ΜΠΑΣΚΕΤ

Γιώργος Καλαϊτζής: "Απορώ με αυτούς που ήθελαν να γίνει ο αγώνας"

Γιώργος Καλαϊτζής: "Απορώ με αυτούς που ήθελαν να γίνει ο αγώνας"
EUROKINISSI

Ο Γιώργος Καλαϊτζής γύρισε 16 χρόνια πίσω και θυμήθηκε την επίθεση με πέτρες που δέχτηκε η αποστολή του Παναθηναϊκού καθ' οδόν προς το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Είναι από τις περιπτώσεις που ο χρόνος σταματάει. Φοβάσαι για την σωματική σου ακεραιότητα. Ακόμα και για τη ζωή σου. Εκνευρίζεσαι. Οργίζεσαι. Ο Γιώργος Καλαϊτζής ξέρει καλά πως είναι να δέχεσαι επίθεση σαν αυτήν που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου (24/11) στο πούλμαν της Μπόκα Τζούνιορς , ενώ βρισκόταν καθ' οδόν για το γήπεδο Μονουμεντάλ, εκεί όπου επρόκειτο να διεξαχθεί ο δεύτερος τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες με την Ρίβερ Πλέιτ.

" Η πρώτη αίσθηση είναι πολύ άσχημη, ακούς τα μπαμ, τα μπουμ, τα τζάμια που σπάνε, κάνεις ενστικτωδώς την πρώτη κίνηση για να προστατεύσεις το κεφάλι σου. Έχεις τον φόβο και για το τι θα επακολουθήσει. Όλα αυτά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα", είπε ο Γιώργος Καλαϊτζής στο Sport24.gr, γυρνώντας το χρόνο στις 13 Μαΐου 2002 , όταν η αποστολή του Παναθηναϊκού είχε δεχτεί επίθεση από αγνώστους με πέτρες στο ύψος του Άγιου Σώστη στη λεωφόρο Συγγρού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε παίκτες των "πράσινων". Μεταξύ αυτών και ο ίδιος.

" Όταν ολοκληρώθηκε η επίθεση, βγήκαμε έξω και βλέπαμε άλλους να έχουν κτυπήσει στον αγκώνα, άλλους στο μάτι, κεφάλια με αίμα. Ήμασταν θυμωμένοι, εκνευρισμένοι", προσθέτει ο νυν προπονητής στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, που εκείνη την εποχή ήταν 26 ετών. Η επιδρομή στο πούλμαν του "τριφυλλιού" είχε ως συνέπεια να αναβληθεί ο δεύτερος ημιτελικός με τον Ολυμπιακό για τα playoffs της Basket League. Ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε τέτοιο περιστατικό στο ελληνικό μπάσκετ.

Αν η κατάσταση είναι ακραία όπως στο ματς της Ρίβερ με την Μπόκα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται το παιχνίδι. Μιλάμε για εγκληματική ενέργεια

Το παιχνίδι διεξήχθη βέβαια πέντε ημέρες αργότερα (18/3) και το κλίμα στο ΣΕΦ δεν ήταν... φιλικό. Σε εκείνο το ματς είχε γίνει το αλήστου μνήμης επεισόδιο μεταξύ του Μίλαν Τόμιτς και του Ντέγιαν Μποντιρόγκα, όταν οι δύο αθλητές είχαν ανταλλάξει γροθιές μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Σε γενικές γραμμές η ατμόσφαιρα ήταν πολεμική εκείνα τα χρόνια και αυτό δεν ήταν εύκολο να διαχειριστούν ακόμα και οι αθλητές. Ειδικά έπειτα από επιθέσεις σαν αυτήν της 13ης Μαΐου...

Γιώργος Καλαϊτζής: "Απορώ με αυτούς που ήθελαν να γίνει ο αγώνας"

" Δεν έχεις πνευματική ηρεμία για να παίξεις. Δεν σκέφτεσαι ότι αν βάλεις γκολ ή καλάθι, θα σου κάνουν κακό. Μπαίνεις όμως στο παιχνίδι και δεν σκέφτεσαι το παιχνίδι", υπογραμμίζει ο Καλαϊτζής. " Το μόνο που καταφέρνουν με όλο αυτό είναι να σου πάρουν το μυαλό από το ματς. Δεν μιλάω για όσους έχουν τραυματιστεί σοβαρά και δεν είναι ιατρικά σε θέση να αγωνιστούν, αλλά και για τους υπόλοιπους που είναι καλά στην υγεία τους, αλλά το μυαλό ταξιδεύει αλλού και σκέφτεται περίεργα. Ακόμα και τον αντίπαλο τον βλέπεις διαφορετικά, έστω κι οι παίκτες δεν έχουν καμία σχέση με όλο αυτό".

Ο Γιώργος Καλαϊτζής είδε τι έγινε στο Μπουένος Άιρες. Και μπορεί να καταλάβει τους αθλητές της Μπόκα μετά την επίθεση που δέχτηκαν. Και κάνει λόγο για εγκληματική ενέργεια. Για ένα παιχνίδι που δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί ποτέ... " Έχουν ξαναγίνει διάφορα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι μια τακτική παλιά για να σε φοβίσουν και να χάσεις το παιχνίδι. Βέβαια αν δεν σε κτυπήσουν με πέτρα και σίδερα, το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο, ενεργοποιούν κέντρα στον ανθρώπινο οργανισμό που σε άλλες περιπτώσεις θα είναι ανενεργά", επισημαίνει ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού.

"Αν, βέβαια, η κατάσταση είναι ακραία όπως στο ματς της Ρίβερ με την Μπόκα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται το παιχνίδι, διότι μιλάμε για εγκληματική ενέργεια. Και απορώ που οι υπεύθυνοι ήθελαν να κάνουν το παιχνίδι μετά από τέτοια επίθεση στο πούλμαν. Είναι αδύνατο να αγωνιστεί μετά από κάτι τέτοιο".

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ