Ξέσπασμα του Προέδρου της ΔΟΕ εναντίον της EuroLeague: "Το αθλητικό μοντέλο απειλείται"

AP Photo/Natacha Pisarenko

Ο Τόμας Μπαχ, Πρόεδρος της ΔΟΕ, εξαπέλυσε επίθεση στην EuroLeague για τον τρόπο που - όπως υποστηρίζει - εμπορευματοποιεί το μπάσκετ σε βάρος της κοινωνικής προσφοράς του αθλήματος στην Ευρώπη.

Η κόντρα στης EuroLeague με την FIBA λόγω των "παράθυρων" της δεύτερης συνεχίζει να μαίνεται. Το σχίσμα το ευρωπαϊκό μπάσκετ "πληγώνει" το ίδιο το άθλημα. Σε αυτή τη μεγάλη κόντρα, ήρθε να πάρει θέση τώρα ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, δείχνοντας την άλλη πλευρά αυτής της κόντρας σε ένα γενικότερο πλαίσιο, αυτό του παγκόσμιου αθλητισμού, ο οποίος λυμαίνεται από την προσπάθεια κάποιων να τον εμπορευματοποιήσουν σε βάρος της κοινωνικής προσφοράς του.

Μιλώντας στην γενική συνέλευση της Ένωσης των Ολυμπιακών Επιτροπών στη Μαδέρα, ο ισχυρός άνδρας της ΔΟΕ αναφέρθηκε στα προβλήματα του παγκόσμιου αθλητισμού από την συνεχή προσπάθεια κάποιων να δουν μόνο το εμπορικό κομμάτι. Φρόντισε μάλιστα να φέρει ως απόλυτο παράδειγμα του άσχημου δρόμου που ακολουθεί ο αθλητισμός την κατάσταση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και την EuroLeague.

Αναλυτικά μερικά από τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του:

"Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο του αθλητισμού βρίσκεται υπό πίεση, για να μην πω υπό απειλή. Υπάρχει μια τάση από ορισμένες κυβερνήσεις και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρεί ότι η αξία μιας οργάνωσης και μιας δραστηριότητας δεν καθορίζεται από τις αρχές και τη συμβολή της στην κοινωνία αλλά μόνο από το χρήμα και τις αγορές. Ετσι μπαίνουμε σε μία σειρά από σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη δική μας εμπλοκή με τον αθλητισμό, διότι η αποκλειστικά εμπορική προσέγγιση, αγνοεί την κοινωνική προσφορά που έχουν τα σπορ σε ολόκληρη την Ευρώπη…

Οι αθλητικές οργανώσεις που βασίζονται στον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά, έχουν μία αντιμετώπιση όμοια με τις εμπορικές αθλητικές διοργανώσεις, που ελπίζουν να δρέψουν τους καρπούς του αθλητισμού. Αυτοί που θέλουν να κάνουν τη συγκομιδή των φρούτων, τα οποία εσείς έχετε φυτέψει και μεγαλώσει όλα αυτά τα χρόνια.

Το γεγονός αυτό βάζει σε μεγάλες περιπέτειες τους αθλητικούς οργανισμούς. Βλέπουμε τι γίνεται με την Ευρωπαϊκή Λίγκα του μπάσκετ που έχει εισβάλει βίαια στη δουλειά ευρωπαϊκού μπάσκετ και καθιστά σχεδόν απίθανη την διοργάνωση αγώνων των Εθνικών Ομάδων. Υπάρχουν πολλά παρόμοια παραδείγματα. Πρέπει να το δούμε με προσοχή όλο αυτό και να αμυνθούμε του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου.

Δεν είναι μόνο για το δικό μας συμφέρον, αλλά για το συμφέρον ολόκληρης της ευρωπαϊκής κοινότητας. Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις μία εμπορική εταιρία που έχει στο μυαλό της ότι θα βγάλει χρήματα, προσκαλώντας αθλητές που εσείς “μεγαλώσατε”, υποστηρίζοντας τους αθλητές με υποδομές, προπονητές και παρέχοντας βοήθεια σε όλο το φάσμα της καθημερινής ζωής τους. Δεν γίνεται να επιτραπεί στα εμπορικά συμφέροντα να αναλάβουν όλες τις εξουσίες και να σας βάλουν στο ίδιο επίπεδο με τους οργανισμούς που κινούνται από κίνητρα αποκλειστικά εμπορικά”.

“Θα σας παρότρυνα να απευθυνθείτε στις κυβερνήσεις των χωρών σας, όπως η Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή, θα απευνθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αρχές της, για να γίνουν κοινωνοί του προβλήματος. Πλέον, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή”.

AP Photo/Natacha Pisarenko

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

Διάβασα αυτή τη θεωρία για το ‘Game of Thrones’ και συγκλονίστηκα

Μπορεί να αρχίσει να επιβεβαιώνεται από το σημερινό κιόλας επεισόδιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ