ΜΠΑΣΚΕΤ

Εθνικά Πρωταθλήματα: Σε δέκα μέρες ξεκαθαρίζει η εικόνα των εθνικών κατηγοριών

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ / ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 2018 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΤΑ ΜΠΡΕΚΗ / EUROKINISSI)
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ / ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 2018 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΤΑ ΜΠΡΕΚΗ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η επικύρωση της βαθμολογίας από τον ΕΣΑΚΕ, οι ανοιχτές θέσεις ανά κατηγορία και οι επιπτώσεις σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής σε κάποιο εθνικό πρωτάθλημα. Σε δέκα μέρες θα ξεκαθαρίσει η εικόνα των εθνικών κατηγοριών.

Η ΕΟΚ ενημέρωσε το πρωί της Πέμπτης (4/7) για τις ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής ανά κατηγορία στα εθνικά πρωταθλήματα, με αρκετές υποσημειώσεις. Στην Α2 για παράδειγμα, δεν συμπεριλαμβάνονται ο Ολυμπιακός, το Λαύριο και ο Κολοσσός , οι ομάδες δηλαδή που υποβιβάστηκαν από την Basket League. Κι αυτό γιατί δεν έχει επικυρωθεί ακόμη η τελική βαθμολογία (όπως προέκυψε μετά το φινάλε των playoffs) από τη Λίγκα, κάτι που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Πέραν αυτής της (τυπικής) εκκρεμότητας, οι ομάδες των εθνικών κατηγοριών έχουν μπροστά τους δέκα ημέρες για να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους στην κατηγορία. Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής συμμετοχής στα εθνικά πρωταθλήματα, όπως ενημέρωσε η ΕΟΚ. Κάτι που συνεπάγεται ότι θα ξέρουμε πόσα και ποια ακριβώς θα είναι τα κενά σε κάθε κατηγορία -γιατί μοιάζει ξεκάθαρο πως θα προκύψουν ανακατατάξεις.

Παρεμπιπτόντως, η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει και νομική σημασία αφού αν κάποια ομάδα δηλώσει αδυναμία συμμετοχής στο πρωτάθλημα που έχει τοποθετηθεί βάσει προκήρυξης πριν από τις 15 Ιουλίου, υποβιβάζεται μια κατηγορία. Αν, τώρα, το δηλώσει αργότερα θα πέσει δύο κατηγορίες.

Σε περίπτωση επιθυμίας επιστροφής στα τοπικά πρωταθλήματα, τότε ενημερώνεται η τοπική ένωση στην οποία ανήκει, κι αυτή αναλαμβάνει να την τοποθετήσει σε κατηγορία ανάλογα με το καταστατικό της.

Η πρώτη ανακατάταξη πάντως πήρε ήδη επίσημη μορφή, με τον ΠΑΣ Γιάννινα (πρώτη επιλαχούσα ομάδα) να παίρνει τη θέση του Παναθλητικού στην Α1 Γυναικών , μετά την ενημέρωση της ομάδας των Συκεών προς την ΕΟΚ ότι δεν δύναται να συμμετάσχει στο επόμενο πρωτάθλημα για οικονομικούς λόγους. Από εκεί και πέρα, τα ερωτηματικά είναι πολλά κι έχουν να κάνουν κατά βάση με τα πρωταθλήματα των ανδρών.

Για παράδειγμα, η Καστοριά αναμένεται να πει "όχι" στην περίπτωση που προκύψει θέση για την Basket League. Μόλις την Τετάρτη (3/7), ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου, Ναούμ Δίτσιος, δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του προέδρου αφού δεν θέλει να εμπλακεί στα σενάρια ανόδου και... ΑΦΜ, που ευδοκιμούν τις τελευταίες εβδομάδες. Συν τοις άλλοις, υπάρχει κι η αντικειμενική δυσκολία του γηπέδου, καθώς το "Δημήτρης Διαμαντίδης" δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει αγώνες της πρώτης κατηγορίας.

Έτσι, οι "γουναράδες" όχι μόνο δεν δείχνουν ικανοί για την Basket League, αλλά δημιουργούν ερωτηματικά για την παρουσία τους στη δεύτερη κατηγορία. Κάπως έτσι, το μπαλάκι πολύ πιθανό να καταλήξει στην... Καρδίτσα, η οποία εσχάτως απέκτησε ένα νέο γήπεδο, για το οποίο απομένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες προκειμένου να είναι σε θέση να αποτελέσει το "σπίτι" της.

Η σειρά προτεραιότητας για ενδεχόμενη "ανοιχτή" θέση στην Basket League είναι η εξής:

1. Καστοριά

2. Καρδίτσα

3. Χαρίλαος Τρικούπης

4. Διαγόρας Δρυοπιδέων

Ο Ερμής Αγιάς είναι η πέμπτη κατά σειρά ομάδα που έχει το δικαίωμα της ανόδου (εφόσον οι τέσσερις που προηγούνται αρνηθούν το κάλεσμα). Όπως έχει γίνει γνωστό βέβαια, οι άνθρωποι της λαρισαϊκής ομάδας αναζητούν άλλους τρόπους για να εισέλθουν στη μεγάλη κατηγορία, έχοντας ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Κύμη για την αγορά της θέση της.

Όπως είναι λογικό, οποιαδήποτε νέα θέση ανοίγει είτε στην Basket League είτε στην Α2 θα φέρνει αλυσιδωτές εξελίξεις στις χαμηλότερες κατηγορίες. Κι αυτό γιατί αντίστοιχα θα πρέπει να κλείνουν οι "τρύπες". Η εικόνα στη Β' και τη Γ' Εθνική για τις επιλαχούσες ομάδες ανά περίσταση, είναι η εξής:

Β' Εθνική

1. Τρίτωνας

2. Αγρίνιο

3. Παγκράτι

4. Φίλιππος Βέροιας

Γ' Εθνική

Νότος

1. ΝΕ Μεγαρίδας

2. Λοκρός Αταλάντης

3. Αργοναύτης Τριγλίας

4. Αχαγιά

Βορράς

1. Πρωτέας Γρεβενών

2. Πολύγυρος

3. Λεύκιππος Ξάνθης

4. ΑΓΣ Ιωαννίνων

Σε ό,τι αφορά στα γυναικεία πρωταθλήματα, ο ΠΑΣ Γιάννινα πήρε τη θέση του Παναθλητικού ως η πρώτη επιλαχούσα ομάδα για την Α1 Γυναικών -μετά το "όχι" του Παναθλητικού. Βάσει όσων κυκλοφορούν όμως, δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον να προκύψουν κι άλλα σωματεία που θα αρνηθούν τις ευθύνες (και τις αντίστοιχες οικονομικές επιβαρύνσεις) της πρώτης κατηγορίας. Κι ως εκ τούτου, θα δημιουργήσουν ανακατατάξεις.

Σε αυτή την περίπτωση, η σειρά προτεραιότητας έχει ως εξής:

Α2 Γυναικών

Νότος

1. Μελίσσια

2. ΕΦΑΟΖ

3. Αγία Παρασκευή

4. Ηλιούπολη

Βορράς

1. Αναγέννηση Ν. Ρυσίου

2. Πυλαία

3. Απόλλων Καλαμαριάς

4. Άρης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ