ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Ρωσία εκθρόνισε τις ΗΠΑ μετά από δώδεκα χρόνια!

Η Ρωσία εκθρόνισε τις ΗΠΑ μετά από δώδεκα χρόνια!

Η Ρωσία υποχρέωσε τις ΗΠΑ στην πρώτη τους ήττα σε νοκ άουτ παιχνίδι στο Παγκόσμιο Νεανίδων μετά από δεκαέξι (16) χρόνια, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην Ιταλία! Πρώτη... αποτυχία για την "αστερόεσσα" μετά από έξι σερί χρυσά.

Πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Νεανίδων, τα φαβορί ήταν γνωστά: οι ΗΠΑ και η Ρωσία έμοιαζαν να είναι το πιο πιθανό ζευγάρι του τελικού. Όπως κι έγινε, με τις δύο ομάδες να αναμετρώνται στο Ούντινε το βράδυ της Κυριακής (30/7) με φόντο την κατάκτηση της παγκόσμιας κορυφής. Επρόκειτο για το remake του τελικού του 2015, στο Τσέκοφ, όταν η "αστερόεσσα" είχε κερδίσει τη "ρωσική αρκούδα" (78-70) φτάνοντας τα έξι σερί χρυσά μετάλλια στη διοργάνωση.

Αυτή τη φορά βέβαια το φινάλε ήταν διαφορετικό, αφού η Ρωσία πήρε τη νίκη (86-82) και μαζί το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ. Το εντυπωσιακό σερί της "αστερόεσσας" ολοκληρώθηκε, λόγω της τρομερής εμφάνισης των Ράισα Μούσινα (33π., 11ριμπ., 7ασ.) και Μαρίας Βαντέεβα (26π., 18ριμπ.) που έκαναν θραύση στις δύο πλευρές του παρκέ. Η παρουσία τους στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης λοιπόν δεν ήταν έκπληξη, ούτε η ανάδειξη της δεύτερης σε πολυτιμότερη παίκτρια του Παγκοσμίου Νεανίδων, από την στιγμή που ολοκλήρωσε το δεκαήμερο αγώνων με 18.4 πόντους (με 55.3% στα δίποντα και 81.5% στις βολές), 14 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και 1.6 τάπες κατά μέσο όρο!

Δείτε τι έκαναν οι δυο τους στον τελικό:

Όπως είναι λογικό, η νίκη της Ρωσίας αντιμετωπίστηκε ως μείζον θέμα πανευρωπαϊκά, δεδομένου ότι η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ ηττήθηκαν σε νοκ άουτ αγώνα ήταν στον ημιτελικό του Μπρνο (στις 21 Ιουλίου 2001) από την Τσεχία (92-88). Αυτή ήταν κι η τελευταία διοργάνωση που δεν έφυγαν με το χρυσό μετάλλιο στις αποσκευές τους, παρότι στο ρόστερ εκείνης της ομάδας βρισκόταν μία από τις καλύτερες παίκτριες όλων των εποχών, η Νταϊάνα Ταουράσι.

Παρεμπιπτόντως, για να ξαναβρούμε ήττα των ΗΠΑ (ανεξαρτήτως φάσης) θα πρέπει να πάμε έξι χρόνια πίσω, στις 27 Ιουλίου 2011, όταν δεν τα είχαν καταφέρει απέναντι στον Καναδά για τη β' φάση της διοργάνωσης. Μία ήττα που δεν επηρέασε βέβαια την πορεία εκείνης της ομάδας, που έφτασε (ξανά) στην κορυφή του κόσμου.

Η Μαρία Βαντέεβα μπορεί λοιπόν να μην κέρδισε το αυτοκίνητο που ήθελε , αλλά αυτό μικρή σημασία έχει για την ομάδα και την ίδια, από την στιγμή που ήρθε το χρυσό μετάλλιο. Κι όλα αυτά σε ένα καλοκαίρι που ξεκίνησε άσχημα για την MVP του Παγκοσμίου Νεανίδων, λόγω της αποτυχίας της Εθνικής Γυναικών της χώρας στο EuroBasket της Τσεχίας, ελέω της ήττας από την Ελλάδα στους "12" της διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε στην Πράγα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ