ΜΠΑΣΚΕΤ

Κεραμιδάς: "Μάλτση, ο δικός μας Σπανούλης"

Κεραμιδάς: "Μάλτση, ο δικός μας Σπανούλης"

Ο τεχνικός της Εθνικής ομάδας Γυναικών, Κώστας Κεραμιδάς, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για την πορεία στο Ευρωμπάσκετ και τον σημαντικό ρόλος της Εβίνας Μάλτση.

Για την πορεία της Εθνικής: “Στο ματς με την Σερβία νικήσαμε κάνοντας μία μεγάλη υπέρβαση. Αυτό το αποτέλεσμα μας έβαλε για τα καλά στο προσκήνιο. Και κόντρα στην Σλοβενία παίξαμε καλά, όμως δεν αντέξαμε μέχρι το τέλος. Η ουσία είναι περάσαμε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, ανεξαρτήτως του αποτελέσματα στον αγώνα με την Γαλλία. Παίζουμε μόνο για την κατάταξη. Αν κερδίσουμε προκρινόμαστε ως πρώτοι του ομίλου”.

Για την θετική εκκίνηση κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης: “Οι νίκες αυτές είναι υπερβάσεις. Είμαστε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, αλλά είμαστε πιο αδύναμοι απ΄ ότι στα προκριματικά. Έχουμε δύο σημαντικές απουσίες αλλά παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η ομάδα παίζει με πολλή ψυχή και ότι έχει καταφέρει το έχει καταφέρει με το σπαθί της. Στο ψυχολογικό κομμάτι η ομάδα αγωνίζεται με τρομερό πάθος και θέληση για τη νίκη που υπερκαλύπτουν άλλες αδυναμίες. Το άλλο στοιχείο είναι ότι τα κορίτσια ακολουθούν κατά γράμμα το πλάνο μας”.

Για τον ηγετικό ρόλο της Μάλτση και όσους την παρομοιάζουν με τον Βασίλη Σπανούλη: “Η Μάλτση είναι αρχηγός και όχι μόνο. Είναι επικεφαλής στα πάντα και δίνει το παράδειγμα κάνοντας πρώτη όσα πρέπει να γίνουν. Είναι φανατική με το μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα και είναι ηγέτης, είναι αρχηγός. Είναι αυτή που βάζω μπροστά και στα αγωνιστικά και στα μη αγωνιστικά θέματα. Έχει όμως και αυτή τα όριά της. Χθες κατέρρευσε από την κούραση κάποια στιγμή. Προσπαθήσαμε να την κρατήσουμε για λίγο στον πάγκο να ξεκουραστεί. Πιστεύω ότι θα επανέλθει. Δουλεύει σκληρά και ίσως ο κόσμος έχει ο δίκιο λέγοντας πως είναι ένας θηλυκός Σπανούλης”.

Για τις νεαρότερες αθλήτριες (Σταμολάμπρου, Φασούλα, Χρηστινάκη): “Οι κοπέλες φοιτούν σε αμερικάνικα πανεπιστήμια και αγωνίζονται απέναντι σε παίκτριες στην αντίστοιχη Ευρωλίγκα των γυναικών με υψηλού μισθούς. Αυτές ανταγωνίζονται τα κορίτσια μας. Αυτά τα κορίτσια είναι εδώ για να βοηθήσουν την Εθνική και το κάνει η καθεμία με τον τρόπο που μπορεί”.

Για το αν έχει πίεση η ομάδα μετά τη νίκη επί της Σερβίας: “Αποκτάς αυτόματα πίεση και από τη δημοσιότητα την οποία βιώσαμε. Προσπαθήσαμε να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο και εμείς ως προπονητικό τιμ αλλά και οι παίκτριες. Δεν τα καταφέραμε όμως στα τελευταία λεπτά απέναντι στην Σλοβενία”.

Για τους στόχους στο Ευρωμπάσκετ: “Στόχος είναι να πάμε όσο πιο καλά μπορούμε. Ο πρώτος στόχος που ήταν η πρόκριση, επιτεύχθηκε. Αν μετά περάσουμε στους “8”, η όρεξη έρχεται τρώγοντας. Εξ΄αρχής θέσαμε μικρούς στόχους”.

Για τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της χαμηλής δυναμικότητας του πρωταθλήματος: «Δυστυχώς το πρωτάθλημα των γυναικών δεν είναι ανταγωνιστικό. Υπάρχει ο Ολυμπιακός και οι άλλες ομάδες προσπαθούν με νεαρές παίκτριες να βγουν στο προσκήνιο. Το θέμα είναι καθαρά οικονομικό. Ακόμη και οι ξένες παίκτριες που έρχονται είναι χαμηλού επιπέδου. Ελπίζουμε να πάει καλά ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη για ν” αποκτήσουν εμπειρίες οι βασικές αθλήτριες της Εθνικής”.

Για το αν έχει κλείσει η ψαλίδα με τις μεγάλες δυνάμεις: “Οι μεγάλες δυνάμεις του γυναικείου μπάσκετ παρουσιάζουν μεγάλη πτώση στην απόδοσή τους. Οι διαφορές μικραίνουν προς τα κάτω, προς τα εμάς δηλαδή. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι παίκτριες αυτών των ομάδων δεν είναι καλές».

Για την Γαλλία που θα είναι η επόμενη αντίπαλος: “Η Γαλλία είναι παραδοσιακή δύναμη. Είναι πολύ καλή ομάδα και τη θεωρώ φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Όταν γίνεται το τζάμπολ και οι δύο ομάδες παλεύουν για την επικράτηση. Εμείς θ” προσπαθήσουμε για να δείξουμε ανταγωνιστικό πρόσωπο. Παίζουμε συνεχώς στα κόκκινα. Παίζουμε σε κάθε δεκάλεπτο σαν να είναι τα τελευταία λεπτά του αγώνα. Δεν ξέρω για πόσο θα μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, αλλά ελπίζω ν αντέξουμε αρκετά”.

Για τις εμπειρίες που παίρνουν οι νεαρότερες παίκτριες: “Τα κορίτσια αποκομίζουν σημαντικότατες ευκαιρίες που το μέλλον θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμες. Όπως είδατε μπαίνουν κανονικά στο ροτέισιον της ομάδας για να βοηθήσουν”.

Για την Εβίνα Σταμάτη που είναι αμφίβολη: “Η Εβίνα έπαθε έναν μυϊκό σπασμό, έκανε μία ένεση και τώρα περιμένουμε. Η συμμετοχή της στον αγώνα με την Γαλλία θα αποφασιστεί αύριο λίγο πριν τον αγώνα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ