Ελλάδα και άλλες 5 Ομοσπονδίες εναντίον EuroLeague

Ελλάδα και άλλες 5 Ομοσπονδίες εναντίον EuroLeague

Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία, Ιταλία, Ρωσία και Γερμανία υπέγραψαν κοινή επιστολή με αποδέκτη την EuroLeague Basketball, ζητώντας από την διοργανώτρια αρχή να αλλάξει το καλεντάρι της για χάρη των "παραθύρων" της FIBA.

Ο "πόλεμος" ανάμεσα στην EuroLeague και την FIBA και τις εθνικές Ομοσπονδίες συνεχίζεται. Επόμενο βήμα πλέον σε αυτή τη "μάχη" είναι μία κοινή επιστολή την οποία υπέγραψαν οι ομοσπονδίες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας την οποία και έστειλαν στην EuroLeague Basketball, όπου και της ζητάνε να αλλάξει το καλεντάρι της.

Η επιστολή αυτή έρχεται ως μία φυσική συνέχεια των τοποθετήσεων των Προέδρων των Ομοσπονδιών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας τις τελευταίες ημέρες, με τους Χόρχε Γκαρμπαχόσα, Ζαν Πιέρ Σιουτά και Τζιάνι Πετρούτι αντίστοιχα να έχουν ξεκαθαρίσει ότι αναμένεται να κληθούν κανονικά στις εθνικές τους ομάδες οι παίκτες που αγωνίζονται στην EuroLeague. Αποτελεί, δε, και το επόμενο μέσο πίεσης προς την EuroLeague μετά την επιστολή της FIBA, όπου χαρακτήριζε ως "ασόβαρη και απαράδεκτη" την πρόταση που κατέθεσε η EuroLeague.

Οι 6 Ομοσπονδίες ανακοίνωσαν μέσω αυτής της επιστολής τα εξής:

1. Στις κλήσεις για τους αγώνες των εθνικών ομάδων για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 θα συμπεριληφθούν οι καλύτεροι διαθέσιμοι παίκτες, κάτι που περιλαμβάνει και τους παίκτες που αγωνίζονται στην EuroLegue.

2. Θα υπάρξει αλληλοϋποστήριξη ανάμεσα στις εθνικές ομοσπονδίες, οι οποίες θα προσπαθήσουν να στελεχώσουν τις εθνικές ομάδες τους με παίκτες που αγωνίζονται στην EuroLeague.

3. Θα απαιτήσουν από την EuroLeague να επαναπρογραμματίσει μία εβδομάδα της διοργάνωσης τον Νοέμβριο και άλλη μία τον Φεβρουάριο (από τις συνολικά 37 εβδομάδες) της σεζόν 2017/18 που πέφτουν πάνω στα "παράθυρα" της FIBA για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

4. Θα υπάρχει παρότρυνση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεωρήσει την EuroLeague υπόλογη για παραβίαση του νόμου και για αθέτηση προηγούμενης δέσμευσής της ότι θα συμμορφωθεί με το καλεντάρι της FIBA για το 2017.

5. Θα κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων ώστε να προστατεύσουν τις εθνικές ομάδες και τις διοργανώσεις τους από τις παρεμβάσεις της EuroLeague.

Αναλυτικά η επιστολή:

"“Επαναεπιβεβαιώνουμε την ομόφωνη υιοθέτηση από τη FIBA και το Κογκρέσο της FIBA του νέου συστήματος διεξαγωγής των δοργανώσεων, που εγκαθιδρύει εκ νέου το επί πολλά χρόνια ισχύον καλεντάρι, μετά από μια μακρά και σε παγκόσμια έκταση διαβούλευση, η οποία εγγυάται:

-Την παγκόσμια ανάπτυξη του μπάσκετ μέσω των διοργανώσεων των εθνικών ομάδων

-Την τακτική προβολή 80 εθνικών ομάδων μέσω εντός και εκτός έδρας αγώνων στη διάρκεια του έτους

-Τη μείωση του αγωνιστικού φόρτου των παικτών σε ένα μέσο ποσοστό 26% παγκοσμίως στη διάρκεια ενός Ολυμπιακού κύκλου και την παροχή μεγαλύτερων περιόδων ξεκούρασης.

Δίνουμε έμφαση στη μοναδική ικανότητα των εθνικών ομάδων να ενώνουν τους φιλάθλους, να ανεβάζουν το μπάσκετ σε νέα επίπεδα και να αναδεικνύουν νέα ταλέντα, όπως αποδείχθηκε ξανά στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ 2017.

Αισθανόμαστε εκτίμηση και σεβασμό στον σπουδαίο ρόλο των συλλόγων στην ανάπτυξη του μπάσκετ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αισθανόμαστε απογοήτευση για την ανεύθυνη στάση της ECA, που θέτει σε προτεραιότητα τα εμπορικά συμφέροντά της σε βάρος του καλού του μπάσκετ ως σύνολο και βάρος των συμφερόντων

-Των συλλόγων, περιορίζοντας την πρόσβασή τους στην Ευρωλίγκα και ζημιώνοντας τη θέση τους στην αγορά προς όφελος μιας μικρής μειοψηφίας

-Των εθνικών λιγκών, μετατοπίζοντας τη δύναμή τους για λήψη αποφάσεων στα χέρια της Ευρωλίγκας, παραβιάζοντας το παραδοσιακό πρόγραμμά τους των αγώνων του Σαββατοκύρακου με το να βάζει αγώνες της την Παρασκευή και αφαιρώντας το αθλητικό δικαίωμα μιας τεράστιας πλειοψηφίας εθνικών πρωταθλητών να παίξουν στην κορυφαία αθλητική διασυλλογική διοργάνωση

-Των παικτών, αυξάνοντας τις αγωνιστικές της Ευρωλίγκας από 24 σε 37 και πιο πρόσφατα

-Των εθνικών ομάδων, έχοντας ως σκοπό να τις περιθωριοποιήσουν, π.χ. όταν προγραμματίζουν παιχνίδια της Ευρωλίγκας στις ίδιες ημερομηνίες με αυτές που είναι προγραμματισμένο να γίνουν παιχνίδια για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί εδώ και 2 χρόνια, ή προτείνοντας να συμπιεστούν τα προκριματικά τουρνουά και οι μεγάλες διοργανώσεις μέσα σε 4 εβδομάδες τον Ιούλιο.

Ανησυχούμε ότι οι ενέργειες της ECA θα συνεχίσουν να οδηγούν τους παίκτες σε πρωταθλήματα εκτός Ευρώπης, ειδικά στο ΝΒΑ και στην Κίνα.

Αναγνωρίζουμε την δημοσίως εκπεφρασμένη επιθυμία των παικτών να αγωνίζονται στις εθνικές ομάδες των χωρών τους.

Επιμένουμε ότι οι 213 ομοσπονδίες-μέλη της FIBA μαζί με τα πρωταθλήματά τους, τους συλλόγους και τους παίκτες τους δεν θα υποκύψουν στα οικονομικά συμφέροντα, τις πιέσεις και τις απειλές της ECA.”

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

Ποιος είναι τελικά ο πάστορας που έχει γονατίσει την Τουρκία;

Η ιστορία του Αμερικανού πάστορα μοιάζει με deleted scene από το 'Εξπρές του Μεσονυχτίου'.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24