ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι 8 πιο Κόμπι Μπράιαντ ιστορίες του

Οι 8 πιο Κόμπι Μπράιαντ ιστορίες του
AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν ένα φαινόμενο. Ένας άνθρωπος που σημάδεψε το ΝΒΑ όσο λίγοι παίκτες τα τελευταία 25 χρόνια. Και αυτές είναι 8 ιστορίες που απλώς δείχνουν πόσο ξεχωριστός ήταν.

Ο Κόμπι Μπράιαντ έφυγε από την ζωή σε ηλικία 41 ετών. Ο θάνατός του συγκλόνισε τον κόσμο. Το ΝΒΑ, αλλά και όλος ο αθλητισμός, θρηνεί την απώλεια ενός παίκτη που αποτέλεσε το σύμβολο μίας ολόκληρης εποχής. Της μετά Μάικλ Τζόρνταν εποχής.

Ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Σύμφωνα με τον Μάτζικ Τζόνσον – ο οποίος κάτι παραπάνω θα ξέρει – ήταν ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία των Λέικερς. Ήταν και το είδωλο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ευλογημένος με ένα θεόσταλτο ταλέντο και μία τρομερή μανία για δουλειά, σημάδεψε τουλάχιστον δύο γενιές. Και αυτές είναι οχτώ από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορίες που τον ακολουθούν και δείχνουν γιατί άφησε το σημάδι του. Γιατί οχτώ; Επειδή με αυτό τον αριθμό μπήκε στο ΝΒΑ.

Ο ΚΟΜΠΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΠΕΡ

Ο Κόμπι Μπράιαντ έδειξε από μικρή ηλικία πόσο ξεχωριστός ήταν. Την εποχή που αγωνιζόταν στο Γυμνάσιο κυκλοφορούσαν ήδη ιστορίες για έναν πιτσιρικά που διέλυε τα πάντα και ετοιμαζόταν να δηλώσει συμμετοχή στο ΝΒΑ Draft 1996. Ο θρυλικός Τζέρι Γουέστ τσέκαρε αυτό τον πιτσιρικά και του άρεσε, ωστόσο ήθελε να τον τεστάρει πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση. Ενώ λοιπόν κάποιες ομάδες τον κάλεσαν για προπονήσεις ο Γουέστ αποφάσισε να του βάλει ένα πραγματικά μεγάλο τεστ.

Με τον Κόμπι να εμφανίζεται στις εγκαταστάσεις των Λέικερς για να περάσει από δοκιμαστικό, ο Γουέστ είχε φέρει μαζί του τον παλιό θρύλο της ομάδας – μέλος του Showtime των Λέικερς, 5 φορές πρωταθλητής και καλύτερος αμυντικός του ΝΒΑ το 1987 – Μάικλ Κούπερ. Ο Κούπερ είχε αποσυρθεί από το 1990, αλλά στα 40 του χρόνια ήταν ακόμα σε καλή κατάσταση και μέλος του προπονητικού επιτελείου των Λέικερς.

Ο Γουέστ ζήτησε στον Κούπερ να μην κάνει χάρες στον πιτσιρικά, αλλά να παίξει κανονικά. Ο Κόμπι απάντησε με το να βάζει το ένα καλάθι μετά το άλλο μπροστά του. Όταν οι δυο τους πέρασαν στο post, όπου το ξύλο ήταν περισσότερο, ο Κόμπι απάντησε σύμφωνα με μαρτυρίες με 10 ή 12 σερί εύστοχα fade away σουτ. “ Εντάξει, είδα αρκετά” είπε ο Γουέστ, ο οποίος μετά έκανε ό,τι έκρινε απαραίτητο για να φέρει τον Κόμπι στους Λέικερς.

Η ΣΧΕΣΗ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΚ

Ο Κόμπι συνυπήρξε με τον Σακίλ Ο'Νιλ στους Λέικερς από το 1996 έως το 2004. Σε αυτό το διάστημα κατέκτησαν τρία σερί πρωταθλήματα (2000-2002) και πήγαν στους τελικούς του ΝΒΑ το 2004. Όση επιτυχία γνώρισαν όμως μέσα στο παρκέ, τόση κόντρα υπήρχε έξω από αυτό.

Οι 8 πιο Κόμπι Μπράιαντ ιστορίες του
AP Photo/Kevork Djansezian, File AP PHOTO/KEVORK DJANSEZIAN, FILE

Η σχέδη των δύο πέρασε από χίλια κύμματα. Στην αρχή ο Σακ είχε πάρει υπό την προστασία του τον Κόμπι. Μετά έγιναν φίλοι και μετά δεν ήθελαν να βλέπουν ο ένας τον άλλο! Η κόντρα τους τα τελευταία χρόνια της συνύπαρξής τους ήταν τεράστια, με αποτέλεσμα να φτάσει στο τέλος ο Κόμπι να ζητήσει από τους Λέικερς να διαλέξουν το 2004 ανάμεσα στους δυο τους. Οι Λέικερς επέλεξαν τον Κόμπι.

Τα 16 χρόνια που ακολούθησαν έγιναν πολλά. Οι δυο τους είχαν ψυχρανθεί για καιρό. Ο χρόνος όμως γιάτρεψε τις πληγές, οι δυο τους έγιναν ξανά φίλοι, στο τέλος έφτασαν να είναι ξανά κολλητοί.

ΟΙ 81 ΠΟΝΤΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Είναι μία από τις ιστορίες που μεγάλωσαν τον μύθο του Κόμπι. Την σεζόν 2005/06 ο Μπράιαντ έπαιζε σαν δαιμονισμένος, έχοντας 35.4 πόντους μέσο όρο. Ξεπέρασε τους 40 πόντους σε 27 παιχνίδια, τους 50 πόντους σε 6 παιχνίδια. Και σε έναν αγώνα έπαιξε σαν να έχει βγει από video game!

Ήταν 22 Ιανουαρίου 2006, όταν οι Λέικερς υποδέχθηκαν τους Ράπτορς. Μία βραδιά που δεν έχει ξεχάσει κανείς. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τον Κόμπι, ο οποίος ολοκλήρωσε τον αγώνα έχοντας 81 πόντους (!) με 28/46 σουτ (7/13 τρίποντα), 18/20 βολές, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 κόψιμο σε 42 λεπτά συμμετοχής, στην δεύτερη καλύτερη επίδοση στο ΝΒΑ μετά την 100αρα του Γουίλτ Τσάμπερλεν! Ο Κόμπι ήταν εξωγήινος.

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΙΣ 4 ΤΟ ΠΡΩΙ

Η USA Basketball ήθελε να στείλει ένα μήνυμα προς όλο τον κόσμο το 2012, κατεβάζοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 την ελίτ της λίγκας, όπως είχε κάνει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Αυτό σήμαινε βέβαια ότι ο Κόμπι θα ήταν στην 12αδα, με τον θρύλο των Λέικερς να θέλει να δείξει ξανά σε όλους ότι τίποτα δεν έρχεται τυχαία. Φρόντισε λοιπόν να δώσει το παράδειγμα με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Με την ομάδα να βρίσκεται για προετοιμασία στο Λας Βέγκας, ο Κόμπι κάλεσε έναν από τους γυμναστές στις 4:15 το πρωί για να πάει μαζί του στο γήπεδο για προπόνηση. Όταν ο γυμναστής έφτασε κατά τις 4:30, ο Κόμπι ήταν ήδη μούσκεμα σοτν ιδρώτα. Οι δυο τους δούλεψαν για περίπου δύο ώρες, με τον γυμναστή να επιστρέφει στο δωμάτιό του, αφού στις 11 υπήρχε ξανά προπόνηση.

Ο γυμναστή της Team USA πήγε στο γήπεδο στις 11 το πρωι με όλους τους παίκτες να είναι εκεί. Όταν πήγε στον Κόμπι και τον ρώτησε τι ώρα έφυγε από το γήπεδο πριν επιστρέψει, η Κόμπι απάντησε: “ Μόλις τώρα. Ήθελα πρώτα να βάλω 800 σουτ”.

Ο ΚΟΜΠΙ ΚΑΙ Ο ΜΠΕΤΟΒΕΝ

Η απόδειξη ότι ο Κόμπι έψαχνε την τελειότητα σε όλα, μέσα σε μία ιστορία που μοιράστηκε η γνωστή ρεπόρτερ του ESPN – που καλύπτει το ρεπορτάζ των Λείκερς εδώ και χρόνια – Ραμόνα Σέλμπουρν. Μία ιστορία που δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι τον θάνατό του.

Με την σχέση του με την σύζυγό του να περνάει κρίση το 2003, ο Κόμπι ήθελε να κάνει ένα ξεχωριστό δώρο στη γυναίκα του για να της δείξει πόσο την αγαπάει. Αποφάσισε λοιπόν να μάθει τη “Σονάτα του Σεληνόφωτος” του Μπετόβεν στο πιάνο. Δεν πήγε όμως σε δάσκαλο για να το μάθει. Απλώς το έμαθε ακούγοντας τη μελωδία, μέχρι να το τελειοποιήσει...

ΕΥΣΤΟΧΩΝΤΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΒΟΛΕΣ ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟ

Την σεζόν 2012/13 οι Λέικερς έχουν στο πλευρό του Κόμπι Μπράιαντ τους Ντουάιτ Χάουαρντ, Πάου Γκασόλ και Στιβ Νας. Ο στόχος είναι το πρωτάθλημα. Οι Λέικερς όμως δεν βλέπονται, με αποτέλεσμα απλώς να παλεύουν να μπουν στα playoffs, με τον 35χρονο Κόμπι να τραβάει μόνος την ομάδα (27.3 πόντοι, 5.6 ριμπάουντ και 6 ασίστ μέσο όρο σε 39 λεπτά συμμετοχής). Καμία στιγμή όμως δεν έδειξε πόσο πολύ ήθελε να τραβήξει τους Λέικερς από αυτή που εκτυλίχθηκε κόντρα στους Γουόριορς στις 12 Απριλίου 2013.

Σε μία ανύποπτη φάση, ο Κόμπι έπεσε ξαφνικά στο παρκέ σε μία προσπάθειά του να πάει προς το καλάθι και κέρδισε φάουλ. Ένιωσε ένα χτύπημα στην αριστερή γάμπα. Κατάλαβε ότι είχε πάθει σοβαρή ζημιά. Αποδείχθηκε ότι είχε υποστεί ρήξη αχίλλειου τένοντα. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να επιστρέψει για λίγο στο παρκέ, να περπατήσει μέχρι την γραμμή των βολών και να ευστοχήσει και στις δύο βολές. Με κομμένο αχίλλειο τένοντα.

Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Πριν ξεκινήσει την σεζόν 2015/16, ο Κόμπι Μπράιαντ ανακοίνωσε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία σεζόν του στο ΝΒΑ. Αποτέλεσμα είναι κάθε παιχνίδι του να είναι γιορτή. Όλος ο κόσμος ήθελε να τον δει να παίζει. Όλες οι ομαδες ήθελαν να τον βρουν απέναντί τους. Στο All Star Game, όλοι οι παίκτες ήθελαν να τον μαρκάρουν. Στον δικό του επίλογο, ο Κόμπι έφυγε με τον τρόπο που ο ίδιος ήθελε.

Στον τελευταίο αγώνα της σεζόν 2015/16 οι Λέικερς υποδέχθηκαν τους Τζαζ και ο 37χρονος Κόμπι ήθελε να αφήσει το στίγμα του. Αυτό ακριβώς έκανε, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 60 πόντους (!) με 22/50 σουτ (6/21 τρίποντα) και 10/12 βολές, οδηγώντας τους Λέικερς στη νίκη με 101-96, με ένα γήπεδο να τον αποθεώνει. Αποχώρησε έτσι με τον τρόπο που ο ίδιος ήθελε. Με τον τρόπο που ο κόσμος ήθελε να τον θυμάται.

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΦΑΝΕΛΕΣ ΤΟΥ

Υπάρχουν δύο Κόμπι Μπράιαντ. Ο Κόμπι Μπράιαντ με το Νο8 και ο Κόμπι Μπράιαντ με το Νο24. Ο πρώτος αγωνίστηκε στο ΝΒΑ από το 1996 έως το 2006 και ο δεύτερος από το 2006 έως το 2016. Ο Κόμπι αγωνίστηκε 20 σεζόν στο ΝΒΑ, 10 με κάθε αριθμό. Επειδή λοιπόν ακριβώς είναι ο Κόμπι, οι Λέικερς αποφάσισαν όταν ήρθε η ώρα να αποσύρουν την φανέλα του, να κρεμάσουν στην οροφή και τους δύο αριθμούς.

Δε μπορούσαν να διαλέξουν ανάμεσα στον ενθουσιώδη Κόμπι της πρώτης 10ετίας και τον ώριμο Κόμπι της δεύτερης δεκαετίας. Κανείς δε μπορούσε. Και κανείς δεν θα μπορέσει.

AP Photo/Mark J. Terrill, AP Photo/Kevork Djansezian, File

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ