ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο κεραυνός έπεσε τρεις φορές στην Oklahoma City

Ο κεραυνός έπεσε τρεις φορές στην Oklahoma City

Σε ένα μήνα ο οργανισμός της Oklahoma City Thunder πένθησε το χαμό τριών δικών του ανθρώπων. "Ο μόνος τρόπος για να αντεπεξέλθουμε είναι να μείνουμε ενωμένοι", επιμένουν αυτοί που τα ζουν.

Δεν πρόλαβαν να συνέλθουν από την απώλεια της συζύγου του Monty Williams και έμαθα πως ένας εκ των μετόχων έχασε τη ζωή του, όταν το αυτοκίνητο του έπεσε με μεγάλη ταχύτητα σε τοίχο. Πριν προλάβουν να επεξεργαστούν αυτά τα δεδομένα, έμαθαν πως ο μικρός αδελφός του Dion Waiters δολοφονήθηκε στη Philadelphia. Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά (σε διάστημα ενός μήνα), οι παίκτες και οι προπονητές της Oklahoma City Thunder έπρεπε να κάνουν και τη δουλειά τους. Το μόνο παρήγορο ενδεχομένως να είναι πως το κακό τρίτωσε. Αλλά μια επιφύλαξη την έχουν.

Το αυτοκινητικό ατύχημα της συζύγου του Monty Williams

Στις 8 το απόγευμα της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου, η Ingrid Williams ήταν στο αυτοκίνητο της, μαζί με τα τρία από τα πέντε παιδιά της, όταν διερχόμενο όχημα πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μετωπικά με το όχημα της. Ήταν 44 χρόνων. Αυτόπτες μάρτυρες κάλεσαν ασθενοφόρο, τη μετέφεραν στο νοσοκομείο, αλλά υπέκυψε την επομένη στα τραύματα της. Τη ζωή της έχασε και η οδηγός του άλλου αυτοκινήτου (η 55χρονη Susannah Donaldson), μαζί με το σκυλί της που ήταν στην αγκαλιά της. Τα παιδιά τραυματίστηκαν ελαφρά, από την πρόσκρουση. Όλη η κοινότητα του ΝΒΑ σοκαρίστηκε και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της για το χαμό της συζύγου του Monty Williams (assistant των Thunder), με τον Κevin Durant να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα του. Ο Antony Morrow, ο οποίος είχε παίξει υπό τις οδηγίες του Williams στους Pelicans δήλωσε "ο Θεός κάλεσε πίσω, κοντά του έναν από τους αγγέλους του".

Ο κόουτς της ομάδας, Billy Donovan στάθηκε στο ότι " η σκληρή πραγματικότητα είναι πως έχουμε να παίξουμε ένα παιχνίδι", εναντίον των New Orleans Pelicans " και πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πονάμε ως οργανισμός, ως ομάδα. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να παίξουμε μπάσκετ".

Στην κηδεία παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των οργανισμών και άνθρωποι με τους οποίους είχε δουλέψει κατά καιρούς ο Williams, ο οποίος μεταξύ άλλων, τους ευχαρίστησε "γνωρίζοντας πως και για εσάς είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή. Είναι σκληρό αυτό που συνέβη στην οικογένεια μας, αλλά θα βρούμε τη λύση. Η γυναίκα μου θα μου έριχνε μπουνιά αν καθόμουν χωρίς να κάνω κάτι άλλο, πέραν του να κλαίω για ό,τι συνέβη. Αυτό δεν "παίρνει" κομμάτι του πόνου, αλλά θα βρούμε τη λύση γιατί ο Θεός θα βοηθήσει. Δεν μπορείς να παραιτηθείς. Δεν μπορείς να εγκαταλείψεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχαν δυο νεκροί και θα ήταν χρήσιμο να προσευχηθούμε και για την οικογένεια της άλλης οδηγού. Δεν ξύπνησε με σκοπό να κάνει κακό στη γυναίκα μου.

Η ζωή είναι σκληρή και αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Δεν κρατάμε κακία στην οικογένεια Donaldson και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Θεός μας αγαπά. Με αγαπά τόσο πολύ, που παρά τα λάθη μου, μου έδωσε αυτή τη γυναίκα".

Μίλησε για εκείνη, τη γνωριμία τους, το πόσο τον στήριξε όταν στα 18 αναγκάστηκε να σταματήσει το μπάσκετ, γιατί κινδύνευε η ζωή του και κατέληξε στο " η γυναίκα μου είναι στον παράδεισο. Εκεί όπου ανήκει. Και ζηλεύω, αλλά έχω πέντε παιδιά που πρέπει να μεγαλώσω. Θέλω να γιορτάσετε τη ζωή της. Δεν τη χάσαμε. Χάνεις κάποιον, όταν δεν ξέρεις που είναι και εγώ ξέρω ακριβώς πού είναι η γυναίκα μου. Θα μου λείψει να της κρατώ το χέρι, να μιλώ μαζί της. Απολάμβανα να είμαι μαζί της, με την οικογένεια μου".

Το Σάββατο (12/3) η ομάδα ενημέρωσε ότι ο Williams θα μείνει εκτός, για το υπόλοιπο της σεζόν. " Το πιο σημαντικό πράγμα για τον Monty, στην δεδομένη χρονική στιγμή είναι να μείνει κοντά στην οικογένεια του και το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς, ως οργανισμού είναι να τον στηρίξουμε ως άνθρωπο, με όποιον τρόπο μπορούμε" δήλωσε ο GM, Sam Presti, πριν καταλήξει στο " παρ' ότι δεν θα επιστρέψει φέτος, η παρουσία του θα είναι αισθητή από όλους όσοι μετέχουμε στο πρόγραμμα. Θα είμαστε κοντά του, κοντά στην οικογένεια του".

Η αυτοκτονία του μετόχου

Ο Aubrey McClendon ασχολείτο με το φυσικό αέριο (η Oklahoma είναι η δεύτερη πολιτεία στις ΗΠΑ, σε παραγωγή) και άνηκε στην ελίτ του είδους, ως συνιδρυτής της Chesapeake Energy. Την ξεκίνησε μαζί με τον Tom L. Ward και αρχικό κεφάλαιο 50.000 δολάρια και την εξέλιξαν σε έναν εκ των μεγαλύτερων παραγωγών φυσικού αερίου και εξόρυξης πετρελαίου -στην πόλη που είναι στην 5η θέση της εθνικής λίστας. Ήταν και μέτοχος στην Oklahoma City Thunder και γενικά δεν φαινόταν να 'χει κάποιο πρόβλημα.

Την Πρωταπριλιά του 2013 είχε αποσυρθεί (αναγκαστεί σε παραίτηση) από τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό φυσικού αερίου στις ΗΠΑ (βλ. την εταιρία του) και 10 ημέρες μετά ανακοίνωσε τη δημιουργία της American Energy Partners. Προσέλαβε περισσότερους από 600 υπαλλήλους και προχώρησε σε δέσμευση ιδίου κεφαλαίου, για το ποσό των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Φεβρουάριο του 2015 η Chesapeake Energy κατέθεσε μήνυση εναντίον του, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης δεδομένων της εταιρίας, σχετικά με τις διαθέσιμες εκτάσεις. Εκείνος απάντησε πως είχε κάθε δικαίωμα σε όλες τις πληροφορίες που είχε στην κατοχή του, δεδομένων των διαφωνιών με την Chesapeak. Η λύση δόθηκε σε διαιτητικό δικαστήριο και αφορούσε 3 εκατομμύρια δολάρια, αποζημίωσης.

Αυτό ωστόσο, ήταν ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε μέσα στο 2015. Όπως έγινε γνωστό μετά το θάνατο του, η νομική του ομάδα (μέχρι που προσέλαβε το δικηγόρο του Bill Clinton στην αλήστου μνήμης δίκη για το λεκέ) είχε επισκεφτεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης τρεις φορές για να πείσει να μην διωχθεί ο πελάτης της.

Ο κεραυνός έπεσε τρεις φορές στην Oklahoma City

Την πρώτη ημέρα αυτού του Μάρτη, κατηγορήθηκε από ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων για "παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων και συνωμοσία ώστε να "ρίξει" τις τιμές στις μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, στη βορειοδυτική Oklahoma, με νοθεία κατά τη διαδικασία υποβολής προσφορών". Είχε χαρακτηριστεί ως ο οργανωτής απάτης, μεταξύ δυο μεγάλων ενεργειακών εταιριών από το Δεκέμβριο του 2007 έως τον Μάρτιο του 2012. Αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης πολλών χρόνων, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας θα δημοσιεύονταν προσωπικά emails -και άρα θα αποκαλύπτονταν οι τακτικές του.

Εκείνος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία έγραψε πως "αρνούμαι όλες τις κατηγορίες" μαζί και ότι "για 35 χρόνια αυτό που έκανα ήταν να δημιουργώ θέσεις εργασίας στην Oklahoma, να δίνω ώθηση στην οικονομία της, όπως παρείχα μεγάλες ποσότητες ενέργειας σε όλη τη χώρα". Κατέληγε στο ότι "θα παλέψω να αποδείξω την αθωότητα μου και να "καθαρίσω" το όνομα μου". Την ίδια ημέρα, είχε προγραμματίσει ένα ραντεβού για δείπνο, με κάποιους εν δυνάμει συνεργάτες. Ένας ήταν ο Vicente Fox, πρώην πρόεδρος του Μεξικού. Ενόσω τον περίμεναν, οι τέσσερις συνδαιτυμόνες άνοιξαν τρία μπουκάλια κρασί από την προσωπική του επιλογή. Εκείνος όμως, αργούσε να φανεί.

Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένας απεσταλμένος του και ζήτησε εκ μέρους του συγγνώμη για την αδυναμία του να παραστεί στο ραντεβού. Οι επιχειρηματίες που είχαν κληθεί στο ιδιωτικό δείπνο είχαν μάθει ήδη για τη μήνυση και ότι ο μεγαλύτερος επενδυτής της εταιρίας του McClendon (Energy Minerals Group του Houston) τον είχε εγκαταλείψει. Ανανέωσαν παρ' όλα αυτά, το ραντεβού τους μαζί του για την επομένη. Δεν έγινε ποτέ.

Το πρωί της 2ας Μαρτίου, το SUV του έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε υπερυψωμένη διάβαση, κατέληξε σε τοίχο και εξερράγη. Εκείνος βρήκε ακαριαίο θάνατο. Ήταν 56 χρόνων. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται ακόμα, με τις αρχές να μην έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Η δολοφονία του αδελφού του Waiters

H Philadelphia είναι μια εξόχως επικίνδυνη πόλη των ΗΠΑ, όπου χάνουν τη ζωή τους 68.761 άνθρωποι κάθε χρόνο. Ανά 1000 κατοίκους, δολοφονούνται οι 44 και η νύχτα της 9ης Μαρτίου ήταν " μια από τις πιο βίαιες στη σύγχρονη ιστορία", όπως είπε ο αρχηγός της αστυνομίας, Richard Ross. Τι συνέβη; Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάστημα τριών ωρών, σε διαφορετικά σημεία της πόλης από το απόγευμα της Τρίτης (όταν ένας άνδρας επιτέθηκε σε τρεις αγνώστους, με μαχαίρι στα νότια και σκότωσε τον έναν) και ακολούθησαν δολοφονίες σε άλλες τέσσερις περιοχές " χωρίς να υπάρχει λόγος ή κάποια λογική. Δεν ήταν όλοι σε ένα μέρος και αυτό κάνει τη δουλειά μας ακόμα πιο δύσκολη". Οι αρχές συνέλαβαν έναν, ως ύποπτο απρόκλητης επίθεσης.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο 21χρονος Demetrious Pinckey, αδελφός του Dion Waiters, γκαρντ των Thunder. Ο Pinckey έχασε τη ζωή του από σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι, στο 2300 της Morris Street, στα νότια της πόλης, στις 19.30. Προηγήθηκε κάποιου είδους διαφωνία, η σύρραξη οδηγών δίχρονων μηχανών και το μεταξύ τους κυνηγητό, στους δρόμους της πόλης. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως άκουσαν έναν μεγάλο αριθμό πυροβολισμών. Ένας τραυματίας (με σφαίρα στο γοφό και το γλουτό) νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Pinckey δηλώθηκε ως νεκρός στις 20.01. " Δεν έχουμε επιβεβαιώσει ακόμα την πληροφορία, αλλά μάθαμε πως το περιστατικό συνδεόταν με ένα συμβάν που αφορούσε μηχανή και έγινε πριν δυο χρόνια".

Η πρώτη δημόσια αντίδραση του Waiters ήταν αυτή.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο 24χρονος έχει ζήσει πολλές απώλειες ήδη, πολλές τραγωδίες. Το 2006 ο μεγάλος εξάδελφος του, Antose Brown δολοφονήθηκε, ένα χρόνο μετά θανατηφόρο χτύπημα δέχθηκε ένας άλλος εξάδελφος του, ο Isiah Brown και τρεις μήνες αργότερα έχασε τη ζωή του ο καλύτερος του φίλος, Rhamik Thomas. Το 2009 απεβίωσε σε δυστύχημα με μηχανή, ένας τρίτος εξάδελφος, ο Carl Brown, με τον Waiters να ομολογεί στο ESPN τότε ότι " έχασα τρία ξαδέλφια και τον κολλητό μου σε πολύ λάθος στιγμές. Όλοι μου έλεγαν να είμαι δυνατός και πως είναι σε ένα καλύτερο μέρος. Δεν ήταν αυτό που ήθελα να ακούσω. Είχα επικεντρώσει στο ότι ήταν νεκροί και δεν θα τους ξαναέβλεπα".

Δεν ήταν στο ρόστερ του ματς με τους Los Angeles Clippers, με τον Kevin Durant να μην ξέρει τι να πει όταν τον ρώτησαν για τα διαδοχικά περιστατικά. Εστίασε στον Dion και δήλωσε " είμαστε δίπλα του, είναι αδελφός μας και αυτό που περνά είναι πολύ δύσκολο. Θέλω να ξέρει πως θα... βάλουμε πλάτη σε όλα. Έχει την αγάπη μας και τη στήριξη μας. Ξέρει πως είμαστε εδώ για εκείνον". Ως γενικό σχόλιο, είχε να πει ότι " κάποιες φορές αυτός είναι ο τρόπος που σου συμπεριφέρεται η ζωή. Σίγουρα είναι ατυχή όσα περνάμε, αλλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μείνουμε ενωμένοι, ως οργανισμός, ως οικογένεια". Ο Waiters κατέληξε στο ότι ήθελε να μοιραστεί με τον κόσμο, αυτό που ακολουθεί.

" Μακάρι να μπορούσα να σας μιλήσω για όλα τα νέα παιδιά στην πόλη και να προσπαθήσω να προσπαθήσω να τους αλλάξω τη νοοτροπία, να τους κάνω να καταλάβουν πως η ζωή είναι πολλά περισσότερα από αυτούς τους δρόμους, γιατί στο τέλος της ημέρας οι δρόμοι δεν σε αγαπούν όσο τους αγαπάς εσύ. Στη ζωή υπάρχουν περισσότερα, να πας σχολείο, να βρεις δουλειά ή να βρεις κάτι που σε ενδιαφέρει. Θέλω μόνο το καλύτερο για την πόλη. Εμείς οι νέοι, οι ταλαντούχοι, οι ευλογημένοι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες μας. Θέλω να γίνω μέντορας σε όλους. Αν αυτό κάνει έστω μια μικρή αλλαγή, τότε θα δώσω όλον μου τον εαυτό.

ΥΓ: Η καλύτερη εκδίκηση είναι να προσπαθήσει να κάνεις την κατάσταση καλύτερη και έχω τη θέληση να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για αυτό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ