ΜΠΑΣΚΕΤ

Μανωλόπουλος στον Sport24 Radio 103,3: "Υποχρεωμένοι να τα βρουν οι αιώνιοι"

Μανωλόπουλος στον Sport24 Radio 103,3: "Υποχρεωμένοι να τα βρουν οι αιώνιοι"

Ο προπονητής του Ηφαίστου Λήμνου, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Είναι να γελάει κανείς" του Sport24 Radio 103,3 και μίλησε για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ.

Για τον Θανάση Γιαννακόπουλο και τις στιγμές που έζησε μαζί του, για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, για τον Ρικ Πιτίνο και τις αλλαγές που έφερε στην ομάδα του, αλλά και για την κόντρα των αιωνίων που... δυσκολεύει όλο το ελληνικό μπάσκετ μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Είναι να γελάει κανείς" των Παντελή Βλαχόπουλου - Γιώργου Συρίγου μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης (20/3) ο προπονητής του Ηφαίστου Λήμνου, Σωτήρης Μανωλόπουλος.

Για το χαμό του Θανάση Γιαννακόπουλου: “Θα ήθελα να πω συλλυπητήρια στην οικογένεια Γιαννακόπουλου και στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Θεωρώ ότι έφυγε ένας πολύ μεγάλος παράγοντας και νομίζω ότι θα μας λείψει.

Για τις στιγμές που θυμάται με τον Θανάση Γιαννακόπουλο:" Τον έζησα όταν ήμουν πολύ μικρός, στο εφηβικό του Παναθηναϊκού και μετά στην πρώτη ομάδα και έπειτα πολύ αργότερα σαν συνεργάτης του Αργύρη Πεδουλάκη, ενώ υποτίθεται ότι είχε αποσυρθεί. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση η ενέργεια και η αφοσίωση που είχε, όχι μόνο στους αγώνες, αλλά στις προπονήσεις, να μας ενθαρρύνει και πάντα θετικός. Αυτό που μου είχε κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση ήταν μετά από μια ήττα στην Ευρωλίγκα, στις 2 τα ξημερώματα όταν πήγαινε πάνω-κάτω και δεν μπορούσε να ηρεμήσει. Δεν μπορούσε να το χωνέψει. Αυτός ήταν ο Θανάσης Γιαννακόπουλος" .

Για τη χθεσινή νίκη του Ολυμπιακού με την Μπάγερν:" Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν μια καλή νίκη, γιατί ίσως περνούσε μια κρίση, ήταν πεσμένος ψυχολογικά και δεν νομίζω να είχε χάσει στο παρελθόν τόσα πολλά ματς στη σειρά. Η νίκη ήρθε με τον καλύτερο τρόπο. Δεν θα χαρακτήριζα εύκολη αντίπαλο την Μπάγερν. Ξεκίνησε δυνατά στο πρώτο λεπτό, στηρίχτηκε στους ψηλούς του και τα κατάφερε. Είναι πολύ μεγάλη η σεζόν, πολύ δύσκολη. Ολες οι ομάδες κάνουν τη δουλειά τους. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλή ομάδα, έχει πολύ βαριά φανέλα, αλλά βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο. Ηρθε ένας καινούριος προπονητής και είναι πολύ δύσκολο να ξεμάθεις κάτι. Είναι μια διαφορετική φιλοσοφία και είναι πολύ δύσκολο να μπεις σε ένα καινούριο σύστημα, μακριά από τις συνήθειές σου. Αυτό έχει δυσκολέψει τα πράγματα. Πολλές φορές λένε στην Αμερική “practicemakes perfect”.Αυτό είναι λάθος. “Good practice makes perfect. Practice makes permanent”.Η προπόνηση το εδραιώνει. Ο Ολυμπιακός πρέπει να αποκτήσει καινούριες συνήθειες, καινούριους αυτοματισμούς. Και αυτό παίρνει πολύ χρόνο".

Για τον Παναθηναϊκό: " Φάνηκε ότι είναι πιο δύσκολο γιατί κι αυτός ξαφνικά έπρεπε να παίξει τελείως διαφορετικό μπάσκετ, με τον ερχομό του Πιτίνο, από αυτό που είχε συνηθίσει. Δεινοπάθησε μέχρι να αποκτήσει ρυθμό, για να κατανοήσουν τι θέλει ο προπονητής, όχι ότι το έχουν καταφέρει 100%. Οπως μέχρι να καταλάβει και ο Πιτίνο τι παίκτες έχει και τι μπάσκετ μπορεί να παίξει. Δεν λέω ότι τα κατάφερε, γιατί δεν είναι εύκολο. Τα καταφέρνει πλέον ο Παναθηναϊκός και είναι στο σωστό δρόμο. Δεν ξέρω όμως αν θα προλάβει…".

Για τον Πιτίνο, εφόσον μείνει και του χρόνου, αν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωλίγκας:" Αυτό είναι μεγάλο ερωτηματικό. Εχει να κάνει με τις επιλογές των παικτών. Αν φέρει κολλεγιόπαιδα, θα σου πω δεν υπάρχει περίπτωση. Αν φέρει Αμερικανούς που έχουν ευρωπαϊκή εμπειρία και μπορούν να παίξουν αυτό που θέλει ο Πιτίνο, τότε θα σου πω ότι έχει τύχη γιατί μιλάμε για πολύ μεγάλο προπονητή. Είναι πανέξυπνος, μπορεί να προσαρμοστεί χωρίς να αλλάξει τελείως τη φιλοσοφία του. Θέλει όμως τους δικούς του παίκτες για να κάνουν αυτά που θέλει".

Για το ποια ήταν η πιο σημαντική αλλαγή που έφερε ο Πιτίνο: "Νομίζω ότι είναι πολλά πράγματα, όχι μόνο ένα. Θα έλεγα ότι είναι ο χρόνος που είχε, αλλά όχι με απόλυτη βεβαιότητα. Αν προκριθεί, θα πούμε ότι ο χρόνος τον βοήθησε. Αν δεν προκριθεί, θα πούμε ότι δεν είχε χρόνο. Σίγουρα είναι μεγάλη η βελτίωση του Καλάθη και ο τρόπος που παίζει. Ο Παπαπέτρου δείχνει ηγετικά στοιχεία. Και ο Βουγιούκας έχει βελτιωθεί, ο Παπαγιάννης ήμουν σίγουρος ότι θα βοηθήσει και όλοι ξέρουμε τι μπορεί να κάνει. Ολοι έχουν δείξει μια βελτίωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο προηγούμενος προπονητή δεν ήταν καλός. Μπορεί με τον Πασκουάλ να μην πήγαινε άλλο. Ο Πιτίνο έχει δουλέψει πολύ, δεν έχει γίνει τίποτα τυχαία, καθώς από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι στο γήπεδο".

Για τον Ηφαιστο:" Δεν νομίζω ότι υπάρχει μυστικό. Εγινε μια τεράστια προσπάθεια από την οικογένεια Μπούμπουρα. Είναι συγκεκριμένα πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα. Υπάρχει μια διοίκηση που προσπαθεί με το 100%, όχι μόνο για χρήματα αλλά για θέληση. Κάνει ό,τι ζητήσουμε, μου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και από εκεί και πέρα χρειάζεται να μπουν τα πράγματα σε σειρά. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι έπρεπε να βρω εκτός από παίκτες, τους καλύτερους άμεσους συνεργάτες, το καλύτερο σταφ, είτε αυτό έχει να κάνει με τον γυμναστή, το φυσιοθεραπευτή, τον εργοφυσιολόγο, τον παθολόγο. Ολα αυτά είναι πολύ σημαντικά για να έχεις μια ομάδα στη Λήμνο. Ολα έπρεπε να γίνουν από την αρχή και όλα έπρεπε να γίνουν σωστά. Εγινε πολύ καλή επιλογή στους παίκτες, όχι μόνο σε ταλέντο αλλά και σε χαρακτήρες. Σε ένα νησί που δεν είχε ξαναδεί μπάσκετ, πανέμορφο, με φανταστικό φαγητό, με φανταστικούς ανθρώπους αλλά δύσκολο χειμώνα. Επρεπε να βρω παιδιά που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν. Χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε καμία αλλαγή, που θα φέρει οικονομική επιβάρυνση και θέλει χρόνο για να προσαρμοστούν οι νέοι. Κάναμε καλές επιλογές, εγώ θεωρώ ότι θέλουμε χρόνο για να προσαρμοστούμε. Παίζουμε τελείως διαφορετικό μπάσκετ από ότι στην αρχή. Κάνουμε πλέον 10 πράγματα, ενώ αρχικά κάναμε δύο".

Για το αν τους έχει επηρεάσει η διαμάχη Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού και αν μπορεί από τις μικρομεσαίες ομάδες να υπάρξει αντίδραση: " Είναι θέμα συζήτησης στην καθημερινότητά μας. Ρωτάμε ο ένας τον άλλο τι θα γίνει, γιατί δεν ξέρουμε. Δεν φταίμε εμείς οι υπόλοιποι και έχουν υποχρέωση να κάτσουν να τα βρούνε. Το ανησυχητικό είναι ότι αν κοιτάξουμε πίσω, κάθε χρόνο είναι και λίγο χειρότερα. Αυτό με ανησυχεί. Δεν ξέρω πόσο χειρότερα μπορεί να πάει, αλλά κάτι πρέπει να γίνει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ