ΜΠΑΣΚΕΤ

Κανείς δεν σουτάρει καλύτερα...

Κανείς δεν σουτάρει καλύτερα...

Ο καλύτερος σουτέρ στον κόσμο δεν είναι ο Steph Curry. Για την ακρίβεια δεν παίζει καν στο ΝΒΑ. Σίγουρα αυτή την απάντηση δεν την περίμενες.

Ποιος είναι ο καλύτερος σουτέρ στον κόσμο; Ο Steph Curry; O Kevin Durant; Κι όμως όχι. Τουλάχιστον όχι σε ότι αφορά τις ελεύθερες βολές, όπου τον τίτλο κατέχει μια γυναίκα. Ή μάλλον όχι ακριβώς μια απλά γυναίκα, αλλά η Elena Delle Donne, η MVP του WNBA.

Η ύψους 1.98 all-around των Chicago Sky δεν φημίζεται μόνο για το πληθωρικό της ταλέντο (για παράδειγμα η συμπαίκτρια της Cappie Pondexter πιστεύει ότι μπορεί να παίξει και τις πέντε θέσεις), αλλά και για την ευστοχία της από τη γραμμή των προσωπικών.

Ήδη η Delle Donne έχει περάσει στην ιστορία του μπάσκετ ως μια από τις κορυφαίες σουτέρ ελευθέρων βολών. Και μιλάμε μεταξύ γυναικών, ανδρών, παιδιών, ακόμη και εξωγήινων.

Σε 77 παιχνίδια στο WNBA έχει 448 στις 477 βολές που σημαίνει ότι εκτελεί με 93.9%, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς παίκτης του ΝΒΑ με περισσότερες από 400 προσπάθειες. Το καλύτερο ποσοστό καριέρας μεταξύ ανδρών κατέχει ο Steve Nash με 90.4%.

Φέτος μάλιστα η Delle Donne σουτάρει ακόμη καλύτερα, δηλαδή με 95%. Και το ερώτημα εύλογο. Π-Ω-Σ Ε-Γ-Ι-Ν-Ε Τ-Ο-Σ-Ο Κ-Α-Λ-Η;

OK, με πολύ προπόνηση.

Λογικό...

Πέρα από αυτό αποκαλύπτει ένα μικρό μυστικό, εξηγώντας στην Wall Street Journal ότι έκανε προπόνηση στις βολές όταν ακριβώς ήταν κουρασμένη. Όταν δηλαδή οι περισσότεροι παίκτες και παίκτριες ένιωθαν την ανάγκη να καθίσουν και να ξεκουραστούν, εκείνη πήγαινε στη γραμμή.

Κι ο παράγοντας "κούραση" είναι καθοριστικός για την Delle Donne, που εδώ και χρόνια έχει προσβληθεί από την νόσο του Lyme (Βορρελίωση). Η κατάσταση της βρίσκεται υπό έλεγχο, καθώς ακολουθεί ειδική διατροφή και τρόπο ζωής, αλλά και κάνει κάθε εβδομάδα εξετάσεις αίματος. Το 2014 είχε αναγκαστεί να χάσει ένα μέρος της σεζόν (αλλά και το all-star game) λόγω της νόσου, τα συμπτώματα της οποίας έχουν να κάνει με κόπωση, υπνηλία και ατονία.

Οπότε μιλάμε για ένα κορίτσι που αρνείται να το βάλει κάτω. Το να βάλει μια βολή είναι ίσως το ευκολότερο κομμάτι της ημέρας της.

Δείτε όμως πως το κάνει:

Τρεις ντρίμπλες

Γωνία 90 μοιρών

Τεντώνει το χέρι χωρίς να πηδάει

Αν και το πιο σημαντικό είναι αυτό:

Ιδού και το βίντεο της Wall Street Journal, στο οποίο ο δημοσιογράφος προσπαθεί να την κάνει να αστοχήσει δένοντας της τα μάτια, ή βάζοντας μια βουβουζέλα δίπλα στο αυτί της.

Τι λες, αστόχησε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ