αλλιώς.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Οι Πειραιώτες γνώρισαν 7 ήττες στις τελευταίες 10 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου της EuroLeague και τελικά έμειναν εκτός playoffs. Κάτι που τις πρώτες εβδομάδες της αγωνιστικής περιόδου έμοιαζε απίθανο. Όσο για τις εντός συνόρων υποχρεώσεις; Οι εξελίξεις εδώ δεν ήταν αγωνιστικές κι οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην Α2.

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ

Εδώ κι αρκετά χρόνια, οι Ιταλοί προσπαθούν να πετύχουν κάτι καλό στη EuroLeague. Εντός των συνόρων, έχουν πάρει κάποια πρωταθλήματα, έχουν και ορισμένες αποτυχίες, ωστόσο αυτό που όλοι ζητάνε στο Μιλάνο είναι η διάκριση στη EuroLeague. Στο πλαίσιο αυτό, το καλοκαίρι του 2018 έκαναν ακόμα μία μεγάλη επένδυση. Απέκτησαν τους Μάικ Τζέιμς και Νεμάνια Νέντοβιτς (με τον πρώτο να έχει συμβόλαιο κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο) και κράτησαν -μεταξύ άλλων- τους Γκουντάιτις και Κουζμίνσκας.

Η χρονιά ξεκίνησε αρκετά καλά για την Αρμάνι Μιλάνο, η οποία είχε σταθερή παρουσία στην πρώτη 8άδα. Πήρε σημαντικές νίκες, όπως το 99-75 που πανηγύρισε στο ΣΕΦ και το 86-83 στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού. Υπήρχαν κάποια άσχημα διαστήματα, αλλά το σύνολο του Σιμόνε Πιανιτζιάνι έμεινε για αρκετό καιρό στις θέσεις που οδηγούν στα playoffs. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, η κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο. Η απουσία του Γκουντάιτις (σέντερ) άρχισε να γίνεται όλο και πιο φανερή, ο Νένοβιτς ήταν κι αυτός ταλαιπωρημένος από τους συνεχόμενους τραυματισμούς και όλα περνούσαν από τα χέρια του Μάικ Τζέιμς.

Η προσθήκη του Τζέιμς Νάναλι έφερε κάποια αισιοδοξία, αλλά η Αρμάνι δεν βρήκε χημεία μετά τη συγκεκριμένη μεταγραφή κι όλα αυτά οδήγησαν σε ένα αρνητικό σερί 4 αγώνων στο φινάλε της κανονικής περιόδου. Οι Ιταλοί έχασαν τα 5 από τα τελευταία 6 ματς που έδωσαν στη EuroLeague κι έμειναν γι’ ακόμα μία χρονιά εκτός! Ο Τζέιμς μέτρησε 19.8 πόντους κατά μέσο όρο, ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, αλλά η Αρμάνι στα κρίσιμα έμεινε από βενζίνη κι απέτυχε ξανά.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΙΚΕΡΣ

Μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις το περσινό καλοκαίρι ήταν η απόφαση που πήρε ο ΛεΜπρον Τζέιμς να αφήσει το Κλίβελαντ και τους Καβαλίερς και να μετακομίσει στο Λος Άντζελες για λογαριασμό των ιστορικών Λέικερς. Οι τελευταίοι, έχουν μείνει μακριά από τις επιτυχίες από τότε που ο Κόμπι Μπράιαντ έβαλε τέλος στην καριέρα του και περίμεναν από τον King James να τους επαναφέρει. Τα πρώτα αρνητικά σημάδια ήρθαν όταν δεν υπήρξε περαιτέρω σημαντική ενίσχυση, αλλά οι πρώτοι μήνες της σεζόν έφεραν κάποια αισιοδοξία από τη στιγμή που οι Λέικερς ήταν εντός της πρώτης 8άδας της Δύσης.

Ωστόσο δεν άντεξαν. Έμειναν από δυνάμεις. Και τελικά έμειναν εκτός playoffs γι’ ακόμα μία χρονιά. Οι λόγοι της συγκεκριμένης αποτυχίας αρκετοί. Αρχικά, η δύναμη της δυτικής περιφέρειας. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς ήταν κυρίαρχος στην Ανατολή, ωστόσο στην Δύση τα πράγματα είναι διαφορετικά. Επίσης, το πιο κομβικό σημείο ήταν ο τραυματισμός του King James. Χτύπησε στο ματς με τους Γουόριορς ανήμερα των Χριστουγέννων, έχασε συνολικά 17 παιχνίδια και στο διάστημα αυτό οι Λέικερς υποχώρησαν σημαντικά στη βαθμολογία. Και δεν κατάφεραν να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Ο Ολυμπιακός και τέσσερις ακόμα ομάδες που έμειναν από βενζίνη
AP Photo/Marcio Jose Sanchez AP PHOTO/MARCIO JOSE SANCHEZ

Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο στην αρνητική κατάληξη που είχε η χρονιά για τους Λέικερς έπαιξε το γεγονός πως αναλώθηκαν για πολύ καιρό με το ενδεχόμενο απόκτησης του Άντονι Ντέιβις, ενώ οι τραυματισμοί τους πλήγωσαν ακόμα περισσότερο, με τους Μπολ και Ίνγκραμ να μένουν στα πιτς σε καθοριστικά παιχνίδια.

ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ ΘΑΝΤΕΡ

Οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ είναι από τις ομάδες που θα μείνουν στην ιστορία για αρνητικό λόγο. Η τριάδα των Γουέστμπρουκ, Χάρντεν, Ντουράντ -που οδήγησαν την ομάδα στους τελικούς του 2012- διαλύθηκε και οι Θάντερ ξεκίνησαν από την αρχή. Με ηγέτη των Γουέστμπρουκ. Η έλευση του Πολ Τζορτζ το καλοκαίρι του 2017 ήταν αυτό που έψαχναν οι Θάντερ για να θεωρηθούν ξανά διεκδικητές του τίτλου. Και είναι γεγονός πως η σεζόν 2018-19 ξεκίνησε με προσδοκίες. Οι πρώτοι μήνες της αγωνιστικής περιόδου βρήκαν την ομάδα στις πρώτες θέσεις της απαιτητικής δυτικής περιφέρειας, κάτι που έφερε περισσότερη αισιοδοξία στην Οκλαχόμα Σίτι. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη.

Ο ανταγωνισμός στη Δύση ήταν τεράστιος, οι Θάντερ δεν παρουσιάστηκαν σταθεροί εκτός έδρας (22-19), ο Πολ Τζορτζ δεν ήταν στο 100% λόγω τραυματισμού τους τελευταίους μήνες της χρονιάς και κάπως η Οκλαχόμα Σίτι τερμάτισε στην 6η θέση. Ο αντίπαλος τους στην πρώτη φάση των playoffs ήταν οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, με πολλούς να θεωρούν πως οι Θάντερ θα τα καταφέρουν παρά το μειονέκτημα έδρας. Η πραγματικότητα, όμως, ήταν διαφορετική. Η παρέα του Ράσελ Γουέστμπρουκ φάνηκε να μην έχει τις απαιτούμενες λύσεις να τα καταφέρει απέναντι στους Μπλέιζερς κι αποκλείστηκε με 4-1. Στους πιο κρίσιμους μήνες της χρονιάς, οι Θάντερ δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Υπάρχει και μία Εθνική ομάδα που παρουσιάστηκε με άδειο ντεπόζιτο στα κρίσιμα παιχνίδια κι έτσι απέτυχε να φτάσει στον στόχο της. Πρόκειται για την Εθνική Σλοβενίας. Την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, η οποία το καλοκαίρι του 2017 άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό με το εντυπωσιακό μπάσκετ που έπαιξε. Μόνο που στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι Σλοβένοι δεν είχαν τους σταρ τους διαθέσιμους κι έτσι παρουσιάστηκαν με ρόστερ έκτακτης ανάγκης. Πέρα από τον Γκόραν Ντράγκιτς που δεν θα φορέσει ξανά τη συγκεκριμένη φανέλα, απόντες ήταν ακόμα ο Λούκα Ντόντσιτς κι ο Άντονι Ράντολφ λόγω υποχρεώσεων σε NBA και EuroLeague αντίστοιχα.

Ακόμα κι έτσι, η Σλοβενία πέρασε την πρώτη φάση με ρεκόρ 2-4. Στον δεύτερο γύρο των προκριματικών, όμως, ήταν αδύνατο να τα βάλουν με αντιπάλους που είχαν λιγότερες απουσίες. Κι ο αποκλεισμός ήρθε με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς τερμάτισαν στην τελευταία θέση του ομίλου τους με 3 νίκες και 9 ήττες. Όσοι βρέθηκαν στο παρκέ, πάλεψαν για την Εθνική ομάδα της χώρας τους. Η Σλοβενία, όμως, δεν θύμιζε τίποτα την ομάδα που είδαμε στο Eurobasket 2017, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας.

Εσύ βέβαια δεν χρειάζεται να ανησυχείς αφού το ραδιόφωνο News 24/7 σου δίνει τη δυνατότητα να κερδίσεις 88,6 λίτρα κάθε μέρα. Πάρε μέρος στο μεγάλο διαγωνισμό όλο το μήνα για να είσαι εσύ αυτός ή αυτή που θα γεμίσει το ρεζερβουάρ με τα καύσιμα της ΕΚΟ! Συντονίσου στους 88,6 και περίμενε να ακούσεις το όνομά σου!

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ