ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο "Mr. Dogus", ο Νουσρέτ και οι μαρίνες

Ο "Mr. Dogus", ο Νουσρέτ και οι μαρίνες
AP

Ο Φερίτ Σαχένκ βρέθηκε στη χώρα μας, παρακολούθησε από κοντά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε (95-70) και στη συνέχεια διασκέδασε σε νυχτερινό κέντρο. Διαβάστε ποιος είναι ο "Mr. Dogus", ποια η σχέση του με το μπάσκετ, τι τον συνδέει με τον διάσημο σεφ, Νουσρέτ, και τι... στοχεύει να αγοράσει στην Ελλάδα.

Το ματς του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε ήταν από τα πλέον σημαντικά της 21ης αγωνιστικής της EuroLeague και παιχνίδι καθοριστικής σημασίας για την τελική κατάταξη της regular season. Οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν το καθήκον τους με 95-70 , με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να παρακολουθεί από κοντά την αναμέτρηση. Στο πλευρό του βρέθηκε ο Φερίτ Σαχένκ . Ο ιδιοκτήτης του Doğuş Group. Μεγάλου χορηγού της Φενέρμπαχτσε, αλλά και της EuroLeague, με τον οποίο στη συνέχεια διασκέδασαν μαζί .

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η DOGUS

Ιδρύθηκε το 1951 και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, απασχολεί περισσότερους από 40.000 υπαλλήλους. Πρόκειται για τον τρίτο μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο στην Τουρκία, με πάνω από 250 εταιρίες σε διάφορους τομείς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως η Dogus περιλαμβάνει την Garanti Bank, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην γειτονική χώρα, αντιπροσωπείες των Porsche, Audi και Volkswagen, εστιατόρια, τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και κατασκευαστικέ εταιρίες. Ο όμιλος γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη από το 1989, όταν ανέλαβε τις τύχες του ο Φερίτ Σαχένκ, γιος του Αϊχάν Σαχένκ, ιδρυτή της Dogus.

Ο "Mr. Dogus", ο Νουσρέτ και οι μαρίνες
EUROKINISSI

Εκτός όλων των άλλων, η Dogus έχει κάνει σημαντικό άνοιγμα στα ΜΜΕ. Το NTV -από τα μεγαλύτερα δίκτυα στην Τουρκία- της ανήκει ενώ στη λίστα της περιλαμβάνονται ακόμα αρκετά τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί, sites και περιοδικά. Πρόκειται για έναν Κολοσσό στη γειτονική χώρα.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΕΡΙΤ ΣΑΧΕΝΚ

Ο πατέρας του έκανε την αρχή το 1951. Εκείνος πήγε να σπουδάσει στη Βοστώνη. Κι όταν γύρισε στην Πόλη -το 1989- άρχισε να έχει ενεργό ρόλο στον όμιλο. Αρχικά στην Garanti Bank και μετά από μερικά χρόνια στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Μόνο που Φερίτ άλλαξε πολλά συγκριτικά με τον πατέρα του. Πήρε δύσκολες αποφάσεις κι εν τέλει δικαιώθηκε. Όλα ξεκίνησαν όταν το 1988 αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιο της Garanti Bank που κατείχε, για να αγοράσει δυο αλυσίδες τροφίμων και το NTV. Κίνηση ματ. Και δεν έμεινε εκεί. Επηρεασμένος από τα όσα είχε βιώσει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, δημιούργησε τμήμα που ήταν υπεύθυνο να εντοπίζει και να προσλαμβάνει ικανά στελέχη και παράλληλα παρείχε στους υπαλλήλους του υπηρεσίες που ήταν άγνωστες στην Τουρκία, όπως την επιβράβευση, με τη χρήση των πιστωτικών καρτών ή την ασφάλεια.

Το 2001 ο πατέρας του Φερίτ Σαχένκ έφυγε από τη ζωή. Καρδιακή προσβολή. Στη μνήμη του πατέρα του, ονόμασε το γήπεδο της Νταρουσάφακα "Ayhan Sahenk Spor"... Πριν αυτή μετακομίσει το 2015 στην πιο σύγχρονη Volkswagen Arena Istanbul, η οποία ήταν το "σπίτι" της στη EuroLeague.

Ο ίδιος συνέχισε να μεγαλώνει τον όμιλο. Εδραιώθηκε στα τουρκικά ΜΜΕ και το 2004 οι υπάλληλοι του ομίλου είχαν φτάσει τους 18.000 ανθρώπους και οι πελάτες τους 5 εκατομμύρια. Πλέον η θέση του είναι πολύ ισχυρή, παρά τις -αναμενόμενες- δυσκολίες που πέρασε. Σύμφωνα με το Forbes, ο 53χρονος Σαχένκ είναι στο νούμερο 973 με τους δισεκατομμυριούχους όλου του πλανήτη και στο #7 στην Τουρκία. Μάλιστα, το 2015 αγόρασε το κτήριο της πρεσβείας του Καναδά στο Κολωνάκι, έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ! Όσο για την προσωπική του ζωή; Είναι παντρεμένος με Ντιάνα, μία γυναίκα από την Αμερική, κι έχουν μία κόρη, τη Δάφνη.

Ο ΝΟΥΣΡΕΤ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ

Ο Σαχένκ είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει να περνάει καλά. Καθόλου παράξενο. Επίσης, θέλει να είναι μαζί με διάσημους. Του αρέσει η καλή ζωή κι ασχολείται με πολλά πράγματα. Συνήθως, όμως, βαριέται εύκολα. Αυτός είναι και ο λόγος που σύντομα θα κλείσει το NTV, στο οποίο επένδυσε πάρα πολλά. Μπήκε στο χώρο τον media, αγόρασε δικαιώματα, αλλά πλέον η τηλεόραση δεν τον ενδιαφέρει.

Τον τελευταίο καιρό, έχει αναλάβει την προώθηση του Νουσρέτ Γκοκτσέ. Πρόκειται για τον διάσημο σεφ -γνωστό ως Salt Bae- με τον οποίο άνοιξαν προσφάτως μαγαζί και στις ΗΠΑ.

Ο "Mr. Dogus", ο Νουσρέτ και οι μαρίνες

Εκτός όλων των άλλων, ο "Mr. Dogus" ασχολείται πάρα πολύ με τα μικρά (μη φυσικά) λιμάνια, κυρίως για σκάφηαναψυχής ανά τον κόσμο. Τις λεγόμενες μαρίνες. Έχει επενδύσει πολλά χρήματα στην Τουρκία, στην Κροατία (συγκεκριμένα στο Ζαντάρ), ενώ πλέον ακούγεται έντονα πως ενδιιαφέρεται να κάνει ανάλογες δουλειές και στην Ελλάδα. Ποια μαρίνα τον ενδιαφέρει; Λέγεται πως έχει βάλει στο μάτι τον Αγιο Κοσμά και γι αυτό βρίσκεται στην Ελλάδα.

Ο ΜΟΥΣΑ ΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Διαβάζοντας κανείς τα παραπάνω, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως λίγο έως πολύ, η ενασχόληση του Σαχένκ με τον αθλητισμό ήταν αναμενόμενη. Είναι φίλος της Φενέρμπαχτσε. Έχει ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και ήταν χορηγός στη μεταγραφή του επιθετικού Μούσα Σο πριν από μερικά χρόνια. Το μπάσκετ μπήκε στη ζωή του το 2013. Όχι μέσω της Φενέρ. Η Dogus έγινε βασικός χορηγός της Νταρουσάφακα . Ομάδα δεύτερης κατηγορίας τότε. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στη Super Ligi, η ομάδα δημιούργησε ένα σπουδαίο ρόστερ, με πλούσιο μπάτζετ και ανθρώπους όπως ο Ιμπραϊμ Κουτλουάι σε θέσεις "κλειδιά". Η άνοδος ήρθε αναμενόμενα και στόχος της ομάδας ήταν η άμεση συμμετοχή στην Ευρώπη.

Ο "Mr. Dogus", ο Νουσρέτ και οι μαρίνες
AP

Η ανάπτυξη της Νταρουσάφακα συνεχίστηκε. Ως νεοφώτιστη τερμάτισε στην 5η θέση και τα επόμενα χρόνια ήταν εντός 4άδας. Ως εκ τούτου, προέκυψε και η συμμετοχή της στη EuroLeague. Πήρε wild card το 2015 κι έφτασε μέχρι το TOP 16 και πέρυσι έκανε το βήμα παραπάνω, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά. Εκεί την απέκλεισε η Ρεάλ Μαδρίτης. Οι σπουδαίες κινήσεις που έκανε η Νταρουσάφακα με τη Dogus ως χορηγό πολλές. Ορισμένες είχαν κι ελληνικό χρώμα, αφού τη φανέλα της ομάδας φόρεσαν -μεταξύ άλλων- οι Γκριρ, Γκόρντον, Σεϊμπούτις, Γουίλμπεκιν. Φυσικά, η κορυφαία ήταν η πρόσληψη του Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα στον πάγκο της ομάδας.

Το καλοκαίρι, η Dogus επένδυσε και στη Φενέρμπαχτσε. Λίγο καιρό μετά την κατάκτηση της EuroLeague από την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση πως ο όμιλος θα βάλει χρήματα στη Φενέρ, η οποία αναμένεται να λάβει περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια. Η είδηση επιβεβαιώθηκε, οι πρωταθλητές Ευρώπης έκαναν γι' ακόμα ένα καλοκαίρι ηχηρές μεταγραφές κι η Νταρουσάφακα πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Συνεχίζει να πρωταγωνιστεί, αλλά πλέον σε επίπεδο EuroCup.

Κοινώς, δύο "γίγαντες" ενώθηκαν. Η συμμαχία της Φενέρ με την Dogus είναι από τα πλέον σημαντικά γεγονότα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που από το 2015 η Dogus αποτελεί κι έναν από τους βασικούς χορηγούς της EuroLeague κι έχει επενδύσει αρκετά στις διοργανώσεις της.

Photo Credits: AP, Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ