ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Κύπρος ομιλεί ελληνικά και στο μπάσκετ

Η Κύπρος ομιλεί ελληνικά και στο μπάσκετ

Δύο Έλληνες προπονητές μπάσκετ που δουλεύουν στη Κύπρο, οι Δημήτρης Παπαδόπουλος και Γιάννης Λίβανος, μίλησαν στο Sport24.gr για την εμπειρία τους, τονίζοντας πως τους ήταν εύκολη η απόφαση να συνεχίσουν εκεί.

Πριν λίγες, για το κυπριακό πρωτάθλημα, ο Απόλλων Λεμεσού νίκησε την Ένωση Παραλιμνίου με σκορ 76-67. Χαρακτηριστικό της αναμέτρησης το γεγονός πως οι προπονητές και των δύο ομάδων είναι Έλληνες. Οι Δημήτρης Παπαδόπουλος και Γιάννης Λίβανος.

Αμφότεροι πήραν απόφαση να αφήσουν το ελληνικό πρωτάθλημα, συνεχίζοντας την καριέρα τους σε ομάδες του εξωτερικού, σε μία χώρα όπως είναι η Κύπρος, η οποία κάνει προσπάθεια ώστε να ανεβάζει το επίπεδο της στο μπάσκετ. Το Sport24.gr συνομίλησε με τους δύο Έλληνες προπονητές. Μας ανέλυσαν την δυναμική και την οργάνωση του κυπριακού πρωταθλήματος, αναφέρθηκαν στην ελληνική σχολή προπονητών και μας τόνισαν πως τους ήταν εύκολη απόφαση το να συνεχίσουν την καριέρα τους στην κυπριακή λίγκα.

Παπαδόπουλος: "Η διοίκηση μου προσφέρει τα πάντα"

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (αριστερά όπως κοιτάτε την φωτογραφία), στα 43 του χρόνια, αποφάσισε πριν λίγες μέρες να αφήσει το ελληνικό πρωτάθλημα, συνεχίζοντας την καριέρα του στη κυπριακή λίγα. Αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις του: "Το επίπεδο του μπάσκετ στην Κύπρο είναι αρκετά καλό. Ο κόσμος στην Ελλάδα μπορεί να μην έχει μεγάλη γνώση για το τι συμβαίνει στη Κύπρο, αλλά υπάρχει ποιότητα στην λίγκα. Από αυτά που έχω συμπεράνει από το μικρό διάστημα που βρίσκομαι εδώ, είναι ότι υπάρχει η πολυτέλεια ότι μπορούν να έρθουν καλοί ξένοι παίκτες, δουλεύοντας με συνέπεια. Γιατί είναι συνεπείς και οι σύλλογοι απέναντι τους.

Να πω καταρχάς πως στο κυπριακό πρωτάθλημα υπάρχει δικαίωμα να αγωνίζονται μέχρι πέντε ξένοι παίκτες, έχοντας μαζί τους και γηγενείς παίκτες. Υπάρχουν ανταγωνιστικές ομάδες στη Κύπρο. Θέλω να πω πως υπάρχει καλή οργάνωση εδώ, περισσότερο καλή οργάνωση σε σχέση με την Ελλάδα. Η κατάσταση στη Κύπρο, από οικονομικής πλευράς, έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν χρήματα, υπάρχουν τα "θέλω" των διοικήσεων. Είμαι χαρούμενος που συνεργάζομαι με την διοίκηση της Λεμεσού καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό και τακτοποιημένο σωματείο. Η διοίκηση μου προσφέρει τα πάντα. Υπάρχει καλό επίπεδο εδώ στη Κύπρο και υπάρχει διάθεση να αναπτυχθεί το σπορ στη χώρα".

Η απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στη Κύπρο δεν του ήταν δύσκολη: "Ειλικρινά δεν μου ήταν καθόλου δύσκολο να πάρω απόφαση να συνεχίσω την καριέρα μου στη Κύπρο. Και το λέω και το εννοώ. Δεν είχα τον παραμικρό ενδοιασμό. Με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, με την αβεβαιότητα, με τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα και στα σωματεία, με τα οικονομικά κριτήρια που επικρατούν, δεν είναι εύκολο να δουλέψεις σαν προπονητής στην Ελλάδα. Το μπάσκετ στην Ελλάδα πάει προς τα πίσω. Μην βλέπετε μοναχά τους δύο μεγάλους, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, συν και κάποιες άλλες ομάδες που κάνουν καλή προσπάθεια. Οι υπόλοιποι σύλλογοι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Μου ήταν εύκολη απόφαση να συνεχίσω στη Κύπρο, σε μία χώρα που βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, δουλεύοντας σε ένα σοβαρό και καλά οργανωμένο σωματείο που σου προσφέρει σιγουριά, ασφάλεια αλλά και παροχές ώστε να κάνεις καλά και σωστά την δουλειά σου. Από οργάνωση το κυπριακό πρωτάθλημα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το ελληνικό. Διοικητικά είναι επίσης σε καλύτερο επίπεδο. Και πιστεύω πως ορισμένα πράγματα στο ελληνικό πράγματα δεν λειτουργούν αξιοκρατικά. Το να αγωνιστώ στο εξωτερικό είναι μία εμπειρία για μένα".

Για τη νίκη της ομάδας του επί του Έλληνα συναδέλφου του, Γιάννη Λίβανου, δήλωσε τα εξής: "Τον γνωρίζω τον Γιάννη. Έκανε και εκείνος τώρα το δικό του πρώτο βήμα. Είναι νεαρός προπονητής. Καλά έκανε και μπράβο του. Αν σου δίνεται μία ευκαιρία με το να αναλάβεις μία ομάδα στο εξωτερικό πρέπει να φεύγεις.

Έπρεπε και εγώ να το έκανα νωρίτερα αυτό το βήμα, αλλά δεν μου είχαν δοθεί οι κατάλληλες ευκαιρίες. Όσον αφορά την ομάδα, είμαι λίγες μέρες στον σύλλογο, αλλά από τις πρώτες μέρες αυτό που έχω προσπαθήσει να κάνω είναι να περάσω την δική μου φιλοσοφία. Κάνουμε μίτινγκ συνέχεια και δουλεύουμε καλά.

Είμαι σε μία ομάδα που είναι άριστα οργανωμένη. Μου προσφέρει τα πάντα. Ώρες προπονήσεων, εγκαταστάσεις, αίθουσες για βάρη, ό,τι χρειαστώ το έχω 24 ώρες το 24ωρο. Πρωί-βράδυ, ότι χρειαστώ, οι άνθρωποι της ομάδας είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Χαίρομαι για αυτό και τους ευχαριστώ. Όσον αφορά το παιχνίδι, παίξαμε καλά για πρώτο ματς και αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους για τη συνέχεια. Υπάρχουν ομάδες με καλά μπάτζετ στο πρωτάθλημα και δυο-τρεις που ξεχωρίζουν".

Για την ελληνική σχολή προπονητών, η οποία διαπρέπει στο εξωτερικό μας δήλωσε πως: "Υπάρχει όντως μία καλή φουρνιά Ελλήνων προπονητών. Έχουμε πλέον την δική μας σχολή. Υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες προπονητές και δίκαια έχουν φύγει για το εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν όλοι διαπρέπουν, έχοντας δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής με διακρίσεις και επιτυχίες. Στο εξωτερικό έχουν σε εκτίμηση τον Έλληνα προπονητή. Όπως είπα, έπρεπε να έχω φύγει για το εξωτερικό νωρίτερα. Έχω αργήσει λίγο. Είμαι στα 43 τώρα. Όσοι ζούμε από το μπάσκετ, και είναι η βασική δουλειά μας, όταν σου δίνεται μία ευκαιρία να δουλέψεις στο εξωτερικό πρέπει να την αρπάζεις. Και αν πας στο εξωτερικό γνωρίζεις πως θα δουλέψεις σε καλύτερες συνθήκες, σε ένα περισσότερο οργανωμένο περιβάλλον".

Η ελληνική σχολή προπονητών στο μπάσκετ φημίζεται για το σωστό διάβασμα του παιχνιδιού. Ποια είναι όμως τα βασικά χαρακτηριστικά της; "Το χαρακτηριστικό της ελληνικής σχολής είναι αναμφισβήτητα το καλό και σωστό διάβασμα του παιχνιδιού. Διαθέτουμε τεχνογνωσία. Έχουμε αρχές στο παιχνίδι μας, πλάνο και μεγάλη γνώση στο αντικείμενο. Είμαστε καταρτισμένοι, κάνουμε καλή προπόνηση, προετοιμαζόμαστε άριστα και λειτουργούμε σωστά την ώρα του παιχνιδιού. Ειδικά η νέα γενιά Ελλήνων προπονητών, που είναι μέχρι τα 45 περίπου, έχουμε ξεφύγει από τους προπονητές παλαιάς κοπής. Έχει αλλάξει το άθλημα, έχει εξελιχθεί τεχνικά και ο Έλληνας προπονητής είναι καλά ενημερωμένος και παρουσιάζεται πάντα σωστά προετοιμασμένος".

Λίβανος: "Μου δόθηκε μία καλή ευκαιρία"

Συνομιλώντας με τον Γιάννη Λίβανο (δεξιά όπως βλέπετε την φωτογραφία), ο 33χρονος προπονητής της Ένωσης Παραλιμνίου μας είπε τα εξής για το κυπριακό πρωτάθλημα: "Σίγουρα το επίπεδο εδώ στη Κύπρο δεν είναι το ίδιο με την Ελλάδα, αλλά παρά το γεγονός αυτό οι ομάδες στη Κύπρο, ειδικά φέτος, έχουν ενισχυθεί. Γενικότερα, γίνεται μία καλή προσπάθεια από την Ομοσπονδία. Οι ομάδες έχουν σαν χαρακτηριστικό πως έχουν όλες πέντε καλούς ξένους, κυρίως Αμερικανούς. Νομίζω πως το φετινό θα είναι ένα αμφίρροπο πρωτάθλημα, διότι παραμονεύουν εκπλήξεις. Και φέτος είναι μία καλή ευκαιρία ώστε να ανέβει το επίπεδο, φτάνοντας στο επίπεδο που ήταν πριν εφτά-οκτώ χρόνια".

Άραγε του ήταν δύσκολο να πάρει απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό και στη Κύπρο: "Για μένα προσωπικά δεν ήταν δύσκολο να πάρω απόφαση να συνεχίσω την καριέρα μου στη Κύπρο. Άλλωστε, στο παρελθόν συνεργάστηκα με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή στην Ιορδανία. Είχα λοιπόν την εμπειρία του να δουλεύω μακριά από την χώρα μου. Είμαι 33 ετών, αρκετά νέος για προπονητής και μου δόθηκε μία καλή ευκαιρία ώστε να δουλέψω και να δείξω μέρος των δυνατοτήτων μου. Η διοίκηση της ομάδας μου αν και σχετικά νέοι στο χώρο δείχνουν τεράστια θέληση να βοηθήσουν στα πάντα και τους ευχαριστώ για αυτό,παρά τις δυσκολίες που έχουμε ειδικά στο γηπεδικό θέμα όπου η ομάδα βιώνει μια αδικία θα έλεγα σε σχέση με τις γύρω περιοχές.Ο προπονητής και οι παίχτες πρέπει να είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους και μόνο σ´αυτή και αυτό μας παρέχεται στο 100%.Χρειάζεται τεράστια υπομονή μέχρι να ρολάρει μία τέτοια νεανική ομάδα αλλά πιστεύω σύντομα θα αρχίσουμε να δείχνουμε τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε".

Για την ήττα της ομάδας του από τον Απόλλωνα Λεμεσού, την χαρακτηρίζει ως μία ήττα εντός προγράμματος: "Το παιχνίδι με τον Απόλλωνα Λεμεσού ξέραμε από πριν πως θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Ο Απόλλωνας είναι μία παραδοσιακή δύναμη στο κυπριακό μπάσκετ. Διαθέτει καλούς Αμερικανούς παίκτες. Η αλλαγή προπονητή που έκαναν περιμέναμε να λειτουργήσει θετικά για εκείνους. Αναμέναμε την αντίδραση τους. Εμείς είμαστε μία νεανική ομάδα και υστερούμε σε εμπειρία. Ήταν πάντως μία ήττα από τις λεγόμενες εντός προγράμματος".

Οι Έλληνες προπονητές έχουν δημιουργήσει την δική τους σχολή τα τελευταία χρόνια, καθώς αρκετοί συνεχίζουν την καριέρα τους στο εξωτερικό και με επιτυχία. Για το θέμα μας είπε τα εξής: "Συμφωνώ πως οι Έλληνες προπονητές έχουν δημιουργήσει την δική τους σχολή. Ειδικά την τελευταία δεκαετία, από τη στιγμή που η Εθνική κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ το 2005 στο Βελιγράδι, παίρνοντας ακολούθως το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ, δημιουργήθηκε μεγάλος σεβασμός τόσο για το ελληνικό μπάσκετ, όσο και για τους Έλληνες προπονητές. Εκεί ήταν που καθιερωθήκαμε.

Οι Έλληνες προπονητές, ειδικά η νεότερη γενιά, διαθέτει ταλέντο και γνώσεις. Τα χαρακτηριστικά μας είναι πως είμαστε καλή στην προετοιμασία ενός αγώνα, στο διάβασμα του παιχνιδιού, στην στρατηγική και στην τακτική. Προσέχουμε την κάθε λεπτομέρεια. Όλες οι ομάδες παρουσιάζονται 100% προετοιμασμένες. Και θεωρώ λάθος που πάνε να μας περάσουν την... στάμπα των αμυντικογενών προπονητών. Αυτό είναι λάθος. Σαφώς και δίνουμε βαρύτητα στην άμυνα, αλλά είμαστε ικανοί και στην επίθεση.

Επίσης, στον Έλληνα προπονητή του αρέσει η ομάδα του να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο τρανζίσιον παιχνίδι. Δεν είμαστε αμυντική σχολή όπως ορισμένοι λένε. Η νεότερη γενιά θεωρώ πως είναι περισσότερο καταρτισμένη. Διαβάζει περισσότερο, ενημερώνεται περισσότερο. Τακτικά θεωρώ πως είμαστε πιο μπροστά από τους αντιπάλους, από τους προπονητές άλλων χωρών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ