ΜΠΑΣΚΕΤ

Η τελευταία συζήτηση με τον Κόμπι: "Μου έδειξε μια άλλη πλευρά του"

Los Angeles Lakers forward Kobe Bryant looks toward the scoreboard during the second half of an NBA basketball game against the Oklahoma City Thunder, Friday, Jan. 8, 2016, in Los Angeles. The Thunder won 117-113. (AP Photo/Mark J. Terrill)
Los Angeles Lakers forward Kobe Bryant looks toward the scoreboard during the second half of an NBA basketball game against the Oklahoma City Thunder, Friday, Jan. 8, 2016, in Los Angeles. The Thunder won 117-113. (AP Photo/Mark J. Terrill) AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Ο δημοσιογράφος Bill Plasche, που ήταν πολύ κοντά στον Κόμπι Μπράιαντ, έγραψε ένα συγκλονιστικό κείμενο στους "Los Angeles Times", περιγράφοντας την τελευταία συζήτηση που είχε με τον θρύλο του NBA.

H είδηση του θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ και της 13χρονης κόρης του, Τζιάνα μετά από πτώση και συντριβή του προσωπικού ελικοπτέρου του, έχει βυθίσει στο πένθος όλο τον κόσμο. Πολλά άρθρα γράφτηκαν για το ποιος ήταν ο Κόμπι Μπράιαντ, τι κατάφερε στην καριέρα του, αλλά λίγοι ήταν εκείνοι που πραγματικά τον γνώριζαν ως άνθρωπο.

Ένας απ' αυτούς ήταν ο αρθρογράφος των " Los Angeles Times", Bill Plasche, ο οποίος έγραψε ένα συγκλονιστικό κείμενο στην εφημερίδα, περιγράφοντας την τελευταία συζήτηση που είχε με τον θρύλο του NBA.

"Ο Κόμπι Μπράιαντ πέθανε. Ουρλιάζω αυτή την στιγμή, σηκώνω τα χέρια προς τον ουρανό, κλαίω πάνω στο πληκτρολόγιό μου και δεν με ενδιαφέρει ποιος το ξέρει. Ο Κόμπι Μπράιαντ πέθανε και αυτές είναι οι δυσκολότερες λέξεις που έχω γράψει ποτέ γι' αυτή την εφημερίδα. Ακόμη και τώρα δεν πιστεύω πως τις γράφω", αναφέρει στην εισαγωγή του κειμένου του, ενώ στη συνέχεια αναφέρει πως "ο Κόμπι ήταν ο παιδικός σου ήρωας. Το είδωλό σου. Για 20 χρόνια ήταν αφίσα στο δωμάτιό σου, στην τηλεόραση του σαλονιού σου, στις συζητήσεις όταν έτρωγες το μεσημεριανό σου στο κυλικείο του σχολείου σου".

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Plasche υποστηρίζει πως ο Μπράιαντ "δεν επηρέασε απλά την επαγγελματική καριέρα μου. Την καθόρισε. Έφτασε στο Λος Άντζελες μόλις δύο μήνες πριν αρχίσω να γράφω αυτή την στήλη. Συνηθίζαμε να αστειευόμαστε πως ξεκινήσαμε μαζί το ταξίδι μας.

Ήταν ένας Λέικερ που ποτέ δεν είχε ασφάλεια, και πολλές βραδιές μετά τα παιχνίδια συζητούσαμε στη διαδρομή προς το αυτοκίνητό του. Εκτός από εκείνες τις ημέρες που τρελαινόταν μαζί μου επειδή θεωρούσε πως του έκανα άδικη κριτική και μετά δεν μιλούσαμε για εβδομάδες επειδή όταν έπαιζε, ήταν ένας μαχητής που δεν κατέβαζε ποτέ τις γροθιές του.

Κάλυψα το πρώτο παιχνίδι του. Κάλυψα και το τελευταίο του. Έγραψε για τα πάντα στο μεσοδιάστημα. Τους τίτλους, τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, τις φήμες περί trade, ξανά τους τίτλους και τελικά τους 60 πόντους που σημείωσε απέναντι στους Γιούτα Τζαζ στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του".

Los Angeles Lakers' Kobe Bryant looks downward while speaking after the last NBA basketball game of his career, against the Utah Jazz on Wednesday, April 13, 2016, in Los Angeles. Bryant scored 60 points as the Lakers won 101-96. (AP Photo/Jae C. Hong)
Los Angeles Lakers' Kobe Bryant looks downward while speaking after the last NBA basketball game of his career, against the Utah Jazz on Wednesday, April 13, 2016, in Los Angeles. Bryant scored 60 points as the Lakers won 101-96. (AP Photo/Jae C. Hong) AP PHOTO/JAE C. HONG

Προς το τέλος του κειμένου, ο Plasche αποκαλύπτει την τελευταία συνομιλία που είχε με τον Μπράιαντ, λίγες ημέρες πριν φύγει από τη ζωή, με αφορμή το γεγονός πως ο Λεμπρόν Τζέιμς τον προσπέρασε στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών στο NBA. Σε εκείνη τη συζήτηση, ο Αμερικανός δημοσιογράφος αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως άκουσε έναν εντελώς διαφορετικό Κόμπι, ο οποίος παρουσίασε μία πτυχή του εαυτού του που δεν είχε ξαναδεί ο Plasche στα 20+ χρόνια κοινής πορείας.

"Ο Κόμπι Μπράιαντ έφυγε.

Μιλήσαμε την περασμένη εβδομάδα.

Έστειλε ένα mail στον Κόμπι, ζητώντας του να μιλήσουμε για το γεγονός πως ο Λεμπρόν Τζέιμς τον προσπέρασε στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών στο NBA.

Μου απάντησε άμεσα, όπως έκανε πάντα.

Καθάρισε το πρόγραμμά του και βρήκε χρόνο να μιλήσουμε στο τηλέφωνο επειδή, όπως έλεγε πάντα: 'Ήσουν πάντα εκεί για εμένα'.

Όμως, στην 20λεπτη συζήτηση που είχαμε, ο Κόμπι μού έδειξε μία άλλη πλευρά του, την οποία δεν είχε δείξει ποτέ στο παρελθόν.

Είχε φύγει η ένταση. Τα χέρια του ήταν ανοιχτά. Αποδέχθηκε τον Λεμπρόν. Ήθελε να φέρει ηρεμία στους οπαδούς των Λέικερς. Είπε πως το μεγαλείο δεν αξίζει τίποτα αν δεν το μοιράζεσαι.

Ύστερα από πέντε λεπτά το μήνυμα αυτής της συνομιλίας ήταν ξεκάθαρο. Ο ψυχρός Mamba πήγαινε συνειδητά προς τον ρόλο ενός σοφού, ευγνώμων ηγέτη μίας κοινότητας που του έδειξε υπομονή και αγάπη.

'Είναι τρελό να βλέπεις αυτή την πόλη και να μεγαλώνεις μαζί της', μου είπε λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο. 'Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη, δεν θα μπορέσω ποτέ να επιστρέψω όλα όσα μου προσέφερε αυτή η πόλη'.

Και τώρα έφυγε. Ο Κόμπι έφυγε. Ο Κόμπι έφυγε.

Θα το πω 81 φορές και θα συνεχίζει να μην βγάζει κανένα νόημα.

Ο Κόμπι Μπράιαντ έφυγε, όπως, επίσης, κι ένα κομμάτι όλων μας".

Photo Credits: AP Photo/Mark J. Terrill

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ